Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Kipper Eldridge

Co poslouchá...

Tomáš Dvořák

Čerstvé (z)boží

Lo/Ve, Define Me, Y?

Headliner 1/2

Jan Haubert

Headliner 2/2

Visací zámek

Téma 1/4

Tři ztracené generace

Téma 2/4

Honza Peterka

Téma 3/4

Unholy Preachers

Téma 4/4

Just for Being

TOP

Abeceda

Story

Sex Pistols

Rozhovor

Kmeny

Rozhovor

Gallows

Headliner 1/2

Madonna

Headliner 2/2

Madonna

Rozhovor

Kiesza

Rozhovor

Ektor

Story

Archive

Insider

Anthony Jouet

TOP

Největší turné

Rozhovor

Dandy Warhols

Rozhovor

Metronomy

Vítěz Apollo

Adrian T. Bell

Portrét

Noel Gallagher

Slova

Noel Gallagher

Rozhovor

Yarda Helešic

Rozhovor

Miroslav Wanek

Story

MikkiM

Film

Kurt Cobain

Televize

Videorama

Ženský element

Vivienne Westwood

Pohled

Ochránce umění Kanye West Beckovo album neslyšel

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Pio Squad

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Dagmar Pecková

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy 1/2

Ocelové srdce

Hard & heavy 2/2

Nightwish

  •  
    Group

    text MICHAEL ŠVARC

    FOTO promo foto Nightwish

    Group

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    1

  •  

    Řeč přišla jak na novou desku Endless Forms Most Beautiful, tak na změny v osazenstvu Nightwish. Na otázky odpovídali pianista a skladatel Tuomas Holopainen, baskytarista Marco Hietala a zpěvačka Floor Jansen.

    Od posledního počinu finských Nightwish uplynuly bezmála čtyři roky. Skupina mezitím stihla vyměnit zpěvačku a nahrát s ní nové album, které vyjde koncem března. V rámci jeho evropské propagace přijeli tři členové kapely v únoru na skok do Prahy. A Headliner byl u toho.

    Chceme se vrátit ke kořenům

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
    Group

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    2

  •  

    Jak přesně to bylo s odchodem vaší bývalé vokalistky Anette Olzon?

    Hietala: Víte, cokoli se na toto téma objeví, fanoušci si to přečtou a budou zase spekulovat a vymýšlet teorie o tom, kdo mluví pravdu a kdo lže. Je to ztráta času nejen pro nás, ale pro všechny lidi, kteří se takových debat účastní. 


    Dobře, ale byli jste tenkrát v půlce turné, stalo se to tak náhle a náhradu jste našli poměrně rychle…

    Hietala: Byla to pro nás totiž otázka přežití. Navíc jsme měli možnost, že nebudeme muset rušit všechny koncerty a veškerou práci poslat k ledu. Lidé si neuvědomují, kolik utrpení provází odvolávání koncertů, nemluvě o celém turné. Netýká se to jen kapely, ale také manažerů, techniků, ale i fanoušků. Věřte mi, že vykašlat se na koncerty je opravdu to poslední, co chcete. Takže musíte pokračovat, ať se děje cokoli. A naštěstí pro nás jsme takovou šanci měli.

    Group

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    3

  •  

    Plánovali jste ponechat si novou zpěvačku Floor v kapele od samého začátku?

    Holopainen: Na začátku jsme neplánovali absolutně nic, chtěli jsme hlavně dojet turné. Ale v jeho průběhu začalo vycházet najevo, že by to nebyl asi úplně špatný tah. Podařilo se nám totiž spravit něco, co bylo rozbité. 


    Floor, vy jste se musela naučit celý repertoár za osmačtyřicet hodin. Jaké to bylo?

    Jansen: Stresující. Byla to divoká vlna emocí. Myslím, že jsem od té doby už nemusela být tolik v pohotovosti, jako když jsem se učila všechny ty texty a musela si zapamatovat, kdy mám co zpívat. Byla to neskutečná výzva. 


    Kromě Nightwish máte i druhou kapelu ReVamp. Je pro vás nyní těžké obě skloubit?

    Jansen: Ano, to je. V podstatě teď máme s ReVamp jakousi pauzu – vydali jsme desku, jeli jsme koncertní šňůru a pak jsem přeskočila do Nightwish. Bylo pro mě nemožné jet další turné s ReVamp a zároveň nahrávat desku s Nightwish, rozdvojit se opravdu neumím. Uvidíme, co přinese budoucnost, zatím je to taková otevřená záležitost.


