Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Tata Bojs

Co poslouchá...

TOMÁŠ HANÁK

Čerstvé (z)boží

Dalekko

Headliner 1/2

Muse

Headliner 2/2

Muse

Téma

Alkohol ne, raději knihu

  • Rectangle

    knihy na léto

    Group

    text jarda konáš

    foto shutterstock

    Stejně jako loni vám před letní sezónou dovolených Headliner nabízí tipy na knihy s hudební tematikou, které jsou plné drobných, obyčejných i velkých příběhů.

    Alkohol ne, raději knihu

    GraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Ivo Pospíšil, Vladimír Jurásek

    Příliš pozdě zemřít mladý

    Knižní větev labelu BigBoss je zárukou zajímavého čtení, ale vyprávění Iva Pospíšila patří mezi naše favority letošní sezóny. Autobiografická kniha výrazného pamětníka českého undergroundu a stále aktivního dýdžeje je přehledně rozčleněná do kapitol seřazených podle let a obsahuje tolik obrazového materiálu, až z toho jdou oči kolem. Kromě života tohoto hudebníka se tak čtenář dozví i spoustu věcí o české alternativní scéně v šedivém období normalizace i divokých porevolučních letech.

    jiří černý

    ...na bílém

    Do vskutku mravenčí práce se pustili v nakladatelství Galén. Vydávají kompletní dílo Jiřího Černého, doyena tuzemské hudební publicistiky. Jeho články jsou rozděleny chronologicky do svazků zahrnujících jednotlivé dekády a zatím jsou venku dva díly – první mapující léta šedesátá (s přesahem do roku 1956) a druhý věnovaný létům sedmdesátým. Jde o masivní knihy, které si do vlaku asi člověk nevezme, ale na chalupě v knihovně se rozhodně neztratí. Někomu může chybět obrazový materiál, i bez něj však jde o fascinující čtení nabízející tehdejší hudební scénu pod mikroskopem.

    Simon Spence

    Happy Mondays: Excess All Areas

    První kniha v našem seznamu, kterou si užijí jen angličtináři. Simon Spence patří mezi pamětníky i dokumentaristy (pracoval v časopisu NME) divoké éry britského rocku a taneční hudby, která se dnes označuje jako Madchester. Kdo už četl jeho biografii skupiny Stone Roses, přesně ví, co od jeho další knihy čekat. Vyčerpávající mozaika vzpomínek, rozhovorů, dobových článků i přifouknutých muzikantských historek dává dohromady zábavné čtení, které ocení každý fanda Happy Mondays i celé té bláznivé scény okolo klubu Hacienda.

    PDF
    PDF

    Vivienne Westwood, Ian Kelly

    Vivienne Westwood

    Svérázná módní návrhářka a punková ikona Vivienne Westwood se po několika pokusech konečně dočkala vydání svých pamětí. Jejich spoluautorem je o generaci mladší životopisec a herec Ian Kelly. Ten předtím, musíme čtenáře varovat, napsal například knihy o Casanovovi a dandym Brummellovi, jistá teatrálnost a sklony k hagiografii se tak bohužel promítají i do textu o Westwoodové. Jakmile ale autor upozadí své ego (což se stane naštěstí rychle) a dá volný průchod návrhářčiným vzpomínkám, z knihy je najednou zábavná a košilatá výpověď o celém punkovém šílenství v Británii.

    PDF

    Rick James a David Ritz

    glow

    Když Rick James v roce 2004 zemřel, našli lékaři v jeho krvi koktejl z tolika chemických látek, že jejich seznam připomínal spíš návod na výrobu syntetického barviva. Deset let poté vyšla konečně jeho autobiografie, na které spolupracoval se specialistou na klasický soul a funk, novinářem Davidem Ritzem. Na drogové excesy dojde taky, ale obsah knihy je zaměřen primárně na hudebníkovu kariéru, vlivy, inspirace a jeho pohled na tehdejší scénu. Což je vlastně dobře, zjistit, jak ho napadla známá melodie k Super Freak, je zajímavější než historky ze všech mejdanů dohromady.

    PDF

    david byrne

    how music works

    Byrne je zajímavá postava hudebního světa. Nejznámější je samozřejmě jako bývalý zpěvák Talking Heads, ale jeho sólové projekty i angažování v hudební branži dávno přesáhly legendu nové vlny. Jeho kniha je částečně autobiografie, ale zároveň obsahuje velkou měrou věci z hudební teorie, historie populární hudby i rad praktického rázu, ať už ohledně práce ve studiu, tak například jak se dostat k důležitým kontaktům a neztratit se v branži. Vypadá to jako dort Pejska a Kočičky, ale právě Byrne je zárukou, že vše v knize je na svém místě a dává smysl. A ještě je to zábava číst.

    PDF

    bob stanley

    yeah yeah yeah: The story of modern pop

    A lahůdka na závěr. Tenhle macek má 800 stran a jedna je zajímavější než druhá. Autorem je Bob Stanley, hudebník a zároveň publicista, který dlouhodobě píše do NME, Guardianu nebo Timesů. Tato kniha je vyčerpávající kronikou dějin populární hudby, pečlivě mapuje šest dekád jejího vývoje, ale jde také do takových detailů, že vám jejich vyprávění kamarádům u piva vydrží zatraceně dlouho. O jakém americkém zpěvákovi v padesátých letech vycházely komiksy jako o superhrdinech? Kdo byl na špičce vůbec první zveřejněné hitparády v Británii? Co fotil model David Gilmour, než přišel do Pink Floyd? Jaký singl se nahrával pět let? To všechno v knize najdete. A mnohem víc.

    morrissey

    Autobiography

    Morrisseyho životopis vzbudil rozruch už před vydáním – vyšel totiž v edici Penguin Classics, tradiční značce kvalitní beletrie. Což pochopitelně velká skupina konzervativních Britů nemohla překousnout. I tak se kniha stala na nějakou dobu nejprodávanější v Británii, dokonce drží tamní rekord prodejnosti hudebních memoárů. Morrissey je v knize přesně takový, jakého jej mají fanoušci rádi, oproti jiným autobiografiím hudebníků častěji zabíhá do filozofie a vzpomínky míchá s poznámkami provokujícího aktivisty, což některým čtenářům může trochu kazit výsledný dojem.

