Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

  •  
    RectangleRectangleTextFrameRectangle

    text Markéta Langhammerová

    Pravidelně ze světa vážné hudby v podobě honosné i obyčejné

    | Dvořákova Praha | Pavel Haas Quartet – Gramophone Awards |
    | Bacha na Mozarta! / Abonmá 2015/2016 | Salut Salon |

    Teď vážně

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 1/2

    1

  •  
     

    Doufejme, že jste si letní festivalovou sezónu řádně užili, protože nyní je na čase vrátit se do větších i menších koncertních sálů a hal. Se zářím se opět otevírají divadla a čeká nás na klasickou muziku opravdu bohatý půlrok. Hned začátkem měsíce se otevírá již osmý ročník Dvořákovy Prahy, a přestože se jedná o poměrně mladý festival, je zároveň jedním z nejnavštěvovanějších festivalů vážné hudby v Evropě. Vše oficiálně vypukne 7. září v osm hodin zahajovacím koncertem příhodně ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

    „Nahoře huhňá a dole brumlá.“

     
    TextFrame
     

    | Zahájení koncertní sezóny měsíce |

    Rectangle

    foto: Dvořákova Praha

    Group
    Polygon
     
     

    Vstupenky

    Vstupenky

    Dvořákova Praha

    Dvořákova Praha

    Vstupenky na Dvořákovu Prahu jsou stále k dostání zde:

    Informace o dalším programu festivalu zde:

    dílo vlastně nemělo, vzhledem ke skladatelovu názoru na violoncello, které neuznával jako sólový nástroj, nikdy vzniknout. Podle dochovaného výroku prý violoncello „nahoře huhňá a dole brumlá“. Na podzim 1894 se přesto překvapivě rozhodl pro kompozici violoncellového koncertu. Sám se k tomu v dopise příteli Aloisi Göblovi vyjádřil takto: „Právě jsem dodělal první větu koncertu pro violoncello!! Nedivte se tomu, já sám se divil a divím dost, že jsem se k takové práci odhodlal.“ Kompozice díla spadá do posledního školního roku Dvořákova působení ve Spojených státech.

    Skladatel nikdy k formě koncertu nijak zvlášť netíhl, zatím měl na svém kontě pouze dva instrumentální koncerty s orchestrem: klavírní z roku 1876 a o tři roky mladší houslový. K nim lze částečně připočítat ještě výtvor Dvořákova mládí, koncert pro violoncello s doprovodem klavíru, který zkomponoval ve svých čtyřiadvaceti letech na žádost kolegy violoncellisty z orchestru Prozatímního divadla. Tento raný koncert však považoval za ztracený a bezcenný (jeho rukopis byl objeven až jedenadvacet let po skladatelově smrti).

    Těšit se můžete na dvě mistrova díla, Symfonii č. 2 B dur, op. 4 a Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 v podání České filharmonie a pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka. Jako sólista se představí violoncellový velmistr Yo-Yo Ma. Tento šedesátiletý hudebník patří k absolutní špičce v oblasti sólové interpretace a často bývá označován za největšího violoncellistu současnosti. Narodil se v Paříži do hudební rodiny čínského původu a ve svých pěti letech se s rodiči přestěhoval do New Yorku. Bez nadsázky jej lze označit za zázračné dítě: od raného dětství se věnoval hře na housle a violu, ve věku čtyř let pak definitivně přestoupil na studium violoncella. Veřejnosti se poprvé představil v pěti letech a ve věku sedmi let koncertoval před prezidentem Johnem F. Kennedym. Yo-Yo Ma je proslulý širokým záběrem svého repertoáru, který sahá od suit pro sólové violoncello Johana Sebastiana Bacha přes filmovou hudbu Johna Williamse až po čínské lidové melodie.

    Vidět a slyšet ho hrát Dvořákův Koncert h moll je pro milovníky klasické hudby téměř povinností, a to i přes to, že toto

    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 1/2

    2

  •  
     

    U fenomenálních českých skladatelů ještě na chvíli zůstaneme. Nahrávka česko-slovenského uskupení Pavel Haas Quartet se smyčcovými kvartety Bedřicha Smetany, konkrétně Smyčcovým kvartetem č. 1 e moll Z mého života (1876) a Smyčcovým kvartetem č. 2 d moll (1882–83), o níž jsme si se členy tohoto uskupení povídali v dubnovém čísle Headlineru, byla opět vyhodnocena jako nejlepší z nejlepších britskými Gramophone Awards. Ocenění, kterému se často přezdívá Oscaři klasické hudby, získal Pavel Haas Quartet v kategorii Komorní hudba již počtvrté. Gramophone Awards udělují už třicet devět let kritici stejnojmenného časopisu. Ze stovek nahrávek, vydaných v období mezi 1. červnem a 31. květnem, vybírají vítěze ve dvanácti kategoriích.

