Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Tata Bojs

Co poslouchá...

TOMÁŠ HANÁK

Čerstvé (z)boží

Dalekko

Headliner 1/2

Muse

Headliner 2/2

Muse

Téma

Alkohol ne, raději knihu

Rozhovor

Ivo Pospíšil

Legenda

B. B. King

Headliner 1/2

Kryštof

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    text Lucie Drugdová

    foto jan nožička

    GraphicLineGraphicLine

    Kryštof

    Rectangle

    Na vlnách úspěchu,

    Polygon
     

    8

    GraphicLine
     

    headliner 1/2

    1

  • Na jejich první vystoupení v Brně přišlo šest lidí a prorokovali jim, že zvládnou nanejvýš zaplnit klub.  Dnes, po více než dvaceti letech na české hudební scéně, kapela Kryštof během pár dní vyprodává největší haly v republice. Ruku v ruce s loajalitou a podporou desetitisíců fanoušků přišla však také ostrá kritika a kapelou nepochopené rány pod pás od těch, kterým věřili nebo s nimiž „vyrůstali“. Zaslouženě?

    GraphicLineGraphicLine

    Fanatická oddanost

    Dnes, před podzimním tažením k nové desce Srdcebeat, je situace velmi podobná. Jenže místa byla tentokrát rozebraná takovou rychlostí, že se kapela nakonec rozhodla do největších měst zařadit další vystoupení. Skupina Kryštof by tak dnes klidně mohla koncertovat na fotbalových stadionech a obrovským zájmem o živá vystoupení se tak směle přidat po bok legendární Lucie nebo Kabátu. Partička, která natáčí pro své příznivce pozdravy do nemocnic,

    Začalo to před třemi lety obrovským úspěchem desky Inzerát, který nečekala ani sama kapela. Tehdy totiž neměli havířovští Kryštof už dva měsíce před začátkem halového turné žádné lístky na prodej. „Tenkrát nás ale nezviklali k tomu, abychom vůbec nějaké koncerty přidali. Místo toho jsme si raději nechali vytisknout nápisy „vyprodáno“ a pak přelepili všechny billboardy, abychom ukázali, že už je prostě pozdě,“ vypráví frontman Richard Krajčo. Dvacet tisíc vstupenek na následující šňůru po klubech pak zmizelo během jediného dne.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    2

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLineGraphicLine

    Když poprosím fanoušky, aby si záznamy nechali jen pro sebe, nikde je nenajdete

    přání prakticky k čemukoli a desítky videí ze soustředění, si však svůj vztah s nimi budovala už od samých začátků. Obrovský zájem je tedy výsledkem dlouholetého snažení a rozhodně ne jen senzací po jednom úspěšném albu. Právě velmi úzký kontakt, jenž s fanouškovskou základnou udržují, je podle celé skupiny tím hlavním, čím se od ostatních kapel v republice odlišují. „Už od roku 2001 děláme například po každém koncertě autogramiádu. To se u nás stalo trendem asi tak před čtyřmi lety,“ míní Krajčo.

    Místy až fanatickou oddanost si několikanásobní vítězové cen Anděl vypracovali také komunikací přes sociální média probíhající v takové míře, jaká u interpretů jejich velikosti není příliš obvyklá. „Každý den přijde spousta zpráv. Kolikrát se lidé ptají na naprosté malichernosti, ale my je nechceme zklamat, a tak pokaždé odpovíme,“ vypráví saxofonista Nikos Kuluris. Zajímavé je, že se prý na YouTube nikdy neocitnou žádné novinky z koncertů. „Ta důvěra je obrovská. Když je poprosím, aby si záznamy nechali jen pro sebe, nikde je nenajdete. Na předváděčce nového alba nám dokonce všichni odevzdali mobily, abychom měli jistotu, že nahrávku nikdo nezveřejní,“ pochvaluje si Krajčo fanoušky. 

    Nejsilnější zbraní kapely je ale umění zabalit svá vystoupení pokaždé do jiného futrálu. Ať už se tedy jedná o turné po divadlech, vysokoškolských aulách, nebo vystupování v kinech za zády s dokumentem, nápady Richarda Krajča vždy vyvolají vlnu zájmu a ohlasů.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Babiš se mě zeptal, jestli si můžeme udělat jeden snímek. Je to náš sponzor, takže mi to přišlo minimálně jako slušnost

    Když tedy například v roce 2013 Krajčo přišel s odvážnou myšlenkou, že by mohli jezdit hrát po městech na lavičky, což dají na svých profilech vědět vždy jen pár hodin předem, sklidil opět v hudební branži jen úšklebky. „Pamatuju, že si tenkrát všichni ťukali na čelo,“ vzpomíná Arichtev. Když se pak vždy na jejich představení hrnuly davy, co pro ně měly také občerstvení v podobě řízků, dortů nebo koláčů, bylo jasné, že naposled se budou opět smát havířovští.

