Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

  •  
     
     

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    Vše podstatné z tvrdé hudby
    na jednom místě

    | Citron | Škwor | Satyricon | Megadeth |
    | Stillwell | Kauan | Cryptopsy |

    Ocelové srdce

     
     

    5

    hard and heavy

    1

  •  
     

    Ostravská rocková skupina Citron existuje od roku 1976. V minulosti zaznamenala několik zajímavých personálních změn, nicméně ta aktuální je zřejmě nejzásadnější. Kapela se minulý měsíc rozpadla na dvě části. Na jedné straně stojí bubeník a majitel ochranné známky Radim Pařízek, na druhé zbytek původní sestavy, který hodlá vystupovat pod novým názvem Limetal. Důvodem rozkolu jsou dlouhodobé vnitřní spory. Zástupci obou skupin se nyní vzájemně obviňují z neochoty pracovat na nových skladbách a zástupci nynějšího Limetalu nařkli Pařízka, že si ochrannou známku Citron nechal zaregistrovat bez jejich vědomí. Ten to však popírá.

    Citron se rozštěpil
    na dvě kapely

     
     
     

    | Rozpad měsíce |

    foto: archív kapely

     
     

    mnohými považováno za nejlepší heavymetalovou desku vydanou v bývalém Československu. Citron už novinářům představil EP s názvem Rebelie rebelů a oznámil data koncertního turné, které začalo 31. října v Herálci.

    „Nebavilo mě udržování kapely. Baví mě věci vytvářet, ale má dušička v předešlé sestavě skomírala, protože šlo právě jenom o to udržování. Potom se ale najednou začaly dít věci, kterým jsem zpočátku nerozuměl, a pochopil jsem je v celku až před pár týdny. Nejdřív mi do hlavy začaly přicházet nějaké melodie i texty, potom jsem si je začal zpracovávat jako demosnímky, následně došlo k výbuchu v kapele, kdy mi tři kluci řekli, že na to kašlou. Odešli a já pak potkal Láďu Křížka a zjistil jsem, kolik má v sobě entuziasmu a jak se pro náš nový projekt nadchl. Rozhodli jsme se navázat na album Radegast, které bylo ve své době nadčasovým počinem. Postupně se přidali další kluci a vznikla Rebelie rebelů,“ vysvětlil Pařízek.

    „Je nám to velice líto, ale kapela Citron, jak ji fanoušci znali od mého příchodu v roce 1984, se mění. Nezastíráme, že důvodem jsou dlouholeté hudební neshody mezi námi a bubeníkem, který kapelu opustil a teď nám brání užívat to, co jsme za třicet let společného hraní vytvořili,“ vysvětluje kytarista Jaroslav Bartoň.

    Bývalí členové Citronu, kytarista Jaroslav Bartoň, baskytarista Václav
    Vlasák, zpěvák Fany Michalík a kytarista Jiří Šperl, natočili již pod názvem Limetal s novým bubeníkem Lukášem Pavlíkem písničku Na tenkém ledě. Jako kapela se poprvé naživo představí na pražském koncertě v Hard Rock Cafe v den vydání tohoto Headlineru, tedy ve čtvrtek 5. listopadu.

    Radim Pařízek sestavil nový Citron, do kterého se na post zpěváka vrátil Ladislav Křížek a jehož hostem je i zpěvačka Tanja. Právě Křížek nazpíval v polovině osmdesátých let nejslavnější album Citronu Radegast, které je

     
     

    5

    hard and heavy

    2

  •  
     

    „Vždycky je to tak, že začneme dělat písničky a ono to potom nějak dopadne,“ přiznává ohledně nahrávání desek baskytarista Tomáš Kmec z pražské kapely Škwor. Ta nová se jmenuje Hledání identity, a pokud jde o styl, žádný výraznější krok či úkrok na ní skupina neučinila. Ono to ostatně nebylo třeba, protože Škwor je jedna z těch formací, jejíž písničku pozná i málo zkušený posluchač během několika vteřin.

    Škwor si zase dá halu v Praze

     
     
     

    | Koncert měsíce |

    foto: archív kapely

     
     

    Škwor: Kolikrát

    v Incheba Areně a dokázala ji vyprodat. Loni v listopadu vystoupila v Lucerně a bylo také plno. Letos se 13. listopadu představí ve Foru Karlín a lze očekávat, že bude rovněž narváno. Však jsou listopadové koncerty každoročně jediné, které Škwor v hlavním městě hrává. „Chystáme nějaká překvapení, ale nechceme je předem prozrazovat, protože jich máme v hlavě víc a nevíme, která zrealizujeme,“ uzavírá tajuplně Kmec.

