Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

  • RectangleGraphicLine

    text iva boková

    foto supraphon

    GraphicLine

    Shinedown

    Konečně střízliví

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    enface

    1

  • Snad každé album z dílny Shinedown poznamenaly nějaké vážné problémy. V případě předchozích to byly zpěvákovy trable s drogami, depresí a nadváhou. Práce na té nejnovější Threat To Survival, která vyjde 18. září, zase zbrzdily jeho zdravotní problémy.

    GraphicLineGraphicLine

    Shinedown patří v USA k opravdu uznávaným a nejvýznamnějším rockovým kapelám vůbec. Obrovskou fanouškovskou základnu mají také ve Velké Británii a řadě dalších evropských zemí, snad kromě České republiky. Podobně jako je tomu u Disturbed nebo Papa Roach, i Shinedown u nás naplní klub pro tisíc lidí, zatímco všude jinde hrají pro tisíce i desetitisíce fanoušků. To je tak, když tuzemští příznivci tvrdé muziky upřednostňují německé speed a power metaly nebo severské vodka či viking metaly, jejichž interpreti tu vystupují minimálně dvakrát do roka.

    Shinedown v České republice zahráli poprvé a zatím zároveň také naposledy v pražském Lucerna Music Baru v půlce října 2012.

    Tehdy dorazili se čtvrtým albem Amaryllis. Letošního nástupce tohoto počinu měli původně v plánu vydat už začátkem roku, avšak okolnosti jim nepřály. Frontman Brent Smith si totiž zadělal na pořádné problémy s hlasivkami, jedenadvacet měsíců nepřetržitého koncertování v rámci jednoho turné si vybralo svou daň. „Když jsme se po šňůře vrátili, objevili mi na levé hlasivce tři uzlíky. Tedy… ony to byly spíš uzly. Naštěstí jsem nemusel na operaci, protože se díky poctivému dodržování hlasového klidu odhojily bez zákroku. Léčba ovšem trvala dva a půl měsíce,“ prozradil zpěvák.

    Ale to ještě nebylo všechno, záhy ho vyřadila další nepříjemnost: „V ústech se mi objevila

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    2

  •  

    Druhá ukázka z novinkového alba Threat to Survival a zároveň druhý singl, který vyšel v digitální podobě 14. srpna.

    GraphicLineGraphicLine

    Shinedown – Black Cadillac

    Group
     
     
     

    První singl z nového alba Threat To Survival, který kapela vypustila do světa koncem června.

    GraphicLineGraphicLine

    Shinedown – Cut The Cord

    Group
     
     

    candidóza, tedy kvasinková infekce, která se rozšířila až do jícnu. Vyžádala si další dvouměsíční léčbu. Takže jsme měli víc než čtyři měsíce po turné a nic hotového,“ postěžoval si Smith. Až taková tragédie to ale ve finále nebyla, protože tu dobu využil na psaní textů. Kolegové z kapely z nich byli nadšení: „Prohlásili, že z mých textů poprvé nejde strach a že hltají každé slovo, které jsem napsal.“

    Problémy s hlasivkami a kvasinkami musely nicméně pro Brenta být procházkou růžovým sadem oproti tomu, co zažíval před pěti lety. Několik roků byl totiž závislý na kokainu, prášcích proti bolesti a alkoholu. Jakmile s drogami přestal, přibral přes třicet kilo. Tehdy měl ještě dlouhé černé vlasy a na pódiu vypadal jako něco mezi Ozzym Osbournem a Meat Loafem. Zadýchaval se, potil a měl náběhy na infarkt…

    Když se mu v roce 2011 podařilo díky

    osobnímu trenérovi zhubnout a dostat se do nejlepší formy v životě, čímž docílil i toho, že se mu mnohem líp zpívalo, s radostí se v médiích podělil o zkušenosti: „Vyjíždím na turné přes dvanáct let a v období kolem prvních dvou desek jsem byl závislý na kokainu, OxyContinu a alkoholu. Koks a Oxy mi pomáhaly udržet nízkou váhu. Pak jsem prošel odvykačkou a při třetím albu jsem opiáty nahradil sladkostmi, které jsem hltal po kilech. Taky jsem pořád hodně pil a začal jsem strašně přibírat,“ vykládal zpěvák.

