Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

  •  
    L6339LR: MTV MUSIC AWARDS CURT COBAIN AND COURTNEY LOVE, Image: 99482018, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, GlobeGraphicLine

    text Kay Buriánek

    foto profimedia

    GraphicLine

    Kurt Cobain

    Kdo zabil Kurta?

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    Story

    1

  • Asi málokterá ikona novodobé hudební historie vyvolává i po více než dvaceti letech od tragického úmrtí tolik vášní jako Kurt Cobain. Zpěvák a kytarista kultovní grunge kapely Nirvana podle nového dokumentu nezemřel vlastní rukou. Autoři ukazují prstem na jeho ženu Courtney Love.

    GraphicLineGraphicLine

    Prvním úderem na poplach a výkopem do dalšího nekončícího přetahování o pravdu, která žel nikoho zpátky na zem nevrátí, byl letošní dokument Bretta Morgena Montage of Heck. Velmi emotivní film, napěchovaný (krom jiného) autentickými záběry v heroinu se utápějícího Kurta, sklidil kritiku i ovace. Ovací bylo o něco víc, navíc stvrzených hned několika nominacemi na Emmy Awards v kategorii dokumentárních filmů.

    Pochopitelně, jeden z těch, kdo jsou nejvíce na očích veřejnosti pro svoji „post-nirvanovskou“ strmou hudební kariéru, je současný frontman Foo Fighters a někdejší bubeník Nirvany Dave Grogh. Ten svoje zděšení a smutek z dokumentu nikterak veřejně neskrýval. V nedávném rozhovoru pro The Washington Post řekl, že když dokument sledovala jeho žena, skousl necelých deset minut uprostřed. Záběry na malého Kurta

    a temné finále dokumentu by prý nedal. Můžeme se divit? Asi moc ne.

    Buzz Osbourne, zakládající člen Melvins a Kurtův dlouholetý přítel, byl k dokumentu nepokrytě kritičtější. Řekl, že lidé by si měli naplno uvědomit smutný fakt, že devadesát procent materiálu v dokumentu je totální nesmysl. Tvůrcům dal jediný kredit za impresivní animaci a sugestivní popis toho, jak hnusná díra je Aberdeen, město, kde se Kurt narodil a vyrůstal. Ať už se ale k sledovanému dokumentu stavil kdokoli jakkoli, důležité je, že jen těžko zůstane po zhlédnutí bez odezvy.


    Posmrtný byznys

    Když režisér Brett Morgen kompiloval materiál pro svůj film, narazil mimo jiné na

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story

    2

  • Nov. 05, 1991 - London, England, Great Britain - Curt Cobain - Nirvana live in Astoria Theatre, London, Image: 55712436, License: Rights-managed, Restrictions: * England and Germany Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - EntertaimentGraphicLineGraphicLine

    Deska bude podle režiséra hyperemotivní sondou do Kurtova nitra

    více než stovku kazet s dlouhými hodinami záznamů Kurtova nevydaného materiálu. Jedná se o domácí demo nahrávky, z nichž se plánuje vydání posmrtné desky Kurta Cobaina jako soundtracku k Montage of Heck. Podle Morgena se jedná o tak silný materiál, že jej lze považovat za jakousi hyperemotivní sondu do Kurtova nitra, prý mnohem silnější, než je většina známých songů Nirvany. Jakkoli je toto tvrzení přepálené, podle všeho se vybíralo ze skoro dvou set hodin audiozáznamů, jamů s Courtney, přáteli, Nirvanou, jeho prvních demo snímků, coverů Beatles, demáčů Fecal Matter i vtipného mluveného slova. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, kompilační album s tímto doposud neslyšeným materiálem by mělo vyjít šestého listopadu tohoto roku.

    Aby toho posmrtného byznysu nebylo málo a vše nebylo tak vznešené, krátce po Montage of Heck se objevil další dokument s názvem Soaked in Bleach. Film si velmi

    seriózně pohrává s teorií, že Kurtova smrt nebyla sebevražda, ale Courtney Love inscenované spiknutí.


    Grantova teorie

    Když Cobain zmizel z odvykacího centra v Los Angeles, najala si Courtney tehdejšího detektiva Toma Granta z kanceláře šerifa L.A. County, aby monitoroval jeho pohyb. Grantova transformace v soukromé očko se neobešla bez paranoie. Protože „jeblá a zákeřná“ Courtney Love neustále měnila agendu i výpovědi, jal se pro svoji ochranu vše nahrávat. Nakonec se vydal do Seattlu, ale informace od Love a jejích přátel činily vše ještě víc zamotané a netransparentní. Mezitím už byl ale Cobain mrtev.

    Jeho smrt byla a dodnes je oficiálně vykládána jako sebevražda. A to i přesto, že je od začátku zpochybňována jeho fyzická schopnost se zastřelit po aplikování trojnásobně

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Šuškanda posledních dnů před Cobainovou smrtí sílila a bylo jasné, že se schyluje k rozvodu

    nic v jeho chování neindikovalo sklony k sebevraždě. To ostatně několikrát před jeho smrtí shodně komentovala i samotná Courtney.


