Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Tata Bojs

Co poslouchá...

TOMÁŠ HANÁK

Čerstvé (z)boží

Dalekko

Headliner 1/2

Muse

Headliner 2/2

Muse

Téma

Alkohol ne, raději knihu

Rozhovor

Ivo Pospíšil

Legenda

B. B. King

Headliner 1/2

Kryštof

Headliner 2/2

Kryštof

Enface

Thom Artway

Rozhovor

Radůza

Fenomén

Jiří Černý

Rozhovor

Sick of it All

Rozhovor

Refew

Průvodce

Píseň po písni

Pohled

KURTOVA NESNESITELNÁ TÍHA BYTÍ

Retro

Ian Curtis

TOP

10 kapel, které se vrátily k hard rocku

Festival

Barbora Šubrtová

Enface

Peter Pan Complex

Rozhovor

Lukáš Krol

Čerstvé (z)boží

Electric Lady

Legenda

Keith Morris

Rozhovor

Fanánek

TOP

Kolik máš jmen, tolikrát jsi Snoop Doggem

Song Story

Mötorhead

Festival

20 let Brutal Assault

Rozhovor

Holywood Undead

Fakta

Muzika a věda

Čerstvé (z)boží

Artvox

Story

Caro Emerald

TOP

5 hvězd YouTube

Insider

Michal Šamánek

Story

Neil Young

Reportáž

Tomáš Klus

Rozhovor

Lake Malawi

TOP

Lake Malawi

Story

Tori Kelly

Story 1/2

Nile Rodgers

Story 2/2

Nile Rodgers

Reportáž

Coachella

Festival

Okoř článek

Story

Blur

Peníze

Kiss

Ženský element

Joss Stone

  • Rectangle

    text ŠÁRKA HELLEROVÁ

    foto universal music

    GraphicLineGraphicLine

    Joss Stone

    Kašlat na slávu

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Ženský element

    1

  • Malá holčička Joscelyn Eve Stoker z Devonu se pravidelně v noci plížila po schodech, aby si mohla potichu zapnout hudební kanál MTV, od kterého ji pozdě večer matka vyhnala do postele. Není divu, že se často zdůrazňuje, že se britská zpěvačka Joss Stone, jak si dnes říká, proslavila brzy.

    GraphicLineGraphicLine

    aby si mohla Freddyho nechat. Asi to pro ni znamenalo konec dětství, ale začala tak její dnes už víc než patnáctiletá hudební kariéra. „Když mi bylo patnáct, objížděla jsem Ameriku a v šestnácti jsem stála v pokoji plném hvězd a pila čaj s Eltonem,“ přiblížila dospívání před dvěma lety deníku Daily Mail.


    Čaj s Eltonem

    Není divu, že už rok po vydání The Soul Sessions srkala čaj s Eltonem Johnem. Za všechny nominace na prestižní ceny, které za debut a druhé album Mind Body & Soul (2004) získala, si audienci u sira zasloužila. První album nominovali britští kritici

    V patnácti vydala úspěšné album coververzí milovaných písní ze šedesátých a sedmdesátých let (plus jednu pecku od The White Stripes) The Soul Sessions (2003). Už o dva roky dřív se přihlásila do televizní soutěže Star for a Night a s písní od Donny Summer ji vyhrála. Každý, kdo rozumí dívčí duši, jistě pochopí, proč se potřebovala začít živit hudbou tak brzy.

    Joss totiž měla koně Freddyho, a aby si ho mohla nechat, potřebovala peníze. „Můj mozek začal šrotovat: sakra, potřebuji práci, potřebuji práci,“ vzpomínala letos pro server Varsity na důvod, proč se přihlásila do talentové soutěže BBC. Za své vítězství dostala 75 liber, což ale nebylo dost na to,

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Ženský element

    2

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Joss Stone – You Had Me

    Group

    Píseň You Had Me z alba Mind Body & Soul.

