Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

  • RectangleRectangleRectangleGraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto warner music

    GraphicLine

    kid rock

    První polibek děvkaře a pijana

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    portrét

    1

  • Prodal na pětadvacet milionů alb, přitom spousta fanoušků přesně neví, kdo vlastně Kid Rock je. Bílý rapper, či pravověrný rocker? V zásadě obojí.

    GraphicLineGraphicLine

    „Nikdy jsem svou hudbu nijak neškatulkoval, protože to nejde. Mám rád každý druh muziky, všechno od rapu po nahrávky z Motownu. Měl jsem to tak už jako dítě a mám to tak pořád,“ hlásí.

    Kid Rock, vlastním jménem Robert James Ritchie, vyrostl v Michiganu. Jako malý pracoval na rodinné farmě, kde sbíral jablka a staral se o koně. Současně tíhnul k hudbě. Nejdříve našel zalíbení v rapu, na střední škole si přivydělával jako DJ, ovšem v patnácti ze školy utekl, začal pracovat v myčce aut a s místním gangem prodával drogy. Před basou ho zachránila hudba, tedy konkrétně vstup do hiphopové kapely. V sedmnácti podepsal proti vůli rodičů první profesionální

    smlouvu a muzikant tělem i duší byl na světě. Letos, 24. února, pošle do světa své desáté album First Kiss. A to bude rockové.


    Jenny Clayton, krásná neznámá

    To předešlé, Rebel Soul z roku 2012, považuje za nepovedené. „Byla to špatná deska. Nebyl jsem tenkrát ochoten vypustit na ni duši, prostě jsme jen nahráli album. Nová deska je mnohem lepší, opravdovější. Protože jsem teď, kurva, v pohodě. Mám se dobře, piju levné víno a hraju rock’n’roll,“ nahlásil Kid Rock magazínu Rolling Stone na začátku roku, kdy se rozhodl o novince promluvit.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    portrét

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Mám se dobře, piju levné víno a hraju rock’n’roll

    Pít pivo s tátou

    Kid Rock na svém albu po první písničce nepřibrzdí, naopak v samotném závěru dochází k uměleckému vyvrcholení, kdy už bez uzardění připomíná sound, kterým se v hudební historii proslavili Tom Petty, Neil Young nebo Bruce Springsteen. Sází tedy na dráždivý a syrový rock, dobrou melodii a interpretační upřímnost.

    „Titulní písnička je první singl. Je zároveň poctou mému staršímu bratrovi Billymu, který přišel o nohu, když mu bylo sedm let,“ přiblížil nové nahrávky Kid Rock. „Drinking Beer With Dad je zase jedna z nejlepších, jaké jsem kdy napsal. Snoubí v sobě rock a country, tedy ten velmi specifický typ bezstarostnosti, když prostě pijete pivo s tátou. Johnny Cash je milostná píseň, která je věnována pevným vztahům a vychází z příběhu manželství Cashe s June Carterovou. Je celá o vztahu, je zatraceně sladká. A pecka Ain’t Enough Whiskey je o politicích a jejich vztahu k nošení zbraní. Rozhodně to není politicky korektní písnička,“ pokračoval Kid Rock.


    Peklo s Pamelou

    Mimochodem, jeho pseudonym, který se stal uměleckým jménem, ho štve. Už před lety přiznal, že je to přezdívka z dětství a že ho vůbec nenapadlo, že by ho mohla provázet až do jednadvacátého století. „Jediný člověk, který měl ještě pitomější přezdívku, byl Will Smith. Říkali mu Fresh Prince. Ale upřímně řečeno, když mi bylo šestnáct, měl jsem

    „Kid Rock je fanouškem naší skupiny. Spolupracovat jsme začali už v roce 2013. Později nám zavolal a poprosil nás, abychom přijeli do Detroitu a nahráli s ním nějaké skladby. Celá kapela se tam zdržela týden, během kterého jsme nahrávali a jako přátelé jsme si užívali společně strávený čas. Líbila se mu naše estetika, chtěl ji proto dostat do písní, na kterých dělal,“ řekl Ed Jurdi z formace The Band of Heathens, která ve své tvorbě kombinuje prvky tradičního rocku, folku, blues i country.

    Hned první skladba na novince, pojmenovaná First Kiss, je ve stylu syrového rocku šedesátých let. Navozuje atmosféru desky, která se v tomto duchu nese celá. V uvedené písni se mimochodem zpívá o dívce jménem Jenny Clayton. V rozhovoru po michiganský server mlive.com však zpěvák přiznal, že žádnou takovou nezná, jenom se mu to jméno v písničce hezky rýmovalo. A tak je pro něj Jenny Clayton symbolem dívčí krásy šedesátých let. Symbolem bez tváře.

    „Za vším byli kluci z austinské kapely Band of Heathens. Řekl jsem jim, že jsem napsal pár nových písniček a že bychom je mohli zkusit nahrát. Tak začala deska vznikat,“ vysvětlil Kid Rock.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    portrét

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Jediný člověk, který měl ještě pitomější přezdívku, byl Will Smith. Říkali mu Fresh Prince

    rozhlasovou stanici Rock. Dodal, že s ohledem na to, co rozvodu předcházelo, si ulehčeně oddychl, že ho má za sebou.

