Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

  •  
    RectangleRectangle
     
    RectangleRectangle

    text Ondřej Bezr (iDNES.cz)

    O jazzu a blues s nadhledem z barové stoličky

    | Sonny Rollins | Miles Davis | Jakub Zitko |
    | Moussa Cissokho, Jan Galega Brönimann a Omri Hason |

    Bluesbar

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Jazz & blues

    1

  •  
     

    Klávesista a skladatel Jakub Zitko je zajímavou osobností české scény hned z několika úhlů pohledu. Hraje v řadě skupin, které se více či méně dotýkají jazzu, rocku nebo blues, například Muff, Gumbo či Blues Session. Před několika lety se ale také doslova našel na poli popu, když se stal bez nadsázky pravou muzikantskou rukou Anety Langerové, které výrazně pomohl objevit její současný, vysoce hodnocený hudební výraz. Kromě toho je ale také dramaturgem pražského klubu Jazz Dock, na jehož v kontextu české klubové nabídky zcela unikátní tváři se podílí měrou více než výraznou.

    Jakuba Zitka

     
    TextFrame
     

    | 3 otázky pro... |

    Rectangle

    foto: muffmusic.com

    Group
    Polygon
     
     

    k vidění opravdu velké hvězdy. Konkrétní jména ale ještě nemohu prozradit, jelikož dosud nemáme vše na sto procent potvrzeno.

    Kromě toho u nás bude hrát ještě několik velmi zajímavých osobností. Například norský ambientní kytarista Eivind Aarset, dva skvělí izraelští saxofonisté Gilad Atzmon a Shauli Einav, kapela Natural Perception s Ingrid Jensen nebo úžasný izraelský trumpetista Itamar Borochov.

    Váš stylový rozptyl jako muzikanta je také velký. Na co budete v nejbližších měsících klást zvýšený důraz?

    V současné době pracujeme na nových písních s Michalem Pelantem a jeho kapelou. Jako kapelník chystám koncertní podzimní turné Anety Langerové a také aranžuju její písně pro koncert se symfonickým orchestrem na festivalu Smetanova Litomyšl 2016. Mezitím průběžně zkoušíme s naší skupinou Muff. Chtěli bychom někdy v zimě natočit koncertní video.

    V poslední době jsem také začal uvažovat, že bych si sestavil vlastní menší orchestr – něco jako bývalo dříve NUO, ale se smyčcovými nástroji a možná větším podílem elektroniky. Ale to je běh na dlouhou trať.

    Jazz Dock vstoupí v září do další sezóny. Změnil se nějak přístup k jeho dramaturgii od počátků k dnešku?

    Přístup k dramaturgiii se nezměnil v tom základním – snažíme se v Jazz Docku prezentovat hudbu, která je kvalitní, originální, skvěle zahraná, ale také životaschopná, co se týká návštěvnosti. Koncerty kapel typu Kneebody, Now VS Now nebo Ruddder považujeme za takové vlajkové lodi našeho programu, a k tomu máme také paralelní progresivní pražskou scénu – Vertigo, Bucinatores, E Converso a další.

    Program je ale oproti dřívějšku mnohem více strukturovaný žánrově. Nehraje se u nás zdaleka jen jazz, a tak si divák může přehledněji vybrat, kdy se vydá za svým oblíbeným stylem. Například blues, latinskoamerická hudba nebo dixieland mají svůj pravidelný vyhrazený čas. Přemýšlíme třeba i o prezentaci romské muziky. Někdy také děláme různé tematické celky – nejbližší bude cyklus čtyř koncertů švýcarských kapel nazvaný Swiss Jazz 2015.

    Chystáte v Jazz Docku na podzim něco obzvláště zajímavého?

    Tento podzim bude opět nabitý. Kromě již zmíněného festivalu Swiss Jazz chystáme také tradiční několikadenní festival Jazz On 5, v jehož rámci budou

    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Jazz & blues

    2

  •  
     

    Také v září se urodilo několik jazzových a bluesových oslavenců, jejichž kulatá nebo půlkulatá výročí si připomínáme. Namátkou saxofonový bouřlivák Art Pepper, zajímavý jazzový kontrabasista Lonnie Plaxico, královna chicagského blues Koko Taylor, pianista Memphis Slim, a nebýt květnového úmrtí, byl by se 16. září dožil devadesátky B. B. King.

    Sonny Rollins (nar. 7. září 1930)

     
    TextFrame
     

    | Výročí Měsíce |

    Rectangle

    foto: sonnyrollins.com

    Group
    Polygon
     
     

    Rollins, přezdívaný „saxofonový obr“, je výrazný jako saxofonista se specifickým robustním tónem a hráčským myšlením, v němž propojuje dávnou tradici ještě z dob původního rhythm and blues s bopovými a postbopovými prostředky, i jako skladatel. Jeho skladby, například St. Thomas, Airegin nebo Oleo, se staly všeobecně známými a hranými standardy moderního jazzu. Nejslavnější alba nahrál ve druhé polovině 50. let: Saxophone Colossus, Tenor Madness a Way Out West. Zejména posledně jmenované patří k přelomovým v dějinách jazzu. Saxofonista se poprvé nechal doprovázet pouze dvoučlennou rytmikou kontrabas--bicí, tedy bez podpory harmonického nástroje, což mu otevřelo mimořádně široké improvizační možnosti.

