Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

  •  
    RectangleRectangleRectangle

    text Ondřej horák

    Každý měsíc čerstvé novinky ze hry jménem rap

    James Cole | Joey Bada$$ | Kick the Shit | Tupac Shakur

    Elementy

    ulice

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    1

  •  

    Jeden z nejosobitějších pražských rapperů pustil do světa klip k písni Lobotom Music, která vyšla minulý rok na albu Moby Dick. Mimo to, že video je krajně nechutné a Donu Koulionovi do mozku vrtá švihák Karel Heřmánek, přináší také záludnou otázku: Snaží se James Cole svým fanouškům a hiphopové obci sdělit, že jsou lobotomové? Místo spekulací jsme se s dotazem obrátili na samotného mistra.

    „Rozhodně se nechci stavět do pozice privilegovaného vykladače,“ uklidňuje rapper situaci hned v úvodu a popisuje umělecký

    Je hip hop hudba bez mozku?

    Zamyšlení měsíce

    GraphicLineGraphicLine
     
     
    Rectangle

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    2

  •  

    záměr jazykem své oblíbené filozofie. „Hip hop je inherentně lobotomizovaná hudba, smyčkovitá a repetitivní, což není myšleno pejorativně. Má potenciál stát se osvobozující debilitou,“ míří Cole k síle, která se skrývá v primitivnosti. Na podobnou věc v textech často naráží i Vladimir 518, podle notorického sprosťáka Kouliona rezignace na vysoké umění rozvazuje ruce. „Je to přitakání určité míře primitivismu. S vědomím stupidity vlastní tvorby si vyznávám lásku. Vyznávám lásku žánru, který je vlastně něčím hrozně blbý, ale to je na něm skvělé. Člověku musí chybět kus mozku, aby se mu líbil rap. Jsem debilní a je mi dobře, protože jsem si to uvědomil a zjistil jsem, že vlastně debilní nejsem,“ vyznává se Cole.

    Přesto, ne všichni podle něj k osvobozujícímu prozření o debilitě dospějí. „Proti tomu stojí rap, který je pouze debilní. Bere se příliš vážně, v jádru je nesmírně násilný a pod rouškou něčeho cool a svobodného svazuje. Stává se nástrojem pro předávání strachu a šíření skutečné hlouposti, dusivé a odporné,“ míří James Cole na rappery, kteří se příliš žerou. Téma své písně ale uzavírá smířlivě: „Rozhodně nejde o jednoduchý statement, že rapový fanoušek je blbec.“

    James Cole: Lobotom Music

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
    Group

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    3

  •  

    Deska měsíce

    GraphicLineGraphicLine
     

    Když mu bylo patnáct, cestou ze školy natočil s kámošema video. Jo-Vaughn Virginie Scott na něm rapuje freestyle, zatímco ho spolužáci doprovázejí beatboxem. Video má jisté kvality, které ho dostaly na web World Star Hip Hop. Tam si ho všiml producent Jonny Shipes a kariéra se mohla rozjet. Chlapec si začal říkat Joey Bada$$ a po dvou mixtapech si k dvacátým narozeninám, které oslavil 20. ledna 2015, nadělil první dlouhohrající desku a pojmenoval ji B4.DA.$$.

    Joey Bada$$ je mladá krev, podbízivé trendy ho ale očividně míjejí a z desky, jejíž název čtěte jako Before Da Money, hraje poctivý old school hip hop newyorského střihu. Není to póza, nýbrž úcta k tradici a ulici, Joey se narodil a vyrostl v newyorském Brooklynu. Jmenovateli desky, která se přístupem ke skládání beatů ohlíží hluboko do historie žánru, a přesto zní v roce 2015 neuvěřitelně fresh, jsou minimalistické, špinavé a hutné bicí, atmosféra jako z filmu Sedm, nervózní klavírní vyhrávky a šetrné zacházení se samply.

