Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

  • Janet Jackson

    text Šárka Hellerová

    foto Warner Music

    Prsa, písně
    a bratrův stín

     

    5

     

    Ženský element

    1

  • Co mají společného Bruce Springsteen, Barbra Streisand a Janet Jackson? Ovládli poslední čtyři dekády hudby. Alba každého z nich byla v americkém hudebním žebříčku číslem 1 už v osmdesátých letech. A podařilo se jim to zopakovat každé následující desetiletí. Do elitní trojice se mladší sestra Krále popu Michaela Jacksona zařadila říjnovou deskou Unbreakable.

     

    Ve třetím tisíciletí vydala kromě aktuální novinky alba 20 Y.O. a Discipline, ale slyšet o ní bylo především v jiných souvislostech. Naposledy samozřejmě, když v roce 2009 zemřel Michael Jackson. Na předávání amerických BET Awards, které se konaly tři dny po zpěvákově smrti a věnovaly mu vzpomínku, mluvila Janet za celou rodinu. „Pro vás byl Michael ikona, pro nás je rodina. A bude navždy žít ve všech našich srdcích,“ řekla a poděkovala lidem za podporu.

    Fascinující množství pozornosti si o pět let dříve vyžádal incident, který se stal v poločase amerického Super Bowlu a vešel do historie pod názvem nipplegate. Pro ty, kteří

    tuto památnou událost nezaznamenali a nemají čas a chuť si číst stránku na wikipedii čítající přes sedmdesát tisíc znaků, stručně připomeňme, co se stalo.

    Janet s Justinem Timberlakem vyšvihli parádní duet, v jehož závěru jí zpěvák strhl kus kostýmu. V důsledku toho se sto čtyřiceti třem milionům televizních diváků naskytl pohled na zpěvaččino ňadro a vyděšený výraz. Rubrika ženský element se nyní stejně jako značná část světových médií snížila k připomenutí této drobné nehody hned v úvodu textu. Bude zajímavé sledovat, zda budou za jedenáct let novináři podobně připomínat, co se letos stalo Lennymu Kravitzovi.

     
     

    5

    Ženský element

    2

  • Ostatní sourozenci nám říkali, že to máme coby nejmladší hrozně jednoduché

    vzhlížela. Připadala jí krásná a bála se, že nikdy nebude tak dokonalá, jako se jí zdála ona. Nejbližší si byla s druhým benjamínkem rodiny – nejmladším bratrem Randym. „Ostatní sourozenci nám říkali, že to máme hrozně jednoduché. Myslím, že rodiče už byli výchovou tolika dětí unaveni,“ vzpomínala Janet pro BBC s tím, že na ně otec s matkou nebyli tak přísní jako na starší sourozence.


    Nedostatek sebevědomí

    Rodiče Jacksonovi všechny své děti směřovali k hudební kariéře. Když byly Janet tři roky, získali její bratři, vystupující jako skupina The Jackson 5, smlouvu u vydavatelské společnosti Motown a rodina se přestěhovala na předměstí Los Angeles. Janet, která se chtěla původně stát žokejkou nebo právničkou, se svými stále slavnějšími sourozenci zpívala při různých příležitostech od dětství. Když jí bylo deset, vystupovala už s ostatními v televizní show The Jacksons, jež se vysílala vždy ve středu večer. Hlavní hvězdou byl bratr Michael. Ten v dětství sestřičku pěkně potrápil a řadou nepěkných přezdívek, například Oslík, v ní vzbudil dojem, že je příliš baculatá.

    Její negativní vztah k vlastnímu tělu umocnili producenti televizní série Good Times, kteří se nešetrně snažili zakrýt, že jí začala růst prsa, což se nehodilo k roli. Zpěvačka na to vzpomínala před čtyřmi lety, když vydala knihu True You, která má pomoci dívkám, jež, stejně jako v průběhu života ona, trpí nedostatkem sebevědomí.

    „Věřím, že to myslel dobře. Vždy chtěl pro své děti to nejlepší. Jenom si myslím, že to, jak některé věci dělal, nebyla ta nejlepší cesta. Možná to bylo tím, že tak byl vychován, myslel si, že to dělá dobře, lépe to neuměl,“ ospravedlňovala ho zpěvačka. V mnoha rozhovorech vzpomínala, že se jednou pokusila otce oslovit tati. „Už to nikdy neříkej, jsem Joe,“ odbyl malou holčičku. Dodnes s ním nemá moc blízký vztah.