     

    Život na vlásku

    O tři roky později bydlela na anglickém venkově v domě, v němž vyrůstala. Koupila ho po rozvodu rodičů. V červnu v blízkosti jejího domu policie po upozornění pozorných sousedů zadržela dva muže, kteří se po vesnici s fotkou v ruce vyptávali, kde zpěvačka bydlí. Plánovali vraždu. Jeden ze zločinců se už z vězení podle rozsudku nikdy nepodívá, druhý dostal osmnáct let. Zpěvačka dle svých slov cítila lítost, ale rozhodla se nedovolit, aby to ovlivnilo její další život. A tak alespoň zvýšila ostrahu svého domu. Kromě jiných bezpečnostních opatření si ke svým dvěma psům pořídila další dva, prý aby měla v kaž­dé místnosti jednoho. Když o událostech dnes mluví, dokáže se zasmát a říká, že jedna z divných aspektů celé situace byl fakt, že na to, jak jí chtěli setnout hlavu, byla později tázána při propagaci nových alb.

    V roce, kdy měla přijít o život, založila s Mickem Jaggerem, Damienem Marleym, Davem Stewartem a A. R. Rahmanem kapelu SuperHeavy. Zpěvák Rolling Stones o své kolegyni novináři Russelu Myersovi řekl, že je ze staré školy a zpívá čistě pro to, že to miluje. „A je vtipná. Nikdy nezavře pusu a pořád si pozpěvuje. Musel jsem jí ale rozmlouvat kouření. To je zabiják hlasu.“ Album nazvané prostě SuperHeavy vyšlo v září 2011.

    Po rozchodu s EMI založila Joss Stone vlastní label Stone’d a vydala album LP1 (2011). Následujícím The Soul Session 2 (2012) se vrátila k filozofii své první desky a nahrála covereverze oblíbených songů. „Proč ne? Zní

    Omrzel se jí i kontrakt se společností EMI. Její zaměstnance prý ze všeho nejméně zajímalo, kam si přeje směřovat. „Haha, buď to budeš dělat tak, jak chceme, anebo nebudeš zpívat.“ Tenhle přístup ji vytočil natolik, že se rozhodla postavit na vlastní nohy. Dát sbohem EMI jí v roce 2008 stálo deset milionů liber. Před jistotou major labelu upřednostnila uměleckou svobodu a normální život v komunitě, ve které vyrůstala. Dobré vztahy se sousedy jí později ostatně zachránily život.

    na Mercury Prize, to druhé se ucházelo o Grammy a bodovalo na Brit Awards. Sláva, kterou Joss úspěch přinesl, ji ale nebaví. „Znamená to, že na vás všichni koukají a víc než hudba je zajímá oblečení a s kým chodíte. To je úplně mimo, je to velmi vzdálené důvodu, proč to dělám. Omrzí se to,“ vysvětlila pro Varsity.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Ženský element

    3

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Joss Stone – The Love We Had

    Group

    Interpretace písničky The Love We Had Stays On My Mind od skupiny The Dells.

     
    GraphicLineGraphicLine

    Když malujete svou budoucnost, nedopusťte, aby štětec držel někdo jiný

    Válečný fotograf
    životní inspirací

    „Když malujete svou budoucnost, nedopusťte, aby štětec držel někdo jiný.“ Tento citát sdílela Joss Stone začátkem roku na Facebooku a sama si už dlouho svůj život maluje v pestrých barvách. Ovšem, ještě než se dostaneme k velkolepému turné, které má ambici pokrýt celý svět a ještě přitom napáchat mnoho dobra, představme si člověka, který měl na Joss Stone zásadní vliv.