    Mötley Crüe a kolektiv

    the dirt

    The Dirt je kniha, která má víc otců než kapela promile v krvi při vyhazování televize z okna hotelového pokoje. Jednotliví členové, jejich manažeři, kamarádi, technický tým, každý přispěl troškou do mlýna a výsledkem je přesně tak vtipný text, jaký si už při pohledu na obálku představíme. Cesta z nejzapadlejšího klubu západního pobřeží na ta největší stadiónová pódia je dlážděna historkami o chlastu, drogách, štacích v limbu a pornoherečkách v šatně. Kapela se nijak nešetří a dojde i na pasáže, kde se z rockových Hédonů staly trosky, ke kterým se nikdo nehlásil. Tento příběh Mötley Crüe je jízda na zatraceně divoké horské dráze.

    jim marshall, joel selvin

    the haight

    Jedna lahůdka pro náročnější. Dechberoucí monografie Jima Marshalla, jejímž autorem je uznávaný hudební publicista Joel Selvin. Oba byli v šedesátých letech svědky vzestupu hnutí hippies a pečlivě dokumentovali někdy jepičí, někdy epické životní příběhy všech možných interpretů spjatých s tehdejší kalifornskou hudební scénou. Tematicky je kniha, jak už název napovídá, zaměřena na etapu exploze lásky, drog a psychedelického rocku, jejímž středobodem byla v šedesátých letech čtvrť Haight-Ashbury v San Franciscu. Marshallův archiv ovšem skrývá tisíce dalších fotek, doufejme, že monografie bude mít brzy pokračování.

    jiří imlauf

    zlatý časy se končí

    Netradičním kouskem rozšiřuje nakladatelství Plus svou edici zaměřenou na současné české spisovatele. Zlatý časy se končí je totiž téměř kompletní sbírkou textů skupiny Houpací koně, jejichž zpěvák a autor Jiří Imlauf doplnil každou skladbu poznámkou o pozadí vzniku. Jednotlivé kapitoly jsou tříděné podle let, každý takový blok pak otevírají autorovy vzpomínky na tehdejší dění v kapele. Celá kniha se tak dá číst třemi způsoby – jako sbírka textů, svědomitý pohled do tvůrčích pochodů i jako stručná historie jedné z nejoblíbenějších skupin tuzemské alternativní scény.

    RectangleRectangleRectanglePolygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     
     
    EPS
    EPS
    EPS
    EPS
    EPS
    EPS
    EPS
    EPS
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/6
Alkohol ne, raději knihu

Rozhovor

Ivo Pospíšil

Legenda

B. B. King

Headliner 1/2

Kryštof

Headliner 2/2

Kryštof

Enface

Thom Artway

Rozhovor

Radůza

Fenomén

Jiří Černý

Rozhovor

Sick of it All

Rozhovor

Refew

Průvodce

Píseň po písni

Pohled

KURTOVA NESNESITELNÁ TÍHA BYTÍ

Retro

Ian Curtis

TOP

10 kapel, které se vrátily k hard rocku

Festival

Barbora Šubrtová

Enface

Peter Pan Complex

Rozhovor

Lukáš Krol

Čerstvé (z)boží

Electric Lady

Legenda

Keith Morris

Rozhovor

Fanánek

TOP

Kolik máš jmen, tolikrát jsi Snoop Doggem

Song Story

Mötorhead

Festival

20 let Brutal Assault

Rozhovor

Holywood Undead

Fakta

Muzika a věda

Čerstvé (z)boží

Artvox

Story

Caro Emerald

TOP

5 hvězd YouTube

Insider

Michal Šamánek

Story

Neil Young

Reportáž

Tomáš Klus

Rozhovor

Lake Malawi

TOP

Lake Malawi

Story

Tori Kelly

Story 1/2

Nile Rodgers

Story 2/2

Nile Rodgers

Reportáž

Coachella

Festival

Okoř článek

Story

Blur

Peníze

Kiss

Ženský element

Joss Stone

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

James Horner

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Justin Lavash

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues 1/2

Bluesbar

Jazz & Blues 2/2

Petr Ostrouchov

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Květy

EMD

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Kryštof

Recenze

Recenze 18. 6. 2015

Recenze

Recenze 4. 6. 2015

Duel

Kabát

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

David Koller

Naživo

Trail of Dead

Naživo

Bobby McFerrin

Naživo

David Guetta

Naživo

Kiss

Naživo

Rise Against

Naživo

Karin Park

Naživo

Our Last Night

Naživo

Stick To Your Guns, Deez Nuts, Trash Talk, Being As An Ocean

Naživo

Roxette

Naživo

Monkey Business

Naživo

Def Leppard

Naživo

Kabát

Naživo

Budějovický Majáles

Naživo

Converse WorKshop

Naživo

Beatsteaks

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/4

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/4

FESTIVALY 2015 - červen

Festivalový speciál 3/4

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 4/4

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.