Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

  • RectangleGraphicLine

    text Veronika Kratochvílová

    foto Universal Music

    GraphicLine

    Katy Perry

    Popularita je jen vedlejší produkt

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    1

  • Miluje barvy, sarkasmus, černý humor a rituály. Ačkoli Katy Perry patří k největším ikonám současné pop music, nenechává se svou profesí spoutat a čas spravedlivě dělí mezi kariéru, rodinu a přátele. A možná právě proto se jí aktuálně tolik daří. Na turné k desce Prism se zastaví v pražské Oinline Polygon areně, kde 23. února odehraje svůj vůbec první český koncert.

    GraphicLineGraphicLine

    Pracuje od dvou odpoledne do dvou ráno a po dvou dnech práce si žádá jeden den odpočinku. Dvakrát měsíčně si ve svém diáři udělá místo pro „neřesti“, dá si pár drinků a zapálí si cigaretu. „Kdybych nechala práci, aby mě odřízla od přátel a rodiny, stala by se ze mě asi neurotická workoholička. Minulý týden jsem byla čtyři dny doma, pohrála si se svou roční neteří a sešla se s kamarády. To je pro mě maximální relax,“ prozradila v jednom z říjnových rozhovorů zpěvačka, jejíž světové Prismatic Tour se pozvolna blíží do finále.

    „Nejsem vyloženě večírkový typ, nevymetám kluby a bary ve městě, ale večeře s přáteli jsou mou slabostí. Mám ráda blízké lidi u jednoho stolu,“ dodala třicetiletá dcera kalifornských pastorů.

    Vyrostla na gospelové hudbě a kostelních zpěvech. Narodila se jako Katheryn Elizabeth Hudson, a protože byla často zaměňována s herečkou Kate Hudson, přijala jako pseudonym dívčí jméno své matky – Perry.

    Asi málokdo by věřil, že zpěvačka, která patří díky počtu hitů na jediné desce k těm nejúspěšnějším v dějinách popu, odstartovala svou kariéru křesťanskými písněmi. Důkazem je její první album, které vydala v roce 2001 pod hlavičkou labelu Red Hills Record. „Byla jsem vychovaná v těžce religiózním prostředí. Oba moji rodiče měli hodně fundamentalistické názory a občas nebylo lehké se s nimi vypořádat. Já si v tom ale našla to hezké,“ zavzpomínala v rozhovoru pro časopis Rolling Stone na dětství.

    „Ať už jejich názory byly a jsou jakékoli,

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    2

  •  
    RectangleGroup

    jsou to moji rodiče a já je miluji i proto, že jsem s nimi pokaždé nemusela souhlasit. Ráda bych ale podotkla, že ač jsou hluboce věřící, také nebyli žádnými svatoušky. I oni byli mladí a hledali si svou životní cestu. Otec měl například poměrně velký problém s drogami, takže náboženství pro něj mohla být ona cesta ke světlu,“ dodává. Se svou katolickou minulostí se nikdy netajila.

    Debutová deska, kterou nahrála ve spolupráci s textařem Glenem Ballardem, byla připravena k vydání v roce 2005, ale již předtím Katy zveřejnila některé písně na svém MySpace profilu. A právě MySpace a další sociální sítě podržely dveře téhle „holce z kostela“ do síně popularity dokořán.

    „Nikdy jsem nechtěla být slavná. Je to jen vedlejší produkt toho, co dělám. Sláva je nutné doplnění snu, který jsem měla už jako

    malá holka,“ říká zpěvačka, kterou fascinují příběhy obyčejných lidí. „Myslím, že všichni moudří lidé chtějí uznání za svou práci, ale nikdo nechce být slavný pro nic za nic. Sláva sama o sobě je, myslím, dost nechutná. A jen ten, kdo se dostal do jejího područí, ví, že je opravdu těžké oddělit veřejný život od osobního. Já prostě jen chtěla dělat hudbu, být na pódiu a ventilovat své názory na svět prostřednictvím písniček, které píšu. Ale platím za to popularitou. Těmhle věcem říkám kompromisy a vedlejší produkty,“ dodává.

    Zlomovým se pro Katy stal rok 2007, kdy pod producentským dohledem Grega Wellse vydala EP s názvem Ur So Gay. Videoklip ke stejnojmenné písni začal válcovat hitparády o rok později a Madonna se o něm dokonce zmínila v rozhovoru na rádiu Kiss FM, kde řekla, že to je její nejoblíbenější píseň.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    3

  • TextFrameTextFrameGroupGroup

    Ur So Gay

    I Kissed A Girl

    Song Ur so Gay dosáhl značného úspěchu, byl však zároveň kritizován pro údajnou homofobii.

