Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

  •  

    text Ondřej Bezr (iDNES.cz)

    O jazzu a blues s nadhledem
    z barové stoličky

    | Lukáš Martinek | Dr. John |
    | Blues Alive | John Scofield |

    Bluesbar

     
     

    5

    Jazz & blues

    1

  •  
     

    Začínal bezmála před dvaceti lety, jako zázračné bluesrockové dítě s elektrickou kytarou. Dnes je napříč žánry velectěným muzikantem, producentem, zvukařem. Hraje s kdekým, nejvíc sám sebou je bezesporu s vlastní kapelou The Private Earthquake. Ale zpod rukou mu vychází jedna zajímavá deska za druhou. Tou zatím poslední je novinka Tonyi Graves Back To The Blues, kterou produkoval a sám na ni nahrál řadu kytarových partů. Výsledkem je album, které ve svém žánru na zdejším písečku těžko hledá konkurenci.

    Lukáše Martinka

     
     
     

    | Tři otázky pro... |

    foto: archiv kapely

     
     
     
     

    nevzpomínám. Vždycky tak nějak přirozeně vyplynulo, které skladby se budou na CD hodit a zároveň svou aranží vyhovovat kapele.

    Na čem pracujete nebo co chystáte nového jako producent a jako muzikant?

    Je toho hodně. Zrovna včera jsem dotočil velmi zajímavou desku výborného slovenského trumpetisty Lukáše Oravce, na které mimo jiné hraje i Bob Mintzer na saxofon. Byla to velmi zajímavá zkušenost. Dále pracuji na novém CD se skupinou Vltava a v nejbližších dnech budu dokončovat krásnou desku Santiaga Ferreiry, kterou natočil se skvělou fusionovou uruguayskou kapelou Trio Ibarburu.

    Tonya Graves v rozhovorech říká, že chtěla své nové, bluesové album točit se svojí kapelou, přestože ji tvoří muzikanti, kteří normálně blues nehrají. Neměl jste s tím jako producent problém?

    Abych řekl pravdu, ze začátku jsem s tím problém měl a kapelu jsem chtěl postavit z hráčů, kteří se blues věnují podstatně více, než její stálá kapela. Ale na první zkoušce mě přesvědčili, že se nemám čeho obávat.

    Stylový rozstřel Tonyina alba je poměrně velký. Výběr jste dělali společně? Měli jste nějaký spor ohledně zařazení některých písniček?

    Výběr písniček jsme dělali společně a seznam se měnil až do posledního natáčecího dne... Na žádný spor si ale

     
     

    5

    Jazz & blues

    2

  •  
     

    Asi málokdo z těch, kteří znali v šedesátých letech neworleanského rodáka Malcolma Johna Rebennacka, řečeného Mac, by si vsadil, že se tenhle divoký chlápek dožije pětasedmdesáti let. Nic tomu nenasvědčovalo. Vedle toho, že se odmala motal kolem muziky, mu totiž taky bylo dost blízké pouliční prostředí louisianské metropole, život mezi děvkami, překupníky drog, feťáky a zloději.

     
     
     

    | Výročí měsíce |

    foto: facebook Dr. Johna

     
     

    (nar. 21. listopadu 1940)

    Dr. John

     
     

    začal Dr. John vedle téhle tvorby věnovat i hodně svébytným úpravám jazzové klasiky, Dukea Ellingtona či Johnnyho Mercera nebo zatím naposledy Louise Armstronga na výborném loňském albu Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch. Ještě dva roky předtím oslovil velmi zdařile mladou generaci albem Locked Down, které s vkusem a nápaditostí sobě vlastními produkoval Dan Auerbach z The Black Keys.

    A to k jeho vlastním deskám musíme připočítat ještě fakt, že tenhle držitel šesti Grammy a obyvatel Rock‘n‘rol­lové síně slávy, kam ho v roce 2011 obdivnou zdravicí uvedl John Legend, s chutí odjakživa vyhovuje dlouhému zástupu muzikantů, kteří chtějí mít jeho bravurní a stylové piano na svých deskách, případně jej požádají o producentskou spolupráci. Vyjmenovávat je tady nemá smysl, jsou jich desítky, snad stovky.

    Tak ať slouží, doktore!

    Tím vším (samozřejmě kromě té prodejné ženy) zpočátku také byl, jedna pouliční přestřelka ho stála prst, takže musel zapomenout na kariéru kytaristy a přesedlat k pianu. A závislákem na jedovatých látkách zůstal dokonce až do konce 80. let. Nic z toho mu asi návštěvníci letošního koncertu na terase Jízdárny Pražského hradu nehádali, aspoň ne ti pozvaní do předních řad pro významné hosty.

    Důležitá je ale muzika, proto o něm mluvíme. Nejprve doprovodný muzikant na nahrávacích sessionech slavnějších (například na Zapppově debutu Freak Out! z roku 1966), posléze, od konce šedesátých let na vlastních nohou, už pod „voodoo pseudonymem“ Dr. John The Night Tripper, které posléze zkrátil na pouhé Dr. John. Jeho hudba byla už na prvních albech počínaje Gris-Gris (1968) směsí funky, blues, jazzu a psychedelie přetřená silnou vrstvou čarování, typického právě pro bažinatou Louisianu. V pozdějších letech se

     
     

    5

    Jazz & blues

    3

  •  
     

    Je to sice střet zájmů, ale je posvěcen šéfredaktorem i vydavatelem tohoto časopisu. A nejen to: pozvání na dvacátý ročník festivalu Blues Alive do Šumperka, jehož mám tu čest být dramaturgem, má prý být „osobní“. Nuže tedy dobrá.