    V roce 2007 se na udílení cen MTV sešel v jedné hale s Tommym Leem, který žil s Pamelou také. Namísto toho, aby si popovídali, jak strašné to s tou ženou bylo, si ale vjeli do vlasů a poprali se. Z hlediště to celé s úsměvem vítěze sledovala... Pamela.


    Délka penisu

    „Když mi bylo osmnáct devatenáct, zajímalo mě ze všeho nejvíc, jak velký mám péro. Neměl jsem vlastně jiné záliby, možná trochu hudbu,“ řekl magazínu Billboard něco o svém pozdním teenagerském věku. „Ale vyrostl jsem z toho, celý ten příběh je v mých písničkách. Když jsem rapoval o tom, jaký jsem skvělý playboy, tak jsem si to opravdu myslel. Později jsem ale nacházel v textech přece jenom trochu hlubší témata. Mám i skladby, ve kterých posílám holky do hajzlu a je mi jedno, co si o mně myslí,“ řekl.

    O rapu později prohlásil, že je primitivní a že ho může dělat kdokoli. „Mohl jsem psát jakékoli texty, od boku, dělat je přímo ve studiu. Psát ale písničky, které budou známy ještě za třicet čtyřicet let, je sakra těžké,“ míní Kid Rock.

    Jako správný rocker ví, jak zlobí drogy a co od nich lze čekat. V roce 2002, když byl na společném turné, práskl jakýsi fanoušek, že v jeho autobusu jsou. Policie udělala šťáru a našla kokain a marihuanu. Kid Rock u toho nebyl, letěl už po vystoupení do Nashvillu.

    V té době už možná bude mít za sebou vydání upřímně sepsaných pamětí, a tak i mladá generace bude vědět, že byl děvkař, tulák a pijan. A že byl manželem herečky Pamely Anderson, té s těmi velkými prsy. Trvalo to sice jen pár měsíců, od srpna 2006 do února 2007, ale potáhne se to s ním do konce života.

    V jednom rozhovoru přiznal, že ho Pamela zničila a že kvůli ní už nikdy nechce zkusit, jak chutná manželství. „A táhlo se to dál. Jednou mi zavolal známý a řekl mi, že mi gratuluje k tomu, že jsem se k Pamele vrátil. Já mu na to řekl, že jsem zrovna v Londýně, a on povídá, že právě slyšel, že jsem se s Pamelou dal zase dohromady a čekáme dítě. Říkala to v rádiu,“ vzpomněl Kid Rock na časy po rozchodu se sexbombou.

    „Prošel jsem si, čím jsem si prošel, a není pochyb o tom, že to nebyla láska,“ nechal se Kid Rock slyšet v rozhovoru pro americkou

    pocit, že Kid Rock je skvělé rapové jméno. Kolikrát jsem se ho pak chtěl zbavit, ale zůstalo mi. Myslím si, že až mi bude osmaosmdesát a budu dědek, pořád budu Kid Rock,“ zaplakal.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    portrét

    4

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Kid Rock a jeho svět

    Měl by rocker kouřit marihuanu?

    Ne, protože marihuana dělá z lidí pitomce. Marihuana, kokain a heroin by ale měly být zlegalizované a dostupné. Lidé si stejně vždycky najdou způsob, jak dosáhnout toho, co chtějí.


    Proč jste hrál na inauguraci Baracka Obamy, když jste v posledních prezidentských volbách podporoval jeho protikandidáta?

    Přestože jsem pro něho nehlasoval a nikdy jsem nesouhlasil s jeho politikou, hrál jsem tam, protože jsem ve vzduchu cítil možnost změny. Své sliby ale neplní, země je rozdělená více než kdy předtím.


    Jak se díváte na politiku?

    Ve věcech daňových a vojenských jsem republikánem. Ve věcech sociálních se ale přikláním více k středu.


    Jak se stavíte k potratům a homosexuálním svazkům?

    Nejsem fanouškem potratů, ale úkolem muže není říkat ženě, jak by se měla chovat. Nečekám, že by sňatky homosexuálů byly všude přípustné, ale nic proti nim nemám.

    Jeho asistent to vzal všechno na sebe, byl uvězněn a druhý den propuštěn na kauci. Podezření tehdy přirozeně ulpělo i na Kid Rockovi, a tak poté neměli novináři problém jej nachytat, když pod vlivem alkoholu či drog demoloval nějaký hotelový pokoj.

    Zásadní trable ale s drogami neměl, to se spíš někde opil a vyváděl. V roce 2006 se na veřejnosti objevilo video, jak pod parou

    dovádí v domě zpěváka Creed, Scotta Stappa, se čtyřmi vnadnými divami. Myslí ale i na vykoupení. Duet nahraje s každým, kdo si o to řekne, loni v říjnu přijel osobně pogratulovat svému fanouškovi, který trpí Downovým syndromem, a přivezl mu spoustu dárků, objevuje se i na charitativních koncertech a prosí ochránce zvířat z organizace PETA, aby nevylévali barvy na kožichy hollywoodských hvězd.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    portrét

    5

  • RectangleTextFrameGroup

    First Kiss

    GraphicLineGraphicLine
     

    nový singl

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    portrét

    6

 
×
Čtete:
2015/2
Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.