Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Lenny

Co poslouchá...

Anna Polívková

Čerstvé (z)boží

Maella / Frequency / Plum Dumplings

  • Rectangle
     
    RectangleGroup

    Frequency

    Mladá slovenská čtveřice si u nás začíná budovat fanouškovskou základnu.

    Slovenská kytarová scéna byla od té naší vždycky trochu odlišná. Neprolínala se tolik jako popová či hiphopová, málo českých kapel jezdívá hrát na Slovensko a opačným směrem je to ještě slabší. Šanci aspoň na chvíli rozhoupat misky vah mají Frequency, partička z Vranova nad Topl‘ou. Tři z členů jsou spolužáci už od první třídy, v roce 2011 se k nim ještě přidal basák a kapela byla kompletní. V Čechách se o nich začíná mluvit až v poslední době, klip k singlu Bauhaus překvapivě nasadily do vysílání Óčko i Česká televize. Kromě ostrovního indiepopového zvuku v něm kapela zaujme hlavně provedením, je celý natočený na jeden záběr.

    „Bauhaus jsme dohromady dělali tři dny,“ říká pro Headliner frontman Mário Jenčo. „Dva dny nácvik choreografie v odstaveném vlaku v depu, třetí den jsme točili jednozáběrovku na trase Humenné – Prešov. Klip jsme točili ve vlaku a v uniformách kvůli tomu, že skladba Bauhaus je o klukovi, co narukuje, a když poprvé zastřelí protivníka, uvědomí si, že válka není taková, jakou si ji představoval.“ Zajímavé je, že klipů na jeden střih se kapela drží dlouhodobě, pojala tak už druhý singl v řadě, třetí video je v přípravě.

    A jak to mají Frequency s debutem, který vyjde tento měsíc, na to odpovídá bubeník Filip následovně: „Název Moon Starter je anagram slova Astronomer, což je jedna z našich nejoblíbenějších věcí na desce. Bude na ní celkem dvanáct skladeb, každá zní a je pojatá trochu jinak, ale zároveň je ze všech cítit náš rukopis. Produkujeme si to sami, je, myslím, cítit, že nám do nahrávání nikdo nezasahoval, a jsme za to rádi.“

    V případě Frequency je zajímavá jedna věc, ačkoli jde u nás o zatím ne zrovna známou kapelu, na letní festivaly i podzimní klubové štace mají paradoxně víc nabídek z Čech než ze Slovenska. Šance, že si je budete moci poslechnout naživo někde poblíž, je tak poměrně vysoká.


    v rychlosti

    kdo | mladší svižnější Charlie Straight, co se neberou tak vážně

    styl | indie pop

    vydali | tento měsíc debut Moon Starter

    web | www.facebook.com/frequency.sk

    start

    Slováci se záluskem na české festivaly, neodmaturovaná folkařka i francouzsky zpívající Brňáci. Taková je nabídka dubnových mladých kapel podle Headlineru.

    GraphicLineGraphicLine

    Čerstvé (z)boží

    text Jarda Konáš, Antonín Kocábek

     
     
     
     
     

    Plum Dumplings

    Švestkové knedlíky z Brna hrají navzdory celému angloamerickému světu. S energií, emocemi a bez zbytečného patosu i póz.

    Za nezávislého a alternativního se dnes už považuje kdekdo. Jenže brněnská formace s trochu zavádějícím názvem nezůstává jen u slov. Hned napoprvé zaujme nejen soustředěným a emotivním projevem zpěvačky Adel, ale hlavně francouzštinou. Trochu tak může starším připomenout pardubické Miou Miou; oproti nim je ale výrazně tvrdší. Její hudba na poprvé působí možná obyčejně, ale zdání opravdu klame. Pětice sází na ojedinělou melodii jazyka v kontrastu s živelným vystupováním své frontwoman a využívá jej k oživení kytarových stěn a místy taneční rytmiky.

    Texty ve francouzštině a inspirace Bretonem nebo Vianem přestanou překvapovat ve chvíli, kdy se zjistí, že zpěvačka je herečkou brněnského Divadla na cucky a má jazyk galského kohouta vystudovaný. V sestavě ji

    doplňují bubeník Majkl, Vyky a Tomáš, kteří se střídají o basu a kytaru, a konečně kytarista, kterému nikdo neřekne jinak než Květák. Pardon, Quethak.

    „Snažíme si prokopávat vlastní cestu od klasické tvrdší kytarovky vycházející z Radiohead, Sonic Youth nebo Arctic Monkeys k vlastnímu stylu, a hlavně oslovit publikum nejen hudbou, ale také texty, které často citují nebo odkazují na literární předlohy,“ shrnuje přístup kapely Majkl. Vcelku se jí to daří, působivé je zejména střídání křehkosti s nekompromisní energií.

