Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Zaostřeno

Lenka Dusilová

Mám zaseto na novou desku

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Cenová smršť

Zaostřeno

Cena Apollo

Jak se lovil Kapr

Zaostřeno

Ceny Anděl

Kryštof, kam se podíváš

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Festival Metronome

Potká se Iggy s Ivanem Kralem?

Ve studiu

5 otázek pro … Michal Ambrož

Zaostřeno

Sdílení fanoušků

Můj soundtrack

Lukáš Pavlásek

Jak jsem textoval pro Stouny

Čerstvé (z)boží

The Atavists

Zlé časy přicházejí

Headliner 1/4

Vinylmánie

Headliner 2/4

Velký příběh jednoho labelu

Headliner 3/4

James Jagger

Poprvé jsem seděl s tátou u piana

Headliner 4/4

První dojmy

Smršť vyjetá jak Kolumbie

Téma 1/4

56 debutů tisíciletí

Téma 2/4

56 debutů tisíciletí

Téma 3/4

56 debutů tisíciletí

Téma 4/4

56 debutů tisíciletí

Headliner

Adrian T. Bell

Nenapadlo mě, že budu muzikant

Rozhovor

Mike Trafik

Proč se tu drží huba

TOP

9 ranařů

Muzikanti, kteří zmlátili své fanoušky

  • text Lucie Drugdová

    foto SHUTTERSTOCK

    aneb Muzikanti, kteří zmlátili své fanoušky

    Situací, kdy nahecovaný a většinou i opilý fanoušek vběhne na pódium, aby políbil, poplácal nebo prostě jen viděl zblízka svého idola, je spousta. Někdy za to ale odvážlivci dostanou pořádně za uši, a to často přímo od zpěváků nebo členů kapely. Přečtěte si, jak zneškodnili vetřelce a osahávače například Keith Richards, Afroman nebo Akon.

     
     

    ranařů

    Smrtící úder

    Že si metalová kapela Lamb of God nelibuje v těsném kontaktu s fanoušky během koncertu, je známá věc. Ve smlouvách dokonce mívá požadavky na zpřísněnou bezpečnost právě proto, aby nedocházelo k situacím, kdy na pódium vtrhne šílenec, co se bude chtít „kámošit“. Během vystoupení v roce 2010 v pražském klubu Abaton ale ostraha selhala hned několikrát. Na pódiu se příznivci střídali jak v průchoďáku, a několikrát tak museli zasahovat samotní členové kapely. „Jeden z fanoušků mě začal objímat a to se mi zdálo nebezpečné. Rozhodl jsem se mu tedy dát jasně najevo, že mezi námi není vítán. Chytil jsem ho za tričko, povalil na zem, zaklekl ho a důrazně mu řekl, aby už nahoru nelezl,“ svěřil se zpěvák Randy Blythe. Když o chvíli později uviděl mladíka, jak se opět snaží dostat do jeho těsné blízkosti, oběma rukama ho pak vší silou strčil zpět do davu. Že se jednalo o někoho úplně jiného, prý ale frontman nevěděl, jelikož je krátkozraký a na koncerty brýle nenosí. To, že devatenáctiletý Daniel nakonec na následky poranění hlavy po měsíci v nemocnici zemřel, se Blythe dozvěděl až o dva roky později, když do České republiky přijel koncertovat a na letišti už na něj čekala policie. Zpěvák byl poté poslán do vazby, kde si odseděl pět týdnů a na svobodu se nakonec dostal až po složení kauce 400 tisíc dolarů (přibližně
    8 milionů korun). O rok později pak soud hudebníka zprostil obžaloby z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, za nějž mu hrozil desetiletý pobyt ve vězení. Sám zpěvák, který má pověst charakterního drsňáka a tragická událost byla jeho prvním střetem se zákonem, se v závěrečné řeči vyjádřil, že nechce za své činy odmítat odpovědnost. „Stojím si ale za svou nevinou, jelikož kdybych se cítil opačně, okamžitě bych se přiznal. Chtěl bych poděkovat rodině, že mě nijak nenapadala v tisku a je mi strašně líto vaší ztráty. Byl to ještě kluk a já bych si moc přál, aby tu byl stále s námi. Pokud mě česká justice pošle do vězení, postavím se k tomu jako muž,“ dodal. V minulém roce ale Randy Blythe požadoval po českém ministerstvu spravedlnosti 555 tisíc korun jako odškodné za čas ve vazbě a dalších 15 milionů za zásah do osobních práv s tím, že část peněz věnuje rodině zesnulého Daniela. Soud ale jeho žádost o odškodné zamítl a hudebník se musí spokojit s 37 tisíci, které jako náhradu obdržel už dříve.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Randy Blythe

