Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Kipper Eldridge

Co poslouchá...

Tomáš Dvořák

Čerstvé (z)boží

Lo/Ve, Define Me, Y?

Headliner 1/2

Jan Haubert

Headliner 2/2

Visací zámek

Téma 1/4

Tři ztracené generace

Téma 2/4

Honza Peterka

Téma 3/4

Unholy Preachers

Téma 4/4

Just for Being

TOP

Abeceda

Story

Sex Pistols

Rozhovor

Kmeny

Rozhovor

Gallows

Headliner 1/2

Madonna

Headliner 2/2

Madonna

Rozhovor

Kiesza

Rozhovor

Ektor

Story

Archive

Insider

Anthony Jouet

TOP

Největší turné

Rozhovor

Dandy Warhols

Rozhovor

Metronomy

Vítěz Apollo

Adrian T. Bell

Portrét

Noel Gallagher

Slova

Noel Gallagher

Rozhovor

Yarda Helešic

Rozhovor

Miroslav Wanek

Story

MikkiM

Film

Kurt Cobain

Televize

Videorama

Ženský element

Vivienne Westwood

Pohled

Ochránce umění Kanye West Beckovo album neslyšel

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Pio Squad

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Dagmar Pecková

  •  
    RectangleRectangleRectangleRectangleRectangleRectangle

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    FOTO SUPRAPHON

    PolygonPolygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 2/2

    1

  •  

    Operní pěvkyně Dagmar Pecková vydá na konci března album Hříšnice. Protože je přesvědčena, že kultura by měla lidi vzdělávat, je rozhodnuta hrdinky svých árií publiku náležitě představit.


    Téma Hříšnic je pro Dagmar Peckovou zásadní. Jak prozrazuje v rozhovoru, nebýt něj, možná by před časem se zpěvem úplně skončila.

    Z tragédií

    historie a mýtů

    se nikdo

    nepoučil

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     

    Které hříšnice jste se v době vzniku konceptu alba ujala jako první?

    První byla Klytemnestra z opery Elektra Richarda Strausse. Mám velkou touhu ztvárnit ji někdy na jevišti. Pak jsem pátrala po tom, jaké další hříšnice v operách jsou. Delilah zradila pro peníze, Klytemnestra zabila Agamemnona i Kasandru a tím samým nástrojem byla zabita svým synem a dcerou Elektrou, Médea zabila vlastní děti ze zášti, protože se chtěla pomstít Jasonovi, prostě jde o obrovské tragédie a obrovská dramata. Následně jsem se rozhodla natočit árie hříšných žen na cédéčko.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 2/2

    2

  •  
    Rectangle

    Cítíte v nich spojitost s dneškem?

    Když si vezmete, jak se dnes například chovají někteří rodiče ke svým dětem, ať už jde o týrání, zneužívání, či bití v afektu, v porovnání s  tragédiemi z dávných časů je to jedna ku jedné. Jsou to úplně stejné příběhy, ale protože se přičiněním médií odehrávají dnes a denně, chápeme je jako součást života. Ráda bych svým albem upozornila, že žijeme v době, kdy jsou někteří lidé schopni zastřelit druhé třeba jenom za to, že nakreslili nějakou karikaturu. Spojitost s dneškem považuju na celém projektu za velice důležitou. Svědectví z historie máme, nikdo se z nich ale nepoučil.

     

    Dovolte, abych se trochu zastal médií. Problém totiž vidím v tom, že lidé chtějí o tragických věcech číst.

    Je otázka, zda bylo dříve vejce, anebo slepice. Tragické příběhy média lidem sypou, protože oni po nich touží. Ve výsledku se tím ale zvyšuje prodej a sledovanost médií, pro která je dobré v lidech závislost na tragédiích uchovávat. S trochou nadsázky lze říct, že to vyhovuje všem. Nemyslím si, že někdo je víc vinen. Nabídka prostě uspokojuje poptávku.

     

    Jaká je filozofie vašeho alba?

    Pojednává o hříchu a o odpuštění. A věřím, že příběhy hříšnic, hudba i zpěv poskytnou impuls k zamyšlení. Odpuštění je samo o sobě léčebný fenomén. Mezilidské vztahy i duše ho potřebují, aby byly zdravé. Nesoudím pouze výsledky konání hříšných žen. Spíš mě zajímá, co je k tomu vedlo? Proč se velká láska změnila v nenávist? A proč může být nenávist tak silná, že vede k vraždě vlastních dětí nebo kdysi milovaného muže?

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 2/2

    3

  •  

    Souvisí nějak výběr tématu hříšnic s vaším životem?

