Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Zaostřeno

Lenka Dusilová

Mám zaseto na novou desku

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Cenová smršť

Zaostřeno

Cena Apollo

Jak se lovil Kapr

Zaostřeno

Ceny Anděl

Kryštof, kam se podíváš

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Festival Metronome

Potká se Iggy s Ivanem Kralem?

Ve studiu

5 otázek pro … Michal Ambrož

Zaostřeno

Sdílení fanoušků

Můj soundtrack

Lukáš Pavlásek

Jak jsem textoval pro Stouny

Čerstvé (z)boží

The Atavists

Zlé časy přicházejí

Headliner 1/4

Vinylmánie

Headliner 2/4

Velký příběh jednoho labelu

Headliner 3/4

James Jagger

Poprvé jsem seděl s tátou u piana

Headliner 4/4

První dojmy

Smršť vyjetá jak Kolumbie

Téma 1/4

56 debutů tisíciletí

Téma 2/4

56 debutů tisíciletí

Téma 3/4

56 debutů tisíciletí

Téma 4/4

56 debutů tisíciletí

Headliner

Adrian T. Bell

Nenapadlo mě, že budu muzikant

Rozhovor

Mike Trafik

Proč se tu drží huba

TOP

9 ranařů

Muzikanti, kteří zmlátili své fanoušky

Enface

Sarah Hartman

Mám motýly v břiše

Intro

Iggy Pop

Ikona

Portrét

Iggy Pop

Poezie šílenství

Diskografie

Od punku k šansonům a zpět

Recenze

Iggy Pop

Post Pop Depression

Hlášky

Dívala se na mě penetračně

Anketa

Obdiv, nezájem a společný sex

Rozhovor

Václav Havelka

Zásadní je dávat maximum

Reportáž

Prague Conspiracy

Kážeme víno a pijeme víno

TOP

10 klipů, které pobouřily

Jackie Crash

Twenty One Pilots

Všechny ručníky jsou po nás špinavý

Dotazník

The Bloody Beetroots

V taneční hudbě je příliš spekulací

česká stopa

Underworld

Na zasněženém poli

Story

Primal Scream

Spolek nezničitelných

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak to bylo s podprsenkou Blondie

Rozhovor

Simple Plan

Kritici nás nemají rádi

TOP

Muzikant + muzikant = VSL

Retro

Charles Aznavour

Když Básník zpívá

Rozhovor

Vladimír Merta

I starý křápy se dneska sbíraj

Insider

Jimmy Jam

Narodil jsem se, abych pomáhal hvězdám

Televize

Videorama

Enface

Aurora

Alenka z říše severu

Songstory

Gorillaz

Clint Eastwood

Vzpomínky

Wohnout

Sladkých dvacet

Moje deska

Elton John

Chtěl jsem nahrát radost

Ženský element

Birdy

Ptáčátko, kterému přejí hvězdy

  • text ŠÁRKA HELLEROVÁ

    foto warner Music

    Birdy

    Ptáčátko, kterému přejí hvězdy

     

    7

     

    Ženský element

    1

  • Její debutové album coververzí nazval Guardian před pěti lety příjemným, ale bezvýznamným cvičením, potravou pro nenasytné konzumenty X-Faktoru. „Kdo mohl předpokládat, že vydání kolekce indie coverů bude nejchytřejší krok, jaký kdy Birdy mohla udělat,“ vznesla o dva roky později stejná novinářka řečnickou otázku a sypala si popel na hlavu.

    Když Jasmine van den Bogaerde vydávala prvotinu, nebyla totiž líná, nebo neschopná napsat své vlastní písně, jen jí bylo patnáct a potřebovala se soustředit na zkoušky ve škole. Dnes je devatenáctiletá dívka celému světu známá pod přezdívkou, kterou jí dali rodiče ještě jako miminku. Birdy. Když ji krmili, otevírala doširoka pusu a vypadala jako malé ptáčátko. Mladou zpěvačku rozčiluje, když se spekuluje o tom, že to je uměle vytvořený pseudonym. „Jediní lidé, kteří mi kdy říkali Jasmine, byli učitelé na mé bývalé škole. Takže kdykoli mě tak někdo osloví, mám pocit, že jsem vyvolaná,“ říká zpěvačka.

