Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

  • myles kennedy

    Slashe jsem nejdřív odmítl

    text iva boková

    foto profimedia

     

    6

     

    enface

    1

  • Nesmírně talentovaný, mimo pódium přirozeně skromný, klidný a usměvavý, na něm pohodový a charismatický, takový je ve zkratce Myles Kennedy. Nikdo by zřejmě nehádal, že jeden z nejlepších rockových zpěváků současnosti s rozsahem víc než čtyři oktávy byl původně hlavně kytarista a pouze doprovodný vokalista. Úspěch se dostavil až téměř po dvaceti letech tvrdé práce.

     

    Myles Kennedy je poslední pár let k nezastavení. I kdyby chtěl, nemá šanci. Pokud není ve studiu a následně na turné se Slashem, nahrává nebo koncertuje s Alter Bridge. A tak pořád dokola, už skoro šest let. Nehledě na to, že občas se aktivity obou hudebních těles prolínají. K tomu ještě navíc zvládá hostovat přátelům z různých dalších rockových projektů a v půlce letošního srpna se mu konečně podařilo natočit sólovou desku, na kterou neměl čas několik let.

    Jak to ten chlap všechno stíhá? A jak je možné, že se navíc pořád usmívá, vypadá o deset let mladší a je ve skvělé formě? „Trvá to přibližně posledních pět let. Je to spousta práce, ale vím, jaké mám štěstí, že to všech

    no přišlo, proto se snažím pořád pracovat, pořád jet dál a fungovat naplno, stejně jako obě mé kapely. Plně si uvědomujeme, že všude číhá velká konkurence, proto musíme makat. Pro mě je to hlavní motivace k tomu, abych si nedával přestávky. A pořád to miluju. Co může být hezčího než hrát třeba pro sedmdesát tisíc lidí?“ ptá se řečnicky.

    Není divu, že přijímá současné úspěchy s pokorou a vděkem, nespadly mu totiž do klína jen tak bez přičinění. Byly za tím hodiny a dny cvičení, ale také správné načasování. Mezi ostatními muzikanty se mluvilo o jeho pěveckém i hráčském talentu, takže se nemusel nikam cpát a nabídky od těch nejlepších postupně přicházely samy.

     
     

    6

    enface

    2

  •  

    Lidé spíš než na techniku reagují na emoce

    Myles Kennedy z města Spokane v americkém státě Washington začal hrát na kytaru v patnácti letech ve školní jazzové kapele. Brzy se chytl i v jedné tamní heavymetalové formaci a o něco později inspirován jazzovými, bluesovými, r & b a soulovými umělci, jako je Stevie Wonder a kapela Led Zeppelin, ke kytaře přidal zpěv. Záhy mu došlo, že hudba je řemeslo, kterým se chce v budoucnu živit, proto ji po střední škole začal studovat.

    Po pěvecké stránce ho výrazně zaujal styl Jeffa Buckleyho, hlavně jeho umění dokonale zpěv procítit. Později chodil na hodiny zpěvu k Ronu Andersonovi, který učil třeba také Axla Rose z Guns N’Roses, Ozzyho

    Osbournea, Chrise Cornella ze Soundgarden či Eddieho Veddera z Pearl Jam. Postupně si našel vlastní styl: „Musí to jít z hloubky duše, musíte zpívat, jako kdyby na tom závisel váš život. Musíte ze sebe vydat všechno. Lidé spíš než na techniku reagují na emoce,“ popisuje svůj recept.

    Na kytaru se učil hrát podle Jimmyho Page z Led Zeppelin a Eddieho Van Halena: „Začínal jsem čistě jako kytarista. Celé dny jsem seděl doma a učil se hrát jejich sóla,“ vzpomíná. Než se dostal k působení ve velkých kapelách, několik let vyučoval hru na kytaru. Jeho první výraznější kapelou byla formace The Mayfield Four, působil ale i jako nájemný studiový kytarista a točil instruktážní a výuková videa.