    All you need is Love

    Nezávisle na všem výše zmíněném, konspiračních tezí a teorií je nepočítaně. Všechny se ale sbíhají u „nebohé“ Courtney. Mluví se o tom, že až po Cobainově smrti systematicky krmila média i oficiální místa historkami, které měly dokladovat Kurtovy předchozí demonstrace a pokusy o sebevraždu. Ty ale prý nebyly ničím jiným než snahami pomateného, na drogách závislého a frustrovaného Cobaina upozornit na hroutící se vztah. Chtěl sebrat společné peníze a zmizet.

    Mluví se i o tom, že v posledních měsících před smrtí byl až povážlivě čistý od drog a optimisticky naladěný, často mluvil o tom, že chce být dobrým otcem Frances, dokonce přestal ve velkém konzumovat i alkohol. Byla tahle nová forma přežívání hrozbou pro Court­ney? Objevil se dokonce i údajný nájemný vrah. Zpěvák seattleské kapely The Mentors Eldon Hoke zvaný El Duce tvrdil, že Courtney Love ho oslovila v hollywoodském obchodě s deskami a nabídla mu padesát tisíc dolarů za to, když Kurta zastřelí.

    Konverzaci s Courtney popsal tisku s tím, že její nabídku odmítl, ale přehrál ji svému kumpánovi Adamovi. Dva dny po natáčení jeho výpovědi do dokumentu Kurt & Courtney režiséra Nicka Broomfielda El Duceho přejel v kalifornském Riverside vlak. Bez svědků. Politování hodná

    Stále větší trhliny ve faktech i výpovědích přesto nepřiměly policii k znovuotevření případu, i když experti na vraždy i forenzní specialisté stále častěji a hlasitěji napadali oficiální verdikt. Další zásadní nesrovnalostí byla i neprůkazná závěť, což jenom nahrávalo domněnce, že celý cirkus kolem Kurtovy smrti byl zinscenován. Proč? Šuškanda posledních dnů před Cobainovou smrtí sílila a bylo jasné, že se schyluje k rozvodu. Předmanželská smlouva byla přitom pro Courtney Love tak nevýhodná, že by v tom případě ostrouhala a za nehty jí zůstal jen nepatrný zlomek z Cobainova jmění.

    Nehledě na fakt, že jeho přátelé shodně tvrdí, že navzdory zpěvákovým zdravotním problémům a závislosti na drogách ani v nejmenším

    smrtelné dávky heroinu těsně předtím, než si strčil hlaveň do úst. I přesto, že podstatná část důkazů byla buď zničena, nebo chybí, včetně fotografií z místa činu. Dokonce i přesto, že Courtney Love mařila Grantovu snahu objasnit Kurtovo počínání během dnů jeho pohřešování, přestože jej právě na tohle ona sama najala.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story

    4

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Montage of Heck

    Soaked in Bleach

    GroupGroup
     
     

    Dva filmy, dvě pravdy

     
     

    Versus

    GraphicLineGraphicLine

    Jestli si ho, stejně jako Elvise Presleyho, odnesli mimozemšťani, je všechno v pořádku

    Snímek režíroval Brett Morgen a je plný autentických záběrů a nikdy neviděných a neslyšených ukázek z rodinných archivů. Ke Courtney Love není kritický. Sbírá ohlas u kritiků a nominace na dokumentární ceny.

    Film Benjamina Statlera připomíná konspirační teorii detektiva Toma Granta, podle které Cobainovu smrt zinscenovala jeho žena Courtney Love. Snímek vyvolal bouři nevole, ale kupodivu zatím žádné žaloby.

    GroupGroup

    skutečnost byla vyšetřována a uzavřena jako náhodné neštěstí bez cizího zavinění.


    Nebylo to ufo?

    A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Vyhrabávat špínu a historky tak pofiderní a brilantně konstruované, že by se za ně ilumináti nemuseli stydět. Jestli za vším stojí nový řád, mimozemská civilizace nebo proradná Courtney, je dnes už celkem jedno. Bylo by naivní se domnívat, že v kontextu s enormní publicitou kolem celého případu bychom se po více než dvaceti letech mohli dočkat smysl dávajícího vysvětlení. Nebo že spravedlnost a právo zvítězí a celý mysteriózní případ bude osvětlen a vyřešen ve světle nových skutečností.

    Jednomu z nejtalentovanějších a zároveň nejsebedestruktivnějších muzikantů posledních pár dekád by to život stejně nevrátilo. Jestli si ho, stejně jako Elvise Presleyho, odnesli mimozemšťani, je všechno v pořádku a doufejme, že nám sem pošle v listopadu alespoň svůj hologram, až se bude ‚launchovat‘ jeho posmrtná sólová deska. Kurt je mrtev. Ať žije Kurt!

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story

    5

 
×
Čtete:
2015/9
Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.