Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Prokopat se ven

Pražské devadesátky ožijí ve filmu

Ve studiu

5 otázek pro… Oceán

Zaostřeno

Abendband

Tak trochu na severozápad

Festival

Metronome Festival

Zahájení bude ve velkém stylu

Obrazem

Mačkátkem Macháčka

Pohled

Nejúspěšnější hudební pořad

Zaostřeno

Čistý festival

Na Rec. Stage bude recyklovaná show i striptýz

Můj soundtrack

Petr Kopfstein

Na U2 se nedá zapomenout

Čerstvé (z)boží

Ivana Mer

Mezi námi vílami

Zaostřeno

Festival Respect

Co se hraje ve světě

Headliner

James Cole

Sestup do hlubin

Téma

Hudba vs. Politika

Mohou zpěváci mluvit?

TOP

Dobrý den, kozy ven

12 klipů nevhodných k práci

Rozhovor

Muse

Jsme jako loutky na šňůrkách

TOP

20 songů na zlomené srdce

aneb jak zvládnout rozchod

  • text Vojta Tkáč

    foto Galyna Puzyrna/Shutterstock.com

    20

    songů na zlomené srdce

    Je květen, lásky čas… Taky vám na prvního máje lezou na nervy všichni ti zamilovaní okolo? Obzvlášť, pokud jste právě ukončili vztah a to poslední, co chcete slyšet, jsou romantické řeči a lovesongy. Máme pro vás seznam písní, které všechnu lásku pošlou k čertu. Tohle jsou ultimátní porozchodové hymny pro lepší náladu.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    TOP

     
     

    1

    1

    20

    The Vaccines

    Post Break-Up Sex

    Mezi léky na zlomené srdce patří porozchodový sex s neznámým člověkem, ke kterému nic necítíte. Tak prý nejlíp zapomenete na svou či svého ex. Z hitu britských indierockerů The Vaccines jde evidentně vydedukovat, že může jít na první dojem o dobrý nápad, který ale nakonec stejně nic nevyřeší. Aspoň na chvíli vám ovšem rapidně zvedne náladu. Stejně jako tenhle sex… teda song.

    1

    Pink

    So What

    Když se Pink dozvěděla o údajné nevěře svého partnera, motokrosového závodníka Careyho Harta, rozhodně se nezhroutila. Naopak. V nazlobené poprockové srandě So What si ujasňuje, že je i bez svého drahého stále prachatou rockovou hvězdou, která nikoho nepotřebuje a nevyplácí se s ní zahrávat. Za Harta je ovšem už od roku 2006 šťastně provdána. Tak nám laskavě příště nelžete, drahá Pink.

     
     
     
     
     

    2

    CeeLo Green

    Fuck You

    Jedinečná hudební postavička a samozvaný Lady Killer CeeLo Green to většinou říká narovinu. Paničkám, kterým jde jen o prachy, vzkazuje svým hitem rovnou šestnáctkrát všeříkající heslo „fuck you!“. Pardon, v cenzurované verzi vlastně jen „forget you!“. Někdo vás poslal k vodě, protože nemáte na nové Ferrari? Tak to ani nemá cenu truchlit.

    4

    All-American Rejects

    Gives You Hell

    Někdo vás naštval? Partner nebo nadřízený vám leze na nervy natolik, že se rozchod, respektive výpověď nabízí jako jediné řešení? V tom případě se postarejte o to, aby jim při pohledu na vás došlo, že právě přišli o někoho výjimečného. Aby kdykoli vás potom potkají, tiše litovali a vy se jen provokativně usmívali. Pop-punkový kult Gives You Hell vám poradí, jak na to.

    5

    La Roux

    Bulletproof

    Z předchozích nezdarů poučená zpěvačka
    La Roux dodala svým hitem sílu tisícům fanynek. Místo kňourání se hrdě postavila a stala se imunní vůči nerespektujícím mužským… prostě neprůstřelná. „Píseň popisuje opakující se situaci, která vás dokola shazuje na kolena. A následné rozhodnutí, že už to takhle nemůže jít dál,“ objasňuje La Roux. Muži ocení především syntezátory připomínající zvuky ze staré herní konzole, která může být po rozchodu nesmírně užitečná.

    6

    Big Sean

    I don’t fuck with you

     

    Ehm, je třeba k názvu skladby něco dodávat? Nic hlubšího za ním nehledejte, I Don’t Fuck with You je verbální diktát směřovaný holce, která se k protagonistovi nezachovala hezky. Prvoplánový text sice zavání mindrákem, zoufalostí a chabou slovní zásobou… ale pokud si chcete na něčí adresu bezhlavě zanadávat, nabízíme ideální příležitost.

    7

    Phoenix

    1901

     

    Ano, o rozchodu se dá muzicírovat i velmi vesele. Francouzská indierocková parta Phoenix ve svém největším hitu zpívá o týpkovi, jehož přítelkyně se pomalu vzdaluje, a už to nezachrání ani zázrak. Řešení? Nechte to prostě plavat. Zeměkoule se točí dál a okolo se děje mnoho krásných věcí. Například vznikají pecky jako 1901, které vás vždy rozveselí.