    Blízký přítel, válečný fotograf Paul Conroy, ji doprovázel od začátku. Když v patnácti letech jela do Afriky natočit charitativní video, jel s ní a od té doby jí byl vždy nablízku.

    to jako zábava, pojďme do toho. Nemusím nic psát a zabere mi to dva týdny. A upřímně, většina všech písní je daleko lepší než cokoli kdy napíšu, sakra,“ řekla tehdy.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Ženský element

    4

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    joss stone

    Osmadvacetileté Joss Stone brzy vyjde sedmé studiové album Water For Your Soul. Před rokem v rozhovoru pro Headliner tvrdila, že se jí při současném vytížení nezdá pravděpodobné, že v dohledné době vezme další roli u filmu. Dříve hrála třeba ve snímku Eragon nebo v seriálu Tudorovci. Už na podzim změnila plány a přijala roli ve filmu Tomorrow o válečných veteránech režisérky Marthy Pinson v produkci Martina Scorseseho.

    V červenci vyjde Water For Your Soul, žánrově bohaté album, které vznikalo přes tři roky po celém světě. Damien Marley ji sváděl, aby natočila čisté reggae album, jenže ona se nechala zlákat pestrostí hudby. Kromě reggae, hip hopu, R&B, gospelu, blues nebo flamenka na něm zní třeba irské housle a akordeon. Obal desky zdobí obraz od fanouška, který připomíná zpěvačku ve vodních šatech z reklamy na minerálku Mattoni. Takto si lze Joss Stone dobře představit – bosou a roztančenou. Kde projde, tam zůstane svěžest z kapek jejího humoru a touhy pomáhat.

    Později s ní jezdil i na turné. „Celé ty dva týdny mi vyprávěl příběhy o tom, kam by chtěl jet a co chce dělat. Sedli jsme si,“ vzpomínala před dvěma lety Stone, jak se seznámili. „Vždy byl mým zpravodajem. Vyprávěl mi, co se děje ve světě. To důležité, na milion mil vzdálené tomu, co dělám.“


    Všechny země světa

    Minulý rok se zpěvačka rozhodla důležitému dění ve světě přiblížit, co to jen jde. Vyhlásila Total World Tour, turné, které nebude ignorovat země, v nichž se neprodávají její desky. Turné, na kterém zažije mnohem víc než jen letiště, pódium a hotely. Cílem je hrát pokud možno v každé zemi na světě. A tak v loňském roce občas koncertovala pro pár lidí na pláži, jindy v hale pro tisíc lidí, v každé zemi se sešla s místními hudebníky a dělala to, co je jí nejbližší – zpívala. Jednou to bylo s bolivijským kytaristou při západu slunce, jindy s harfenistou z Paraguaye nebo zpěvačkou stylu fado v Portugalsku. Mezitím si mimochodem odskočila natočit charitativní duet s Jeffem Beckem a zahrát ve filmu v produkci Martina Scorceseho.

    Ve všech zemích hledá charity a environmentálně nebo sociálně zaměřené organizace, navštěvuje je a snaží se na jejich práci upozornit. A nejde jí jen o fotky s roztomilými sirotky orangutanů a jízdu na koni v hipoterapickém spolku. Podporuje školy v brazilských slumech nebo mimo jiné upozorňuje na to, že v některých afrických státech probíhá v šílených podmínkách nelegální ženská obřízka.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Ženský element

    5

 
×
Čtete:
2015/6
Joss Stone

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

James Horner

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Justin Lavash

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues 1/2

Bluesbar

Jazz & Blues 2/2

Petr Ostrouchov

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Květy

EMD

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Kryštof

Recenze

Recenze 18. 6. 2015

Recenze

Recenze 4. 6. 2015

Duel

Kabát

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

David Koller

Naživo

Trail of Dead

Naživo

Bobby McFerrin

Naživo

David Guetta

Naživo

Kiss

Naživo

Rise Against

Naživo

Karin Park

Naživo

Our Last Night

Naživo

Stick To Your Guns, Deez Nuts, Trash Talk, Being As An Ocean

Naživo

Roxette

Naživo

Monkey Business

Naživo

Def Leppard

Naživo

Kabát

Naživo

Budějovický Majáles

Naživo

Converse WorKshop

Naživo

Beatsteaks

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/4

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/4

FESTIVALY 2015 - červen

Festivalový speciál 3/4

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 4/4

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.