Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

  • RectangleRectangleGraphicLine

    text Iva Boková

    foto facebook kapely

    GraphicLine

    Twisted Sister

    Éra rockových hvězd se nebude opakovat

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    story

    1

  • Snad každý zná megahity We‘re Not Gonna Take It a I Wanna Rock, které světu dali američtí hardrockeři Twisted Sister. Příběh téhle formace se příští rok definitivně uzavře. O rozhodnutí ukončit kariéru s Headlinerem hovořil kytarista a manažer kapely Jay Jay French.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Twisted Sister napřesrok oslaví čtyřicáté výročí a rozloučí se s aktivní kariérou na posledním světovém turné. Končit budou jen krátce po kolezích z Mötley Crüe, kteří uzavřou existenci koncertem na Silvestra.

    O konci Twisted Sister se začalo mluvit letos na jaře poté, co bubeník A. J. Pero náhle v noci v tourbusu zemřel na infarkt, když byl na šňůře s kapelou Adrenaline Mob. O rozlučkovém turné ale bylo rozhodnuto už dřív. „Původně jsme měli v plánu skončit letos, ale pak A. J. zemřel a rozhodli jsme se oznámit rozlučkové turné na příští rok. Zdálo se nám, že právě čtyřicátiny budou dobrou příležitostí pro uzavření kariéry,“ vysvětlil

    kytarista, manažer a zakládající člen kapely Jay Jay French.

    Že končí, už v minulosti ohlásila řada legendárních kapel, které se skálopevným přesvědčením tvrdily, že pověsí hudební řemeslo na hřebík jednou provždy. Vyrazily na „úplně poslední turné“, jenže třeba už v následujícím roce s velkým humbukem oznamovaly comeback. Zářným příkladem jsou třeba Judas Priest nebo Kiss. Takoví Scorpions tento scénář zopakovali dokonce už několikrát. Nestane se totéž i u Twisted Sister? „Nemůžu mluvit za Kiss, Scorpions či Mötley Crüe, nevím, proč se tak, či onak rozhodují. Vím ale jistě, že my jsme jako

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    2

  • GroupGraphicLineGraphicLine

    V natáčení desek nevidím žádný smysl. Lidé už si je dnes nekupují a nepouštějí

     
    GraphicLineGraphicLine

    Není co víc dokazovat

    FOTO: Courtesy of VH1

    kapela dospěli do bodu, kdy už nemůžeme udělat víc. Není co dokazovat. Před třinácti lety jsme po dvanáctileté pauze realizovali úspěšný comeback. Je nejvyšší čas, aby se každý z nás v životě posunul někam dál. Aktivní působení Twisted Sister po roce 2016 není reálné,“ tvrdí Jay Jay French přesvědčeně.

    Ztráta bubeníka A. J. Pera byla pro formaci velkou ránou. S kolegou a blízkým přítelem se tedy chtěla náležitě rozloučit, a proto uspořádala koncerty na jeho počest. Jeden z nich odehrála spolu s řadou hvězdných hostů v květnu v Las Vegas a záznam má začátkem příštího roku vyjít na CD a DVD. Půjde o jednu z mnoha položek rozlučkového itineráře. Už letos v září se dočkáme dokumentu We Are Twisted Fucking Sister, který vypráví příběh kapely v prvních deseti letech existence. Následovat mají tři živáky a ono „farewell tour“.

    O nové desce ani samostatném singlu, které by turné podpořily a pomohly s jeho propagací, kapela vůbec neuvažovala. „Nevidím v tom žádný smysl. Lidé už dnes desky nekupují, nepouštějí si je. Byla by to obrovská ztráta času. Přijde mi to jako zbytečnost, takže nic takového neplánujeme,“ vysvětluje postoj kapely French.

    Letos už čeká Twisted Sister jen jeden koncert. Kapela neskládá, nenahrává, ale pořád má hodně práce. Hlavně s papírováním, tedy licencováním starších

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Taneční hudba podle mého názoru kazí dětem a mladým lidem představivost

    pro nové kapely opravdu tvrdý. Do jisté míry můžou být úspěšné a vydělávat spoustu peněz, ale nic nenahradí někdejší éru umělců. Načasování je úplně jiné, všechno se mění,“ říká French.

    Patří tedy do tábora těch, kteří tvrdí, že „rock´n´roll is dead“, éra rockových ikon je pryč a už nikdy se nebude opakovat: „Éra, která zplodila nás všechny – Black Sabbath, AC/DC, Twisted Sister, Judas Priest, Whitesnake, Def Leppard – taková éra už nikdy nenastane. Důvodů je celá řada. Popularitě vévodí elektronická taneční hudba, lidé to milují. V pořádku, ale podle mého názoru kazí dětem a mladým lidem představivost. Vidí jednoho člověka s laptopem na stole. Je to bizarní. Svět, který stvořil, formoval a nechal vzkvétat můj životní styl, můj život a životy všech těch umělců, které jsem zmínil, je pryč. A to nenávratně,“ říká.