    Natáčel a koncertoval ovšem i s dalšími superhvězdami jazzové scény včetně Milese Davise, Thelonia Monka či Dizzyho Gillespieho. A v roce 1981 si odskočil poprvé a naposled od jazzu k rock‘n‘rol­lu, když nahrál saxofon na desku Tattoo You skupiny Rolling Stones.

    Největší kus narozeninového dortu ale tentokráte posíláme Sonnymu Rollinsovi, jednomu z nejvýznamnějších jazzových saxofonistů všech dob. V Praze jsme ho viděli dvakrát. Ti starší si určitě pamatují jeho koncert v Lucerně v roce 1982, i mladší zájemci o tuto hudbu jistě vědí, že v roce 2012 se na stejné místo vrátil znovu, v rámci festivalu Struny podzimu. V červeném hábitu, čepičce a s bílou bradkou připomínal starý pán malíře Jana Zrzavého, jeho pódiová neposednost a hadí kroucení ovšem o tehdejším věku dvaaosmdesátníka rozhodně nevypovídaly.

    Asi je to neustálou prací na sobě, že tenhle hudebník je pořád při chuti. Ostatně, v rozhovoru tehdy řekl: „Spousta mých přátel je spokojená s tím, co umí. Jsou totiž typy, které se nepotřebují posouvat a měnit. Já takový rozhodně nejsem. Musím se vyvíjet, abych měl pocit, že dělám smysluplnou věc. Nebyl bych se sebou spokojený, kdybych se zasekl na jednom místě.“

    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Jazz & blues

    3

  •  
     

    Mimořádně zajímavá „multi-kulti“ společnost se sejde 30. září v pražském Jazz Docku. Vystoupí tam trio Moussa Cissokho, Jan Galega Brönimann a Omri Hason. Skupina staví na napětí mezi tradiční a moderní hudbou z Afriky a Evropy.

    Všechny cesty vedou do Jazz Docku.

     
    TextFrame
     

    | Koncert Měsíce |

    Rectangle

    foto: jangalegabroennimann.ch

    Group
    Polygon
     
     

    a nadžánrové hudby, jako jsou Nils Petter Molvær či Pierre Favre. V tomto projektu hraje zejména na basklarinet. Omri Hason pochází z Izraele, s hudbou začínal na klasickou bicí soupravu, později tíhl k orientálním bicím jako jsou zarb, darbuka či rámové bubny, ovlivnily ho rytmické struktury hudby z Indie nebo Íránu.

    Talentovaný hráč na čtyřiadvacetistrunnou africkou loutnu koru Moussa Cissokho pochází ze Senegalu. Narodil se a vyrůstal ve známé tradiční rodině potulných zpěváků a vypravěčů griotů, na koru se učil u svého otce už od dětství. Jan Galega Brönnimann se narodil v Kamerunu. Je známý jako nadžánrový saxofonista a skladatel se zkušenostmi ze spolupráce s takovými esy jazzové

    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Jazz & blues

    4

  •  
     

    Tentokrát nejde přímo o album, nýbrž hned čtyřalbový box, další pokračování průběžně vycházející série „oficiálních bootlegů“ Milese Davise, tentokrát s jasným označením Miles Davis at Newport 1955–1975: The Bootleg Series Vol. 4. Od Davise stojí za poslech úplně všechno (něco – ale toho je málo – třeba jen proto, abychom si potvrdili, že i géniové se mohou mýlit) a jeho živé nahrávky často dojmy násobí.

    Čtyřalbová paráda od Milese Davise.

     
    TextFrame
     

    | Album Měsíce |

    Rectangle

    foto: milesdavis.com

    Group
    Polygon
     
     

    Když si člověk uvědomí, jak ohromný umělecký oblouk Miles Davis opsal, kolik stylů definoval či spoluvytvářel jejich absolutní špičku, musí tím být fascinován. A tento box je dokonalým prostředkem k vyvolání takových úvah. Přestože zabírá „pouhých“ dvacet let, ten, kdo hraje na začátku na unikátních snímcích s pianistou Theloniem Monkem a posléze Johnem Coltranem,

    je úplně jiný Miles Davis než ten uprostřed, v tzv. „druhém kvintetu“ (s Hancockem a Shorterem) a už úplně jiný na konci, kdy to rozpaluje v ikonickém elektrickém Bitches Brew nebo skoro půlhodinové improvizaci Funky Tonk. Jedinečná příležitost nastudovat si ze zajímavých tracků překotný vývoj jednoho z nejdůležitějších muzikantů 20. století.

    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Jazz & blues

    5

 
×
Čtete:
2015/9
Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.