Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

  • RectangleRectangle
     
    RectangleGroup

    Matt

    Když skromné skládání bokem do šuplíku přeroste v plnohodnotný hudební projekt.

    Od rozpadu poměrně známé poprockové skupiny Toneless, v níž hrál na klávesy, o něm nebylo moc slyšet. Až teď se Matěj Porteš představuje, pro mnohé překvapivě, coby citlivý folkař. „Projekt Matt se zrodil vlastně už docela dávno, někdy v roce 2007. Pověsil jsem na MySpace dvě své sólo věci a tím to na dlouhou dobu zhaslo. Měl jsem kapelu, pak přišla rodina, ale v současné době jsem se ocitl v trochu komplikovanější životní situaci, a tak jsem se ke své muzice vrátil. Mám ji teď v podstatě jako takovou terapii, takže postupně otevírám staré šuplíky,“ vysvětluje pro Headliner.

    Ačkoli jde v případě některých použitých samplů o archivní práci Matěje a jeho kamarádů, hudbu tvoří primárně sám. Velký podíl na nastartování projektu má ale jeho bratr Vojta, který je autorem klipů k prvním singlům. V této věci má písničkář jasno: „Pokud to bude v mých silách, rád bych každou další písničku podpořil videoklipem. V době, kdy video umějí dobře točit zrcadlovky za několik desítek tisíc, a především v době sociálních sítí, kde si sdílených příspěvků bez videa málokdo všimne, mi to přijde asi jako jediná efektivní cesta, jak svou tvorbu někam dostat, a přitom za sebou nemít vydavatelství nebo agenturu.“

    Silný důraz na atmosféru a angloamerické songwriterství pomohly debutujícímu Mattovi do éteru několika rozhlasových stanic. Ohlas jej, jak sám říká, překvapil, ale dokud nebude mít hotový materiál na celou desku, neplánuje vystupovat. I když se můžeme brzy těšit na další klipy, snad se letos dočkáme i něčeho většího. Pro tenhle druh písničkařiny u nás místo určitě je.


    v rychlosti

    kdo | klávesák z Toneless sólově

    styl | zamlžený indie folk

    vydal | několik singlů, deska je na cestě

    web | facebook.com

    Group

    John Wolfhooker

    Na prosincovém showcaseu Bandzonu v pražském Rock Café byli nejzajímavější a nejlepší. Byť hrají teprve rok a půl, mají už vydanou desku a jasný plán.

    Zpěvák Muerte Hooker, kytarista Rony Janeček a bubeník Adrian Janeček, jeho bratr, jsou ze Slovenska. Baskytarista Filip Vlček, jednou nohou člen kapely Koblížci, je Čech.

    „S bratrem Ronym jsme vždycky chtěli mít kapelu. Dostali jsme se k ní ale až v Praze, kde Rony studuje na konzervatoři. Muerte a Filip se k nám přidali a teď už v Praze žijeme všichni čtyři,“ říká Adrian.

    Naživo i na debutovém albu skupina nabízí rockový crossover připomínající kvas devadesátých let. Více si ale prý bere z dob dřívějších. „Jako kytarista se spíše inspiruju v osmdesátých letech, konkrétně u muzikantů, kteří hráli s Ozzym Osbournem. Všichni jeho kytaristé byli výteční. Pokoušíme se to ale spojit s novými prvky a výsledkem je styl, který hrajeme,“ vysvětluje Rony. „Zpěvák a basák vyrůstali na punkrocku devadesátých let, což možná způsobuje ten příklon k hudbě té doby,“ dodává Adrian.

    John Wolfhooker chtějí fanoušky především bavit, zvláště na koncertech. Tvrdí o sobě, že hrají rock’n’roll, protože jeho základem jsou přirozená energie a syrovost. Album ostatně nahrávali v analogovém studiu, bez syntetických příkras.

