Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Kipper Eldridge

Co poslouchá...

Tomáš Dvořák

Čerstvé (z)boží

Lo/Ve, Define Me, Y?

Headliner 1/2

Jan Haubert

Headliner 2/2

Visací zámek

Téma 1/4

Tři ztracené generace

Téma 2/4

Honza Peterka

Téma 3/4

Unholy Preachers

Téma 4/4

Just for Being

TOP

Abeceda

Story

Sex Pistols

Rozhovor

Kmeny

Rozhovor

Gallows

Headliner 1/2

Madonna

Headliner 2/2

Madonna

Rozhovor

Kiesza

Rozhovor

Ektor

Story

Archive

Insider

Anthony Jouet

TOP

Největší turné

Rozhovor

Dandy Warhols

Rozhovor

Metronomy

Vítěz Apollo

Adrian T. Bell

Portrét

Noel Gallagher

Slova

Noel Gallagher

Rozhovor

Yarda Helešic

Rozhovor

Miroslav Wanek

Story

MikkiM

Film

Kurt Cobain

  • GroupGraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto universal music

    GraphicLine

    kurt cobain

    Pár minut pro dceru

    Polygon
     

    4

    GraphicLine
     

    film

    1

  • První autorizovaný film o zesnulém lídrovi Nirvany Kurtu Cobainovi je na světě. Jmenuje se Montage of Heck. V lednu jej mohli zhlédnout diváci na americkém filmovém festivalu Sundance, v únoru návštěvníci Berlinale. V květnu ho uvede ve svém programu televizní stanice HBO. Film je dárkem režiséra Cobainově dceři.

    GraphicLineGraphicLine

    Snímek Kurt Cobain: Montage of Heck trvá sto třicet pět minut a nabízí nový pohled na člověka, který výrazně promluvil do rockové historie, ale na vrcholu slávy si v sedmadvaceti letech vzal život. Jeho součástí jsou dříve nezveřejněná videa, také audionahrávky, zápisky a kresby, které jsou proloženy ukázkami z rozhovorů a koncertů.

    Pozůstalí umožnili režiséru a scenáristovi Brettu Morgenovi neomezený přístup ke Cobainovu archivu. Navíc mu dali stoprocentní důvěru, což Morgen potvrdil poté, když snímek dotočil. „Nikdo nechtěl nic vystřihnout, nikdo nevolal po změně. Je to nevídané, když jde o takovou ikonu,“ uvedl.

    Název filmu, jehož koproducentkou je

    Cobainova dcera Frances Bean, odkazuje na muzikantovu kazetu s kompilací písniček a zvuků. Jsou na ní nahrávky Simona a Garfunkela nebo Beatles, lze na ní však slyšet i zvuk splachování toalety, hlasy z rozhlasové relace, Jimiho Hendrixe promlouvajícího k publiku na festivalu v Monterey nebo Daniela Johnsona, který vykřikuje cosi o satanovi.

    Rozhovor s Grohlem přidají

    „Na filmu jsem začal pracovat už před osmi lety,“ uvedl Morgen. „Na začátku jsem si myslel, že asi existuje dost nezveřejněných materiálů. Později jsem dohledal více než dvě stě hodin záznamů s nevydanými

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    film

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Nešlo mi o připomínání Cobainovy smrti. Je to film o životě

    GraphicLineGraphicLine

    Je to portrét umělce, jehož dosavadní mediální obraz nebyl přesný

    prázdný a nudný je život v Aberdeenu. Cobainův portrét pak malují členové jeho rodiny, přátelé a bývalé dívky. Chybí v něm zatím výpověď Davea Grohla, bývalého bubeníka Nirvany a nynějšího zpěváka a kytaristy Foo Fighters. Morgen s ním rozhovor natočil těsně před premiérou na Sundance, a tak jej do snímku nestihl zařadit. Jelikož jde ale o důležitý materiál, tvrdí, že ho do filmu přidá předtím, než poběží na HBO.


    O životě, ne o smrti

    Na konci snímku se Cobain loučí s diváky z akustického koncertu Nirvany pro MTV. „Nešlo mi o připomínání Cobainovy smrti. Je to film o životě,“ vysvětlil Morgen.