    8

    Slipknot

    Dead Memories

     

    Zamordujte všechny skličující vzpomínky se šílenci Slipknot ve sluchátkách. Pecka vychází z osobní známosti zpěváka Coreyho Taylora, která se prý táhla skoro deset let. Jistě vám stejně jako jemu dojde, že nemá cenu vracet se zpět a zažívat trápení znovu. A pokud chcete, aby na vás vaše někdejší známost naopak nikdy nezapomněla, navštivte ji během noci s maskou jako od Slipknot.

    9

    OutKast

    Ms. Jackson

    Někdy si srdce zlomíte sami. Víte, že kvůli vám jiní trpí a vy máte nutkání se omluvit. Rapper Andre 3000 z OutKast tento pocit zažil po rozvodu s manželkou. Nesnesitelnou potřebu omluvy a uvedení věcí na pravou míru pociťoval vůči své tchyni, paní Jacksonové. Tomuhle se říká opravdová kuráž a nejlepší pardon v historii lidstva. Hiphopová klasika vám dodá odvahu i sebedůvěru. Mimochodem, paní Jacksonová Andremu odpustila a s OutKast dokonce i párkrát vystoupila.

    10

    The Walkmen

    The Rat

    Nejnakrknutější rozchodový song minulé dekády mají na svědomí The Walkmen. Frontman Hamilton Leithauser v něm vášnivě zpívá o holce, která mu zlomila srdce a ještě má tu drzost po něm něco chtít. Zpověď rezolutně podkresluje bubeník. Do svých bicích buší zuřivě, jako by chtěl dát dívce najevo, že už pro celou kapelu nadobro neexistuje. Pokud chcete na někoho zapomenout, hlasitost si nastavte na maximum.

    11

    Icona Pop

    I Love It

    Synthpopové slečny Icona Pop se s chlapy nemazlí. V megahitu I Love It dávají jasně najevo, jak jsou jim fuk. „Song je o tom, jak se pomaličku dostáváte z rozchodu a stavíte se zpět na nohy. Až vám jednou dojde, že jste silnější než předtím,“ vysvětluje zpěvačka Caroline Hjelt. Duo už sice chytlavý hit nikdy netrumfne, pánové si ale stihli zapamatovat, jak se k dívkám chovat.

    12

    Rilo Kiley

    Breakin‘ Up

     

    Žádný refrén na světě vás z rozchodu nevykouše jako tenhle. Potlačte neutichající vnitřní bolest a radujte se se zpěvačkou indiepopových Rilo Kiley. Přestože už formace neexistuje, její hit o rozcházení bude fungovat navěky. Pomyslnou sladkou chuť svobody posunul do extrému autor fanouškovského videoklipu, který nasbíral přes 600 tisíc zhlédnutí. Ooooh, it feels good to be free!

    13

    The Killers

    Mr. Brightside

     

    Pro mnohé jako největší opora po rozchodu slouží věrní přátelé. Tak to funguje i mezi
    The Killers. Kytarista Dave Keuning napsal indierockový megahit Mr. Brightside poté, co frontman Brandon Flowers načapal svou holku při nevěře. Skladba nám připomíná, že je klíčové posunout se dál co možná nejrychleji. S lasvegaskou kapelou se dá vztek, smutek i žárlivost jednoduše vytancovat. Zkuste to!

    14

    Amy Winehouse

    Tears Dry On Their Own

     

    Začít si s člověkem, který už s někým randí (a navíc trochu ujíždí na drogách), pro emoce taky není to pravé ořechové. Srdci ale občas neporučíte, i když víte, že na to doplatíte. Podobnou lovestory absolvovala božská Amy Winehouse, která došla k závěru, že všechny slzy jednou uschnou a bolesti se zahojí. Onen šťastlivec a bouřlivák jménem Blake, jemuž je skladba určena, se s Amy roku 2007 oženil. Poté zpěvačce ukázal „krásy“ heroinu… a dál to znáte.

    15

    Bloc Party

    One Month Off

     

    Když je mezi vámi a partnerem věkový rozdíl sedmi let, většinou to neklapne. Své o tom ví nezaměnitelný Kele z Bloc Party. Obohacen touto zkušeností v pecce One Month Off vysvětluje, že nemá cenu mstít se nebo proti lžím bojovat vlastními lžemi. Jasně, každý umí být svině, lepším řešením ale většinou je se nad věcí povznést a zachovat si čest. Ačkoli Bloc Party nedávno opustili dva členové, Kelemu to věříme…

    16

    Bob Dylan

    Love Sick

    Kéž bych tě nikdy nepoznal. Chci na tebe zapomenout. Z lásky se mi dělá špatně. Nevím, jak dál. Toť sklíčené pocity, které se po rozchodu dostaví asi každému z nás. Ikonický Bob Dylan je všechny nacpal do jedné silné balady. Krákoravý hlas se mu pod tíhou emocí pohupuje víc než obvykle, až se z toho ježí chlupy. Píseň dá zabrat, společně s Dylanem se ale z depky nakonec vypláčete.

