Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

  • text Kay Buriánek

    foto archiv kapely

    Bloc Party

    Nechci o tom mluvit, nashle

     

    5

     

    rozhovor

    1

  • Původně jsme s nimi řešili historicky první zahraniční videoobálku Headlineru. Přišlo nám to jako dobrý precedens, modelová záležitost, která by mohla změnit některé věci ve vnímání „tuzemské“ versus „zahraniční“. Nakonec nám frontman Bloc Party Kele Okereke položil telefon.

     

    Trvalo to padesát e-mailů jdoucích od nadšeného „pojďme to udělat“ až k finálnímu „asi z toho nic nebude“. V pohodě. Jsme zvyklí. Nakonec se i samotný rozhovor s ústřední postavou resurektovaných Bloc Party Kele Okerekem plánoval dlouho, složitě, několikrát se překládal. Naštěstí než dopadl, jak dopadl, stačil toho Kele říct o nové desce docela dost.


    Vaše nové páté album Hymns vychází koncem ledna. Jak vidíte Bloc Party v roce 2016?

    Velmi zaneprázdněně. Budeme hodně koncertovat a také bychom se v průběhu roku rádi začali věnovat psaní a skládání nových věcí.

    Jste spokojený s výsledkem práce na novém albu?

    Rozhodně. Dokončili jsme nahrávání někdy v létě loňského roku. Myslím, že se nám podařilo zachytit přesně to, co jsme chtěli. Jsem na něj pyšný.


    V čem je z vaší perspektivy inovativní a jiné než čtyři předchozí desky? Kde je ten progres?

    Měli jsme od začátku velmi konkrétní a jasnou představu, jak by měla ta deska znít. Koncepčně jsme šli po tom, aby byla prostorná, bylo v ní hodně místa pro evokování různých nálad. Chtěli jsme, aby z ní vyzařoval pocit klidu. Což je novum oproti všem

     
     

    5

    rozhovor

    2

  • Klid – to bylo naše klíčové heslo

    předchozím albům, která byla hlučná a do jisté míry konfrontační. Cílem bylo jít k podstatě, k základům toho, jak věci vznikají, příliš původní vodící linky neobalovat, nechat je působit na smysly v té jednoduché prvotní formě tak, jak vznikaly. Klid – to bylo naše klíčové heslo.


    Je textově nějak propojená, prosakují z ní konkrétní témata, možná poselství?

    Ani ne, je to prostě hudba. Samozřejmě že v textech jsou závažnější věci, ale nic tematicky zásadního, aby se to dalo považovat za koncept.

    Co vás tedy při psaní Hymns nejvíc
    ovlivňovalo?

    Spousta věcí. Jak textově, tak hudebně. Hodně jsem četl Blakea, který je fantastický, a v jeho poezii i textech je hodně spirituality. Stejně tak jsem vyhledával náboženskou hudbu, gospely, chvalozpěvy a podobné věci. Dokonce jsem za účelem inspirace v domě mých rodičů vyhledával staré zpěvníky s písněmi, které jsem jako dítě zpívával při bohoslužbách v kostele. Bylo to v době, kdy jsme Hymns nahrávali, až skoro obsesivní hledání starých religiózních kořenů.

     
     

    5

    rozhovor

    3

  • Mám-li být upřímný, je mi celkem jedno, jak lidé na nový zvuk Bloc Party reagují

    Při nahrávání jsem vyhledával náboženskou hudbu, gospely, chvalozpěvy a podobné věci

    Znamená to, že se oba podíleli už na
    nahrávání?

    Jenom Justin. Louise ne, ta s námi hraje jen živě.

    pro mě důležité, aby všechno, co na desce je, bylo uvěřitelné a upřímné. Ať je to patetické, nebo ne, beru to jako práci z lásky. Tahle deska je pro mě osobně velmi důležitá, je to něco, o čem jsem dlouho dopředu věděl, že chci udělat, a měl poměrně jasnou představu jak. A věřím, že i přestože je deska Hymns diametrálně jiná než naše předchozí alba, lidé pochopí proč.


    V kapele máte dva nové členy, Justina a Louise. Kde se vzali a jak se integrovali?

