Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Tata Bojs

Co poslouchá...

TOMÁŠ HANÁK

Čerstvé (z)boží

Dalekko

Headliner 1/2

Muse

Headliner 2/2

Muse

Téma

Alkohol ne, raději knihu

Rozhovor

Ivo Pospíšil

Legenda

B. B. King

Headliner 1/2

Kryštof

Headliner 2/2

Kryštof

Enface

Thom Artway

Rozhovor

Radůza

Fenomén

Jiří Černý

Rozhovor

Sick of it All

Rozhovor

Refew

Průvodce

Píseň po písni

Pohled

KURTOVA NESNESITELNÁ TÍHA BYTÍ

Retro

Ian Curtis

TOP

10 kapel, které se vrátily k hard rocku

Festival

Barbora Šubrtová

Enface

Peter Pan Complex

Rozhovor

Lukáš Krol

Čerstvé (z)boží

Electric Lady

Legenda

Keith Morris

Rozhovor

Fanánek

TOP

Kolik máš jmen, tolikrát jsi Snoop Doggem

Song Story

Mötorhead

Festival

20 let Brutal Assault

Rozhovor

Holywood Undead

Fakta

Muzika a věda

Čerstvé (z)boží

Artvox

Story

Caro Emerald

TOP

5 hvězd YouTube

Insider

Michal Šamánek

Story

Neil Young

Reportáž

Tomáš Klus

Rozhovor

Lake Malawi

TOP

Lake Malawi

Story

Tori Kelly

Story 1/2

Nile Rodgers

Story 2/2

Nile Rodgers

Reportáž

Coachella

Festival

Okoř článek

Story

Blur

Peníze

Kiss

  • text jaroslav špulák (právo)

    foto live nation

    GraphicLineGraphicLine

    kiss

    Group

    Byznysmeni

    Polygon
     

    7

    GraphicLine
     

    peníze

    1

  • Loni se Kiss, kteří vystoupí 8. června v pražské Oinline Polygon areně, mohli přetrhnout, aby světu oznámili, že už nejspíš nevydají žádnou desku. Minulý měsíc ale bylo všechno jinak. Na světě je první písnička a ven by měla jít na řádném albu. Celý tento scénář zapadá do filozofie, která existenci americké kapely provází.

    GraphicLineGraphicLine
     

    informace, že jako producenta jednadvacáté desky si Simmons představuje právě Stanleyho. „Já už nemám tolik energie, abych každý den napochodoval do studia. Paul je na tom o dost lépe, proto si myslím, že by byl pro naši desku nejlepší producent,“ konstatuje. „Neptejte se mě ale, kdy vyjde. To je ve hvězdách. Důležitější pro nás je, abychom teď absolvovali a dokončili koncertní turné.“

    O něm řekl, že je pravděpodobně jedno z posledních, které jeho kapela absolvuje. „Mick Jagger koncertuje i v jednasedmdesáti letech. Mně se to pravděpodobně nepovede. Ale dokud budeme schopni dokazovat, že jsme pořád nejlepší kapela na světě, zůstaneme,“ vysvětlil.

    Byl to baskytarista Gene Simmons, který se rozhodl být upřímný a negoval předcházející tvrzení kolegy Paula Stanleyho, že by už fanoušci novou desku čekat neměli. „Píšu nové skladby, to je jasná věc. Jedna z nich je už hotová a jmenuje se Your Wish Is My Command,“ konstatuje Simmons. „Mám v sobě hudbu, která potřebuje ven. Ta písnička zní jako klasická pecka od Kiss. Nepochybuju o tom, že bude muset jít mezi lidi, nejlépe na desce.“

    Stanley loni řekl: „Kapela může pokračovat i bez nové hudby. U Kiss se toho beztak děje pořád dost, proto nemáme potřebu psát nové skladby a vydávat nové album.“

    Cosi se ale změnilo, a nepřekvapila ani

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    2

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Kiss – Rock & Roll All Nite

    Group
     
    GraphicLineGraphicLine

    První alba Kiss se neprodávala tolik, aby to zavdalo důvod k tupé aroganci. Bydleli v zaplivaných motelech a jedli fazole s klobásou

    Oni vlastně měli štěstí, protože první alba Kiss se neprodávala tolik, aby to zavdalo důvod k tupé aroganci. Jejich síla však byla v koncertech. Bydleli v zaplivaných motelech, jedli fazole s klobásou z konzerv a každý dolar vráželi do svého uměleckého fungování. Když se později stali populárními

    být možné si sáhnout. Vznikli Kiss, kapela, která měnila tvář rock’n’rollu.