    Díky této písni se Katy probojovala na přední příčky hitparád nejen v Americe, ale začala válcovat své konkurenty také v dalších třiceti státech.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     

    Své první plnohodnotné album One of the Boys představila tehdy již poměrně populární zpěvačka 17. června 2008 a ještě tentýž rok vyjela na Warped Tour. První singl I Kissed a Girl byl extrémně komerčně úspěšný a bodovala s ním také v americkém singlovém žebříčku Billboard Hot.

    Perry se od začátku kariéry snažila rozbít představy o tom, kdo je nebo kdo by měl být popovou ikonou. Její místy až nevybíravé narážky na společnost a showbyznys v kombinaci s jejím panenkovským vzezřením se staly návykovou výbušnou směsí.

    „Vždycky mě inspirovala spousta věcí. Nechtěla jsem být zařazena v kolonce popová zpěvačka, ačkoli mě pop jako žánr i kulturní tradice moc baví. Ale proč by měl být ohraničený?“

    Snažila se zkrátka rozbíjet zajeté představy o tradiční popové hvězdě ve stylu Kylie Minoque nebo Britney Spears, a to především smyslem pro humor a notnou dávkou inteligence.

    „Je to vzrušující. Do svého uměleckého vyjádření mohu zapojit úplně všechno. Od své omlácené kytary přes herce nebo akrobaty až po sarkastické bonmoty. Je to maximálně zábavné,“ dodává zpěvačka, jíž se jako jediné podařilo vměstnat na jedno album pět geniálních hitů, které se v hitparádě Billboard Hot 100 vyšplhaly na první místo. To se do té doby podařilo jen Michaelu Jacksonovi na albu Bad z roku 1987.

    Katy se do svého světa plného paradoxů, barev a retro kostýmů snaží vtáhnout i fanoušky a prostřednictvím dostupných sociálních sítí se jí to daří opravdu dobře. „Když jsme na turné, projíždíme různými městy a vyhledáváme třeba místní zábavní parky a muzea. A víte, jak skvěle funguje, když se vyfotíte uprostřed nějaké artové kompozice?! Lidé na Instagramu se pobaví a náležitě to ocení,“ vysvětluje svůj přístup zpěvačka,

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    4

  • která ale zároveň odsuzuje tvorbu zpěvačky Lady Gaga, již přirovnává ke komikům, kteří vypráví vtipy o prdění.

    Svět navoněných losangelských večírků přiblížila Katy Perry svým fanouškům deskou Teenage Dream z roku 2010, aby ho následně mohla strhat a všem se hlasitě vysmát. I když na desce opět nechyběla řada rádiových hitů, byla jí vyčítána plytkost. A možná právě z toho důvodu se v roce 2013 snažila rozjuchané pozlátko vyměnit za temnější a rozjímavější hudební počin. Čtvrtým albem

    TextFrameGroup

    Last Friday Night

    Perry si ráda dělá legraci, především pak sama ze sebe.

    GraphicLineGraphicLineRectangle
     
    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    5

  • GraphicLineGraphicLine

    Skládání písní pro mě vždycky bylo nejlepší terapií

     
    TextFrameRectangleGroup

    Unconditionally

    Sentiment a melancholie jsou odvrácenou stranou jindy rozjívené zpěvačky.

    GraphicLineGraphicLineTextFrameGraphicLineGraphicLine

    Katy Perry

    Narodila se 25. října 1984 v Kalifornii. Dosud nejúspěšnější období její kariéry se pojí s albem Teenange Dream z roku 2010, z něhož hned pět písniček zakotvilo na vrcholu zámořské singlové hitparády, čímž vyrovnala rekord Michaela Jacksona. V loňském roce se stala nejsledovanější osobností na Twitteru, byla jmenována globální velvyslankyní UNICEF, obdržela nominace na dvě ceny Grammy a na MTV European Music Awards získala cenu pro nejlepší zpěvačku za rok 2013.

    Rectangle
     

    „To album nepojednává o zklamání, spíš o nové inspiraci. Skládání písní pro mě vždycky bylo nejlepší terapií. Kdybych měla vyzdvihnout něco, co mi intenzivní emoce z ukončení vztahu přinesly, pak by to asi byla láska k sobě samé. Vím, že je mnohem důležitější pečovat o sebe než o druhé, ať už to zní sebevíc sobecky,“ vyznala se fanouškům na internetu.

    Prism se pravděpodobně chtěla vypsat z bolestivého rozvodu s Russelem Brandem, namísto toho se ale ještě víc utopila v infantilní stylizaci. I přesto, a možná právě proto se ho prodalo přes šest milionů kusů a na prvenství v žebříčku iTunes si sáhlo v 97 zemích světa.

    Polygon
     
     
     

    6

    GraphicLine

    ženský element

    6

 
×
Čtete:
2015/2
Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.