Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

  • Srbský hudebník Goran Bregović vystoupí 8. února v Brně a 10. února roztančí se svou kapelou The Wedding and Funeral Band balkánskou hudbou pražské Fórum Karlín. Pro Headliner zavzpomínal na osm významných okamžiků svého života.

    Začal jsem být velmi brzy dost dobrý hudebník, ale asi první krásná vzpomínka je z doby, kdy jsem hrál ve striptýzových barech. Bylo mi sedmnáct a v těch barech tančily opravdu krásné Češky. Myslím, že tehdy mi Bůh seslal zprávu, že když budu dělat tohle, budu se v životě bavit.

    Některé skladby Arvo Pärta mě dokážou opravdu dojmout. Jeho hudba je jako jedno nekonečné intro. Je to, jako byste nikdy nikam nedošli a pořád byli jen u vstupu. To znamená, že před sebou máte neustále milion otevřených možností. A tento moment, ta chvíle předtím než se něco stane, je vždy krásný. Kdybyste měli možnost si ho poslechnout, vyzkoušejte to.

    Zlomil jsem si před pár lety páteř. Poškodil jsem si dva obratle. Necelé dva měsíce poté jsem začal opět koncertovat, ale zůstala mi v zádech kovová destička. Ta mě chrání. To je každopádně důvod, proč na koncertech sedím. O něco později v Paříži na pódium skočila krásná černoška, jestli to můžu říct, s opravdu krásným zadkem. Normálně by to bylo skvělé, že mi tak krásná žena sedí na kolenou, ale já jsem se tak bál, že spadneme a že si zase pochroumám páteř, že jsem si prožil poměrně děsivou chvilku, než přišla ochranka a zařídila to. Samozřejmě to nebyla její chyba. Nevěděla, jak dramatický moment to pro mě je.

    Při studiu jsem měl období, kdy jsem slíbil mámě, že nebudu hrát, protože jsem měl problém s drogami. To bylo před univerzitou, hrál jsem tehdy v Itálii, bylo mi devatenáct. A skoro celou vysokou školu jsem nehrál. Byly to skoro čtyři roky. Jenom jsem studoval.

    Když cestujete po světě, odezva je pokaždé jiná. Na východě, třeba v Rusku, Koreji nebo v Číně, dostávám hodně kytek a dárků. V Jižní Americe po koncertě pokračují a zpívají cestou z haly některé refrény. Ale všechno je krásné. Už to, že vidíte, že vaše hudba někomu udělala radost, je největší odměna.

    Mám dlouhou a dalo by se říct úspěšnou kariéru. A upřímně? Vůbec nevím.

    To je také těžké. Jsem čestný občan deseti velkých měst, mám čestný doktorát na univerzitě v Sheffieldu, mám francouzský řád za kulturu. Ale víte, co mě vlastně asi činí nejšťastnějším? Když vím, že nějaké cikánské kapely dnes večer budou hrát mou hudbu a přinesou pak domů trochu peněz. Na to jsem asi nejvíc hrdý.

    Asi tři, které jsem před pár lety dělal se svou starou rock’n’rollovou kapelou Bijelo Dugme. Bylo po válce, hráli jsme v Bělehradu, Záhřebu a Sarajevu a měl jsem pocit, že to nebyly jen tak nějaké koncerty. Já tam tehdy letěl ze Soulu, takže jsem navštívil hned několik letišť, než jsem se dostal na první koncert. A nebyl jsem tehdy jediný, kdo kvůli těm večerům cestoval. Jeli tam lidé z celé Evropy. Chtěli u toho být. Pro mě to byl krásný doklad toho, že válka konečně skončila a lidé chtějí být spolu. Ne jako Srbové, Chorvati a Bosňané, ale prostě jen jako lidé. Být spolu a zpívat písničky. A že máme písničky, které chceme společně zpívat. A některé ty písničky jsem napsal já. Bylo to opravdu mnohem víc než jen koncerty.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    GroupGroupRectangle

    top

    inline Polygoninline Polygon

    8 nej balkánského šílence

    GraphicLineGraphicLine

    Text ŠÁRKA HELLEROVÁ

    foto Universal Music

    Nejranější silná vzpomínka spojená s hudbou

    Nejemotivnější

    hudba

    Nejbláznivější věc,

    která se mi přihodila na pódiu

    Nejdelší období

    bez hudby

    Nejlepší odměna

    od fanoušků

    Nejšťastnější

    chvíle

    Na co jsem

    nejvíce hrdý

    Nejlepší

    koncerty

     
    GraphicLineGraphicLine

    Turné místo důchodu

    Goran Bregović je rodákem ze Sarajeva, jeho otec je Chorvat a matka Srbka. Známým se stal především skladbami, které složil pro filmy Emira Kusturici, konkrétně Dům k pověšení (1988), Arizonský sen (1993) a Underground (1995). Spolupracovali s ním i legendární americký zpěvák a hudebník Iggy Pop či zesnulá kapverdská zpěvačka Cesária Évora. V roce 1995 získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu. Na svém kontě má řadu skladeb i nahrávek. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl se svou kapelou Bijelo Dugme balkánskou rockovou hvězdou první velikosti a říká, že nebýt války, byl by dnes provinčním rockerem v důchodu. Místo toho čtyřiašedesátiletý hudebník čile koncertuje po celém světě. V roce 2012 vydal album Champagne for Gypsies.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
 
×
Čtete:
2015/2
Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.