    I proto si Jay Jay French uvědomuje, jak moc jsou pro kapelu důležití fanoušci. Twisted Sister odehráli deset tisíc koncertů, prodali miliony desek, a to jen díky nim. „Jsem za to fanouškům nesmírně vděčný, cítím k nim obrovskou lásku a respekt. Nikdy jsem jejich podporu nebral a neberu jako samozřejmost. Hudba je mezinárodní jazyk, máme posluchače po celém světě a naše pozice je naprosto unikátní, za což neustále děkuji. Chci, aby fanoušci věděli, jak moc pro nás znamenají, jak neuvěřitelně cenní pro nás jsou oni a jejich podpora,“ říká na závěr skoro dojatě.

    Málokdo možná tuší, že Jay Jay French před lety objevil úspěšnou metalovou kapelu Sevendust, se kterou se ale jako manažer před patnácti lety rozloučil. Její kariéru ovšem pořád sleduje, protože je s ní stále obchodně provázaný. Ohledně budoucnosti o generace mladších významných rockových kapel není tento matador hudebního byznysu moc optimistický: „Teď je hudební byznys

    skladeb, neboť dostává štosy žádostí o poskytnutí práv na muziku například od tvůrců reklam, filmů či televizních pořadů.

    V poslední době se roztrhl pytel s memoáry rockových hvězd. Ani kytarista Twisted Sister nezůstává pozadu a jeden píše: „Bude o všem možném: o kapele, o mně, o životě před kapelou – ano, skutečně jsem nějaký měl... Myslím, že to bude pro lidi zajímavé počtení. Také pravidelně přispívám do magazínu INC. Pokud by vás to zajímalo, podívejte se na www.inc.com. Píšu tam o obchodních záležitostech,“ říká. A vydání jeho životopisu je – jak jinak – naplánované také na rok 2016.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    4

  • Dee Snider of Twisted Sister Dee Snider, Sweden - 05 Jun 2012, Image: 226805939, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
     
    GraphicLineGraphicLine

    Life-style kvíz

     
    Rectangle

    Kytarista a manažer kapely Twisted Sister, hudební producent a publicista Jay Jay French.

    Kterou z písní Twisted Sister máte nejraději a proč?

    Určitě You Can´t Stop Rock´n´Roll. A proč? Přijde mi, že v té době náš zpěvák Dee Snider naše songy nejvíc prožíval.


    A co nejoblíbenější skladby od jiných kapel či interpretů?

    Těch je spousta. Mám řadu oblíbených písniček. Pokud musím být konkrétní, pak třeba The Night Before od Beatles, něco od Rolling Stones nebo Hey Joe od Jimiho Hendrixe. Mohl bych dlouho pokračovat.


    Které filmy máte nejraději?

    To bude jednodušší. Určitě jsou to Kmotr, Zjizvená tvář a Čínská čtvrť. I těch bych ale našel víc.


    Jste pracovně velmi vytížený a všestranně aktivní člověk. Jak si dobíjíte baterky?

    Nejlepší relaxací pro mě je jít ven, na pláž, a zírat na oceán. Dělám to pokaždé, když potřebuji úplně vypnout a vyčistit si hlavu. Jsem rád u vody, poslouchám šumění moře.


    Žádný aktivní sport? V současné době všichni dělají jógu...

    Dříve jsem hodně často chodil běhat. Dokonce jsem si dal dva maratony. V současné době hodně chodím. Denně takových šestnáct kilometrů.


    Máte nějakou oblíbenou automobilovou značku?

    V New Yorku se prakticky nedá parkovat a vozy kvalitně garážovat, takže kvůli autům nešílím. I tak jsem ale vlastnil několik pořádných... Cadillacy, BMW, 442 Cutlass Supreme.


    Na čem si tedy zakládáte?

    Mám opravdu slušnou sbírku kytar. V současnosti jich je asi šedesát.


    Které jsou nejcennější?

    Mám Fender Telecaster z roku 1952, Les Paula Goldtop ze stejného roku, pak třeba také Les Paula Special z roku 1956 a spoustu dalších podobných vintage kousků.

    GroupFoto: ProfimediaPolygon
     

    6

    GraphicLine
     

    story

    5

  • Group
     
     

    Klip ve stylu divadelní frašky k jednomu z největších hitů, který kapela jako singl vydala v roce 1984. Autorem je frontman Dee Snider.

    Živák vyšel na DVD v roce 2008. Jedná se o záznam koncertu, který Twisted Sister odehráli v létě 2004 v londýnském prostoru Astoria Theatre. Členové kapely se shodují, že šlo o jeden z nejlepších koncertů jejich kariéry.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    Twisted Sister – We‘re Not

    Gonna Take It

    Twisted Sister – Live At The Astoria (2004, celý koncert)

    GroupGroup
     
    GraphicLineGraphicLine

    Na rozloučenou

    Termíny závěrečného světového turné Twisted Sister zatím nebyly oznámeny. Jisté je jen to, že s kapelou na koncerty vyrazí bývalý bubeník Dream Theater a Avenged Sevenfold Mike Portnoy, který u ní zaskakoval už na letošních vystoupeních. Právě toho v únoru 2014 nahradil A. J. Pero, dnes už nežijící bubeník Twisted Sister, u kapely Adrenaline Mob.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Rectangle
     

    FOTO: Courtesy of Mark Weiss Photography

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    6

 
×
Čtete:
2015/9
Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.