    Objevena ve dvanácti

    Birdy bývá označována za jeden z výkvětů sociálních sítí. Nahrávací smlouvu získala ještě před patnáctými narozeninami poté, co na YouTube nahrála vlastní písničku So Be Free. Bylo to první video, které kdy umístila na internet. „Všimli si mě, když jsem tu písničku dala na YouTube. Bylo mi dvanáct, sama jsem ji napsala. Jen já doma u piana. Náhodou to viděl někdo z nahrávací společnosti a oslovil mě,“ vyprávěla Birdy pro BBC. „Pro mě bylo vždy hlavní skládání. To je nejdůležitější,“ vysvětlovala, co ji podle jejího názoru odlišilo od stovek dalších teenagerů, kteří posílají své nahrávky do světa.

     
     

    7

    Ženský element

    2

  •  

    První videoklip, který kdy Birdy
    nahrála na internet.

    Be Free

     

    Dvanáctiletá slečna hraje na piano, procítěně zpívá vlastní píseň a přes vlasy jí není vidět do obličeje. Tak vypadá video, které tehdy okouzlilo Christiana Tattersfielda z vydavatelství WarnerBros. „Tehdy to viděli asi jen kamarádi ze školy, asi padesát lidí,“ vzpomínala zpěvačka na to, kolik měl klip zhlédnutí předtím, než ji oslovilo vydavatelství. Dříve než nahrávka vznikla, zúčastnila se národní pěvecké soutěže Open Mic. Dvakrát. Poprvé zkusila jít na casting přesto, že byla o rok mladší, než dovolovala pravidla. Podruhé už s vlastní písní vyhrála. Výhrou byl čas v nahrávacím studiu, kde Birdy nahrála pět písní, a navíc jako poděkování ono první video.

    Soutěž objevila zpěvaččina maminka, ovšem dceru do ničeho nenutila. Birdy tvrdí, že se přihlásila, aby zažila nějaké vzrušení. „Když jsem potom vystoupila, bylo tam propojení s publikem, které jsem nikdy předtím necítila a zamilovala jsem si to,“ vzpomínala zpěvačka v rozhovoru pro britský Telegraph.

    „Zpěv byl něco, co jsem milovala. Nikdy jsem si doopravdy nemyslela, že bych se mu mohla věnovat. Byly to jen sny. Až při té soutěži jsem si začala myslet, že jsem dost dobrá. Výhra posílila mou sebedůvěru. Do té doby jsem zpívala jenom rodině.“


    Lekce piana od maminky

    Pokud by se ale mělo říct, odkud vykvetl talent Birdy, nebyl to internet, nýbrž rodina, ve které vyrůstala. Dědečkovo rozlehlé panství z osmnáctého století obývala většina rodiny z matčiny strany a dle četných zmínek se zdá, že každý z početné famílie ovládal hru na hudební nástroj. Vezmeme-li v úvahu, že matka, koncertní pianistka, pocházela z devíti sourozenců, jistě bylo v Lymingtonu veselo.

    „Bylo to velmi inspirativní místo, v tom starém domě žila celá mámina rodina. Většina jejích sester a bratrů měla podobně staré děti, jako jsem já, takže vždy bylo s kým si hrát. Byla tam kolem spousta místa na běhání nebo se dalo chodit na pláže, které lemovaly kousek pozemku. Vím, jaké mám štěstí,“ řekla Birdy, která má sama čtyři sourozence, Daily Mailu o svém dětství. V sedmi letech se od maminky začala učit hrát na piano. Pravidelné lekce ji nejdřív nudily a bránila se jim. Piano si zamilovala až po roce, když začala psát vlastní písničky. „Myslím si, že byly o lásce, ale nedávaly moc smysl.“ Písničky o lásce skládá neustále, i když ještě nedávno prohlašovala, že na kluky nemá čas, protože všechen věnuje hudbě. Inu, třikrát za

     
     

    7

    Ženský element

    3

  • Nahrávala jsem o víkendech, úkoly jsem pak psala ve vlaku

    sebou v sedmnácti vyprodat Sydney Opera House (například), to chce trochu odříkání.

