Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

  • Zatímco odborná konference byla vyprodaná, o přehlídku talentů z domova i ze světa mohl být zájem na dvoře pivovaru větší. To ale neznamená, že jsme se na místě nepoučili.

    text Iva Boková
    a Honza Vedral

    foto Katarína Orešanská

     

    Domácí byli v převaze

    Nouvelle Prague

     
     

    4

    naživo

    1

  • Začátek pátečního programu „showcasového“ festivalu Nouvelle Prague se tloukl s koncem konference, což odnesli Wild Tides, kterým v obřím stanu přihlíželo jen pár lidí. Do večera se situace sice zlepšila, ale narváno nebylo. Což kupodivu nevadilo. U tohoto typu festivalu nemáte nikdy jistotu, jestli vám vybrané kapely sednou. Vzhledem k tomu, že se pod pódiem pohybuje řada bookerů a agentů domácích i zahraničních hudebních přehlídek, je ale jasné, že žádná kapela svoji příležitost zaujmout jejich pozornost jen tak neodzívne.

    Platilo to i pro domácí, z nichž velmi soustředěným výkonem příjemně překvapili zejména Ghost Of You. Jejich materiál zatím není vyrovnaný a singly příliš ční nad zbytek setu, ale bylo zřejmé, že takhle talentovaná mladá kapela tu už dlouho nebyla. Rozpor mezi studiem a pódiem byl ještě víc patrný u následujících Američanek z The Prettiots. Zatímco ze studiových singlů působí dívčí duo rozverně, naživo mu chyběla potřebná energie, která vnitřní roztomilost proměnila v něco neodolatelného. I s následujícími kapelami bylo zřejmé, že tentokrát se čeká na samotné finále, kdy na pódium vtrhli se svou teatrálností, eklektičností a neodolatelným přehráváním švýcarští Kadebostany. Jejich vystoupení ukázalo, jak to vypadá, když je koncert především skvělé divadlo. A před udílením cen Nouvelle Prague to byla skvělá tečka.

    V sobotu se scénář trochu opakoval. Také otvírací vystoupení českého indiefolkového dua Clarendon Road poznamenala nižší

    návštěvnost. Možná proto, že se začínalo hrát už v pět hodin odpoledne nebo že účastníci konference v tu dobu ještě řešili pracovní záležitosti a vedli rozhovory s kolegy a partnery z celého světa. Koncertní večer začal velmi pozvolna. Úvodní duo podobně jako následující písničkář britského původu James Harries zapůsobili spíš jako ukolébavka. Harries rozhodně má co nabídnout. S doprovodnou kapelou odehrál příjemný půlhodinový set, přítomní návštěvníci povětšinou téměř bez hnutí sledovali a poslouchali, co se děje na pódiu, ale výsledek byl tak nějak vlažný.

    Jako třetí v pořadí se k hudebnímu slovu dostalo americké dívčí duo Beau, jehož název podle informací od organizátorů Nouvelle Prague „v angličtině i francouzštině vyjadřuje vnější krásu a vše to, co se skrývá pod povrchem“. Dívky jsou opravdu krásné a éterické jako víly, ale jen to samo o sobě v muzice nestačí. Dnes dvacetileté muzikantky, zpěvačka Emma a kytaristka Heather, spolu tvoří od dvanácti let a začátkem příštího roku by měly vydat první plnohodnotné album That Thing Reality. V Praze je při akustickém vystoupení doplnil ještě hráč na perkuse. A byla to velká nuda. Takové rádoby velké umění. Emma zpívala místy falešně, že z toho až bolely uši, ale třeba v tom byl taky nějaký skrytý umělecký záměr.

    To, co následovalo, proto bylo pro uši pohlazením. Úderem sedmé hodiny večerní opanovala pódium pětičlenná blues, funk a rock´n´rol­lová formace Studmuffin z Indie. Představte si kapelu v bílých košilích a černých vestičkách, kapelu ve stylu Beatles, navíc

    naživo

     
     

    4

    2

  •  

    Praha, Prostory
    pivovaru Staro­pramen, 6. a 7. 11. 2015

    s nádechem exotiky. Každý, koho aspoň trochu baví starší rocková hudba a hity, které tento žánr nabízel v sedmdesátých letech a možná i dříve, se musel bavit. Konečně na showcaseovém večeru Nouvelle Prague proudila z pódia do lidí energie a radost z hudby. I když tedy písňová tvorba poněkud pokulhávala.

    Po retro rockerech mělo přijít na řadu americké trio Meat Wave. Jeho vystoupení se však nekonalo, protože kapela měla problémy s letem do Evropy, a tak dostaly větší prostor dvě následující. Nejprve ovládla pódium Lenka Dusilová s Baromantikou. A to byl neskutečný umělecký zážitek. Lenka vyzrála v elegantní zpívající dámu s obrovským rozsahem, jejíž barevný hlas si dokáže publikum omotat kolem prstu. Poté, co se stala matkou, navíc někdejší „hustá“ rockerka působí jako éterická křehká bytost. Z pódia se linulo čisté krásné umění pro náročného posluchače. Příjemné písničky střídaly taneční tracky, v jejichž tónech nechávala Lenka skotačit svůj výrazný vokál. Zpěvačka s kapelou dokázala snadno

    vtáhnout publikum do děje a mnohdy ho svou performancí odzbrojila natolik, že dokázalo jen zírat s otevřenou pusou.

    Závěr koncertního večera pak patřil elektroswingovým Mydy Rabycad. Hodně se o nich píše, slaví úspěchy v zahraničí… Nemůžete se ubránit myšlence „tak jo, jsem na vás zvědavá“, trochu se záměrem vyřádit se na tom, jak napíšete, že je to protlačovaná a hlavně děsná kapela. Jenže Mydy Rabycad vás dostanou! Jsou bezprostřední, veselí, i kdybyste byli hřebíky přikovaní k podlaze, roztančí vás, vykouzlí vám rozjařený úsměv na rtech a… zkrátka vás budou bavit. I přes nízký věkový průměr členů jde o naprosté profesionály, kteří dokážou předvést vystoupení na vysoké úrovni. Ano, tato kapela na to má a ještě o ní hodně uslyšíme.

    Ze všech ten večer vystupujících formací by se právě Mydy Rabycad měli objevovat na světových pódiích. Třeba si je někdo z významných zahraničních účastníků konference Nouvelle Prague právě ten večer zaháčkoval.

    naživo

     
     

    4

    3

  •  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    naživo

     
     

    4

    4

 
×
Čtete:
2015/11
Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.