     

    Soda za Babiše

    Kuřecí prso v trojobalu a zadostiučinění však rozhodně nebylo hlavním přínosem hraní po parcích. Právě během koncertování se totiž zrodila myšlenka k založení zároveň asi nejvíce úspěšného, nenáviděného a diskutovaného projektu kapely – Kryštof Kempů. „Oni byli hlavně také i nejriskantnějším projektem. Mohli jsme jet padesát letních festivalů, dostat zaplaceno a mít klid. Nebo zkusit udělat kempy, na které možná nikdo nepřijde, proděláme a ještě budeme doplácet ze svého. No a kluci mi řekli jen: „Ok, jdeme do toho,“ vypráví zpěvák.

    No a tak loni v létě odstartoval unikátní projekt: kapela společně s lidmi přespávala ve stanovém městečku, čistila si s nimi zuby, odehrála koncert a nechala vlastníka Agrofertu, třetinového sponzora Kryštof Kempů Andreje Babiše, prodávat zmrzlinu. Právě za to, že dovolili miliardáři využít jednu zastávku Kempů k propagaci před volbami, sklidili Kryštof obrovskou vlnu

    Výsměchu a nepochopení ale nečelí jen nápady úspěšného seskupení, ale i fakt, že frontman Richard Krajčo je zároveň i jeho manažerem. Lidé ho prý často přesvědčovali, že dělá naprostou hloupost, protože jako zpěvák nemůže být zároveň dobrým byznysmanem. Osm let už ale Krajčo svými originálními a úspěšnými projekty přesvědčuje hudební svět o opaku. „Jeho vize jsou správné, zatím to vždycky dokázal. Nemáme strach jít do nových věcí, protože Richardovi stoprocentně věříme,“ svěřil se Kuluris.

    Zpěvák byznysman

    Avšak i přesto, že každý projekt, do nějž se havířovská banda pustila, zatím slavil úspěch, příliš podpory ze stran kolegů se jim během realizace nápadů nedostává. „Vždycky, když přijdeme s novým projektem, tak se nám některé kapely už smějí dopředu, že budeme akorát pro ostudu a nemůže nám nic z toho vyjít,“ popisuje reakce kolegů baskytarista Nikolaj Arichtev.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    4

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLineGraphicLine

    Po Kempech jsme si z hodně stran vyslechli příkré komentáře. Ale nebudu lhát, u Tomáše Kluse nás to hrozně zaskočilo a překvapilo

    návštěvníci něco zakousnout a uhasit žízeň levněji než na jiných akcích.

    „Po Kempech jsme si z hodně stran vyslechli příkré komentáře. Ale nebudu lhát, u toho Tomáše nás to hrozně zaskočilo a překvapilo. Vždyť každá kapela v téhle zemi má přece úplně stejné možnosti jako my. Agrofert byl navíc naším partnerem ještě před vstupem Andreje Babiše do politiky,“ vyjádřil se rozhořčeně Krajčo ke Klusově kritice, a dodal: „Řeknu vám ještě jednu věc, já moc dobře vím, které všechny další kapely a festivaly podaly za poslední dva roky žádosti o sponzorství na Agrofert. A je to devadesát procent všech akcí a interpretů, které v téhle zemi fungují. Jenže když se jim to nepovedlo, tak je to nejsnazší se do nás trefovat,“ pokračuje zpěvák.

    kritiky. Tu schytal Nikos Kuluris například za to, že se na Babišově Twitteru objevila jejich společná fotka z akce. „Zeptal se mě, jestli si můžeme udělat jeden snímek. Je to náš sponzor, takže mi to přišlo minimálně jako slušnost. Dostal jsem za to ale sodu ze všech stran,“ přiznal.

