Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLine

    text lucie drugdová

    foto jan nožička, jiří e. duchoň,

    archiv Wohnout

    GraphicLine

    Vypsaná FiXa vs. Wohnout ii.

    Zeměkouli už jsme objeli desetkrát

    Ovalkde hrajeme?
    Ovalkde hrajeme?
    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    1

     
    GroupGroup
  • V druhém pokračování našeho duelu frontman kapely Wohnout Matěj Homola (42) a lídr Vypsanné fiXy Márdi (41) Headlineru prozradili, jaký mají jejich bandy vztah k cestování, zda trpí ponorkou a z čeho vznikla kachna o chystaném turné po Africe.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Už teď je jasné, že jejich šňůra bude velká divočina. Než ale kapely Wohnout a Vypsaná fiXa vlítnou koncem října na společné pódium, postavili jsme je proti sobě. V srpnovém Headlineru Matěj s Márdim vzpomínali na začátky společného kamarádství, teď si můžete přečíst o jejich chuti i nechuti cestovat po světě.

    Matěj: Za Wohnouty můžu říct, že cestujeme fakt hodně. Nedávno jsme spočítali, že kapela, která hraje dvacet let... Počkej, Fixe je vlastně taky dvacet, viď?

    Márdi: Jo, je.

    Matěj: No tak jsme s klukama právě zjistili, že když parta vydrží fungovat aktivně takovou dobu jako my, tak v dodávce objede desetkrát zeměkouli. No a to už je podle

    mého názoru docela pěkné cestování. Popravdě nás hrozně baví hrát různě po republice třeba dvakrát za týden a poznávat spoustu měst i lidí. Ale máme jako hobby i individuální turistiku, což zabere strašně času v roce.

    Márdi: No a jak vlastně vznikl ten výmysl o vašem turné po Africe?

    Matěj: Tak tuhle kachnu zbaštilo strašně lidí. Tehdy nám položili nějakou otázku a my na ni z legrace odpověděli, že pojedeme turné po Maroku, kam se právě docela rádi vracíme. Jenže pak mi volali lidé, aby se zeptali, které z měst bude nejlepší, že by si v něm rovnou udělali dovolenou. Podobné to bylo, když jsem dřív psal a fotil pro skate a snowboardový časopis. Tam jsem si

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Snowboarding vznikl tak, že číšníci se nudili, tak si házeli tácy pod nohy, a pak na nich jezdili od hospody dolů

    Matěj

    GraphicLineGraphicLine

    V Bulharsku to byl šílený koncert asi pro třicet lidí. Tehdy nás to ale zase strašně stmelilo

    Márdi

     
    GraphicLineGraphicLine

    Skladba Indie z nejnovějšího alba Wohnoutů Laskonky a Kremrole.

    Group
     
     
     

    navymýšlel věcí. Třeba že snowboarding na horách vznikl tak, že číšníci se nudili, tak si házeli tácy pod nohy, a pak na nich jezdili od hospody dolů. Po čase ale tenhle výmysl normálně vyšel v nějakém jiném magazínu jako historie snowboardingu.

    Márdi: Fakt? (smích). No tak třeba to turné jednou nakonec fakt bude, viď.

    Matěj: My ale hlavně v rámci dovolené vůbec nehrajeme a nástroje si nevozíme. Vlastně jen španělky, když jedeme s bráchou do exotických destinací na dlouhou dobu – třeba na měsíc nebo na dva. Takže pak občas vznikají takové malé improvizované koncerty. Třeba když čekáme na autobus, brnkáme si a slezou se kolem nás okolobydlící a poslouchají.

    Márdi: Ono je potřeba si od toho hraní trošku odpočinout, protože kdybyste měli pořád koncertovat, tak by vám hodně rychle hráblo, co? To je jasné.

    Matěj: Jo. Máš pravdu.

    Márdi: No, my právě různě v zahraničí hrávali. Vždycky se totiž najednou něco vylouplo.

    A můžu říct, že to bylo často fakt hodně zajímavé. V hlavě mi asi nejvíc zůstalo Japonsko. byla šílená a skvělá akce. Jenže i když jsem se bavil, tak se mi po deseti dnech už chtělo hrozně moc domů. Já vás fakt obdivuju v tom, že dokážete klidně odjet takhle na dlouho a umíte si najít na cestování čas i přes všechny závazky, které tady máte. Vždycky si strašně rád čtu ty zápisky z cest. Ale naše parta taková není. My jsme jiní než Wohnouti. Fixa už totiž nikam moc nejezdí. A vlastně se nikomu z kapely ani nechce.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Strašně rád navštěvuju Indii, což je svět naruby a rozum ti tam stojí několikrát denně

    Matěj

     
    GraphicLineGraphicLine

    Písnička Čtyři Slunce je ze stejnojmenného filmu, na jehož promítání v Bulharsku si Vypsaná fiXa zahrála.

    Group
     
     
     

    Márdi: Jasně. Je hlavně super, že kluky fakt dobře znáš a víš, co od nich můžeš čekat.