    Lamb of God

     

    Nácky tu nechceme

    Basák kapely Dropkick Murphys má k rozdávání pěstí blízko od dětství. „Můj dědeček byl zanícený fanoušek boxu a vlastně i amatérský boxer. Vedl mě k podobným sportům už od tří let,“ svěřil se Casey, který dnes také podporuje různá bojová umění v okolí Bostonu a v roce 2105 založil boxerský klub Murphys Boxing. Že by se klidně jako zápasník mohl živit, dokázal v roce 2013 na vystoupení v New Yorku. Všiml si totiž, že na pódiu rozvášněný holohlavý muž provádí nacistické pozdravy, a tak mu během několika vteřin na pozdrav odpověděl pěstí a shozením do davu. „Náckové nejsou na koncertech Dropkick Murphys vítáni,“ zahlásil a za jekotu a potlesku pokračoval dál v koncertu.

     
     
     

    Ken Casey
    Dropkick Murphys

    Série vzteku

    Zpěvák Black Flag, jedné z nejvlivnějších hardcore punkových kapel v historii, v sobě už od útlého věku hromadil a dusil vztek. Henryho Rollinse prý totiž vlastní otec v dětství ponižoval, byl sexuálně zneužíván a černošské děti ho neustále mlátily kvůli barvě jeho pleti. Není tedy divu, že ve školních lavicích pak psal povídky o tom, jak vyhodí školu do vzduchu a zabije všechny učitele. V roce 1991 pak Rollinse dokonce zatkla policie za podezření z vraždy jeho nejlepšího přítele, označili je za milence a zpěvákovi dali na stanici přezdívku „zlatíčko“. Přestože hudebníka nakonec propustili, ve spisu ho prý označili za pravidelného uživatele tvrdých drog. „Nebyla to pravda. Jednou jsem zkusil marihuanu a nechutnala mi, několikrát pak LSD, což bylo opravdu fascinující, ale zároveň i děsivé. No ale to, co mi jako jediné opravdu chutnalo, byly houbičky, po nichž jsem se vždycky šíleně nasmál,“ přiznal Rollins, který ale rozhodně za slušňáka nebyl ani na koncertech. Někteří fanoušci Black Flag ho totiž nikdy úplně neakceptovali, a tak se stávalo, že do něj během vystoupení kousali, škrábali ho a on jim to zase vracel. Na kameru je dokonce zachycen kousek, kde se provokující návštěvník koncertu snaží Rollinsovi buď sebrat mikrofon, nebo ho jen tak trošku proplesknout, což zpěvák nevydržel a rošťák schytal osm ran pěstí.