    Zpět ohledně Kempů se nedrželi dokonce ani kolegové, od kterých by to kapela nikdy nečekala, jako například Tomáš Klus. Ten se pro Lidové noviny vyjádřil, že se mu nelíbí, jak jazyk Kryštof Kempů, tak ani jejich blízké okolí. Kromě toho, že mu celá akce nepřišla upřímná a férová, ještě dodal, že festivaly, jež nemají na podobné sponzory štěstí, působí v porovnání s Kryštof Kempy jako vyžírky. Tím písničkář reagoval na fakt, že díky Agrofertu, který měl občerstvení na povel, mohli

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    5

  • GraphicLineGraphicLine

    O sponzorství Agrofertu usiluje devadesát procent všech akcí a interpretů. Když jim to nevyjde, nadávají nám

    Tím, že je Tomáš Klus, se kterým nazpívali úspěšný duet Cesta, opravdu zklamal, se ale netají ani ostatní členové skupiny. „Mě osobně hlavně mrzí, že člověk, jehož životní a hudební filozofie je rozdávat lásku a radost, absolutně nezohlednil, jaký měl Kryštof Kemp přínos pro lidi. Rozebírat stránku sponzoringu a nevzít v potaz nic jiného, mi přijde pokrytecké,“ svěřil se bubeník Jakub Dominik. Klus prý navíc s kapelou odmítal Cestu živě zpívat, a když diváci skladbu chtěli zahrát na koncertech od něj samotného, měl prý tvrdit, že by za ni musel platit autorská práva. „Přijde mi to celé paradoxní. Asi se v něm něco zlomilo. Komunikace, která předtím normálně probíhala, úplně ustala. Nikdo nevíme, co se vlastně stalo. Asi je to jeho cesta,“ uzavřel Krajčo. 

     

    Zase jsme to vymysleli

    Ač není propojení politiky a hudebního světa ze zřejmých důvodů příliš oblíbené a s organizací či sponzoringem nemusí mnoho lidí souhlasit, Kryštof Kempy svým způsobem změnily vnímání festivalů v naší republice. Kryštof totiž inovátorsky ukázali, že jde dělat věci s jiným přístupem k lidem i k celému pojetí podobných akcí. „Najednou je skoro každý festival rodinný nebo vznikají hudební dílny interpretů. Nás jen těší, že jsme byli originální a vlastně to nevymysleli zase tak úplně špatně,“ vysvětluje s úsměvem Krajčo. 

    Sponzoring Agrofertu však rozhodně nebyl jedinou kauzou, za kterou byli hudebníci

    aby se dal zpěvák brzy dohromady, rozpoutal svým vyjádřením kauzu, jejíž velikost byla až nepochopitelná. Do frontmana se totiž pustil nejen Štěpán Karbulka z Divokého Billa, jenž měl mimo jiné Krajča nazvat „chacharem zmrdem“, ale i bubeník skupiny Chinaski Marpo. Oba Krajča osočovali z toho, že si na neštěstí kamaráda dělá PR. 

    „Celá tahle kauza byla hloupá a nesmyslná. Já tomu moc nerozumím, ale tehdy jsem měl nutkání se bránit,“ vyjádřil se Krajčo k faktu, že na svou obranu zveřejnil informaci o tom, že členové Chinaski odmítli zaskočit za Hrůzu, přestože by koncert stíhali. „Pamatuju si, když se stalo neštěstí s Pavlem, byli jsme to my, kdo po půlnočním koncertě na Slovensku spali tři hodiny a přes Rakousko jeli na Švihov, abychom místo vás zahráli,“ připomněl tehdy frontman kapely

    v souvislosti s Kryštof Kempem „bičováni“. Na akci měl totiž vystupovat také Michal Hrůza, který ale po napadení na Stodolní ulici skončil v nemocnici. Krajčo, jenž v rozhovoru druhý den po tragédii vyslovil přání,

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    6

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLineGraphicLine

    Richard to vždycky schytá za všechny

    Kryštof na svém profilu Chinaskám poskytnutou pomoc v době, kdy zemřel Pavel Groh­man, bubeník jejich skupiny.

    Na to konto Karbulka i Marpo svá vyjádření stáhli a rapper se nakonec i omluvil. „No já myslím, že událost, kdy se Michal Malátný tehdy nemohl dostavit na Kemp, by vlastně zůstala jen mezi námi, nebýt hrubých urážek jejich bubeníka. Všechna tahle vyjádření nám alespoň ukázala, kdo k nám má jaký vztah,“ dodal ke kauze Krajčo. 

