Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

  • Xindl X

    Reklamní texty jsem definitivně zařízl

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)foto BARBORA HRDÁ

     

    5

     

    rozhovor

    1

  • Vypadá to, že Xindl X letos napíše na padesát písňových textů. V poslední době je to jeho norma. Tentokrát jsou však mezi nimi i ty pro jeho vlastní nové album, které by chtěl vydat v příštím roce. Od konce října vystupuje na Slovensku, u nás absolvuje v listopadu Retro Tour.

     

    Odstartuje ho 11. listopadu v pražské Hybernii. 22. listopadu se přesune do Mahenova divadla v Brně a o den později vystoupí v Domě kultury v Ostravě.


    Kolik textů ročně napíšete?

    Nikdy jsem to nepočítal, ale spočítat se to dá. Loni jsme dělali rádiové Xindloviny každý týden, a pro pořad, ve kterém jsem se písničkou vyjadřoval k aktuálnímu dění, jsem napsal čtyřicet textů. Letos jsou nové Xindloviny po čtrnácti dnech, takže je jich asi

    dvacet. K tomu jsem napsal deset textů pro svou novou desku, deset pro desku skupiny Slza, jeden pro Michala Pelanta, jeden pro Karla Gotta. Ale ten ho možná nepoužije.


    Myslím, že použije. Nedávno jsem dělal s Gottem rozhovor a o vašem textu hovořil jako o velice povedeném. Pochvaloval si váš styl.

    Tak to mě těší. Ale abych se vrátil k těm textům. Letos je jich něco málo přes čtyřicet.

     
     

    5

    rozhovor

    2

  •  

    Pro The Tap Tap napsal Xindl X píseň Řiditel autobusu.

     
     
     
     

    The Tap Tap – Řiditel autobusu

     

    Rád textuju pro sebe, protože jsem svůj oblíbený autor

    Já mu do jeho vyprávění říkal: Moment, já jen sundám dítě z nočníku. Anebo: Moment, musím zabránit dceři, aby bila syna. Myslím, že jsem zachytil každou třetí větu. Z toho dojmu jsem ale nakonec text napsal.


    Odmítáte nabídky k psaní textů?

    Musím. Jednak proto, že sice píšu doma, ale sedím stranou se sluchátky na uších a nemohu se věnovat rodině. Pro ni prostě nejsem doma, i když tam sedím. Také mi přijde, že mít v říjnu napsaných přes čtyřicet textů, je poměrně dost. Obávám se, aby mě to nevyčerpalo a nezavedlo do stavu, kdy se budu opakovat, v horším případě vykrádat. Na druhou stranu mohu říct, že mám to štěstí, že si mohu vybírat. Rád textuju pro sebe, protože jsem svůj oblíbený autor, dobře se mi dělá s kluky ze Slzy, rád bych někdy udělal další písničku pro The Tap Tap, stejně tak se rád vracím k taškařicím s Těžkým Pokondrem, protože je to zábavná spolupráce. Když

    Jak se píše text pro Karla Gotta?

    Pokaždé se snažím přizpůsobit osobnosti toho, pro koho píšu. V tomhle případě to ale bylo dramatičtější, protože když mi volal, trefoval se do nejnevhodnějších okamžiků. Když jsem byl jednou sám doma s dětmi, které zrovna vyváděly nějakou lumpárnu, rozhodl se mi po telefonu svou představu o textu popsat.

    Jak jste se dostal k psaní textu pro Karla Gotta?

    Díky své drzosti. Původně jsme ho požádali, aby nazpíval kousek písničky Cool v plotě. Ve verzi, která je na mém prvním albu, se to nepovedlo, a nestihlo se to ani na druhou desku. Podařilo se to až se třetím albem, kdy jsme s ním písničku natočili znovu. Jemu se ta spolupráce líbila, říkal, že pro něho představuje jiný svět. Asi proto mě po letech oslovil, jestli bych mu neotextoval písničku. Šlo o jeho duet se zpěvačkou Dashou. Původně měl být na albu Duety 1962–2015, ale došlo k nedorozumění v datech. Celou dobu jsem žil v tom, že mám mít text hotový 1. září. Ten den jsem mu ho také hrdě poslal. Přišla mi ale odpověď, že album je už v lisovně. Třeba to nakonec dopadne a někde se objeví.

     
     

    5

    rozhovor

    3

  • Začít víc zpívat jsem se nejdříve bál

    Někdy se mi stane, že dopíšu skladbu a řeknu si: Tohle se bude líbit

     

    Poznáte, že jste napsal písničku, kterou budou mít posluchači rádi?

