Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

  • RectangleGraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto universal

    GraphicLine

    queen

    Letos je jí pětačtyřicet let, protože na svět přišla v Londýně v roce 1970. Co na tom, že od roku 1991, po smrti svého zpěváka, pro milovníky klasické sestavy v podstatě neexis-tuje. Patří k nejslavnějším kapelám historie, prošla si chvílemi slávy i smutku. Toto jsou milníky v příběhu Queen, formace, na kterou se neplive.

     
    GraphicLineGraphicLine

    Klasičtí Queen v číslech

    - ve své kariéře odehráli 706 koncertů

    - z toho v letech 1970 a 1971 šestnáct bez Johna Deacona

    - na třech festivalech hráli na playback (Montreux 1984 a 1986 a San Remo 1984)

    - nejvíce lidí na jejich koncert přišlo 12. ledna 1985 v Rio de Janeiro, 250 tisíc

    - nejméně je na koncertě vidělo 28. ledna 1972 v Bedford College v Londýně, šest

    - v Americe odehráli 249 koncertů, v Británii 200, v Německu 55

    - nejčastěji hráli naživo písničku Now I’m Here, až 590x

    - Bohemian Rhapsody hráli 500x

    - jen jednou hráli naživo Sleeping On The Sidewalk

    - skladbu Jesus hráli třikrát, v letech 1971 až 1972

    Na vznešené pouti

    Rectangle

    Vychází album The Cosmos Rock s Paulem Rodgersem, následuje společné turné k němu.

    2008

    Queen jedou na turné se zpěvákem Paulem Rodgersem. Poprvé vystupují také v Praze, a to 16. dubna. „Mysleli jsme, že už nikdy nebudeme koncertovat,“ tvrdí Taylor.

    2005

    Queen jsou uvedeni do Rock’n’rollové síně slávy. Ve Walford Astoria Hotelu v New Yorku zahrají We Will Rock You se Spikem Edneye a Stevem Barnaclem a Tie Your Mother Down s Davem Grohlem a Taylorem Hawkinsem z Foo Fighters.

    2001

    May a jeho hudební přítel Paul Rodgers, zpěvák kapely Free, vystupují v Los Angeles.

    1996

    V listopadu vychází album Made in Heaven. Jsou na něm nahrávky posbírané z let 1980 a 1995.

    1995

    Spekuluje se o tom, že by v kapele mohl Mercuryho nahradit George Michael. On i Queen to však dementují.

    1993

    V Londýně se 20. dubna koná koncertní vzpomínka na Freddieho Mercuryho. Vystupují na ní Elton John, Guns N’Roses, Roger Daltrey, Liza Minnelli, David Bowie, George Michael, Def Leppard, Spinal Tap a další. Je zveřejněna Mercuryho závěť. Velkou část jmění odkazuje blízké kamarádce Mary Austin.

    1992

    Již pátý rok kapela nehraje. V únoru vychází album Innuendo. 23. listopadu Mercury oznamuje, že má AIDS. O den později umírá. V prosinci kapela dostává nominaci v Brit Awards v kategorii Skupina roku. Ten samý měsíc vychází znovu singl Bohemian Rhapsody, jako hold zesnulému zpěvákovi. Zamíří na první místo hitparády a výtěžek z prodeje putuje na pomoc nemocným AIDS. „Když zemřel, bylo to jako ztráta člena rodiny. Každý z nás se s tím vyrovnával po svém. Já chtěl od Queen utéct, nechtěl jsem o kapele ani slyšet,“ vzpomíná May.

    1991

    V médiích se začíná spekulovat o špatném zdravotním stavu Mercuryho. Kapela to dementuje, ale záhy se šíří spekulace, že zpěvák má AIDS. Na předávání Brit Awards se objevuje hubený a posmutnělý.

    1990

    Mercury se dál věnuje opeře. V květnu vychází album Queen The Miracle a později i starší raritní záznamy.

    1989

    Operní kariéra Mercuryho nabírá grády. S Montserrat Caballe vystupuje v Barceloně, ovšem ukazuje se, že zpívá na playback, což vyvolává vlnu nevole. Vychází debutové album kapely The Cross. May a Deacon s ní vystupují v Hammersmith Palais.