    Do víru hudebního světa se Birdy opravdu dostala, když v roce 2011 vydala coververzi písničky Skinny Love od Bon Iver. Do playlistu ji zařadilo BBC Radio1 a zazněla v televizním seriálu Upíří deníky. Ten rok spatřilo světlo světa i debutové album nazvané Birdy. Kolekce coververzí písní od kapel, jako jsou The National, The XX nebo Fleet Foxes, vznikla v mezičase mezi školními povinnostmi. „Ty covery vyšly jen proto, že jsem byla ve škole a neměla jsem čas udělat celé své album,“ obhajovala svůj debut Birdy ve vysílání BBC. U fanoušků mělo album slušný ohlas a začalo být jasné, že s interpretací cizích písní si jako zpěvačka nevystačí.

    Mezi školou a slávou

    „Bylo trochu divné zároveň chodit do školy. Musela jsem to vybalancovat, nahrávala jsem o víkendech, úkoly jsem pak psala ve vlaku,“ vzpomínala Birdy na první úspěchy. Nakonec v době před vydáním druhého alba Fire Within školu přerušila, aby se mohla soustředit na nový materiál. „Chtěla jsem se věnovat jen jedné věci, soustředit se na ni a snad ji udělat dobře,“ dodala.

    V době, kdy pracovala na druhém albu, měla za sebou mimo jiné vystoupení na zahájení paralympijských her v Londýně. Na vystoupení před osmdesáti tisíci lidmi na olympijském stadionu a miliony u televizních obrazovek vzpomíná s radostí: „Než

     
     

    7

    Ženský element

    4

  • ten ceremoniál začal, byla jsem vyděšená, ale jít tam a vystoupit byla ta nejúžasnější věc. Člověk nic neviděl úplně jasně, jen barvy a tanečníky – bylo to velmi emocionální a krásné, nebyla jsem moc nervózní, protože jsem měla pocit, jako že mě nikdo nemůže vidět. Na stadionu se toho dělo tolik, že jsem naštěstí nebyla v centru pozornosti. Bylo to, jako bych si hrála pro sebe. Měla jsem radost, že tam jsem.“

    Na desce Fire Within z roku 2013 se podílela esa britského hudebního průmyslu. Hlavními producenty alba byli Rich Costey (Sigur Rós, Frank Turner, Muse) a Jim Abyss (Adele, Arctic Monkeys, Kasabian). Se skládáním písní jí pomohl frontman One Republic Ryan Tedde, Sia, Ben Lovett z Mumford and Sons nebo třeba Fraser T Smith, spoluautor hitu Set Fire to the Rayn od Adele.


    Nešika na pódiu

    Díky spolupracovníkům a výraznému hlasu i talentu si Birdy občas vysloužila srovnání s Adele. „Je super, když mě přirovnávají k Adele. Miluji ji. Jistě by bylo hezké vydělat hodně peněz, ale to není má motivace. Peníze a sláva pro mě nikdy nebyly součást toho všeho. To, co dělám, miluji. Dělala bych to, i kdybych za to nedostávala zaplaceno,“ odvětila novináři z deníku Telegraph na otázku, zda si dovede představit, že by dosáhla stejného komerčního úspěchu.

    Větší starosti než peníze dělalo Birdy v době vydání druhé desky nadcházející turné. „Jsem trochu vyděšená, protože některé

     

    7

     

    Ženský element

    5

  •  

    Birdy ve filmu

     