    Nebyla to však cesta přímočará a jednoduchá. V první polovině sedmdesátých let, kdy vznikla, bylo už dávno slabinou rockerů rychlé propadání slávě. Spoustě kapel stačilo dobře prodat jednu desku a vyskočit do první dvacítky prodeje, aby jí to zamotalo hlavu tak, že na cestách demolovala hotely, do ženských klínů bezbřeze vlévala sémě svého egoismu a nakonec se její členové mezi sebou pohádali a vše skončilo nepřekonatelnou nenávistí či rozpadem. To všechno Kiss věděli a Simmons kdysi prohlásil, že rockeři jsou idioti.

    Před více než čtyřiceti lety totiž došlo Paulu Stanleyovi a Genemu Simmonsovi, že smyslem jejich života je rock’n’roll. Ve světě doznívala beatlemánie, rozpadalo se hnutí hippies a do popředí se draly tvrdší rockové kapely, jejichž energie oba mládence fascinovala. Stejně tak ale milovali komiksy a filmy o superbohatýrech, a tak dva světy – rockový a fantastický –spojili. Podle nich by rocker neměl na pódiu vypadat jako kluk ze sousedství a na komiksové postavy by mělo

    Rockeři jsou idioti

    Kiss jsou nejlépe vydělávající rocková skupina v Americe. Prodali více než sto milionů alb, to první vydali před jednačtyřiceti lety. Láska k rock’n’rollu je dovedla až k tomu, že z něho udělali skvělý byznys a jsou považováni za průkopníky franšízy. Jako první zaměnili rockový koncert za kýčovitou show, z jejich odkazu čerpají Venom, Marilyn Manson, Lady Gaga, Slipknot, Hollywood Undead a další a mají fanoušky mezi největšími celebritami a nejdůležitějšími politiky světa.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    V prodejnách her stojí obrovské figury členů skupiny Kiss a vedle v regálech se množí komiksy i knihy o kapele, videokazety a DVD

     
    GraphicLineGraphicLine

    Kiss – Detroit Rock City (Live)

    Group
     

    Simmons na koncertech plival oheň a krev, kytarista Ace Frehley hořel a Stanley se vyžíval v tom, co odkoukal od svých oblíbených The Who. Bicí se vznášely vzduchem a diváci je mohli vidět zavěšené v klubu či hale ještě dlouho po skončení koncertu. Do toho skvěle fungovaly jejich živelné, přímočaré a chytlavé písničky, takže se už v sedmdesátých letech stalo pravidlem, že na akcích, na nichž hrály i jiné kapely, to byli Kiss, kteří uzmuli pozornost pro sebe. Kdo koncertoval po nich, vypadal nezajímavě a fádně. Simmons a Stanley předběhli dobu. Přijali skutečnost, že jejich největší sílou jsou koncerty, ne alba, a mimoděk to potvrdili záznamy Alive (1975, 1977 a 1993), které převyšují studiové desky.

    a Stanleyho se zeptali, jaké je být bohatý a slavný, odpověděl: „Nemám v těchto oborech žádné zkušenosti.“ Investice se jim ale začaly vracet.