    Nyní k vaší nové desce. Nechali jste se inspirovat studií Charlese Darwina O původu druhů. Proč?

    Holopainen: Kdykoli umělec něco tvoří, odráží věci, které má svým způsobem rád. V posledních letech jsem četl spoustu vědeckých knih, mezi nimi i ty od Charlese Darwina, a byl jsem jimi velmi fascinován a následně také inspirován. Předešlá deska Imaginaerum byla založena především na fantazii a kráse představivosti. Zdálo se mi hezky kontrastní udělat podobně tematické album, ale zcela opačně – o kráse vědy.

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    4

  •  

    K vašemu minulému albu jste dokonce natočili celovečerní film. Plánujete podobný ambiciózní projekt i k Endless Forms Most Beautiful?

    Holopainen: Ne, tentokrát se chceme vrátit ke kořenům a dělat zkrátka jen album, videoklipy, jet na turné a to je vše. I když točení filmu byla velká zábava.

    Hietala: Ale také to byl občas pěkný chaos – dlouhé dny, spousta přemýšlení, plánování, rozhodnutí. Dospěli jsme k závěru, že hudební byznys je sice šílený, ale ten filmový je šílený mnohem víc. To je také důvod, proč jsme si řekli, že jednou nám to stačilo možná až dost.


    Tvrdíte, že se chcete vrátit ke kořenům. Sám mám pocit, že jste se s novou deskou podívali zpět do éry kolem čtvrté studiovky Century Child. Je to tak?

    Holopainen: Asi ano, je tu například podobná atmosféra a stylizace jako na Once. A také není náhoda, že mezi prvními slovy na desce zazní Oceanborn – což je název naší druhé desky. 

    Hietala: Podobné hovory jsme vedli už při skládání. Tušili jsme, že tato deska bude mnohem více orientovaná na kapelu, na rozdíl od několika našich předchozích alb, kdy jsme byli možná trochu upozaděni a byl dominantní především orchestr. Je to také tím, že tentokrát jsme písničky mnohem více zkoušeli, panovala skvělá nálada a vše tak nějak přirozeně vyplynulo.

    Group
     

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    5

  •  

    Toto je také vaše první deska, na které se ze zdravotních důvodů nepodílel váš bubeník Jukka Nevalainen. Jaký jste z toho měli pocit?

    Hietala: Byl to sám Jukka, který si uvědomil, že jeho problémy s insomnií došly moc daleko a není schopen momentálně pokračovat. K tomu rozhodnutí dospěl v podstatě už během turné, kdy nám řekl, že s námi nejspíš další desku točit nebude. Není to samozřejmě příjemná situace, když vidíte kamaráda, jak se vám pomalu hroutí před očima. Jukka se k nám určitě nepřipojí ani na nadcházející koncertní šnůře, ale spíš až na dalším albu. 


    Mimo náhrady za Jukku jste taktéž přibrali šestého stálého člena kapely – dudáka Troye Donockleyho, který už s vámi v minulosti spolupracoval. Znamená to, že teď budou dudy ve vaší hudbě více dominantní?

    Holopainen: Řekl bych, že to není zase tak moc jiné od předešlých alb, kde Troy už hostoval. Kdybychom dudy použili do všech písní, bylo by to kontraproduktivní. Mají totiž dost pronikavý zvuk, a kdyby je posluchači slyšeli stále, byli by jimi přesyceni a nejspíš také znuděni. Teď je to v perfektní rovnováze.

    Group

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    6

  •  

    První singl z desky nese název Élan a jeho hlavním inspiračním zdrojem byl citát amerického básníka Whitmana – strýčka Walta, jak mu Holopainen přezdívá. Svým tématem se Élan dotýká smyslu lidského života, který se však pro každého skrývá v něčem jiném.

     
     

    Strýček Walt

    Nightwish: Élan

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
    GroupGroup

    hard and heavy 2/2

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    7

 
×
Čtete:
2015/3
Nightwish

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

HD Kvíz

Deska měsíce

Kid Rock

Recenze

Recenze 19. března

Recenze

Recenze 9. března

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Madonna

Naživo

José González

Naživo

The Preatures

Naživo

Death From Above 1979

Naživo

The Subways

Naživo

Metronomy

Naživo

Red Bull Music Academy Bass Camp

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Fink

Naživo

Jelen a Nebe

Naživo

Hitchcook Live, Psycho

Naživo

Mark Lanegan Band

Naživo

LA4

Naživo

Katy Perry

Naživo

Looptroop

Naživo

Macy Gray

Tipy

Kam vyrazit

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.