    Kopačka do obličeje

    Lídr losangeleské punkové kapely NOFX Fat Mike to vždycky dokázal na pódiu pěkně rozbalit i přesto, že první drogy prý vyzkoušel až ve třiceti letech. „O to víc teď pařím. Mám dost peněz na účtu, moje kapela je úspěšná, takže není důvod, proč se neodvázat. Kluci mi dali koks a myslím, že kdybych býval zkusil všechny ty drogy dříve, byl by ze mě určitě narkoman,“ svěřil se. Že to s omamnými látkami ale občas trošku přežene, dokazují jak komentáře fanoušků pod videi z koncertů, tak i věčné dohadování s příznivci během vystoupení, kde často dojde i na vzájemné poplivání nebo výhrůžky. V Sydney v roce 2014 například fanda Alex Medak, pohlcen atmosférou a tvrdým alkoholem, vyskočil na pódium a šinul si to rovnou k frontmanovi, kterého chytil kolem krku, na jehož bolest si Fat Mike celý večer stěžoval. Zpěvák mu tedy reflexivně jednu napálil a mladík poté ještě schytal pořádnou kopačku do obličeje, a to i přesto, že už jen ležel na zemi. „Omlouvám se Alexovi, trpěl jsem opravdu strašnou bolestí, proto byla má reakce tak ofenzivní,“ uvedl Fat Mike na svém Twitteru. Sám poškozený se kupodivu frontmana na sociálních sítí před pohoršeným davem zastával. Možná i proto, že od něj dostal nabídku na zakoupení jedné kuželky piva a také byl napsán na guest list jejich dalšího vystoupení.

    Propagační hod

    Že zpěvák Akon není žádný svatoušek, dokazuje i jeho lehce kriminální minulost. Několikrát totiž skončil ve vězení kvůli drobnějším přestupkům, jednou si odseděl tři měsíce za krádež BMW a tříletou podmínku vyfasoval za neoprávněné držení zbraně. O černošské hvězdě dokonce kolovaly zvěsti, že po nočních klubech několikrát obtěžoval nezletilé dívky, což ale nikdy nebylo dokázáno. Co ale kamery zachytily, byl úlet z roku 2006, kdy na umělcovo svalnaté tělo přistál během koncertu předmět z hlediště. Hudebník si okamžitě nechal mladého chuligána z davu vytáhnout, hodil si ho přes záda a vší silou s ním mrštil pod pódium. Patnáctiletý obrýlený klučina se sice za chvíli s vyplašeným výrazem posbíral, ale dívce, na kterou přistál, moc do smíchu nebylo. „Celá akce byla předem připravená v rámci propagace mého nového alba,“ bránil se tehdy v médiích Akon. Bohužel ale asi nepočítal s tím, že svým hodem může někoho opravdu zranit. Když pak lékaři dívce diagnostikovali otřes mozku, musel senegalsko-americký zpěvák zaplatit pokutu 250 dolarů a zpestřit si dny pětašedesáti hodinami veřejně prospěšných prací.

    Osobní ochranka Micka Jaggera

    Kytaristu kapely Rolling Stones Keitha Richardse je asi dobré mít po boku, když se chystá nějaká šlamastika. Muž, jenž byl pro Johnnyho Deppa předlohou ke ztvárnění role Jacka Sparrowa, má přinejmenším stejně kuráže jako legendární pirát a z fleku by obstál i jako osobní strážce. Své ochranářské sklony a skvělý postřeh ukázal v roce 1981 na koncertě ve Virginii. Tehdy čerstvý osmatřicátník Richards během pecky Satisfaction zahlédl, jak se neznámý muž řítí po pódiu směrem k němu a Micku Jaggerovi. Sundal kytaru a několika pěkně mířenými ranami okamžitě chlapíka „vypnul“. Potom si ji s klidem nasadil zpět na krk a pokračoval ve hraní. „Říkal jsem mu: Hej Keithe, vždyť je to jen fanoušek, není důvod ho takhle mlátit,“ přiznal kytarista Ron Wood. „Ale co kdyby měl podělanou zbraň nebo nůž? Mohl to být jen obyčejný fanoušek, ale stejně tak i nějaký blázen,“ obhajoval se poté sám Richards v několika rozhovorech a dodal, že Micku Jaggerovi bude navždy krýt záda. Příznivec Rolling Stones, který na pódium vyběhl pro propocený svršek, jenž si Richards během vystoupení svlékl, nakonec skončil v rukou policie a sám kytarista za něj zaplatil kauci, aby nemusel strávit večer ve vězení. „Ten kluk mi ještě dodnes dluží 200 babek,“ šprýmoval Richards.