    V roce 1975 vznikl fanklub Kiss Army. Založili ho Bill Starkey a Jay Evans, aniž by to

    Urny a rakve

    Alba a koncerty v komiksových maskách byly ale jenom částí celého rockového byznysplánu, jenž se v chytrých hlavách těch dvou zrodil. Brzy bylo možné koupit si figurky členů kapely, díky kterým mohli mít fanoušci své hrdiny stále na očích. Kromě triček se na koncertech prodávaly svačinové servisy, klíčenky, samolepky, šminky na malování, masky, kostýmy i urny a rakve. V jedné z exkluzivní série byl pochován Dimebag Darrell ze skupiny Pantera, který byl v roce 2004 zastřelen šílencem Nathanem Galem během koncertu své další formace Damageplan v městě Columbus v Ohiu. V prodejnách her stojí obrovské figury členů skupiny Kiss a vedle v regálech se množí komiksy i knihy o kapele, videokazety a DVD. Spousta zralých fanoušků se pak nechává oddat v maskách a kostýmech Kiss.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    4

  • Rectangle

    i obléhání stanice fanoušky, začala WVTS písničky Kiss zařazovat a na koncertě v Human Civic University Center v Terre Haute, kam přišlo deset tisíc diváků, byla v listopadu toho roku Kiss Army oficiálně ustavena. Dnes má více než sto tisíc členů po celém světě a její činnosti přináší kapele pět tisíc dolarů denně. Simmons pro ni vymyslel přátelský slogan „Vy jste s námi, my jsme s vámi“.


    Tři tisíce licencí

    Na konci sedmdesátých let se však Kiss pod váhou své popularity prohnuli. Bubeník Peter Criss si začal s drogami a v roce 1980 odešel. Dvakrát se pak do sestavy vrátil, pokaždé ale na krátkou dobu. Kytarista Ace

    měli v dlouhodobém plánu. Tihle dva dospívající fanoušci Kiss z Terre Haute v Indianě začali kontaktovat tamní rozhlasovou stanici WVTS , aby do svého vysílání zařadila více písniček Kiss. Poté, co je programový ředitel Rich Dickerson opakovaně odmítl, začali volat do vysílání a představovali se jako The Kiss Army.

    Později poslali do rádia otevřené dopisy, které podepsali jako Bill Starkey – prezident Kiss Army a Jay Evan – polní maršál Kiss Army. V některých přitom vyhrožovali, že pokud se programová stavba nezmění ve prospěch Kiss, vyhodí celou budovu, v níž stanice sídlila, do vzduchu. Netrvalo dlouho a přidali se k nim další posluchači, kteří své dopisy podepisovali jako členové Kiss Army.

    Na základě této podpory, k níž patřilo

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    5

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Kiss – Psycho Circus

    Group
     
    GraphicLineGraphicLine

    Nezabývejte se názorem kritiků, ať si píší a říkají, co chtějí

    ale asi, že polovinu sestavy tvořili newyorští židé a Simmonsova matka prošla koncentračním táborem. Mnozí si jistě vzpomenou, že tento „nacistický“ argument byl proti Kiss použit i v předrevolučním Československu. Celou kontroverzi nakonec zahladil čas.

    Kiss přežili mnohé jiné slavné kapely. Koncerty, alba a všechno kolem jim vynáší nepředstavitelné finanční sumy, a aby z toho měli něco i jiní, podíleli se i na mnoha charitativních projektech. Loni koupili Simmons a Stanley akcie halového fotbalového klubu z Los Angeles se záměrem iniciovat fúzi šoubyznysu a sportu. Kapela se objevila i na obálce prestižního magazínu Forbes, Stanley maluje obrazy a Simmons připravil pořad o své rodině. Tihle dva prý vlastní asi tři tisíce licencí na různé produkty.


    Zásady dobrých obchodníků

    Michael Branvold, americký specialista na marketing a od sedmdesátých let fanoušek Kiss, shrnul jejich počínání takto: „Nezabývejte se názorem kritiků, ať si píší a říkají, co chtějí. Za druhé – s médii by se mělo jednat s respektem, i když to někdy vyžaduje andělskou trpělivost. Za třetí – úspěch nepřichází najednou. Musíte počkat na správný čas, i přes obavy a dočasné potíže. Pokud některé projekty skončí katastrofou, je potřeba se podívat na kariéru jako na celek. Za čtvrté – všechno je značka – fotbalový tým, logo, rakev s Dimebagem i televizní programy, to všechno spoluvytváří image. Pokud jsou fanoušci ochotni platit za vstupenky, musí

    Skvělou službu byznysu formace prokázala i opozice. Podle některých odpůrců byli Kiss fascinování satanismem a jejich název prý byl zkratkou slov Knights In Satan’s Service (Rytíři ve službách Satana). Výtečná propagace.