    Pavel Haas Quartet mají čtvrtého „Oscara“

     
    TextFrame
     

    | Ocenění měsíce |

    PHQ2012 photo: Marco Borggreve

    foto: Archív kapely

    Group
    Polygon
     
     
    Group
    Polygon

    Westminster. Soubor nyní chystá nahrávku skladeb Dmitrije Šostakoviče, která by měla spatřit světlo světa na podzim příštího roku. Nechme se tedy překvapit, zda i tento počin neujde sluchu odborné veřejnosti a zda si za něj Pavel Haas Quartet připíšou dalští „zářez na pažbě“. Ještě před tím se ovšem vydávají na turné po USA a Kanadě, v diáři mají i evropské koncerty. Před českým publikem vystoupí až v červnu 2016 na festivalu Concentus Moraviae.

    „Dáváme do našich nahrávek vždy úplně všechno, co umíme a cítíme, stejně jako určitě i celá řada jiných umělců, ale nemyslíme na to, jak to udělat, abychom obdrželi další ocenění. Pokud se ovšem výsledek naší práce zcela přirozeně několikrát setká s tak prestižní odezvou, jako jsou ceny Gramophone Awards, utvrzuje nás to v přesvědčení, že jdeme správnou cestou,“ nechal se slyšet violista Pavel Nikl.

    Ceny budou předány 17. září v kostele sv. Jana v londýnské čtvrti

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 1/2

    3

  •  
     
     
     

    Bacha na Mozarta!

    | Abonmá měsíce |

    Ensemble baroque

    Ensemble baroque

    Baroko a klasicismus byla, co se týče vážné hudby, velmi plodná období. Jak zněla hudba tehdejším posluchačům, se mohou diváci dozvědět již 29. září na zahajovacím koncertě čtvrtého ročníku velkého abonentního cyklu hudby baroka a klasicismu Bacha na Mozarta! / ABONMÁ 2015 / 2016. Koncert s názvem Sturm und Drang odehraje v brněnském Besedním domě Czech Ensemble Baroque Orchestra pod taktovkou dirigenta Romana Válka a doplní jej sólisté, jako jsou Ludmila Peterková a Marjolein de Roos (klasicistní klarinety).

    Všechna díla budou interpretována v souladu s moderními světovými trendy, tedy na dobové nástroje nebo jejich

    repliky, a ve spolupráci se špičkovými sólisty a umělci z České republiky i zahraničí. Dramaturgie cyklu je vystavěna na velkých kantátových a oratorních projektech. Zazní světové tituly i novodobé premiéry a vedle hvězd světového interpretačního nebe se představí i mladí, perspektivní umělci. Pořadatelem cyklu je Czech Ensemble Baroque ve spolupráci s Filharmonií Brno.

    Více informací o dalším programu najdete například na oficiálních stránkách Ensemble Baroque Orchestra zde:

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 1/2

    4

  •  
     

    Jste-li i filmovými fanoušky, nejspíš jste zaznamenali, že se v únoru na předávání Českých lvů objevilo ryze ženské kvarteto z Německa Salut Salon s velmi neobvyklým programem.

    Ženské akrobatky v akci

     
    TextFrame
     

    | Virál měsíce |

    Rectangle

    foto: Archív kapely

    Group
    Polygon
     
     
    RectangleRectangleGroupGroup

    Předávání Českých Lvů

    Show Jana Krause

    Group
    Polygon

    Twardowski) a violoncello (Sonja Lena Schmid). Ale teprve nyní se toto jejich představení stalo světovým fenoménem a z videa na YouTube virál klasické hudby, který má přes tři milióny zhlédnutí. Na základě tohoto byly dokonce pozvány královnou Británie Alžbětou II., aby na podzim následujícího roku vystoupily v Londýnské Royal Albert Hall.

    Tehdy, stejně jako o čtyři měsíce dříve v pořadu Show Jana Krause, předvedly tyto mladé dámy své velmi vtipné vystoupení se skladbami Antonia Vivaldiho a Bertolta Brechta, při němž prokázaly nejenom své velké hudební nadání, ale také slušně propracovanou akrobacii ve hře na jednotlivé nástroje, jimiž jsou dvoje housle (Angelika Bachmann a Iris Siegfried), klavír (Anne-Monika von

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    klasika 1/2

    5

 
×
Čtete:
2015/9
Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.