    Protože zpívají anglicky, rádi by hudbou oslovovali nejenom české a slovenské publikum, ale též fanoušky v zahraničí. „Naše ambice nejsou umístit se dobře v anketách Český slavík a Anděl. Chtěli bychom se dostat ven a hrát po Evropě. A protože nemáme peníze na to platit si kampaně, je naší cestou internet. Nejdříve jsme své nahrávky dostali k Ronyho kamarádům, které získal před lety díky svým sólovým nahrávkám na YouTube. Před sedmi lety tam pověsil video ze své účasti v programu Slovensko má talent. Momentálně jde hlavně o náš Facebook a o to, že namísto tří stovek koncertů ročně a úvěrů, které bychom utratili

    za reklamy, případně si platili spolupráci s jinými kapelami, se zaměřujeme na tvorbu a snažíme se zveřejňovat co nejvíc skladeb a klipů. Spoléháme na to, že kvalita, o kterou se snažíme, lidi přesvědčí. A když se někomu něco bude líbit, třeba to bude sdílet a pojede to dál,“ uzavírá Adrian.

    Nejnovější videoklip čtveřice je na skladbu Alfred. Zveřejněn byl před měsícem a půl. Debutové album lze koupit přes internet.


    v rychlosti

    kdo | tři Slováci a Čech, kteří se sešli v Praze

    styl | rock’n’roll

    vydali | album John Wolfhooker (2014)

    web | www.johnwolfhooker.com

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     

    S ním zůstali baskytarista Tonda Grenár a bubeník Michal Mach. Usilovně k sobě ještě shánějí druhého kytaristu a věří, že spolu jako zdravý základ vydrží.

    „Na prvním minialbu jsem používal akustickou kytaru. Jsou na něm slyšet dozvuky našich folkových začátků. Asi před dvěma lety jsem se ale dostal k elektrice, u které chci zůstat dál, protože mi umožňuje víc hrát i vymýšlet. V nové tvorbě se sice tu a tam objevují motivy kláves plus nějaké synťáky, od toho se ale postupně odkláníme. Částečně i proto, že od nás nedávno odešel hráč na klávesy Adam Albrecht. Cítil už hudbu jinak než my ostatní. Druhé minialbum pro nás přesto prezentuje cestu, po které bychom chtěli jít,“ vysvětluje Kristian.

    Momentálně má skupina připravený nový singl Krásnobruslařka. Neprodukoval ho již Libor Mikoška, který s formací pracoval na prvních dvou minialbech, ale vznikl ve spolupráci s Lukášem Chromkem v pražském studiu Borise Carloffa. Během ledna se k němu natáčel videoklip, který by se měl k fanouškům dostat někdy v březnu. Předtím by ještě měl být zveřejněn klip k minialbové písni Tanečnice. A potom už se Fanfan snad budou více objevovat na klubových i festivalových pódiích, protože tam patří.

    v rychlosti

    kdo | kapela z Kutné Hory, která dlí v Praze

    styl | poprock

    vydali | minialba Fanfan (2011) a Svět bez pravidel

    web | bandzone.cz

    Chupacabra

     

    Alone

    audio
     

    Tanečnice

    audio
    audio
     
     
     

    Fanfan

    Kdyby bylo takových kapel, jako jsou Fanfan, na české scéně víc, mohli bychom mít pocit, že je na ní slušná konkurence.

    Pražsko-kutnohorská trojice je dobrým příkladem. Má totiž autorský potenciál, díky kterému by se jednou mohla dostat do české mainstreamové špičky. Dokáže napsat dobrou písničku, vymyslet slušnou melodii, zpívá česky a její texty nejsou pitomé. Na kontě má zatím dvě minialba. První, bezejmenné, vyšlo v roce 2011, druhé Svět bez pravidel je o dva roky mladší. Letos k nim přibudou nové singly.

    Kapela vznikla v roce 2010 v Kutné Hoře, ale s tehdejší podobou má dnes málo co společného. „Změnila se spousta věcí. Po dvou minialbech jsem přišel na to, že někteří lidé nechtějí kapele věnovat tolik úsilí, jak jsem si představoval. Tři z nás ale měli větší ambice než si jen občas zahrát v hospodě pro pár kamarádů. Víceméně jsme se přestěhovali do Prahy a tam teď děláme dál,“ říká zpěvák a kytarista Kristian.

 
×
Čtete:
2015/2
Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.