Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

  •  

    Text Honza Vedral

    Velké desky? Budou. Velké koncerty? Budou. Hvězdy na festivalech? Budou. Headliner vám přináší tipy na 21 věcí a událostí, na něž se můžeme těšit v následujících dvanácti měsících. A to vůbec není všechno.

    téma 2/3

    Best of 2016

     

    1

    1

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Koho přizvou Gorillaz?

    Prolomí to Lenny letos?

    Black Sabbath a AC/DC

    na posledním turné

    Radiohead ve starém i novém

    Lucie oslaví třicet let

    Rihanna pod širým nebem

    The Offspring se vrátí

    na Rock for People

    Přijede objev loňského

    roku Years & Years

    Vyjde Gwen Stefani
    nebo No Doubt?

    Děti vs. dospělí vs.
    Justin Bieber

    Se Slowdive si
    prohlídneme boty

    EOST znovu pohromadě a ve studiu

    Léto opět v rytmu Major Lazer

    Velké finále Pražského výběru

    Dokážou to The 1975 znovu?

    Red Hot Chili Peppers
    mění producenta

    Kluci nepláčou,
    jenom s The Cure

    Nová deska Chinaski

    opět v zahraničí

    Muse a jejich Drony

    Mighty Sounds, Pohoda a další festivaly

    Metallica to konečně dotáhne

    Jedním z nejočekávanějších titulů roku je nová deska nejslavnější animované kapely světa. Damon Albarn a kreslíř Jamie Hewlett vyřešili svoje problémy a začali na něm pracovat loni v září. I když deska nemá zatím jméno ani stanovené datum vydání, práce na ní prý jdou jako po másle. „Zatím je to dost rychlé a energické. Dlouhá léta jsem se zasekl někde u piana na Broadwayi. Teď se chci vydat úplně opačným směrem,“ komentoval vznik nahrávky Albarn. A Hewlett na svém Instagramu zveřejnil fotku, podle které bude jedním z hostů desky „Bad David“.

    Už dlouho a netrpělivě čekáme, až natočí debutovou desku. Pokaždé, když Lenny potkáme a ptáme se, říká, že venku bude před Vánoci. Ještě pořád nám ale neřekla, před kterými. Pevně doufáme, že 2016 bude ten nejzazší termín. Protože i její nejnovější singl nás prostě baví.

    Nechce se nám teď počítat, kolik cifer by měl součet věku všech členů legendárních rockových kapel, které budou i u nás v roce 2016 uzavírat svoje kariéry. Každopádně koncerty AC/DC 22. května v pražských Letňanech a Black Sabbath 30. června v O areně jsou pravděpodobně opravdu součástí posledních turné, která se plánují. My u toho chybět nebudeme.

    Po pěti letech od desky The King Of Limbs by se s novým materiálem měli vytáhnout Radiohead. Nahrávku zatím obepíná mlha. Podle kytaristy Jonnyho Greenwooda kapela změnila způsob práce, nastavila si hranice a snaží se kombinovat velmi starou a velmi novou technologii nahrávání. Zajímavé bude, jakým způsobem nakonec Radiohead desku vydají. V říjnu loňského roku zažalovali vydavatelství Parlophone kvůli tomu, že poskytlo jejich katalog k downloadu.

    I po té době jsou pořád tou největší rockovou kapelou, která se u nás v předrevolučních i porevolučních časech proslavila. Lucie oslaví třicet let ve velkém. Hrát bude 16. 6. v Plzni, 22. 6. v Bratislavě, 24. 6. v Brně a 1. 7. v pražském Edenu. Jestli se bude jenom vzpomínat, nebo přijde i s novým materiálem, se zatím neví. Sázíme spíš na první variantu, každopádně jako předzvěst turné kapela vydala alespoň novou verzi Medvídka.

    Na svoje poměry si dala Rihanna se svou osmou deskou Anti opravdu na čas. Ještě před Vánoci nebylo jasné, kdy vlastně vyjde. A to přestože první singl z ní, písnička FourFiveSeconds s Kanye Westem a Paulem McCartneym, měla premiéru už na loňských Grammy. Jasné ale bylo, že u nás Rihanna odehraje svůj dosud největší koncert. Zpívat bude 26. července pod širým nebem v pražském Edenu.

    Jasně, The Offspring jsou kapelou, která toho k současnému hudebnímu vývoji už nemá moc co říct. Navíc na Rock for People už hráli… ale to bylo před osmi lety. A už tehdy se ukázalo, že jejich songy jako Pretty Fly (For A White Guy) neztratily na hitovosti. Krom toho na Rock for People mezi 3. a 5. červencem budou taky Enter Shikari nebo Bullet For My Valentine. To zní dobře.

    Jsou koncerty, u kterých je patrné, že rezonují mezi fanoušky tradičním médiím navzdory. Years & Years loni vyhráli prestižní anketu BBC Sounds, vydali docela povedenou desku, ale u nás se o ně na první pohled nikdo moc nezajímal. Přesto se jejich koncert plánovaný na 12. března brzy po ohlášení přesouval z Lucerna Music Baru do pražského Fora Karlín. A pak že aktuální hudba nikoho nezajímá.