    Aktuálně kapela pracuje na nových písničkách, čímž vyplňuje koncertně-mateřskou pauzu, ale už v květnu chystá s novým materiálem návrat na pódia.


    v rychlosti

    kdo | brněnská parta se zpěvačkou

    styl | indie kytary

    vydali | debutové album L´épitaphe des papillons!

    web | www.plumdumplings.xf.cz

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     

    Nadja

     
     
     
     
     
    GroupGroup
     
     
     
    Rectangle
    audio
    audio
    audio

    Ráda by výhledově dala dohromady stálou kapelu, momentálně hledá další muzikanty, ale jako písničkářka nemusí moc tlačit na pilu, protože už teď vystupuje docela intenzivně. Nabídky jsou, v Praze hrává několikrát do měsíce, občas se podívá po republice nebo si zajde jen tak na open mic a různé akustické sešny.

    Kolegy z folkové branže překvapila už před dvěma lety, kdy dala své první skladby na Soundcloud. „Té že je šestnáct?“ kroutili mnozí hlavou. Na otázku, jak to má Maella s publikováním skladeb a případnou deskou, odpovídá s jasnou vizí: „Všechny písně, které jsem zatím zveřejnila, jsem si natočila doma. Ale teď v květnu mě čeká maturita a hned po ní mám v plánu točit první desku.“ Tak přejme Maelle u maturity hodně štěstí, ať je deska brzy na světě!


    v rychlosti

    kdo | křehká písničkářka před maturitou

    styl | anglický folk

    vydali | DIY singly, chystá desku

    web | bandzone.cz/maella

    Maella

    Na domácí akustickou scénu míří nová výrazná songwriterka.

    „Pseudonym Maella je zkratkou mého jména Michaela,“ vysvětluje na první pohled nenápadná blondýnka, která však naživo umí v sále spolehlivě zaujmout svým podmanivým hlasem a melodiemi balancujícími mezi tradičním folkem a alternativním popem. „Hudbu jsem si oblíbila odmalička, od osmi let jsem na škole chodila do mezinárodního školního sboru, kde jsme zpívali zejména jazz, soul, gospel, r‘n‘b. Taky jsem byla k muzice vedená tátou hudebníkem, vyrůstala jsem na Stingovi, Peteru Gabrielovi a Madonně. Ty její starší věci jsou dobrý,“ směje se autorka, která vystupuje ještě s druhým kytaristou Daliborem, občas se k nim přidá basák Martin.

 
×
Čtete:
2015/4
Maella / Frequency / Plum Dumplings

Headliner 1/2

David Koller

Headliner 2/2

David Koller

Téma

Jednou a naposledy

Téma 1/4

Muzikanti

Téma 2/4

Muzikanti

Téma 3/4

Muzikanti

Téma 4/4

Muzikanti

Rozhovor

Jan Burian

Headliner 1/2

The Prodigy

Headliner 2/2

The Prodigy

Rozhovor

Xavier Baumaxa

Průvodce

Xavier Baumaxa

Fenomén

„Divné“ nosiče

Story

Tereza Černochová

Rozhovor

VR/Nodody

Festival

Mighty Sound

Rozhovor

Bastille

TOP

Sedm duetů, které nikdo nečekal

Rozhovor

Punkt meets Music Infinity

Rozhovor

Jiří Kučerovský

Enface

Zdeněk Bína

Rozhovor

Johny Machette

Insider

Lešek Wronka

Pohled

Walk Choc Ice by byli schopni života i dnes

Story

Mark Knopfler

Story

Giorgio Moroder

Rozhovor

Mydy Rabycad

On the Road

Mandrage

Story

Kelly Clarkson

Ženský element

Björk

Rozhovor

Record store day

V hlavě

Ema Brabcová-Dietrichová

Test

HD kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Klasika

Pavel Haas Quartet

Folk

Bez cancáku

Folk

Jakub Ondra

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

The Prodigy

Recenze

16. 4. 2015

Recenze

2. 4. 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Xavier Baumaxa

Naživo

Burton Špindl Spring Sessions

Naživo

Kapitán Demo

Naživo

THE DANDY WARHOLS

Naživo

Xavier Baumaxa

Naživo

Dry The River

Naživo

Keep Prague Loud/Purist

Naživo

Manfred Mann‘s Earth Band

Naživo

Tomáš Klus

Naživo extra

První křížek na krku aneb 15 obrazů památného večera

Naživo

Prague Allnighters

Naživo

Archive

Naživo

Michal Hrůza

Naživo

Mydy Rabycad

Naživo

Visací zámek

Naživo

LUNO

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.