Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

  • RectangleGraphicLine

    text kay buriánek

    foto sony music

    GraphicLine

    Modest Mouse

    Návrat skromných myší

    Polygon
     
     

    3

    GraphicLine

    enface

    1

  • Modest Mouse patří mezi kapely, které se staly kultem a z nezávislé scény se posunuly k velké značce. Po sedmi letech chystají k vydání novou desku, což je dobrá příležitost si připomenout proč.

    GraphicLineGraphicLine

    V zakládající tříčlenné sestavě nahráli Modest Mouse své první EP s Calvinem Johnsonem z Beat Happening v jeho legendárním studiu Dub Narcotic v roce 1994. V jeho produkci a studiu vznikly zásadní desky takových kapel, jako jsou Make Up, The Gossip nebo Jon Spencer Blues Explosion. Paralelně s nástupem grunge v Seattlu probíhala malá hudební revoluce na konci osmdesátých a začátku devadesátých let i v Olympii, ve státu Washington. Právě vydavatelství K Records, Up Records i samotný ikonický Sub Pop se na začátku jejich kariéry stala pro Modest Mouse domovem. V jejich sestavě se epizodně v průběhu kariéry objevili i Johnny Marr z The Smiths, Joe Plummer z temno-temných The Black Heart Procession nebo Dann Gallucci, kytarista dalších legend ze severozápadu, The Murder City Devils.

    Po prvních dvou vydaných albech spělo vše logicky k přestupu k velké značce. Doba

    tomu tehdy navíc vyloženě nahrávala, dnes by situace byla pravděpodobně jiná. A tak v roce 2000 vydali Epic Records zásadní a zlomovou desku The Moon & Antarctica. Jindy snobsky sarkastický hudební server Pitchwork si z ní naprosto nepokrytě ucvrnkl do kalhot a v recenzi vysázel 9.8 z 10. Modest Mouse mu to oplatili tím nejdivnějším rozhovorem, který pravděpodobně kdy komu dali. „Jo, jsme dneska strašně ožralí. Jeremy (bubeník) je úplně na plech. Je pro nás téměř nemožné udržet toho chlápka střízlivého. Většinu času není schopen stát na nohou, natož hrát. Začne koncert a on je tak opilý, že párkrát bouchne do bubnů a upadne ze stoličky. Je to odporné, ale vlastně sranda zároveň. Tak se teď snažíme ho držet na speedu, aby alespoň neusínal. Zatím to celkem funguje. Ale dneska je zase vše při starém. Cestou sem dopil svou pátou láhev vodky. Ach jo, Jeremy, měl by sis dát ten speed!“ říkali v něm mimo jiné.

    Polygon
     
     

    3

    GraphicLine

    enface

    2

  • TextFrameGraphicLineGraphicLine

    diskografie

    1996 This Is a Long Drive for Someone with Nothing to Think About

    1997 The Lonesome Crowded West

    2000 The Moon & Antarctica

    2004 Good News for People Who Love Bad News

    2007 We Were Dead Before the Ship Even Sank

    2015 Strangers to Ourselves

    TextFrameGroup

    Lampshades On Fire

    Takhle zní nový singl, který předpovídá novou desku.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Částečně samozřejmě fabulují, ale pokud dávají k dobru historky o tom, že navzdory obecným zvyklostem je vlastně fajn řídit dodávku pod vlivem, obzvlášť je-li půjčená, nebo že nacpali do výfuku psí ocasy a podobné dada hovadiny, je jasné, že si v té době života užívali.

    Ale co je důležité, i s odstupem dlouhých čtrnácti let má právě tahle deska své neopakovatelné kouzlo a patří jednoznačně k vrcholu diskografie Modest Mouse. Naprosto samorostlý sound odkazuje na všechno možné od Pixies až k OK Computer tehdy za polobohy považovaných Radiohead. Samotným Modest Mouse to pilo krev.

    „Reportéři se mě pořád ptají, co si myslím o tom, že jsme přirovnáváni k Pixies nebo Built to Spill. Co na to mám říct? Jasně že mě to sere. Nesnáším tyhle kecy. Proč ne rovnou k Sade a Princovi, když už to musí být, sakra!“ vztekal se zpěvák a kytarista Isaac Brock. Navzdory tomu jsou uvedené paralely opodstatněné. Modest Mouse tehdy především našli

    unikátní rovnováhu mezi podivínstvím, folkem, melancholií i jemně nahořklou pachutí post punku, vše zabalili do osobité sentimentální instrumentace, přesně někde mezi Měsícem a Antarktidou, a poslali to do světa.

    Následující dvě desky nebyly špatné, ale na The Moon & Antarctica prostě dosáhnout nemohly. V roce 2007 vyšel zatím poslední počin katalogu Modest Mouse se sarkastickým názvem We Were Dead Before the Ship Even Sank a Johnnym Marrem v regulérní sestavě. Poměrně nadšeně přijaté album s akcentem na melodii částečně znovuobjevilo tanečnější indie pop a zanechalo výrazný škrábanec v hitparádách singlem Float On, hybridem typických Modest Mouse, Talking Heads a méně odvázáných LCD Soundsystem.

    Po sedmi letech letos na začátku března konečně vyjde nová deska Strangers to Ourselves. Od prosince loňského roku je z ní k mání první singl Lampshades On Fire, který nezní špatně. Překročí Modest Mouse svého muže na Měsíci i antarktické pustiny? Uvidíme, uslyšíme.

    Polygon
     
     
     

    3

    GraphicLine

    enface

    3

    Polygon
 
×
Čtete:
2015/2
Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.