    Když stál před premiérou na pódiu festivalu Sundance, řekl: „Chtěl jsem dát Frances Bean navíc několik minut se svým tátou, těch minut, které neměla možnost nikdy prožít.“ V publiku přitom seděla jak dvaadvacetiletá Frances, tak vdova Courtney Love, Cobainova matka, jeho sestra a baskytarista Nirvany Krist Novoselic.

    Když se Morgena magazín Rolling Stone zeptal, jaká je jeho nejoblíbenější scéna z filmu, odkázal na rozhovor Cobaina a Courtney Love v koupelně. „Na tom záznamu je Kurt, jakého jsem nikde jinde neviděl. Mohl bych se na tu scénu dívat celý den. Jsem šťastný, že se ten záznam zachoval, protože ukazuje, jací byli Kurt a Courtney, když se zdržovali mimo veřejnost, mimo hledáček okolí,“ řekl režisér, který krom filmu napsal i stejnojmennou knihu, která vyjde souběžně s televizním uvedením dokumentu.

    V Montage of Heck Cobain sfoukává svíčky na narozeninovém dortu, jako teenager hovoří o prvních zkušenostech s kouřením marihuany a s Buzzem Osbournem, vokalistou The Melvins, debatuje o tom, jak beznadějně

    písněmi a jinými nahrávkami, Kurtovy další umělecké projekty, rodinné filmové záznamy a více než čtyři tisíce stran zápisků. Díky tomu jsem mohl vytvořit portrét umělce, jehož dosavadní mediální obraz nebyl přesný.“

    Morgen rovněž přiznal, že jeho záměrem bylo natočit film tak, jak by ho o sobě natočil Cobain. Zjevně se mu to podařilo. Odhlédneme-li od dobrého přijetí snímku diváky na obou filmových festivalech, důležitým indikátorem úspěšné práce byla reakce Frances Bean Cobain. „Když jsem film poprvé viděla celý, byla jsem nadšená. Brett vytvořil silný, ale současně krásný snímek o Kurtově životě,“ napsala na svůj profil na Twitteru.

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    film

    3

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Filmy o Cobainovi

    Dosud největší emoce vyvolal snímek Kurt & Courtney, který v roce 1998 uvedl britský režisér Nick Broomfield. Rozvádí v něm teorii o tom, že za smrtí lídra Nirvany by mohla být jeho žena Courtney Love. V roce 2006 se objevil dokument režiséra AJ Schnacka nazvaný Kurt Cobain – About A Son. Vychází ze série rozhovorů, které umělec poskytl několik měsíců před svou smrtí. Ve snímku Too Young To Die (2012) je zase zpěvák a kytarista Nirvany představen jako jeden z těch, kteří přes svůj nesporný talent ze života odešli dobrovolně. Hraný životopisný film o Cobainovi měl premiéru v roce 2005. Režisér Gus Van Sant jej nazval Poslední dny (Last Days) a v hlavní roli se představil americký herec Michael Pitt.

    Polygon
     
     
     

    4

    GraphicLine

    portrét

    4

 
×
Čtete:
2015/3
Kurt Cobain

Televize

Videorama

Ženský element

Vivienne Westwood

Pohled

Ochránce umění Kanye West Beckovo album neslyšel

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Pio Squad

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Dagmar Pecková

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy 1/2

Ocelové srdce

Hard & heavy 2/2

Nightwish

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

HD Kvíz

Deska měsíce

Kid Rock

Recenze

Recenze 19. března

Recenze

Recenze 9. března

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Madonna

Naživo

José González

Naživo

The Preatures

Naživo

Death From Above 1979

Naživo

The Subways

Naživo

Metronomy

Naživo

Red Bull Music Academy Bass Camp

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Fink

Naživo

Jelen a Nebe

Naživo

Hitchcook Live, Psycho

Naživo

Mark Lanegan Band

Naživo

LA4

Naživo

Katy Perry

Naživo

Looptroop

Naživo

Macy Gray

Tipy

Kam vyrazit

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.