    Kromě seriálu Upíří deníky, v němž v roce 2011 poprvé zazněla coververze skladby Skinny Love a autoři sem tam její hudbu do soundtracku propašují dodnes, můžete Birdy slyšet z televize či filmového plátna poměrně často. Například v prvním zpracování Hunger Games. „Tu knížku jsem přečetla asi za týden a cítila jsem velkou inspiraci,“ vzpomínala Birdy, jak vznikla píseň Just a Game. Když pak vznikala filmová adaptace, poslala manažerka píseň produkční společnosti a té se zalíbila natolik, že ji zařadila. Jindy Birdy oslovila kapela Mumford and Sons, která pracovala na písni pro soundtrack ke kreslenému filmu Brave. „Potřebovali ženský hlas a ozvali se mi poté, co mě slyšeli v rádiu. Bylo to neuvěřitelné, protože jejich hudbu miluji,“ vysvětlovala zpěvačka, jak se ke spolupráci s oblíbenou kapelou dostala. Před dvěma lety nazpívala tři písně pro snímek Hvězdy nám nepřály. Píseň Not About Angels tehdy rozplakala nejedno oko. „Je to velmi inspirativní příběh. Tu knihu jsem naprosto milovala,“ svěřila se zpěvačka, proč na filmu chtěla spolupracovat.

    Budu se muset naučit, jak se vlnit a nevypadat divně

    Fanoušci mladého britského talentu se třetího alba Beautiful Lies dočkají 25. března. Zatím víme, že na něm bude čtrnáct písní a dle lednového singlu Keeping Your Head Up na něm Birdy svůj sound obohatila o trochu elektroniky. „Šťastný nový rok. Strávila jsem rok a půl psaním a nahráváním nového alba. Do těchto písniček jsem vložila celé své srdce a nemůžu se dočkat, až se s vámi o ně podělím. Dnes vyšel můj nový singl Keeping Your Head Up. Odhaluje mou stránku, kterou ještě neznáte. Doufám, že se vám líbí,“ vzkázala začátkem roku Birdy. Což o to, líbí, ale na pódiu jí při tomhle hitu už pohupování za kytarou nebo schovávání se za pianem nejspíš stačit nebude.

    písničky jsou svižnější. Takže budu stát na pódiu a bude na mě tlak, abych tak nějak tancovala. Myslím, že se nezvládnu naučit žádné pořádné pohyby, ale budu se muset naučit, jak se vlnit a nevypadat divně. Jsem vystrašená, protože jsem hrozně nešikovná. Snažila jsem se to doteď skrýt za pianem, takže to bylo ok. Teď budu hrát i na kytaru, tak se za ni snad schovám a lidi se nebudou soustředit na moje pohyby,“ svěřila se.

     
     

    7

    Ženský element

    6

  • Videoklip ke skladbě Wings se točil v zahradě, ve které Birdy vyrůstala.
    V klipu se baví opravdoví zpěvaččini
    přátelé ze školy a sourozenci.

    Wings

     

    Vystoupení na zahájení paralympiády by leckoho rozklepalo. Birdy si prý Bird Gerhl, coververzi písně od Anthony and
    The Johnsons hrála tak nějak pro sebe.

    Bird Gerhl

     

    Learn Me Right z kresleného filmu Brave. Nahrávat v patnácti skladbu s Mumford and Sons, tomu se říká pohádka.

    Learn Me Right

     

    Píseň Not About Angels vznikla pro film Hvězdy nám nepřály. Birdy hvězdy
    naštěstí přejí.

    Not About Angels

     

    Interpretace písně Skinny Love
    od Bon Iver tehdy čtrnáctiletou holku katapultovala rovnou na BBC Radio 1.

    Skinny Love

     
     
     
     

    7

    Ženský element

    7

 
×
Čtete:
2016/3
Birdy: Ptáčátko, kterému přejí hvězdy

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Adrian T. Bell

Night and Day

Recenze

17. března 2016

Recenze

3. února 2016

Duel

Ektor

Recenze

SMS

Naživo

Tricky

Naživo

Marina & Diamonds

Naživo

The Libertines

Naživo

Bára Poláková

Naživo

Simple Plan

Naživo

The Neighboorhood

Naživo

Brian May

Naživo

Headliner narozeniny

Naživo

Years & Years

Naživo

SBCR

Naživo

Michal Pavlíček

Rychlá sóla a zaprášená saka

Naživo

Greg Dulli

Pohoda se zpěvem a přáteli

Naživo

Kodaline

Naživo, ale srdcervoucí

Naživo

Hurts

Méně romance, více diskotéky

Naživo

Scorpions

Stále plni síly

Obrazem

Hory, hudba, mejdany

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.