    „Název desky vlastně vyplynul z mého momentálního rozpoložení, které se logicky promítlo i ve většině textů. Asi můžu mluvit i za kluky, když řeknu, že vlastně hledáme, nikdy jsme s tím nepřestali a budeme hledat dál, dokud nás smrt nerozdělí,“ vysvětluje zpěvák a kytarista Petr Hrdlička.

    Desku reprezentuje singl Kolikrát, k němuž formace pořídila videoklip. „Měli jsme vizi, že natočíme klip ze studia, z prostředí nahrávání desky. Text je vlastně o muzikantském bilancování, tak jsme se shodli na tom, že natočíme klip podle modelu stará černobílá fotka,“ uvádí Hrdlička.

    Škworu se blíží i tradiční listopadový koncert. Předloni se v rámci oslav patnáctých narozenin kapela prezentovala

     
     

    5

    hard and heavy

    3

  •  
     

    Satyrovi, frontmanovi norské blackmetalové kapely Satyricon, diagnostikovali nádor na mozku. Informace se objevila v první polovině října a vyděsila zejména fanoušky kapely. Zatím ale není třeba se strachovat, alespoň do okamžiku, dokud nádor neporoste. Satyr totiž vše vysvětlil na svém účtu na Instagramu.

    Satyr má nádor na mozku

     
     
     

    | Diagnóza měsíce |

    foto: archiv kapely

     
     

    Satyricon: Phoenix

    zásadní. Jejich zatím poslední album se jmenuje stejně jako oni a vyšlo před dvěma lety.

    „Před osmi dny mi bylo velmi špatně a byl jsem převezen do nemocnice. Vyšetření ukázala, že mám v hlavě černého pasažéra. Naštěstí je zatím neškodný. Mohu s ním žít do doby, než se případně začne zvětšovat. Jeho odstranění je totiž velmi komplikované a mělo by k němu dojít pouze tehdy, když začne růst a bude to otázka života a smrti.“

    Satyricon jsou na světě od roku 1991 a pro blackmetalovou scénu jsou velice

     
     

    5

    hard and heavy

    4

  •  
     

    | Ocelový déšť |

    Jedním z nejočekávanějších metalových alb začátku příštího roku je to od amerických Megadeth. V průběhu letoška se k odchody zdecimované kapele přidali nový bubeník Chris Adler z Lamb of God a kytarista Kiko Loureiro. Prvním zveřejněným singlem z desky, jež ponese název Dystopia, je Fatal Illusion.

    Americká hardrocková kapela Still­well vydává 13. listopadu své druhé album Raise It Up. Své síly v ní spojili portorický rapper a zpěvák Q-Unique, baskytarista slavných Korn, Fieldy, který však hraje na kytaru, a Wuv z P.O.D., jenž zůstal u bicích, a baskytarista Pablo Silva. Mimochodem, právě tvorbě P.O.D. se tvorba Stillwell dost podobá. Svědčí o tom i singl Mess I Made.

    Megadeth

    Stillwell

     
     
     
     

    Megadeth: Fatal Illusion

    Stillwell: Mess I Made

     

    Ruští folkmetaloví až blackmetaloví Kauan zveřejnili druhý klip jako úryvek z dvaapadesátiminutového eposu Sorna Nai. Stejnojmenné album je inspirováno tragickými událostmi z padesátých let minulého století známými jako Záhada Ďatlovovy výpravy. Klip je koláží fotek devíti ruských skialpinistů, kteří v roce 1959 na výpravě záhadně zahynuli.

    Deathcoreoví Kanaďané Cryptopsy vydali 30. října čtyřskladbové minialbum The Book of Suffering. Na světě je i videoklip ke skladbě Detritus (The One They Kept). Prezentovat takový tlak vyžaduje velké umění i odvahu.

    Kauan

    Cryptopsy

     
     
     

    Kauan: Sorni Nai

    Cryptopsy: Detritus

     
     
     
     

    5

    hard and heavy

    5

 
×
Čtete:
2015/11
Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.