Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

  • text Václav Trávníček (MF DNES)

    foto Warner Music

     
     

    Dost možná je to nejlepší písnička, jakou kdy napsali. Ponurá hitovka Otherside pomohla kalifornským Red Hot Chili Peppers vyrovnat se s drogovou minulostí, získat nové fanoušky a odrazit se k nejúspěšnějšímu období kariéry. Tohle je její příběh.

    Otherside

    Red Hot Chili Peppers

     

    4

     

    songstory

    1

  • Nikdy jsme si neuvědomovali, kolik muziky je ukryto v harmoniích

    Všichni ale tak nějak cítili, že to není ono. „Nebyli to Red Hot Chili Peppers, i když se tak jmenovali,“ přiznal Flea. „Dave byl něco jako nájemný studiový muzikant. Fajn člověk, ale na slávu s námi v zaplivaných klubech v kdejaké americké díře nečekal. S Davem jsme prostě šli a napsali písničky na další desku, kterou od nás gramofirma očekávala.“ Rozpačité přijetí další studiové nahrávky One Hot Minute (1995) pochyby nad dalším směřováním Kaliforňanů jen prohloubily.

    Frusciante mezitím vydal dvě sólovky a pral se s odvykačkou. I tak musely uběhnout další tři roky, než zavolal starým kamarádům, že by si s nimi chtěl zase zajamovat. A jak už to tak někdy chodí, z ojedinělého setkání bylo nové pevné pouto. Frusciante se k radosti spoluhráčů vrátil do sestavy. „Bylo to, jako když se vrátíte z dovolené do svého bytu. Trochu se změnil, minimálně je tam hodně prachu. Ale je to váš byt, kam patříte, takže si brzy zvyknete,“ glosoval to kytarista.


    Kolik hudby je ukryto v harmoniích

    Se staronovým členem přišly i další změny. Muzikanti věděli, že s One Hot Minute došli do slepé uličky. Teď se otočili a vydali se jinou cestou. Ubrali na hudební přímočarosti a začali se s písničkami víc mazlit, přičemž se zaměřili na vokální harmonie. Najednou psali v dobrém slova smyslu popové písničky.

    „Nikdy jsem si neuvědomoval, kolik muziky je ukryto v harmoniích,“ vzpomínal na přerod

    Jenže to byl právě on, který (dobře, spolu s basákem Fleam) stál za výbušným projevem Redhotů i jejich hudební kreativitou na pozadí. Tehdy jednadvacetiletý mladík přicházel s neotřelými nápady a jeho styl hry na kytaru už tenkrát aspiroval na slovníkové heslo. Kapela místo něj najala Davea Navar­ra, kytaristu Jane’s Addiction, a v pozměněné sestavě pokračovala dál.

    Když v roce 1991 vydala parta kolem zpěváka Anthonyho Kiedise album Blood Sugar Sex Magik, zazářila na hudebním nebi nová hvězda. Red Hot Chili Peppers uhranuli svět energetickou trojkombinací funku, rapu a kytarové hudby a po pěti deskách konečně zažili opravdovou slávu. Ta si ale vybrala svoji daň. Život na permanentní šňůře proložený silnou drogovou závislostí semlel kytaristu Johna Fruscianteho natolik, že dal kapele sbohem.

    „Byl jsem příliš mladý na to, abych se dokázal vyrovnat s tou obrovskou změnou, kterou s sebou nese přechod od koncertů v malých klubech do velkých sportovních hal,“ svěřil se později Frusciante.

     
     

    4

    songstory

    2

  •  

    I pohyb v kruhu je lepší než přešlapování na místě

     
     

    Flea. „Myslím, že nikdo z kapely tomu nepřidával velký význam – prostě jsme vzali kytary, k tomu přidali basu a bicí, nějak to celé drželo pohromadě, takže Anthony do toho mohl nazpívat melodii. Teprve když vyšlo Californication, začali nám někteří muzikanti, kterých si opravdu vážíme, tvrdit, že to je naše první opravdu dobrá deska.“

    Californication, jak zněl název nové desky (1999), změnu stvrdil. Red Hot Chili Pep­pers přišli se svojí dosud nejmelodičtější a zvukově nejbohatší nahrávkou. Protože šlo o jejich druhou pořádnou desku po téměř dekádě, získali s ní novou generaci fanoušků. A dostavily se i pochvalné kritiky. „Vždycky se mi líbily kapely, které se nějakým způsobem proměňovaly a vyvíjely. A chtěl jsem, aby takoví byli i Red Hot Chilli Peppers – pořád hledat a zkoušet něco

    nového, experimentovat a krok za krokem se posouvat dál. Je jedno kam – i pohyb v kruhu je lepší než přešlapování na místě,“ vyznal se Frusciante.


    Život na druhé straně

    Ozdobou alba byla skladba, která vyšla jako třetí singl – Otherside, hitovka o bolesti vycházející z života po boku drog. O těch věděli své všichni v kapele, Fruscianteho předchůdce Hillel Slovak za závislost dokonce už v roce 1988 zaplatil životem. Ostatně, kapela se při rozhovorech na téma téhle písničky často uchýlila za Slovakův příběh a tvrdila, že jde o song na jeho památku. Proč ne, Otherside lze volně přeložit jako život na druhé straně.

     
     

    4

    songstory

    3

  • Kiedis v textu křičí slova o tom, že jediný způsob, jak skoncovat s opravdovou závislostí, je skoncovat s pobytem na „téhle straně“. Páteř songu tvoří opakující se a gradující refrén a také prostředních osm taktů, ve kterých se rozparádí dvojice Frusciante – Flea. Atmosféru dokresluje klip režisérů Jonathana Daytona a Valerie Faris. Ovlivněni kubismem a expresionismem německého filmu 20. let stvořili asi nejlepší video, jaké kdy RHCP měli.

    V animované story připomínající Kabinet Dr. Caligariho hraje Flea na telefonní dráty, bubeník Chad Smiths buší do obřího ciferníku na věži, ve které zpívá Kiedis, a do dlouhého tažného lana tam na chodbě brnká Frusciante. Klip masově vysílala MTV, singl rotoval po rádiích. V Billboard Hot 100 dobyl 14. místo, v hitparádě US Modern Rock Tracks byl první třináct týdnů v kuse, což ho řadí k jednomu z nejúspěšnějších v historii žebříčku.


    Co bylo dál

    Úspěch Otherside i celého alba Californication se podařilo kapele zopakovat a rozvinout o tři roky později na neméně úspěšné desce By The Way. Pomyslnou trilogii pak Red Hot Chili Peppers završili v roce 2006 dvoj­albem Stadium Arcadium. Po tom kapelu znovu opustil John Frusciante, kterého nahradil Josh Klinghoffer známý ze spolupráce s Gnarls Barkley. Kapela s ním v roce 2011 natočila album I’m With You a o rok později byla uvedena do rokenrolové síně slávy. Díky písničkám z přelomu milénia žije dodnes. A na příští rok plánuje novou studiovou nahrávku, už jedenáctou ve své diskografii.

     

    Otherside

    Hudba a text: Red Hot Chilli Peppers

    Producent: Rick Rubin

    Délka: 4:15

    Album: Californication (1999)

     
     
     

    4

    songstory

    4

 
×
Čtete:
2016/1
Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.