Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

  • GroupGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto SinglETon

    GraphicLine

    jelen

    Co bude dál?

    Polygon

    3

    GraphicLine

    story

    1

  • Ať už to výroční hudební ankety potvrdí, či nikoli, je nesporně jedním z největších objevů loňského roku na české scéně folkrockový Jelen. Jaká jsou jeho očekávání a jaká překvapení si pro své fanoušky přichystal?

    GraphicLineGraphicLine

    Na podzim absolvoval společné turné se skupinou Divokej Bill a 18. února startuje v Olomouci turné s kapelou Nebe. Sdílení pódií s Divokým Billem byla zatím největší zkušenost skupiny, která loni vydala debutové album Světlo ve tmě a před několika dny i jeho reedici s přidanými bonusy. „Bylo to pro nás zatím největší turné, jaké jsme zažili,“ uznává zpěvák a kytarista Jindra Polák. „Hráli jsme pro vyprodané sály a poznali zblízka kapelu jako je Divokej Bill. Jednak jsou to skvělí kluci a hlavně pro nás bylo inspirativní sledovat, jak profesionálně fungují na pódiu i v zákulisí – prostě ve všech směrech to byla dobrá škola a radost.“

    Že si na pozici předskokanů pozve Divokej Bill právě seskupení Jelen, se zrodilo v hlavě zpěváka a kytaristy Vaška Bláhy. Tato úvalská kapela si na turné zpravidla bere hosty,

    o kterých je přesvědčena, že by si zasloužili více pozornosti. „Jestli nás něco zaskočilo? Nejvíc to, jak nás vzali diváci. Obvykle, když někdo jede jako předkapela, jeho přijetí bývá chladnější. My ale nic takového nezaznamenali. Lidé nás vítali až nadšeně a také jsme vypozorovali, že většina naše písničky zná,“ pokračuje Polák.

    Z pohledu diváka je ale nemalý úspěch předkapely přece jenom pochopitelný. Zvuk Divokýho Billa a skupiny Jelen není totiž až tak odlišný. „Vždycky jsem spíš poslouchal zahraniční muziku, ale je fakt, že z českých kapel je Divokej Bill tou, na které jsem víceméně vyrůstal. A překvapilo mě, že její písničky zněly v akustickém podání jinak, z mého pohledu mnohem lépe než obvykle,“ zamýšlí se frontman.

    „Člověk napíše text, který pro něj něco

    Polygon

    3

    GraphicLine

    story

    2

  • Rectangle

    Turné s Divokým Billem byla ve všech směrech dobrá škola

    GraphicLineGraphicLine

    znamená. A pak je úžasné pozorovat, jak si v něm lidé nacházejí vlastní příběh a na koncertech ho sdílejí a prožívají s ostatními díky společnému zpěvu. Tehdy ty písničky získávají obrovskou sílu. Vnímáme to hlavně u Světla ve tmě, Nebe nad Prahou, ale i spousty dalších,“ ocenil reakce publika na vystoupeních své kapely.


    S Janou Kirschner jen jednou

    Další turné čeká skupinu Jelen v půlce února. Absolvuje ho společně s havířovskou formací Nebe a je pravděpodobné, že ne všechny koncerty budou vyprodané. „Ale třeba budeme příjemně překvapeni,“ usmívá se Polák. „Každopádně budeme vystupovat v menších klubech, než v jakých jsme hráli s Divokým Billem. Jejich výhodou je, že zpětná vazba od lidí je okamžitá. Podstatné také bude, že lidi

    si přijdou buď poslechnout nás, anebo Nebe. Nebude žádná hlavní kapela, o které bychom si právem mysleli, že pod pódiem stojí zejména její fanouškovská základna.“

    Fanoušci se mohou těšit i na malá překvapení. „Pár jich chystáme. Budou to společná vystoupení a nějaká hostování. Víc bych ale prozrazovat nechtěl,“ konstatuje tajemně Polák.

    Poté dodává, že hostem turné bude zpěvačka Kateřina Marie Tichá, která s Jelenem obvykle vystupuje a zpívá několik písniček, ale novinkou je, že se ujala i ženského partu v duetu Co bylo dál?, který s Jelenem loni nazpívala Jana Kirschner.

    „Bohužel jsme tu písničku s Janou zpívali společně pouze jednou, a to ve studiu při nahrávání. Potom odjela rodit do Londýna. Věřím ale, že letos se už nějaké příležitosti, kdy bychom se mohli sejít na pódiu a zazpívat si ji společně naživo, naskytnou,“ uzavírá Polák.

    Polygon

    3

    GraphicLine

    story

    3

 
×
Čtete:
2015/2
Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.