    Nekompromisní K.O. dívce

    Raper Afroman, známý hlavně díky své hitovce Becouse I Got High a lásce k marihuaně, se také dost často projevuje jako pěkný nervák. Doběla ho dokáže vytočit, když se během show někdo dostane do jeho bezprostřední blízkosti. Mladíka, který si s chtěl se svým idolem plácnout na koncertě v roce 2014, tak po pár vteřinách vymrštil vší silou zpět do davu a za způsob, jakým Afroman sejmul o rok později mladou dívku během vystoupení v Biloxi, by se nemusel stydět ani leckterý boxer. Lehce navátá slečna s pivem v ruce tehdy proklouzla za zpěvákova záda a v okamžiku, co to jednačtyřicetiletý rapper zaregistroval, napálil dívčině takovou ránu z otočky, že se ze země sbírala hodně ztěžka. Přestože Afroman pokračoval ve vystoupení, jako by se nic nestalo, napadená fanynka nakonec skončila s otřesem mozku a hudebníka odvedla policie z pódia, zatkla ho a poté odvezla na policejní stanici. Soud mu za napadení udělil půlroční podmínku, pokutu 330 dolarů a přikázal mu docházet na kurs sebeovládání. Sám zpěvák se nejprve vymlouval na to, že absolutně netušil, kdo za ním stojí, poté tvrdil, že si dívku spletl s nějakým mužem a naprostou perličkou bylo jeho závěrečné prohlášení. „Nedostal jsem vůbec šanci sníst si večeři, meditovat, a navíc se celý koncert odehrával přes den, na což nejsem zvyklý,“ obhajoval své jednání.

    Výprask za pohlazení vlasů

    Zesnulá britská zpěvačka Amy Winehouse nikdy nešla pro ránu daleko. To dokazují i mnohá videa, v nichž se pod vlivem heroinového opojení pouští do reportérů pěstmi nebo tím, co má zrovna po ruce. Že schytali pár ran otravní paparazzi, kteří se okolo jejího londýnského domu stále potloukali, by se ještě dalo pochopit, proč ale třemi ranami obdarovala mladíka v dublinské restauraci, se už asi nikdo nedozví. „Štípl mě do zadku,“ řekla tehdy na svou obranu Winehouse. Muž ale dodnes tvrdí, že na ni ani nesáhl a obdržený výprask vůbec nechápe. Winehouse ale nešetřila ani své věrné příznivce. Ránu do oka totiž schytala mladá dívka, jež se s ní chtěla pouze vyfotit na památku, a asi nejznámějším incidentem soulové zpěvačky se pak stalo její vystoupení na festivalu v Glastonbury, kde se sprška začínající loktem a končící pěstí spustila na muže, jenž zpěvačce sáhl na vlasy během hitovky Rehab. Fanoušek poté nejprve tvrdil, že si ho Amy asi s někým spletla, později však pro BBC dodal: „Nevadí mi to, ne každý může říct, že mu jednu vrazila Amy Winehouse.“