    Potíže přineslo také logo, které vymyslel Ace Frehley a ve kterém jsou dvě „S“ vyvedena ve tvaru jakéhosi blesku. Tím se od prvních dvou písmen oddělila a u někoho vznikl dojem, že kapela propaguje nacismus. Nevěděl

    Frehley si na prahu osmdesátek řekl, že není ani cirkusák ani postava z komiksu, nýbrž muzikant, a na to konto se odporoučel také. Ukázalo se nicméně, že tyto dva posty jsou v kapele nahraditelné. Budoucnost to pak několikrát potvrdila.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    6

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Kiss

    Kiss vznikli v roce 1973 v New Yorku a jsou známí i díky specifickému make-upu a kostýmům. Debutovali o rok později eponymním albem, přičemž od té doby vydali dalších devatenáct studiových kolekcí. Ta zatím poslední se jmenuje Monster a vyšla v roce 2012. Kromě toho mají Kiss na kontě několik živých nahrávek, kompilací a 18. září 1978 všichni čtyři původní členové vydali sólová alba. Celosvětově prodali více než 100 milionů desek.

    Ve formaci od jejího vzniku působí Paul Stanley (kytara, zpěv) a Gene Simmons (baskytara, zpěv). Aktuálně je doplňují kytarista Tommy Thayer a bubeník Eric Singer. Mezi jejich nejznámější skladby patří Rock And Roll All Nite, Shout It Out Loud, Beth, Detroit Rock City, Hard Luck Woman, Calling Dr. Love, Shock Me, I Was Made For Lovin’ You, Forever či Psycho Circus, za kterou v roce 1999 získali nominaci na cenu Grammy. Žádnou tuto prestižní cenu sice dosud nezískali, mají ale několik MTV Video Music Awards, People’s Choice Awards či Metal Edge Readers’ Choice Awards. V roce 2014 vstoupili do Rock’n’rollové síně slávy.

    Group

    dostat všechno, co očekávají. Nezapomeňte, že nic není zadarmo, o všechno je potřeba usilovat. A ještě jedna věc – je dobré spojit příjemné s užitečným.“

    V rozhovoru pro Wall Street Journal Simmons řekl, že jeho život je příkladem uskutečnění amerického snu. Prošel si cestu od obyčejnosti k bohatství, na které se nikdy netajil obdivem k úspěšným lidem typu Billa Gatese. Říká o sobě, že je velmi konzervativní obchodník a líbí se mu myšlenka dvacetiprocentní rovné daně. Na pódiu je démon, který plive krev. V zákulisí je milovník sexu a alkoholu, který se obloukem vyhýbá drogám a cigaretám. Když se ho z Wall Street Journalu zeptali, co byla jeho nejlepší investice, řekl: „Gene Simmons“.

    Z této pozice může dnes docela klidně vyprávět o tom, že má připravenou jednu písničku a bude z ní deska. Při jeho usilovnosti a cílevědomosti to tak totiž nejspíš opravdu bude, ač ta informace vypadá trochu komicky.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    peníze

    7

 
×
Čtete:
2015/6
Kiss

Ženský element

Joss Stone

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

James Horner

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Justin Lavash

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues 1/2

Bluesbar

Jazz & Blues 2/2

Petr Ostrouchov

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Květy

EMD

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Kryštof

Recenze

Recenze 18. 6. 2015

Recenze

Recenze 4. 6. 2015

Duel

Kabát

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

David Koller

Naživo

Trail of Dead

Naživo

Bobby McFerrin

Naživo

David Guetta

Naživo

Kiss

Naživo

Rise Against

Naživo

Karin Park

Naživo

Our Last Night

Naživo

Stick To Your Guns, Deez Nuts, Trash Talk, Being As An Ocean

Naživo

Roxette

Naživo

Monkey Business

Naživo

Def Leppard

Naživo

Kabát

Naživo

Budějovický Majáles

Naživo

Converse WorKshop

Naživo

Beatsteaks

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/4

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/4

FESTIVALY 2015 - červen

Festivalový speciál 3/4

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 4/4

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.