    Ne vždycky, ale někdy se mi stane, že dopíšu skladbu a řeknu si: Tohle se bude

    skládám hudbu i text, nejdřív mám vždycky hotový text.


    Na svých posledních dvou albech už více zpíváte. Proč už tolik nerapujete jako na prvních dvou deskách?

    Bylo to pro mě logické, i když vlastně nejsem schopen říct, jestli to bylo i správné. Když jsem rapoval, bylo těžké se při tom hudebně neopakovat. Navíc se ukázalo, že při koncertech mnohem více fungují písně, které jsou jednodušší. Začít víc zpívat jsem se nejdříve bál. U minulé desky Láska jsem cítil, že se mi některé zpívané písničky líbí, ale současně jsem nebyl stoprocentně přesvědčen, že bych je měl zpívat já. Připadly mi až moc melodické. Potom jsem si ale začal více věřit. A mohu také říct, že pro další desku, kterou už připravujeme, máme jednu polorapovanou píseň, zatímco ostatní jsou melodické.

    Budete pokračovat v psaní textů pro skupinu Aquababes?

    Napsal jsem první dva, ale pak mi došlo, že je to něco, co nechci dělat. Oslovili mě, abych napsal i další, ale nelíbila se mi písnička, a tak jsem odmítl. Do psaní navíc mluví nějaká reklamní agentura, která tu práci zadává. Já si ale myslím, že o psaní textů vím víc, než lidi z té agentury, a nemám zapotřebí nechat si diktovat, jak text cítí a jak si ho představují. Kariéru reklamního textaře jsem proto definitivně zařízl.


    Vy ale skládáte i hudbu...

    Zatím spíš pro sebe, nikdo jiný ji po mně moc nechtěl. Celou písničku, tedy i s hudbou, jsem napsal i pro The Tap Tap. Když už

    je čas, přijmu nabídku od lidí, kterým se nesluší odmítnout. A když zbude ještě čas a zrovna mám nějakou inspiraci, kývnu i na nějakou další nabídku. Takové to bylo s Michalem Pelantem, kytaristou z kapely Davida Kollera. Poslal mi písničku a já mu odpověděl, že na ni nemám čas. Požádal mě, abych si ji alespoň poslechl, a já při tom dostal nápad. Text jsem měl za hodinu hotový.

     
     

    5

    rozhovor

    4

  •  

    Xindl X

    Občanským jménem Ondřej Ládek se narodil 16. srpna 1979. V tvorbě kombinuje hiphopové frázování s folkem, jazzem a blues, v poslední době více inklinuje k melodickým písním. Debutoval v roce 2008 albem Návod ke čtení manuálu, za které získal tři nominace na ceny Anděl. V roce 2010 vydal druhou desku Praxe relativity, na kontě má také nahrávky Xpívánky (2011), Láska (2012) a Čecháček Made (2014).

     

    Aktuální hit Xindla X se zpěvačkou Mirkou Miškechovou.

     
     

    Xindl X, Mirka Miškechová –
    Cudzinka v tvojej zemi

    Petr Lüftner proslul písničkou, která vedla až k pádu tehdejšího vedení města

    vznikl sprostý lovesong Myslivecká. Později se mnou jel šňůru a teď se mnou bude opět. Pomáháme mu natočit první album a věříme, že vyjde v lednu.

    Bude Mirka Miškechová hostem i na vašem nadcházejícím Retro Tour?

    Ano. Budeme spolu zpívat Cudzinku v tvojej zemi a ona zazpívá i několik svých písniček. Druhým hostem bude písničkář Petr Lüftner, kterého asi zatím mnoho lidí nezná. Znají ho ale v Ústí nad Labem, kde proslul písničkou Ty jsi to Ústí, ve které zkritizoval poměry v tamní politice a vedlo to až k pádu tehdejšího vedení města. Od té doby mu tam zakazují hrát. Já mu naopak popřál k úspěchu a řekl, že se mi ta písnička líbí. Dodal jsem, že by měl psát vlastní věci, protože bych si ho rád vzal na turné. On mi na sebe práskl, že je myslivec, a já se nadchl, protože jsem byl přesvědčen, že myslivecká mluva by mohla být dobrým zárodkem k textu. Na to konto

    líbit. Myslel jsem si to například u písně V blbým věku, byl jsem přesvědčen, že bude fungovat. Naopak u Cudzinky v tvojej zemi, kterou zpívám s Mirkou Miškechovou, jsem o tom přesvědčen nebyl. Měla několik podob, a u té finální jsem si řekl, že je docela hezká, ale taková pecka to není. Dnes jsme já, Mirka i kluci z kapely v příjemném šoku z toho, jak funguje.

     
     
     

    5

    rozhovor

    5

 
×
Čtete:
2015/11
Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.