    Matěj: To jo. Ale dřív jsme také tolik nejezdili. Jenže se z toho pro nás nakonec stala droga, které jsme naprosto podlehli. V lednu a únoru nehrajeme a cestujeme za exotikou. Stalo se z toho pro nás pravidlo a můžu říct, že se vždycky vracíme na novou sezónu nastartovaní a skvěle naladění. Pak už jen pozorujeme, jak jsou ostatní lidi zase víc šediví a vypsychlí. Strašně rád třeba navštěvuju Indii, což je svět naruby a rozum ti tam stojí několikrát denně. Málokterá země je vzdálenější v pojetí vnímání bytí, než je právě Indie, a asi proto jsme si ji s bráchou tak oblíbili. Všechno, čím nás cestování obohacuje, se pak samozřejmě promítá do naší hudby.

    Márdi: Tak to mě Indie nějak moc neláká a ani bych neměl nutkání tam odjet.

    Matěj: (smích)

    Márdi: Jako já se dřív vozil stopem. To jsem cestoval všude po Evropě. Vlastně bych se možná do té Indie i podíval…

    Matěj: Tak to u nás nikdy ponorka neproběhla v takovém stylu, že bychom se měli dost. Spíš třeba přijde osobní vyšťavení po šňůře, ale ne že by byl člověk naštvaný na ostatní. Ono najít sparing partnery na tenhle typ cestování není jednoduché. Naštěstí jsme jak brácha, tak basák na stejné vlně, takže spolu můžeme klidně jenom mlčet a vůbec nic se neděje.

    Matěj: (smích)

    Márdi: Fakt. Ale stejně se pokaždé něco objeví. Hráli jsme třeba v Bulharsku, což byl šílený koncert asi pro třicet lidí. Tehdy nás to ale zase strašně stmelilo. U vás je super, že vyrazíte na dovolenou do ciziny třeba i tři z kapely, viď?

    Matěj: No…

    Márdi: To je fakt boží. My s klukama si od sebe zase potřebujeme vždycky odpočinout. No a řekl bych, že vlastně asi čím dál tím víc (smích).

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    4

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Matěj: (smích)

    Márdi: No možná fakt jo. Ale teď si to vlastně ani nějak nedokážu představit. Víš, já vždycky když odjedu, hned už chci být zase zpátky doma. Líbí se mi to tady a mám to tu rád, a proto ať jsem, kde jsem, za chvíli se už těším, až se vrátím. Jenže těžko říct, co nastane za deset nebo dvacet let. Člověk vlastně nemůže říct nic takhle přesně. Ale zatím ani neuvažuju, že bych do Indie vůbec jel.

    Matěj: (úsměv)

     
    GraphicLineGraphicLine

    Video k pecce Chudej natočil

    Matěj Homola v Indii na malý

    kompaktní foťák.

    Group
     
     
     
     
     
    GraphicLine

    info

    Závěrečnou část duelu Wohnut a Vypsané fiXy si můžete přečíst v příštím Headlineru.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    5

  • Rectangle
     
    GraphicLine

    Matěj Homola a Wohnout

    Group
     
     
    GraphicLine
     

    Pražskou kapelu Wohnout založili v roce 1996 bratři Matěj (zpěv, kytara) a Jan (kytara, zpěv) Homolovi. Dalšími členy rockové skvadry, která na svých začátcích vystupovala například jako předkapela skupin Lucie, Žlutý pes nebo The Offspring, jsou Jiří Zemánek (baskytara) a Zdeněk „Fenek“ Steiner (bicí). Pro čtveřici muzikantů jsou typické tvrdé kytary, texty zpívané v češtině, ironie, vtip a nadsázka. Kapela je také známá pro svou obrovskou lásku k cestování. Frontman skupiny Matěj Homola si často a rád jezdí vyčistit hlavu do Indie. Záliba v navštěvování exotických krajin však není tím jediným, co je o dvaačtyřicetiletém zpěvákovi všeobecně známo. Každý fanoušek Wohnoutu totiž dobře ví, že Homola propadl také vášni jménem skateboarding, která ho drží už pěknou řádku let. Mnohem menší trvanlivost měl jeho vztah se zpěvačkou Darou Rolins, ze kterého má dceru Lauru. Skupina Wohnout vydala celkem osm studiových alb. Poslední je z roku 2014 a jmenuje se Laskonky a kremrole.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    6

  • Group
     
    GraphicLine

    Márdi a Vypsaná fiXa

    Group
     
     
    GraphicLine
     

    Pardubická skupina Vypsaná fiXa vznikla v roce 1994 a hraje ve složení Michal Mareda (Márdi – zpěv, kytara), Milan Kukulský (Mejla – kytara), Daniel Oravec (Mejn – baskytara) a Petr Martínek (Pítrs – bicí). Skladby kapely, jejíž texty se vyznačují skvělými slovními obraty a metaforami, zazněly také ve filmu Václav nebo Čtyři slunce. Frontman skupiny Márdi se podílel a podílí i na projektech pro děti Kašpárek v rohlíku nebo Mixle v pixle a na začátku devadesátých let spoluzaložil hokejbalový klub Svítkov Stars, s nímž hrál dvě sezóny extraligu. Fanoušci ho mohli vidět také ve videoklipu Bernardýn slovenské kapely Horkýže slíže. Vypsaná fiXa vydala sedm studiových alb – Brutální všechno (2001), Bestiálně šťastní (2003), Krása nesmírná (2005), Fenomén (2007), Klenot (2009), Detaily (2011) a loňskou desku s názvem Krásný smutný den.

    Polygon
     
     
     

    7

    GraphicLine

    téma

    7

 
×
Čtete:
2015/9
Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.