    Řež kvůli foťáku

    Zpěvák skupiny Guns N’ Roses je tak trochu chodící problém. Lidé, s nimiž Axl Rose přišel do konfliktu nebo je alespoň zvládl urazit, by se pravděpodobně nedali spočítat ani na prstech všech členů americké hardrockové kapely. Na narozeninové party herečky Rosario Dawson se například pustil do křížku s Tommym Hilfigerem. „Strčil do mě, a když jsem viděl, kolik má na sobě prstenů, bylo mi jasné, že pokud něco neudělám, skončím bez zubů a s roztrženým obočím. Musel jsem ho tedy praštit v sebeobraně jako první,“ vysvětluje Hilfiger. Nějaké to škádlení a kočkování proběhlo i s Jonem Bon Jovim a silná slova si schoval také pro kapelu Eagles of Death Metal, jejíž členy označil za Pigeons of Shit Metal. Asi nejznámějším zpěvákovým kouskem byl ale úlet z roku 1991 nazvaný The Riverport Riot. Tehdy během koncertu v St. Louis Rose zmerčil pod pódiem fanouška pořizujícího záznam i přesto, že kapela jasně vyslovila požadavek, aby na vystoupení lidé s fotoaparáty nebyli vpuštěni. Poté, co zpěvák několikrát vyzval ochranku, aby se o muže postarala, a stále se nic nedělo, rozhodl se vzít pořádek do vlastních rukou. Se slovy: „Jdu si pro něj sám, sakra,“ se vrhl do davu a začal muže mordovat. Fakt, že ho sekuriťáci vytáhli zpět na pódium, ho evidentně rozzuřil ještě víc, jelikož přítomným oznámil, že mohou poděkovat neschopné ochrance, rozmlátil mikrofon a s celou kapelou odešel domů. Nepokoje, které se poté v sále spustily, nakonec způsobily škodu za milion dolarů, šedesát lidí se vypotácelo se zraněním a sám Rose byl poté obviněn z podněcování nepokojů, ale k odsouzení nikdy nedošlo. V bookletu k albu Use Your Illusion pak ještě Rose vzkázal: Fuck you, St. Louis.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Henry Rollins

    Black Flag

    Fat Mike

    NOFX

    Akon

    Keith Richards

    Afroman

    Amy Winehouse

    Axl Rose

    top

     
     

    1

    1

 
×
Čtete:
2016/3
9 ranařů: Muzikanti, kteří zmlátili své fanoušky

Enface

Sarah Hartman

Mám motýly v břiše

Intro

Iggy Pop

Ikona

Portrét

Iggy Pop

Poezie šílenství

Diskografie

Od punku k šansonům a zpět

Recenze

Iggy Pop

Post Pop Depression

Hlášky

Dívala se na mě penetračně

Anketa

Obdiv, nezájem a společný sex

Rozhovor

Václav Havelka

Zásadní je dávat maximum

Reportáž

Prague Conspiracy

Kážeme víno a pijeme víno

TOP

10 klipů, které pobouřily

Jackie Crash

Twenty One Pilots

Všechny ručníky jsou po nás špinavý

Dotazník

The Bloody Beetroots

V taneční hudbě je příliš spekulací

česká stopa

Underworld

Na zasněženém poli

Story

Primal Scream

Spolek nezničitelných

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak to bylo s podprsenkou Blondie

Rozhovor

Simple Plan

Kritici nás nemají rádi

TOP

Muzikant + muzikant = VSL

Retro

Charles Aznavour

Když Básník zpívá

Rozhovor

Vladimír Merta

I starý křápy se dneska sbíraj

Insider

Jimmy Jam

Narodil jsem se, abych pomáhal hvězdám

Televize

Videorama

Enface

Aurora

Alenka z říše severu

Songstory

Gorillaz

Clint Eastwood

Vzpomínky

Wohnout

Sladkých dvacet

Moje deska

Elton John

Chtěl jsem nahrát radost

Ženský element

Birdy

Ptáčátko, kterému přejí hvězdy

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Adrian T. Bell

Night and Day

Recenze

17. března 2016

Recenze

3. února 2016

Duel

Ektor

Recenze

SMS

Naživo

Tricky

Naživo

Marina & Diamonds

Naživo

The Libertines

Naživo

Bára Poláková

Naživo

Simple Plan

Naživo

The Neighboorhood

Naživo

Brian May

Naživo

Headliner narozeniny

Naživo

Years & Years

Naživo

SBCR

Naživo

Michal Pavlíček

Rychlá sóla a zaprášená saka

Naživo

Greg Dulli

Pohoda se zpěvem a přáteli

Naživo

Kodaline

Naživo, ale srdcervoucí

Naživo

Hurts

Méně romance, více diskotéky

Naživo

Scorpions

Stále plni síly

Obrazem

Hory, hudba, mejdany

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.