    1988

    Další „prázdninový“ rok. Mercury pokračuje jako sólista a v únoru vydává singl The Great Pretender, což je jeho největší samostatný hit. V klubu Ku na Ibize vystupuje s operní pěvkyní Montserrat Caballe. Jejich písnička Barcelona byla později vybrána španělským olympijským výborem jako znělka pro barcelonskou olympiádu v roce 1992. Na podzim vyjíždí Taylor na turné s kapelou The Cross.

    1987

    V březnu vychází singl A Kind Of Magic, který se objevuje ve filmu Highlander. Červnové stejnojmenné album putuje na první místo hitparády. Při evropském turné přijde na Queen v součtu téměř milion lidí. 27. července hrají v Budapešti, je to jejich první koncert ve východní Evropě.

    1986

    V lednu vystupují na festivalu Rock in Rio pro 250 tisíc lidí a míří do Austrálie, na Nový Zéland a do Japonska. V červnu hrají dvacet minut na charitativním monstrkoncertu Live Aid. A protože prodej alb roste, May neohroženě říká: „Queen jsou pravděpodobně nejlepší kapelou na světě.“

    1985

    V lednu vychází diskotékový singl Radio Gaga a jde na druhé místo prodeje. Písničku píše Taylor a inspirací mu je výraz jeho tříletého synka, který často mumlá „radio bu bu“. Boj o první místo v hitparádě prohrává se skladbou Relax od Frankie Goes To Hollywood. V jedenácti dalších zemích ale vítězí. V únoru kapela hraje na festivalu v italském San Remu a vychází album The Works. Taylor říká: „Dali jsme lidem pokouřit,“ čímž naráží na diskotékový rytmus desky. Na podzim kapela podepisuje nejkontroverznější smlouvu své kariéry a hraje na sérii vyprodaných koncertů v Sun City v Jihoafrické republice. Sklízí za to kritiku tisku i fanoušků, ale May říká: „Jsme proti apartheidu a všemu, co s sebou nese. Chtěli jsme v boji proti němu pomoci.“ V listopadu vychází vánoční singl Thank God It’s Christmas.

    1984

    Členové kapely se rozhodnou na rok si od sebe odpočinout a koncentrují se hlavně na sólové projekty. Deacon hraje na baskytaru v duetu Man Friday and Jive Junior nazvaném Packing Up Sounds, May vystupuje v Los Angeles s Def Leppard, produkuje album kapely Heavy Pettin’ a vydává desku Star Fleet Project. Mercury pracuje v Mnichově na albu Mr Bad Guy.

    1983

    V květnu vychází album Hot Space, jež se vyšplhá na čtvrté místo hitparády na ostrovech. Červnový koncert v Milton Keynes Bowl natáčí Channel Four.

    1982

    Koncerty, turné, koncerty. V říjnu vychází společný singl Queen a Davida Bowieho Under Pressure. Taylor říká: „Je to jedna z nejlepších písní, které jsme kdy nahráli.“ V hitparádách s přehledem kraluje.

    1981

    V červnu vychází kolekce The Game a je zase první. Kapela pracuje na soundtracku pro film Flash Gordon. Ten vychází v prosinci.

    1980

    Na evropských koncertech vzniká nahrávka pro desku Live Killers, která vystoupá na třetí místo žebříčku prodeje. Kapela ale není spokojena s kvalitou nahrávky a Taylor hlásí: „Za kvalitu neneseme odpovědnost my, ale firma.“ Singl Love Of My Live je až na šedesáté hitparádové pozici. V říjnu vychází další singl Crazy Little Thing Called Love, o němž Mercury říká, že ho napsal ve vaně. Hraje v něm na kytaru. V Británii je druhý, v Americe první, a co víc, dobře ho přijímá kritika, která Queen do té doby moc nemilovala.

    1979

    V listopadu vychází album Jazz, kapela tráví velkou část roku v Americe.

    1978

    Queen hrají v Americe s Thin Lizzy a pak se přesunují do Evropy. Na dvou koncertech v Earls Court v Londýně vydělávají 75 tisíc liber. Britský tisk však kritizuje Mercuryho za aroganci, kterou dává na koncertech na odiv, a nazývá jej „pitomcem“. Objevují se první informace o jeho životě, drogách a nekonečných mejdanech. Na konci října vychází album News Of The World, které jde na čtvrté místo žebříčku. Od listopadu do konce roku hraje kapela v Americe. Mercury produkuje album svého kamaráda Petera Strakera. Výsledek se jmenuje This One’s On Me.