    Vydavatelské plány dosud uvádějí, že by se letos měla objevit jak sólová deska zpěvačky Gwen Stefani po deseti letech, tak druhé album po comebacku No Doubt. Dosavadní vývoj nahrává spíš první variantě. Po rozvodu s frontmanem Bush totiž Stefani vydala silnou rozchodovou písničku Used To Love You. Ale také prohlásila, že veškerý materiál, který zatím na sólovku připravila, se jí zdá uspěchaný a ve studiu začne na písničkách pracovat znovu. Necháme se překvapit, jak to dopadne.

    Pokud nějaký koncert v následujících měsících vyvolá opravdové vášně, pak to bude ten Justina Biebera, zpěváka, kterého děti milují a dospělí nenávidí snad ještě víc než ve své době pankáče. Do Prahy dorazí se svou novou deskou 12. listopadu. A už před měsícem dokázalo oznámení koncertu vyhodit z provozu předprodejní síť Ticketportal.

    Loni to byl největší festival v republice. O jeho hlavních hvězdách pro letošek zatím není jasno, ale první vlaštovky znějí slibně. Na Colours of Ostrava se totiž mezi 14. a 17. červencem představí kultovní Slowdive. Kapela, která svou zasněnou hudbou připomene éru shoegazu, kdy si extází lapení hudebníci při hraní… ehm… zírali na boty.

    Jedna z největších nezávislých ikon porevoluční hudby je podle všeho zpátky ve studiu. Jan P. Muchow s námi sice zatím odmítá o chystané nahrávce Ecstasy Of Saint Theresa mluvit, jisté ale je, že kapela odehraje minimálně jeden koncert. A to v rámci oslav čtvrt století pražského Radia 1. Mimochodem, čtvrt století uplyne i od vydání debutového EP EOST, které se jmenovalo Pigment. Zaškrtněte si 6. 2. v Divadle Archa.

    Producentská supergroupa to nevzdá ani letos. Na letní měsíce chystá další dávku skladeb kombinujících Karibik se současnými trendy elektronické taneční hudby a taky hlasy největších hvězd napříč žánry. Deska se bude jmenovat Music Is The Weapon. A dost možná na ní bude další hit s dosahem a razancí Lean On. Tedy nejvíce streamované skladby roku 2015.

    Legendární novovlnná kapela oznámila, že odjede dost možná poslední velké koncerty kariéry. Ten největší chystá na 7. prosince v pražské O areně. Dojít by mělo i na dlouhou dobu odkládaný nový materiál. I v rozhovoru v tomto Headlineru kytarista Michal Pavlíček potvrzuje, že skupina chce v tomhle ohledu splatit dluh fanouškům.

    Se svým debutem se stali kapelou, která naučila i zatvrzelé vyznavače kytar znovu tančit. Na konci února vydají druhou desku, která má nezapamatovatelně dlouhý název I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It. Dokážou britští The 1975 znovu pohnout hudebním mainstreamem? Uvidíme, každopádně takhle zní jejich singl Love Me.

    Kalifornská kapela se rozhodla po dlouhých letech s producentem Rickem Rubinem pro změnu. Novou desku Red Hot Chili Peppers natáčí s Dangerem Mousem, který s Anthonym Kiedisem píše i celou řadu písniček. „Bude to funky a zábavné,“ slibuje bubeník Chad Smith. Hotová by deska měla být v květnu nebo v červnu a Redhoti by s ní rádi stihli pár letních festivalů. Nezlobili bychom se, kdyby přijeli i k nám.

    Po osmi letech si to k nám konečně znovu zamířili
    The Cure. 22. října přijedou Robert Smith a spol. do pražské O
    areny v rámci turné, na kterém by si měli přijít na své příznivci jejich klasických songů i hledači nového. Hrát totiž plánují průřez materiálem za sedmatřicet let existence, ale i rarity i dosud nevydané songy. Každopádně kapesník necháváme doma, protože kluci nefňukaj.

    Pokud vše půjde jako dosud, měli by novou desku stihnout dokončit i jedni z nejoblíbenějších představitelů popu v zemi, tedy kapela Chinaski. Podle slov bubeníka Marpa už v Austrálii natočili dvě písničky s producentem Gregem Haverem a další se chystají nahrávat během svého pobytu v Londýně. Pokud album nakonec nestihnou vydat, určitě Chinaski uvidíte na koncertních pódiích.

    I když poslední deska Muse nazvaná Drones neměla úplně jednoznačné přijetí, kapela si i nadále udržuje status jedné z nejlepších koncertních formací současnosti. Vzhledem k tomu, jak skvělé byly její předchozí zastávky u nás, určitě se o tom půjdeme 4. června do O areny přesvědčit na vlastní uši. A v případě Muse vlastně i oči. Už jenom kvůli téhle písničce, která prostě musí být naživo… psycho!

    Jsou akce, na které si můžete koupit lístky, aniž byste znali jedinou oznámenou kapelu. Vlastně je jedno, že na Mighty Sounds přijedou Real McKenzies nebo že na Pohodě bude PJ Harvey. Jasně, budou to dobré koncerty. Ale to na těchhle festivalech, které pracují dlouhá léta na svojí atmosféře i line-upu, budou skoro všechny. A proto je máme už teď zaškrtnuté v kalendáři.

    „Vydáme to v roce 2016, nejpozději na začátku roku 2017,“ ubezpečoval naposled všechny fanoušky kytarista Kirk Hammett. Řeč je samozřejmě o nové desce Metalliky, na kterou se čeká opravdu dlouho a kapela ji také pořádně dlouho slibuje. Vždyť od vydání Death Magnetic letos uplyne už osm let.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2016/1
Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.