Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

  • Bloc Party

    Hymns

    Kay Buriánek

    text

     

    recenze měsíce

    recenze

     
     

    Plus/minus

     
     
     
     
     
     

    tracklist

    1. The Love Within

    2. Only He Can Heal Me

    3. So Real

    4. The Good News

    5. Fortress

    6. Different Drugs

    7. Into The Earth

    8. My True Name

    9. Virtue

    10. Exes

    11. Living Lux

     
     
     
     
     

    The Love Within

    The Good News

    Nejlepší skladby

     
     
     
     
     
     

    kde koupit

     
     

    Je klidná, emocionální, intimní, groovy, místy delikátně taneční a překvapivě velmi děravá, sonicky až minimalistická

     
     

    V globálu je Hymns překvapivá deska. Zároveň ale vykazuje jistou logiku skoro šestnáctileté evoluce kapely. Je klidná, emocionální, intimní, groovy, místy delikátně taneční a překvapivě velmi děravá, sonicky až minimalistická. Což ale opravdu neznamená, že by byla málo vynalézavá, nebo dokonce nudná. Inkorporuje hodně z taneční hudby, ale jinak než Kele na svých sólových albech, a tím pořád každou sekundou připomíná, že je to živě nahraná deska.

    Hodně se na tom podepisuje velmi originální přístup Russella Lissacka k hraní na kytaru. Vždycky experimentoval s živým samplováním, reverzy a delayem, kytarovými efekty obecně a jeho vynalézavá technika je fenomenální v tom slova smyslu, že jde po výsledném zvuku a jeho dosažení víc než po virtuozitě. Věci, které by tak na první dobrou mohly evokovat elektronické samply, jsou organickým kytarovým zvukem, jako je tomu hned v úvodním songu The Love Within. Na něm je zajímavý hlavně fakt, že ke generování jeho vodící linky nebylo použito žádných syntezátorů. Minimalistická skladba tančí kolem kytarového zpomaleného samplu, který je zároveň perkusivní, takže i udává tempo. Refrén je pak pozdně noční „clubbing“. Only He Can Heal Me je veskrze křehká věc, vokály a strukturou lehce evokující rané Klaxons. Když ke konci nastoupí Lis­sackova kytara, je to skoro dojemně melancholické a majestátní. So Real je ještě intimnější s lehounce tanečním feelingem v refrénech. The Good Ones je jedna z nejrockověji znějících věcí, které Bloc Party kdy napsali. Paradoxně ale připomíná frázováním i slide kytarou Depeche Mode nebo Gahana se Soul­savers, což je poloha, ve které bych si předtím Bloc Party nedokázal představit. Možná tomu napomáhá i lehce religiózní text.

    Obecně se album často opírá o věci jako je víra a zbožnost, byť sám Kele Okereke popírá, že by šlo o náboženstvím ovlivněné album. Sice vyrůstal v náboženské rodině, ale sám není křesťan, spíš ho zajímají spirituální roviny a fascinuje fakt, že většina hudby má nepopiratelně náboženské kořeny. Fortress je snad nejniternější song na Hymns. V lehce nervní, snové Different Drugs nejsou skoro žádné kytary, a pokud ano, jsou schovány do nekonečných delayů a medového vazbení. V Into The Earth Kele skřehotá, že rokenrol je dnes moc starý, ale nezbývá než pokračovat až do samého konce a že děkuje svým starším bratrům za to, že je stále uvěřitelný. A nezní to jako nic jiného na Hymns.

    Když slyším Virtue, slyším Andrzeje Palce a Gahana dohromady, haha. Exes je ukolébavka s akustickou kytarou, pochoďáčkem a s echem sboru za Keleho lamentováním „All the exes I’ve left behind“. Závěrečné drama Living Lux zase pro změnu úplně vynechává bicí a vystačí si jen s pulzující modulací kytarového feedbacku, který je zřejmě vytvořený „tapováním“ na krku.

    Bloc Party, posíleni o teprve jednadvacetiletou bubenici Louise Bartle a baskytaristu Justina Harrise z portlandské kapely Menomena, mohou velmi sebevědomě vyrazit do nového roku s kolekcí nových songů, které obstojí v kontextu předchozích desek, a přitom jsou novou kapitolou, konzistentní s jejich dosavadním katalogem, přesto jdoucí dopředu.

    V roce 2013 ohlásili Bloc Party hiatus, tedy časem ani okolnostmi blíže nespecifikovanou přestávku, která může znamenat všechno možné, ale zároveň nechává otevřená zadní vrátka pro tvůrčí či jen koncertní návrat. Od té doby nehráli ani netvořili, jen Kele Okereke si vydal druhou sólovku avantgardního pípání Trick s neexistujícími kytarami, hodně ovlivněnou taneční elektronikou od melodického dubstepu přes two-step až po house. Je zajímavé, jak se taneční elementy místy připomínají i na novince Bloc Party, ale nepředbíhejme, k tomu se ještě dostaneme.

    Když vyšla jejich prvotina Silent Alarm, byl jsem zrovna na poměrně rozsáhlém turné. Byla to vedle debutu The Killers Hot Fuss nejposlouchanější deska v dodávce. Obě alba vyšla ve stejném roce 2004 a nás rozdělila na dva tábory. Jeden adoroval chaotický funk-punk Bloc Party, kteří byli senzací v Anglii. Bubeník Matt Tong hrál tak, jako nikdo jiný na tehdejší scéně, jejich drzý, explozivní art rock neměl nic společného s britskou mondénní uhlazeností, iritoval a nakopával, měl taneční dojezd a víc než z britpopu čerpal z XTC a Echo And The Bunnymen. Like Eating Glass, Banquet nebo Helicopter jsou songy, jejichž nadstandard a genialitu adoruju dodnes. The Killers oproti nim sázeli na glamovou gloriolu s new wave retro vykrádačkami, až to někdy bylo moc za rohem, ale měli velmi signifikantní zvuk a hity. Obě alba dokladují fakt, jak byl 2004 dobrý rok na obou stranách Atlantiku. Od té doby se hodně změnilo, Bloc Party vydali čtyři alba, prošli logickým vývojem a zakončili svoje putování hudební galaxií deskou Four (2012). Minimalistický obal s barevnými kruhy nechtěně symbolizuje jejich kapánek nepovedenou Olympiádu, ale to je samozřejmě jenom subjektivní úhel pohledu. Na druhou stranu jak debut, tak následující geniální deska A Weekend In The City (2007), to jsou Bloc Party se vším podstatným. Rokem 2013 jako by přestali existovat. Odešel geniální bubeník Matt Tong i baskytarista Gordon Moakes a s duem Okereke – Lissack to vypadalo všelijak nebo spíš nevypadalo nijak.

    Letos v srpnu ale Bloc Party odehráli svůj první návratový koncert, představili dva nové spoluhráče a ohlásili nové album na konec ledna 2016 se slovy, že to je jejich nový začátek. Jaký tedy je, viděno skrz první poslechy jejich novinky?

    V globálu je Hymns překvapivá deska. Zároveň ale vykazuje jistou logiku skoro šestnáctileté evoluce Bloc Party.

    Křehké ozvěny chvalozpěvů

     
     

    1

    1

 
×
Čtete:
2016/1
Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.