    Poprvé si uvědomil, jak děsně vypadá, když si ho moderátorka jednoho televizního pořadu spletla právě s Meat Loafem. „To mě rozsekalo! Mám rád Meat Loafa, ale nemluvila o jeho hudbě… A navíc to bylo před vystoupením v televizi v přímém přenosu. Cítil jsem se strašně,“ vzpomíná. Druhým impulsem k tomu, aby se sebou začal něco dělat, bylo ultimátum od manželky, která mu

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Naše pátá deska je zničující, srdce lámající, je zároveň krásná i dravá

    instinkt v každém z nás, který určuje, jak reagujeme na krizi nebo konflikt – princip ‚bojuj nebo uteč‘ – a na to, jaké máme v určitých situacích možnosti,“ vysvětlil frontman Brent Smith, co se skrývá za názvem novinky. Podle jeho slov páté studiové album odráží momenty, které byly pro kapelu klíčové. „Je to kolekce scénářů, díky kterým jsme takoví, jací jsme, je to naše nejautobiografičtější deska vůbec.“

    Shinedown na novou nahrávku začali lákat někdy z kraje léta. Jako první ochutnávku z ní nabídli energický a úderný singl Cut The Cord, kde je jasně čitelný jejich charakteristický rukopis. Opakovaně sáhli k modelu, kdy se zpěvák Brent Smith opírá o dětský sbor. V amerických rockových rádiích tento song okamžitě po vydání atakoval první příčky hitparád. Shinedown si tak nadále drží rekord v počtu number one singlů v žebříčcích. Cut The Cord je už devatenáctý v řadě. Takového úspěchu zatím žádná jiná americká rocková kapela nedosáhla. Jeho popularitu posílil také sice poměrně jednoduchý, ale povedený černobílý, až agresivně působící videoklip z dílny Darrena Doaneho, který už dříve s kapelou spolupracoval na klipech k singlům Devour, Sound Of Madness a Bully.

    A o čem Cut The Cord pojednává? „Když jste absolutně na dně, když vás všichni a všechno zradí a vaši mysl, tělo i duši zaplaví nenávist… v tu chvíli si tenhle song pustíte. Je to vzkaz celému světu, že to nevzdáte a nenecháte se zlomit. Tehdy řeknete a dost! a nastane nečekaný obrat,“ láká svými slovy zpěvák Shinedown na novou desku.

    Od té doby Brent Smith ostříhal vlasy, zbavil se přebytečných kil, na pódiu srší energií a nemusí schovávat špeky pod velkým kabátem, takže je navíc při koncertech mnohem pohyblivější. Z toho všeho se pak vypsal v textech na čtvrtém studiovém albu Amaryllis.

    Řada kapel podle něj tvrdí, že páté album, pokud se k němu dopracují, bývá výrazně odlišné od těch předchozích. „Pak si ho ale poslechnete a zjistíte, že je sice dobré, ale úplně stejné. To není náš případ. Naše pátá deska je zničující, srdce lámající, je zároveň krásná i dravá,“ říká.

    „Threat To Survival odkazuje na ten základní

    rovnou našla osobního trenéra. „Cítil jsem se jako ve spirále smrti. Uvědomil jsem si, že potřebuji být zdravý a silný kvůli své rodině. Obrovskou motivací pro mě byl náš malý syn a samozřejmě také fanoušci. Začal jsem pravidelně cvičit, zdravě jíst a taky jsem se už nedotkl alkoholu,“ popisuje svou osobní proměnu.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    4

  • Rectangle
     

    Frontman Brent Smith hostuje v písni z alba 7th Symphony, které Apocalyptica vydala v roce 2010. Pro USA musela kvůli problémům s autorskými právy tuto skladbu nahrát znovu se zpěvákem Dougem Robbem z Hoobastank.

    GraphicLineGraphicLine

    Apocalyptica & Brent Smith (of Shinedown) – Not Strong Enough

    Group
     
     
     
     

    Skladba vznikla pro soudtrack k filmu Expendables a na třetím studiovém albu Sound of Madness se objevila jako bonusový track de luxe edice. Kapele zajistila obrovskou popularitu.

    GraphicLineGraphicLine

    Shinedown – Diamond Eyes

    Group
     
     
     
     
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Shinedown

    Čtyřčlenná hardrocková kapela pochází z americké Floridy. Někdy bývá řazena i do škatulek alternative metal a post-grunge, čemuž se ale brání. Funguje od roku 2001, od kdy v ní působí dva zakládající členové – zpěvák Brent Smith a bubeník Barry Kerch. Současnou sestavu dotvářejí kytarista Zach Myers a baskytarista a klávesista Eric Bass. Shinedown v předchozích letech vydali čtyři studiová alba: Leave a Whisper (2003), Us and Them (2005), The Sound of Madness (2008) a Amaryllis (2012). S každou deskou obvykle dlouho a intenzivně koncertují po celém světě. Jejich hudba se často objevuje ve filmech a videohrách. V mezidobí mezi řadovými deskami vydali dvě EPčka s covery svých oblíbených skladeb například od Adele, Metalliky, The Clash, Phila Collinse nebo Bon Jovi.

    Polygon
     
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    5

 
×
Čtete:
2015/9
Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.