    Joe a Katherin Jacksonovi měli deset dětí, jedno z nich zemřelo brzy po porodu, Janet tedy vyrůstala s osmi dalšími sourozenci. K nejstarší sestře Rebbie Janet nekriticky

    Táta to myslel dobře

    Janet Jackson je nejmladší z rozsáhlé rodiny a její rodiče i starší sourozenci její život, jak už to bývá, ovlivnili v dobrém i zlém. Zpěvačka dodnes často mluví o komplikovaném vztahu s otcem Joem. Před čtyřmi lety moderátorovi CNN vysvětlovala, že věří, že i když nebyl pokaždé otcem roku, vždy jednal s dobrým úmyslem.

     
     

    5

    Ženský element

    3

  •  

    filmová kariéra

    Studovala jsem u nejlepšího…
    Michaela Jacksona, kterého jsem měla jen přes chodbu

    Nezanedbatelná není v případě Janet Jackson ani její filmová kariéra. Kromě sitcomů, v nichž hrála od dětství, se objevila v pěti celovečerních snímcích. Hned její první filmová role byla zásadní. Ve snímku Poetic Justice hrála ženu, jež se skrze poezii vyrovnává se smrtí své matky. Píseň Again, kterou pro film složila a nazpívala, byla nominována na Oscara. Komerčně nejúspěšnější ze snímků, jež natočila, bylo druhé pokračování filmu Zamilovaný profesor, kde hrála po boku Eddieho Murphyho.

     

    případně něco takového. Opravdu mě to štvalo. Věděla jsem, že udělám další velké album,“ řekla LA Times. Co se týká dvou alb následujících po Control, měla pravdu, každé z nich to předchozí překonalo. V roce 1993 získala popová ikona na tu dobu rekordní kontrakt u Virgin Records v hodnotě čtyřiceti milionů dolarů. Deska Janet tehdy přinesla největší zpěvaččin hit That’s the Way Love Goes a ikonickou obálku Rolling Stones, kterou fotil Patrick Demarchelier a na níž jsou její ňadra zakrytá jen o něco více než při Super Bowlu.

    Dodnes vydala zpěvačka, která svou kariéru začala v Las Vegas na pódiu se svou rodinou v sedmi letech, na kontě jedenáct alb. S tím posledním se příští rok vydá na světové turné prokázat, že je nezlomná a že Jacksonův klan má v hudebním světě stále co říct.


    Tip

    Necelý měsíc před svými padesátými narozeninami, 20. dubna 2016, vystoupí Janet Jackson v pražské O areně.
    Bude to její první koncert v České republice.

    Debutové album nazvané jednoduše Janet Jackson vydala v šestnácti, ale opravdový úspěch přišel až v devatenácti letech, když se spojila s producentským duem Jimmy Jamem a Terry Lewisem a nahrála album Control. Proslavily ho i taneční videoklipy na MTV. Ačkoli si Janet vždy spolupráce s Jamem a Lewisem vážila, později jí začalo vadit, jakmile byl její úspěch připisován pouze jim nebo třeba její choreografce Paule Abdul, případně faktu, že je sestra slavnějšího bratra. Mimochodem na svou dobu rekordně lukrativní nahrávací smlouvu získala dříve než on.

    „Říkalo se, že je úspěšná jen díky Terrymu Lewisovi a Jimmymu Jamovi. Nebo kvůli Paule Abdul. Nebo je to Michaelova sestra,

    Přestože ji Michael jako malou krutě škádlil, vždy respektovala jeho talent. Když se jí před patnácti lety na velkolepém turné Rhythm Nation novináři z LA Times ptali na úspěch, odpověděla: „Studovala jsem u nejlepšího… Michaela Jacksona, kterého jsem měla jen přes chodbu. A to neříkám proto, že je to můj bratr. Říkám to, neboť opravdu cítím, že je nejlepší.“

     
     

    5

    Ženský element

    4

  •  

    Janet Jackson – Nasty

    ’Nsync – That’s the way love goes

    Cute Janet and Randy Jackson

    Michael rozhodně nebyl jediný v rodině s tanečním nadáním. Videoklip k písni Nasty z alba Control.

    Největší hit Janet Jackson v podání chlapecké kapely ‚NSync. Tehdy ještě Justin Timberlake netušil, že jednou na pódiu strhne Janet podprsenku.

    „V rodině The Jackson 5 pracují všichni,“ uzmula si malinká Janet svůj part v duetu s bratrem Randym.

     
     
     
     
     
     

    5

    Ženský element

    5

 
×
Čtete:
2015/11
Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.