     
     

    6

    enface

    3

  • Na střední škole a na začátku dospělosti jsem moc nepařil

    lové desce. Tehdy bylo načasování perfektní a spolupráce tak nějak přirozeně vyplynula,“ vzpomíná Kennedy. V té době ho na konkurz pozvali také Led Zeppelin, kteří zkoušeli například i Stevena Tylera z Aerosmith. Nakonec ale z plánů na obnovení činnosti s novým zpěvákem sešlo.

    Myles Kennedy patří spíš k těm „hodným“ rockerům. Jeho život neprovázely žádné šílené drogové či alkoholové excesy a závislosti. Přesto si obojí vyzkoušel, ale až když mu bylo kolem třiceti let: „O těchto mých, řekněme experimentech, jsou třeba songy Not for Me a Hard & Fast. Na střední škole a na začátku dospělosti jsem moc nepařil a asi jsem si to potřeboval odžít, takže jsem se takhle jednou ráno vzbudil a prostě jsem s tím začal. Otočil jsem si život naruby. Naštěstí to netrvalo dlouho.“ Rozhodně to tedy nebylo k ničemu. Z tohoto temnějšího období později čerpal při psaní textů nejen ke skladbám pro Slashe, ale i pro Alter Bridge. Myles Kennedy je stručně řečeno ztělesněný talent a okouzlující pozitivní bytost, které se podařilo změnit koníčka a životní vášeň v práci, která ho živí. „Muzikou totálně žiji, a to naplno. Chci o ní vědět všechno, pořád se chci něco učit, v něčem se zlepšovat. Dalo by se říct, že jsem takový hudební geek,“ vyznává se.

    Díky Slashovi se dostal i mezi americké celebrity, když s ním začal vystupovat v oblíbených televizních pořadech a talkshow. Místo Axla Rose, který se odmítl zúčastnit, zazpíval s původními členy Guns N’Roses na slavnostním galavečeru k uvedení kapely do Rock’n‘rol­lové síně slávy. Spolu se slavným

    A jak se k „panu zpěvákovi“ dostal slavný kytarista s cylindrem? Slash ho oslovil s nabídkou naskočit do kapely Velvet Revolver místo problémového (a vyhozeného) Scotta Weilanda, když to vypadalo, že Alter Bridge skončí, neboť ostatní muzikanti znovu obnovili Creed. „Nabídku jsem musel odmítnout, protože Alter Bridge jeli dál a už jsme měli naplánovanou novou desku a k ní turné. Pak se Slash za nějakou dobu ozval kvůli své só

    Alter Bridge ho ovšem před jedenácti lety najali hlavně jako zpěváka: „Věděli jsme, že je Myles za mikrofonem úžasný, proto jsme ho oslovili. Až na turné k první desce jsme zjistili, že je navíc velmi kvalitní kytarista a skladatel,“ chválil kolegu kytarista Mark Tremonti. Kennedyho talent objevil, když náhodou procházel kolem jeho pokoje, ze kterého se linula náročná jazzová hudba, a myslel si, že hraje cédéčko: „Vešel jsem a zjistil, že to všechno hraje on. Doslova mi spadla čelist. Myles to zřejmě přede mnou tajil, protože mi nechtěl šlapat na paty. Jeho hra na kytaru se stala jakousi naší tajnou zbraní,“ směje se dnes. Podle jednoho z bývalých žáků je dokonce Kennedyho strunařské umění „pyrotechnicky brilantní“.