     

    New York, to je rapu ráj

     

    Joey Bada$$: Christ Conscious

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
    Group

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    4

  •  

    Proud newyorské flow narušují jemné a příjemné akcenty. Joeyho rodiče pocházejí z Karibiku, matka ze Sv. Lucie, otec z Jamajky. To rapper akcentuje především v textech, občas plynule přejde k dancehallovému frázování, ve skladbě Escape 120 se houpavé beaty prolomí v taneční jungle rytmus. Celek ale drží pohromadě a přechody mezi rytmy působí přirozeně, nic se neláme přes koleno. Joey Bada$$ totiž není jen talentovaný rapper, ale očividně i producent. Desku si produkoval sám a dravá skladba No. 99, která nábojem připomíná časy KRS One a Sound Of Da Police, je důkazem elegantní práce se samply, protože běží na dravých bicích ze skladby Little Miss Lover od Jimiho Hendrixe.

    Vyznavači trendů za každou cenu jistě mohou Joeyho Bada$$e nařknout z nedostatku invence nebo ustrnutí v minulosti. Pravdou ale je, že deska B4.DA.$$ má i přes tradiční a mnohokrát slyšené postupy absolutně čerstvý sound a potěší nejen ty, kteří jsou unaveni vykouřeným trendy rapem.

    GroupRectangle

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    5

  •  

    Adrenalinem ku vězení

    Fučáky měsíce

    GraphicLineGraphicLine
     
     

    V polovině prosince se v pražském Roxy konal tradiční hiphopový mejdan Kick the Shit, tentokrát s přízviskem Ultra! Nejlepší časy má tahle vyhlášená pijatika už za sebou a spíš než pokračování slovutného mejdanu se jednalo o finální zastávku Heavy Weight Tour. Jak je ale dobrým zvykem, i tentokrát bylo představeno nové graffiti video Kick the Shit, které je nyní cele ke zhlédnutí online. Label Bigg Boss se rozhodl pro netradiční koncept a samotní writeři byli poprvé vtaženi do procesu výroby. Každá crew dostala tři minuty a bylo jen na ní, co natočí, jak video sestříhá nebo jaký použije hudební podklad. Účast na experimentu potvrdili TOP, BE, TCS, FC, NUT, RAW, KGS a další party, které chtě nechtě potkáváte především v pražských ulicích. Takže pokud máte chuť na trochu výtvarného vandalismu, případně vás zajímá, jak takový klikyhák vzniká, čerstvé vydání Kick the Shit je k dispozici.

     

    Kick the Shit Ultra!

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
    Group

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    6

  •  

    Tupacovy relikvie jsou k vidění

    Muzeum měsíce

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     

    Pokud v hip hopu existuje nestrojená legenda, je jí Tupac Shakur. Rapper byl zastřelen v pouhých pětadvaceti letech, a přesto se stal jedním z nejprodávanějších umělců všech dob. Za svou krátkou kariéru prodal přes sedmdesát pět milionů nahrávek a podobný počet rapperů ovlivnil. Pokud

     
    Group

    hip hop

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    7

  •  

    V historii naší civilizace vstali z mrtvých pouze dva lidé, Ježíš Kristus a Tupac Shakur. Tomu prvnímu se to podařilo přibližně před 2015 lety díky zázraku, druhý jmenovaný to zvládl v roce 2012 především díky moderním technologiím.

    Zmrtvýchvstání Tupaca

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
    Group

    budete mít cestu kolem Los Angeles, stavte se v Grammy Museum, kde podle deníku Los Angeles Times v únoru začíná výstava s názvem All Eyez on Me: The Writings of Tupac Shakur. K vidění budou relikvie z rapperova života, rukou psané poznámky, texty i básně, záznamy rozhovorů a zvukové úryvky z nahrávání poté, co se Tupac vrátil z vězení. Prohlédnout si také budete moci jeho oblečení, mimo jiné i od Versace, v němž se Tupac blýskl na předávání Grammy v roce 1996. O pár měsíců později byl zastřelen v autě cestou z boxerského zápasu mezi Mikem Tysonem a Sugem Knightem.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    hip hop

    8

 
×
Čtete:
2015/2
Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.