    Přestože kapela Kryštof, a převážně tedy Richard Krajčo, bývají často propíráni ve všemožných diskuzích, ať už se jedná o chození přes mrtvoly k dosažení vlastních cílů, nebo zviditelňování se za kaž­dou cenu, do očí jim nikdy nikdo nic neřekl. „Na Facebooku a přes média je to strašně jednoduché. My se to většinou dozvídáme tak, že nám to napíší

    S negativní vlnou se ale prý objeví vždy také povzbuzení, většinou ale pouze od mladé generace. Kapely, s nimiž „vyrůstali“, totiž už muzikanty berou spíš jen jako konkurenci. Přesto, že se tedy skupina Kryštof těší obrovské fanouškovské oblibě, vztahy mezi nimi a mnohými interprety na české hudební scéně dál zůstávají na bodě mrazu.

    fanoušci. Nás ostatní nikdo moc nezná, což nám vyhovuje. Richard to tedy vždycky schytá za všechny. Víme, jak mu to musí být nepříjemné, ale snažíme se ho podporovat, co můžeme,“ dodal ještě Kuluris.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    7

  • Group

    Řekli o Kryštof

    GraphicLineOvalOLYMPUS DIGITAL CAMERAOvalepa02140236 Czech singer Karel Gott poses for photographs in front of his painting entitled 'Sleep, give us a dream' (1999) from his private collection at Mensing Gallery in Munich, Germany, 02 May 2010. The exhibit 'Karel Gott, painter' runs until 10 May 2010.  EPA/URSULA DUEREN

    Tomáš Klus (2014)

    „Jazyk Kryštof Kempů a jejich blízké okolí se mi nelíbí. Je to ale každého cesta, nezáleží na mém osobním mínění.“

    „Na Kryštof Kempech mi schází férovost v ohledu na již zavedené akce, kteréžto nemají takové štěstí na štědré dotace a v očích veřejnosti pak v porovnání s Kryštof Kempy působí jako vyžírky a nutno říci, že neprávem.“

    Ota Petřina (Marpo)/Chinaski (2014)

    Stejně jako Karbulka osočil i rapper a bubeník Marpo Richarda Krajča z toho, že si dělá reklamu a parazituje na Hrůzově neštěstí.

    Štěpán Karbulka/Divokej Bill (2014)

    Nazval Richarda Krajča chacharem zmrdem, který se zviditelňuje na vážném úrazu Michala Hrůzy tím, že v rozhovoru popřál zraněnému zpěvákovi brzké uzdravení.

    karel gott (2013)

    „Vadí mi Krajčova neuctivost k fanouškům, kterou projevil tím, když řekl, že Slavík není cena za kvalitu. Já to beru osobně, a navíc si protiřečí. Vždyť ho fanoušci katapultovali na třetí místo a on je tím může urazit.“

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner 1/2

    8

 
×
Čtete:
2015/6
Kryštof

Headliner 2/2

Kryštof

Enface

Thom Artway

Rozhovor

Radůza

Fenomén

Jiří Černý

Rozhovor

Sick of it All

Rozhovor

Refew

Průvodce

Píseň po písni

Pohled

KURTOVA NESNESITELNÁ TÍHA BYTÍ

Retro

Ian Curtis

TOP

10 kapel, které se vrátily k hard rocku

Festival

Barbora Šubrtová

Enface

Peter Pan Complex

Rozhovor

Lukáš Krol

Čerstvé (z)boží

Electric Lady

Legenda

Keith Morris

Rozhovor

Fanánek

TOP

Kolik máš jmen, tolikrát jsi Snoop Doggem

Song Story

Mötorhead

Festival

20 let Brutal Assault

Rozhovor

Holywood Undead

Fakta

Muzika a věda

Čerstvé (z)boží

Artvox

Story

Caro Emerald

TOP

5 hvězd YouTube

Insider

Michal Šamánek

Story

Neil Young

Reportáž

Tomáš Klus

Rozhovor

Lake Malawi

TOP

Lake Malawi

Story

Tori Kelly

Story 1/2

Nile Rodgers

Story 2/2

Nile Rodgers

Reportáž

Coachella

Festival

Okoř článek

Story

Blur

Peníze

Kiss

Ženský element

Joss Stone

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

James Horner

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Justin Lavash

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues 1/2

Bluesbar

Jazz & Blues 2/2

Petr Ostrouchov

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Květy

EMD

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Kryštof

Recenze

Recenze 18. 6. 2015

Recenze

Recenze 4. 6. 2015

Duel

Kabát

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

David Koller

Naživo

Trail of Dead

Naživo

Bobby McFerrin

Naživo

David Guetta

Naživo

Kiss

Naživo

Rise Against

Naživo

Karin Park

Naživo

Our Last Night

Naživo

Stick To Your Guns, Deez Nuts, Trash Talk, Being As An Ocean

Naživo

Roxette

Naživo

Monkey Business

Naživo

Def Leppard

Naživo

Kabát

Naživo

Budějovický Majáles

Naživo

Converse WorKshop

Naživo

Beatsteaks

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/4

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/4

FESTIVALY 2015 - červen

Festivalový speciál 3/4

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 4/4

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.