     
     

    6

    enface

    4

  • Všude číhá velká konkurence. Musíme tvrdě makat

     

    myles kennedy

     

    Tento měsíc šestačtyřicetiletý americký zpěvák a kytarista je zároveň skladatelem a bývalým učitelem hry na kytaru. Na světové rockové scéně se poprvé výrazně zviditelnil, když se před jedenácti lety muzikanti z tehdy velmi úspěšné kapely Creed rozhodli najít nového frontmana a spolu s ním založit energičtější a údernější formaci Alter Bridge. Teď připravují už páté studiové album. Další davy fanoušků Myles Kennedy získal poté, co ho před pěti lety bývalý kytarista Guns N’Roses Slash po vydání první sólové desky angažoval na celé turné. Od té doby z něj udělal svého dvorního zpěváka a společně vytvořili další dvě desky. Na jaře 2016 mají v plánu nahrávat třetí.

    zbavit. Proto pořád poslouchám nějakou hudbu. Nevyléčí se to, ale snažím se, aby se to nezhoršovalo. Nikdy proto nezapomínám na špunty do uší. Nechci být jedním z těch, co nakonec kvůli extrémně silnému zvonění v uších doslova zešíleli,“ říká.

    A to by zrovna teď byla škoda. Pokud totiž Mylesovi příští rok Slash a Alter Bridge dopřejí pár týdnů volna, rád by opravdu už konečně vydal sólovou desku, kterou má po letech natočenou, a vyjel s ní na samostatné turné po malých klubech jen s akustickou kytarou.

    Ale nic není nikdy tak růžové, jak by se mohlo zdát. Svou daň si vybrala práce ve studiu, kde si prý vždycky opravdu hodně zesiloval sluchátka, aby ho to „nakoplo“ dostat ze sebe co nejlepší zpěvy a co nejvíc energie. Myles Kennedy kvůli ní patří k muzikantům, které postihl tinitus, tedy trvalé nepříjemné pískání v uších, které je už na celý život, neléčitelné. „Absolutní ticho jsem naposledy vnímal tak před třinácti lety. Člověk s tinitem kolem sebe neustále potřebuje nějaké zvuky a hluky, které rozruší nebo přebijí zvonění v uších. Je to tam pořád. Nelze se toho

    kytaristou se zapojuje i do různých charitativních akcí, například podporují kampaň proti zabíjení slonů kvůli obchodování s cennou slonovinou. V květnu jí věnovali skladbu Beneath the Savage Sun a Myles si dokonce nechal slony vytetovat na prsa.

    Sice o tom tajně snil, ale napadlo ho, že se někdy bude rockovou hudbou živit na tak vysoké úrovni? „Tak před deseti lety ani náhodou. Ne v této podobě, v tomto rozměru. Ano, žiju si svůj rockový sen. Ze začátku jsem si říkal, že si připadám jako ve filmu,“ přiznává. Ironií osudu je fakt, že si Myles Kennedy ve filmu s touto tematikou dokonce zahrál takový malý štěk. Konkrétně je řeč o snímku Rockstar s Markem Wahlbergem v hlavní roli.

     
     

    6

    enface

    5

  • Silná rocková balada nechybí na žádném z koncertů kapely. Spolu s Mylesem Kennedym a jeho španělkou ji vždy se slzami v očích a zapalovači nad hlavami zpívá celá hala.

    Alter Bridge – Watch Over You (Live)

     

    Pilotní singl ze čtvrtého studiového alba Fortress, které vyšlo před dvěma lety.

    Alter Bridge – Addicted To Pain

     

    Ukázka z prvního živáku Live from Amsterdam. Alter Bridge mnohé skladby naživo hrají rychleji, než jak je známe s desek. Každý jejich koncert je neuvěřitelně energický.

    Alter Bridge – Ties That Bind (live)

     

    První singl ze Slashova druhého sólového alba a zároveň prvního, které kompletně nazpíval Myles Kennedy.

    Slash feat Myles Kennedy
    & The Conspirators – You’re a Lie

     

    Ukázka z letošního DVD Live At The Roxy. Záznam koncertu, na kterém poprvé naživo představili materiál ze stejnojmenné Slashovy třetí studiové desky.

    Slash feat Myles Kennedy
    & The Conspirators – World On Fire (live)

     
     
     
     

    6

    enface

    6

 
×
Čtete:
2015/11
Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.