    17

    The Clash

    Train in Vain

    Když vás opustí žena a k tomu vám vykradou byt, nenajde se moc důvodů k dobré náladě. Mick Jones po této životní etapě složil veledílo a hudební paradox zvaný Train in Vain. Zásadní hit The Clash je nebezpečně chytlavý i hopsavý, přitom vypráví příběh člověka, kterého láska skoro dohnala k nervovému zhroucení. Nakažlivá melodie skladby vám ale zlomené srdce scelí silou sekundového lepidla.

    18

    The Strokes

    Someday

     

    Hit z dílny newyorských frajerů The Strokes pojednává především o dospívání a stesku po starých dobrých časech. Jeho text se dá ovšem přirovnat k jakékoli životní situaci včetně rozchodu – bejvávalo dobře, ale život plyne dál a je načase se posunout. Díky melodii Someday navíc funguje jako zaručený spouštěč dobré nálady, při jehož poslechu budete mít chuť žít naplno a s úsměvem.

    19

    Lily Allen 

    Smile

    Cenu za nejoriginálnější řešení nevěry vyhrává Lily Allen. Song Smile věnovala svému ex DJ Lesteru Lloydovi. Prý se k ní nechoval úplně nejlíp, s malou pomocí přátel se přes to ovšem přenesla. Dnes celý svět ví, jaký byl Lloyd darebák. Ve videoklipu ďábelská zpěvačka nechá bývalému příteli vyrabovat byt a zařídí mu i pár monoklů. Chvíli se kvůli tomu cítila špatně, ale pak už se jen smála. Lily je zjevně trochu vyšinutá, při pohledu na její nevinné oči jí to ale promíjíme.

    3

    The Ting Tings

    Shut Up and Let Me Go

    Hit britské indie dvojičky The Ting Tings se kvůli reklamám na produkty Apple až otravně oposlouchal. Kuráž, s jakou ale zpěvačka Katie White vyřvává jeho refrén, stále funguje jako parádní antidepresivum. Naposledy mě polib a pak zmlkni a dej mi navždy pokoj. Buďme rádi, že tohle zpěvačka zatím neřekla i svému kapelnímu kolegovi Julesovi. Stručná, ale výstižná porozchodová hymna. Hey!

 
×
Čtete:
2016/5
20 songů na zlomené srdce: aneb jak zvládnout rozchod

Albumstory

Prince

Purple Rain

Rozhovor

Royal Republic

My hrajeme Chuck Norris rock

Story

Skyline

Pořád stejně jako v osmnácti

Hlášky

Rob Zombie

Nejlepší věci přijdou, když máte hlad

Rozhovor

Hooverphonic

Žádný stres, jenom spousta zábavy

TOP

Bob Dylan

Jako solnej sloup aneb 10 Bobů po Česku

Ženský element

Rihanna

Ženu ani květinou neuhodíš

Příběh

Dj Derek

Záhadná smrt nejstaršího dýdžeje světa

Dotazník

Atmo Music

Nikdy jsme nekalkulovali

Rozhovor

Slowdive

Líbánky po dvaceti letech

Rozhovor

Caro Emerald

Jsem jen holandská holka

TOP

Hvězdy z ulice

aneb 9 bezdomovců mezi hudebníky

Story

Mumford & Sons

Jak se zrodil fenomén

Téma

Slavní a neznámí

Enface

Catfish and the Bottlemen

Chceme naplnit stadiony

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak prase obletělo Londýn

Retro

AC/DC

Drolící se monument

Televize

Videorama

Rozhovor

Of Monster And Men

Island nás vytvaroval

Rozhovor

Nano

Nové začátky i naděje

Jackie Crash

Angels & Airwaves

Po stopách Blink-182

Story

Richard Ashcroft

Mainstream sežral naši kulturu

Trip

At The Drive-In

Bolest, slast a husí kůže

Rozhovor

Gage

Bavte se. Beng!

Fakta

Eric Clapton

Jak se sklář stal kytaristou

Rozhovor

The Neighboorhood

Image je stejně důležitá jako hudba

Story

PJ Harvey

Koho bolí realita

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Martina Trchová

Bráním se označení písničkářka

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Radiohead

A Moon Shaped Pool

Recenze měsíce

Beyoncé

Lemonade

Recenze

19. 5. 2016

Recenze

5. 5. 2016

Duel

Atmo Music

Sen

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Headliner Ponton

Ponurý nářez

Naživo

Hans Zimmer

Surové pohlazení geniálního šílence

Naživo

CocoRosie

Přehlídka individuality

Naživo

Marpo

Největší show českého rapu

Naživo

Motown muzikál

Příběh soulu stojí za vidění

Naživo

KLARA.

Divoký křest podomácku

Naživo

Prague Conspiracy

Falešná hra na rock'n'roll

Naživo

Protomartyr

Spalující emoce

Památné dny

Stalo se...

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.