    Samozřejmě. Před třemi lety jsem chtěla se zpíváním skončit. Byla jsem unavená, neměla jsem na ně chuť a vlastně jsem z něho měla i strach. Tenkrát mi pomohl profesor William Didden, který mě navedl na vlnu sebepoznání. Jestliže jsem se chtěla vyléčit z traumatu přepracování a vyhoření, musela jsem se uvnitř dotknout sama sebe. Četla jsem různé knížky, které mi daly sílu jít dál. Jakmile jsem došla k sebepoznání, chtěla jsem tu zkušenost předat. K tomu mi slouží i téma hříšnic.

     

    Jakou zkušenost máte na mysli?

    Tu, že ze všeho je východisko. Vždy se dá jít dál a nemusí se to řešit například tím, že si sáhnete na život. Nedávno spáchal sebevraždu otec spolužačky mé dcery. Velice se mě to dotklo a kladla jsem si otázku, v jakém stavu asi musel být, když se takhle rozhodl. Myslím si, že by se nutně měly vyčerpat všechny možnosti, které definitivnímu rozhodnutí skoncovat se životem předcházejí. Strašně bych si přála, aby se lidé nad sebou zamysleli a aby měli chuť jít dál.

     

    Může být při hledání východiska z nouze nápomocna i hudba?

    Určitě.

     

    Pocítila jste to někdy sama na sobě?

    Víte, já jsem na hudbu asi nastavená trochu jinak. Už jenom když ji slyším anebo interpretuji, jsem na jiné vlně. Neumím se vžít do role obyčejného posluchače nebo mu radit, jak a co má poslouchat. Byla jsem obdařena od přírody a od Boha tím, že mohu noty předávat dál zpěvem. Vnímám muziku jinak než paní, která je osm hodin v kanceláři a pak jde domů. Navíc mi bylo mnohokrát řečeno, a to i mými známými, že si snad nemyslím, že po práci půjdou na koncert vážné hudby, protože se chtějí bavit, a půjdou tedy na muzikál.

     

    Jak jste na to reagovala?

    Byla jsem jako opařená. Zarazilo mě to. Chápu totiž hudbu jako posla kulturního dědictví, které na zemi máme. Myslím si, že je to velice důležité. Bohužel je dnes ale valné většině lidí jedno, kdo byla Elektra nebo Klytemnestra.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 2/2

    4

  •  

    Vadí vám to?

    Vadí. Chápu totiž, že vážná hudba nebo opera nemusí lidi oslovovat, protože mají například vztah k literatuře. Ale když někdo nezná tak zásadní mytické a historické postavy, je to trestuhodné. Podle mého názoru to patří k základnímu vzdělání. Myslím si, že kultura není jenom zábava. Historie je určitý sled událostí a lidé by je měli znát. Alespoň ty nejdůležitější.

     

    Ale pro spoustu lidí je kultura skutečně jenom zábava…

    A není to málo? Možná jsem blázen, že si to myslím, ale historický rozhled by měl mít každý. Alespoň ten základní. Tyto nedostatky vidím i u svých dětí. Myslím si, že nejsou hloupé, obě jsou na gymnáziu, dcera dokonce na dvojjazyčném. Když ale vidím, jakým způsobem ve výuce prolétnou určitá témata, tak mě to mrzí. Přesto má nejenom mladá generace výhodu v tom, že si dnes na internetu může všechno dohledat. Není problém si zjistit, kdo byla Elektra. Většina lidí si to ale nikdy nezjistí.

     

    Chtěla byste pomoci to změnit?

    Strašně ráda. Byly doby, kdy jsem na jevišti protežovala Mahlera, kterého u nás v devadesátých letech nikdo pořádně neznal. Myslím si, že se mi skrz mou výřečnost a jakousi drzost a otevřenost podařilo k lidem dostat a Mahlera jim vnutit. Šli na koncert Peckové a ona jim zazpívala Mahlera. Chvíli koukali, co se děje, ale myslím, že jsem jim něco dala. Podobně to chci udělat s projektem Hříšnice. Navíc mi oslovování operou přijde jednodušší než oslovování Mahlerem.

    GroupPolygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 2/2

    5

 
×
Čtete:
2015/3
Dagmar Pecková

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy 1/2

Ocelové srdce

Hard & heavy 2/2

Nightwish

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

HD Kvíz

Deska měsíce

Kid Rock

Recenze

Recenze 19. března

Recenze

Recenze 9. března

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Madonna

Naživo

José González

Naživo

The Preatures

Naživo

Death From Above 1979

Naživo

The Subways

Naživo

Metronomy

Naživo

Red Bull Music Academy Bass Camp

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Fink

Naživo

Jelen a Nebe

Naživo

Hitchcook Live, Psycho

Naživo

Mark Lanegan Band

Naživo

LA4

Naživo

Katy Perry

Naživo

Looptroop

Naživo

Macy Gray

Tipy

Kam vyrazit

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.