    Kam jinam než na Blues Alive

     
     
     

    | Koncert měsíce |

    foto: Milan Ryška

     
     
     
     

    www.bluesalive.cz

    www.bluesalive.cz

    dramaturgicky vystavěném jako přehlídka dějin českého blues, od Ondřeje Havelky a Melody Makers přes Jiřího Suchého, Bluesberry a Jana Spáleného až k Luboši Andrštovi. A v sobotu se představí ti ze zahraničních, zejména amerických muzikantů, kteří už v minulých letech v Šumperku hráli, ale letos je přivítáme v nových projektech. Drsný a činorodý chicagský kytarista Studebaker John přiveze materiál z několika desek, které od posledního hraní u nás vydal, kytaristka Sue Foley přiveze spolufrontmana Petera Karpa a bluesová legenda Bob Margolin zahraje s italským bandem Mikea Sponzy.

    To, a mnohé ostatní tvoří oficiální program. Další věcí, kterou návštěvníci milují a my pořadatelé s nimi, jsou pak noční jam sessiony, na kterých se může s nástrojem vystřídat každý, kdo si troufá. Kromě dvou organizovaných jamů už je po Šumperku několik tradičních míst, kde se scházejí i další muzikanti, aby si jen tak nad ránem zahráli a dali do nosu, seznamovali se a po roce i víc se mezi sebou potkávali. Dokonce už i nějaká ta kapela z těchto radovánek za ta léta vznikla.

    A pak se všichni rozejdou do svých hotelů a ubytoven a bluesovým spánkem spravedlivých usínají před další festivalovou náloží. Přijeďte se přesvědčit sami.


    Tip: přesný rozpis najdete na stránkách

    Pozvu vás tedy v první řadě na to, co považuju na téhle akci za nejzásadnější. A to je atmosféra a složení publika. Jezdí ho sem několik generací. Kromě pamětníků začátků festivalu už i jejich děti a dorost vůbec. Mezi lidmi jsou jak fanatičtí bluesmani, tak posluchači, kteří si oblíbili právě onu uvolněnou a vstřícnou atmosféru Blues Alive a tenhle styl muziky vlastně normálně moc neposlouchají, nemají doma žádná bluesová cédéčka, prostě si svoji dávku „dvanáctek“ na celý rok pustí do žil právě tady. Celý ten amalgám lidí pak vytváří ono specifické auditorium, ze kterého bývají tak nadšeni účinkující, i ti hodně protřelí a z hodně vzdálených zemí. My pořadatelé sice víme, že trošku kecají, ale doufáme, že zas ne úplně. Ostatně, jak dobře se muzikantům na tomto pódiu hraje, je prostě očividné. I slyšitelné.

    A kdo tedy, aspoň zhruba, letos mezi 12. a 14. listopadem na pódiu šumperského Domu kultury vystoupí? V první řadě Warren Haynes, jedna z vůbec největších hvězd, která se kdy v programu tohoto festivalu objevila. Kytarista a zpěvák, kterého bych se nebál označit za geniálního. Žádný ortodoxní bluesman, ostatně přijede představit nové album Ashes And Dust, které je vyloženě písničkové, jakkoli ctitele svých sól na elektrickou kytaru Haynes jistě nenechá odejít s prázdnou. Ostatně, během dvou hodin koncertu bude na ně mít času dost.

    V pátek 13. listopadu nám, doufejme, bude štěstí přát při večeru,

     
     

    5

    Jazz & blues

    4

  •  
     

    John Scofield: Past Present

     
     
     

    | Album měsíce |

    foto: Javier Marti­nez

    Ten tón a to vedení kytarového partu poznáte okamžitě, pokud jste Johna Scofielda už někdy slyšeli. Patří bezpochyby mezi nejlépe identifikovatelné muzikanty současnosti. A platí to i pro jeho novinku Past Present. Hlavním partnerem je mu na něm ten, který s ním hrával už na začátku 90. let, další fenomenální hráč, saxofonista Joe Lovano. A rytmika dělá tomuto souručenství jen čest: basista Larry Grenadier a bubeník Bill Stewart. Tím, co hned po prvním poslechu člověku

    utkví, jsou barevně zajímavé, protože neobvyklé souzvuky kytary a saxofonu v tématech skladeb. Poměrně střídmá sólová hra je jak dělaná pro posluchače, kteří by to s jazzem rádi zkusili, ale trochu se bojí nějaké velké „vědy“. Scofieldovi a spol. to krásně odsýpá, jako by takové hraní byla úplná legrace. Navíc se tu pracuje s povědomými rytmy a vůbec stavebními komponenty, jako je funky, latina nebo rhythm and blues. Průzračné album pro každého bez předsudků.

     
     

    5

    Jazz & blues

    5

 
×
Čtete:
2015/11
Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.