    1977

    V lednu startuje další americké turné a díky němu je A Night At The Opera devátá v americké hitparádě. Následují koncerty v Austrálii a Japonsku. Na vystoupení do Hyde Parku zamíří více než 150 tisíc lidí, koncert přenáší Capital Radio. V prosinci vychází album A Day At The Races a rovnou putuje na první pozici v žebříčku prodejnosti.

    1976

    V únoru zahajují ve městě Columbus v Ohiu první americké turné. Melody Maker je vyhlašuje kapelou roku, následně cestují do Japonska. V srpnu opouští původní management Trident a uzavírají kontrakt s manažerem Eltona Johna Johnem Reidem. „Opustili jsme Trident jako hromadu listí na chodníku,“ hlásí Mercury. Vzniká album A Night At The Opera, ale na EMI mají strach vydat na něm budoucí hymnu Bohemian Rhapsody. Nahrávka se dostane k jednomu z nejlepších dýdžejů Británie Kennymu Everettovi, který ji pustí v rádiu, čímž vyvolává senzaci. EMI od svých pochybností ustupují a videoklip k uvedené skladbě se posléze stává historicky prvním opravdovým v pop music. Na konci roku je album první v hitparádě.

    1975

    Popularita Queen vzrůstá. Hrají v Austrálii a singl Seven Seas Of Rhye šplhá na desáté místo hitparády. Mercury do médií tvrdí: „Vždycky jsem věděl, že jsme jedna z nejlepších britských kapel.“ V březnu vychází album Queen II, které míří rovnou na páté místo hitparády. Před dalším turné na konci roku vychází v listopadu album Sheer Heart Attack, které startuje na druhé hitparádové pozici. Queen jedou na malé evropské turné.

    1974

    Kapela podepisuje nahrávací smlouvu s EMI. V dubnu hraje podruhé v Marquee. V červnu vydává Freddie Mercury singl I Can Hear Music pod pseudonymem Larry Lurex. V červenci jde do světa debutová píseň Queen nazvaná Keep Yourself Alive, za kterou je kapela osočena svými fanoušky z komerčnosti a pozérství. Radio One ji odmítá hrát, nicméně ještě v červenci vychází debutové album. Kapela hraje v Německu, Nizozemí i Francii, koncert v The Paris Theatre zaznamenává Radio One. V listopadu Queen jedou na turné jako předskokani Mott The Hoople. Zájem o debutovou desku stoupá.

    1973

    Odehrají jen pět koncertů, z toho jeden organizuje John Deacon pro šest kamarádů. Další se koná v londýnském klubu Marquee. Queen se soustředí na nahrávání prvního alba. Mercury vytváří slavné logo kapely. „Nemáme žádné mantinely. Našimi idoly jsou Beatles a Jimi Hendrix. The White Album nám ukázalo, že můžeme být absolutně kreativní,“ říká May.

    1972

    Pořád nemají stálého baskytaristu, a tak dávají do novin inzerát, na který se hlásí John Dea-con (19. 8. 1951). Od července do října jsou Queen na prvním britském turné. Propagují práci studia DC Lane Lea a na oplátku dostávají neomezený čas k nahrání demosnímků.

    1971

    Staffel z kapely odchází do formace Hurnpy Bong. Místo sebe doporučuje kámoše ze studií Freddieho Bulsaru (5. 9. 1946), který si později mění příjmení na Mercury. Ukazuje se, že on a May bydlí kousek od sebe, ale nikdy se nepotkali. Mercury předtím zpíval v kapelách Wreckage i Sour Milk Sea. V listopadu hrají už jako Queen v Ballspark College v Hertfordu.

    1970

    Společnost Mercury s nimi podepisuje kontrakt. Vychází píseň Earth, kterou skládá Staf­fel a vydaná je jen v USA. Ohlas je nulový a Mercury vypovídá smlouvu.

    1969

    Brian May (19. 7. 1947), student posledního ročníku fyziky na Imperial College v Londýně, dává na nástěnku oznámení, že hledá muzikanty do kapely. Jako první se hlásí baskytarista a zpěvák Tim Staffel, hned po něm bubeník Roger Taylor (26. 7. 1949). Dávají si jméno Smile.

    1968

    GroupPolygon

    story 1/2

    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroup
 
×
Čtete:
2015/2
Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.