    Justin hrál v experimentálním duu, které mám velmi rád. Jmenují se Menomena, jsou z amerického Portlandu a předskakovali nám na turné. Takže jsem byl velmi potěšen, když Justin přijal moji nabídku nahradit Gordona na postu baskytaristy Bloc Party. A Louise Bartle je fenomenální bubenice i přesto, že je neskutečně mladá.

    hudbu, se do výsledku nějak promítlo. Ale třeba jedním ze základních impulzů k psaní nové desky bylo to, když jsem viděl britsko-pákistánského umělce, scenáristu, filmaře a spisovatele Hanifa Kureishiho mluvit o evangelickém umění.


    Bez ohledu na to, jestli v ní lidé budou hledat nějaké spirituální nebo náboženské prvky a vlivy, je místy až skoro ambientní. Jak si myslíte, že se s ní vyrovnají posluchači znalí předchozích alb?

    Jak to můžu vědět? Mám-li být upřímný, je mi celkem jedno, jak lidé reagují. Na začátku naší kariéry jsme byli hodně přirovnáváni k Gang Of Four, a já je přitom nikdy předtím neslyšel. Teď, stejně jako kdykoli předtím, je

    Takže to je víceméně spirituální, náboženská deska, dá se to tak říct?

    Ne tak doslova. Vyrůstal jsem ve věřící rodině, což mě určitě nějak formovalo. Ale nejsem křesťan. Určitě to, že jsem v kontextu s vlastní tvorbou vstřebal hodně křesťanstvím a náboženstvím obecně ovlivněnou

     
     

    5

    rozhovor

    4

  • Věřím, že i přestože je deska Hymns diametrálně jiná než naše předchozí alba, lidé pochopí proč

     

    Co Keleho naštvalo?

    Někdy jdou rozhovory jako po másle. Většinou, obzvlášť u lidí, kteří toho mají hodně za sebou a vyvalují se na výsluní zájmu fanoušků i žurnalistů, je to čistě profesionální párový tanec. Jsou schopni vést i úplné dřevo a směřovat rozhovor v duchu galantního public relations přesně tam, kam chtějí a potřebují. Jindy je to spontánní pokec, kdy z formálního mustru otázka – odpověď vykrystalizuje naprosto obyčejná lidská výměna názorů, kdy se nehlídá vyměřený čas. A zřídka se stane, že respondent působí nezúčastněně a otráveně od samého začátku a pak přijde ta nevinná, světonázorová otázka, která vše pošle do kopru. Musel jsem se zeptat. Kele je Brit černé barvy pleti a homosexuál. Navíc má za sebou traumatizující zážitek s Johnem Lydonem (Johnny Rottenem) ze Sex Pistols, který ho před pár lety s jasně rasistickým podtextem verbálně i fyzicky napadl v zákulisí španělského festivalu Summercase. Stane se. Myslím tím to, že rasismus je stále aktuálnější téma, i to, že občas nějaká otázka nemusí přiletět zrovna vhod. Na každý pád se budeme na nové, živě prezentované Bloc Party těšit a osobně vzato, tenhle drobný incident nic nemění na tom, že Bloc Party jsou jednou z mých dvaceti esenciálních kapel posledních dvaceti let.

    Mimo hudbu – jak vnímáte globálně narůstající rasistické a xenofobní tendence ve společnosti, v kontextu s uprchlickým problémem a podobné věci?

    (Kele mění razantně dikci a tón hlasu.) Hm, to je velmi závažná a těžká otázka. Obávám se, že se k ní nechci vyjadřovat a názor si ponechám pro sebe. Nechci se o tom bavit. Díky za rozhovor, přeju hezký den! Cvak.(Pokládá telefon.)

    S novou deskou se dá očekávat, že se objevíte na všech významných festivalech. U nás a na Slovensku jste hráli několikrát, ale vždy jen v rámci festivalové sezóny. Můžeme se těšit i na klubový koncert?

    Ano, čeká nás koncertně hodně nabitý rok. Pokud máte nějaké přátele, kteří bookují koncerty, řekněte jim, že jsme k mání a rádi bychom klubový koncert v Praze!


    Co vaše sólové věci, chystáte něco?

    Teď se všechny moje síly koncentrují na promování nové desky Bloc Party. Uvidíme, co přinese budoucnost.

     
     

    5

    rozhovor

    5

 
×
Čtete:
2016/1
Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.