Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Headliner

Vojtěch Dyk

Rozhovor

Elis

Start

Čerstvé (z)boží

Portrét

Enter Shikari

Headliner

Eminem

Enface

Korben Dallas

Rozhovor

Živé kvety

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Story

Mark Ronson

Vzpomínáme

Zůstala po nich muzika

Rozloučení

Joe Cocker

TOP

10 vět, které by muzikanti neměli říkat

  • Group

    text jaroslav špulák (právo)

    KTERÉ BY MUZIKANTI NEMĚLI ŘÍKAT

    + 1 RADA NAD ZLATO

    Během koncertů v klubech, sálech i na festivalech vyřknou muzikanti mezi písněmi spoustu pitomostí, při nichž se jeden studem propadá do země. Dovolujeme si upozornit na několik vět, které by při koncertech rozhodně zaznít neměly.

    Group

    10 VĚT,

    top

    Přišlo málo diváků, protože ti, kteří nedorazili, nenašli sebemenší důvod na vaši kapelu chodit. Ti, kteří přišli, jsou zlatí a vy byste je měli takříkajíc nosit na rukou. Výše uvedenou větou jim ale v podstatě dáváte za vinu, že jich v sále není víc. Oni ale přišli a zaplatili. Na vině jste vy! Nezaujali jste.

    Nemoc je váš problém. Pokud vám koncert nestojí za to, abyste se na něj pořádně připravili, anebo ho raději zrušili a přeložili, pak si to alespoň nechte pro sebe a nevykládejte, že jste nemocný. Je vaše neprofesionalita, že nedbáte na své zdraví. Jakmile tuhle větu na pódiu vypustíte, divák si zcela správně uvědomí, že za lístek zaplatil plné vstupné, ale stoprocentní výkon nedostane. Navíc až se ho zeptáte, jak mu líbil koncert, počítejte s tím, že vám řekne, že bylo znát, že jste nemocný.

    Kapely, které nehrají na playback, udělají během koncertu spoustu chyb. Pokud je na pódiu bezelstně přiznávají, je to neprofesionální. Chyby jsou vnitrokapelní problém, který se řeší po koncertě divokou hádkou v šatně a na nejbližší zkoušce jejích napravením. Divákovi se o nich neříká, protože je stejně většinou nepozná. A kromě toho, nechcete mít přece pověst kapely, která „hraje z prdele“.

    Naprosto absurdní věta. Kvůli koncertu před hlavní hvězdou večera jste se stresovali, pilně zkoušeli, psali fanouškům, aby přišli už na vás, a třeba vás to stálo i nějaké peníze, které si za vaše předskakování hvězda vzala. Ano, poděkujte jí za to na konci svého setu a v šatně, ale těch ušmudlaných pětadvacet minut, které jste od ní na hraní dostali, máte na to, aby si z vás diváci sedli na zadek. Jakmile nereagují a vy máte pocit, že když vykřiknete jméno hlavní hvězdy a oni zatleskají, je to fajn, mýlíte se. V tu chvíli jste prohráli kompletně, protože oni tleskají hvězdě, která na pódiu není – ne vám. Neříkejte to, a diváky, kteří přišli na hlavní hvězdu, zadupejte svým výkonem do země.

    Pokud vyměníte bubeníka nebo jiného člena pár dnů před koncertem, vystupte jedině v případě, že budete přesvědčeni, že to s ním stoprocentně zvládnete. Jinak počítejte s tím, že si diváci budou říkat, že to s minulým členem bylo lepší. A přes to se pak budete dostávat pořádně dlouho. Raději nového člena v kapele představte a řekněte, že je skvělý. Toť vše.

    Zaplaťpánbůh, zaslechnete poté mezi diváky. To je nejčastější reakce, která po výše vyřčené větě následuje. Neoznamujte, kdy skončíte. Bušte do lidí svou hudbu a odejděte, až svou misi dokončíte. Mimochodem, když oznámíte počet písniček, které následují do konce vašeho vystoupení, je to známka rezignace. A všimněte si, že řada lidí odejde na bar rovnou.

    No a co? Tak velká frajeřina to není a coby věta z pódia to působí velice nezodpovědně. Uvědom­te si, že v době, kdy se každý den na světě opije několik milionů lidí, je to klišé, které jenom prozrazuje, že jste nýmandi.

    Vnitrokapelní humor patří do dodávky, šatny nebo zkušebny, ne na pódium. Lidé, kteří přišli na koncert, ho neznají. Neunavujte je větami, které nemají pointu. Pokud chcete vyprávět kytaristův příběh, tak ho řekněte celý a pořádně. Ale pro jistotu také počítejte s tím, že vnitrokapelní humor přijde většině diváků naprosto pitomý.

    Pozor, i tato věta na českých pódiích tu a tam zazní. A je hloupá, tím spíš, když ji většinou vyřknou kapely, které mají problém dohrát písničku do konce. Onehdy se fanynka, která ukázala prsa, našla. Byla nadraná, jak zákon káže, a byla trapná. Jestli chcete být profesionální kapela, nezesměšňujte své fanoušky.

    Uvidíte, že to dobře funguje.

    Takže budete zpívat svahilsky a bude to opruz. Takovou písničku vůbec nehrajte. Jak by se vám líbilo, kdyby vám v supermarketu prodali flašku bez piva?

    „No, moc vás tady není!“

    „Sorry, jsem nemocnej a je mi blbě.“

    „No, tak jsme to podělali, ale to nevadí.“

    „Jak se těšíte na hlavní hvězdu večera?!!“

    „Tady bubeník je s námi teprve týden, tak se omlouváme, že to nebude ono.“

    „Tak vám zahrajeme poslední dvě písničky.“

    „Včera jsme se strašně vožrali.“

    „Našemu kytaristovi se dneska stalo něco fakt divnýho, ale nesmím říct, co to bylo.“

    „Je tu nějaká holka, která ukáže kozy?“

    Dobrá rada na závěr:

    Jestli nemáte co říct, držte raději hubu!

    „Tahle písnička je nová a nemá ještě text.“

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    1

    Polygon
     
     

    1

    GraphicLineGroup
 
×
Čtete:
2015/1
10 vět, které by muzikanti neměli říkat

Story

Scott Stapp

Story

Moby

Portrét

Charli XCX

Výročí

Tom Waits

Po stopách

Kdo je Mirek Tabák?

Odhalení

Petr Ostrouchov

Výročí

Tina Turner

Nominace

Cena Apollo

Rozhovor

Josef Sedloň

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

Objektivem

2014 Objektivem

Objektivem

Jan Nožička

Objektivem

Ivan Prokop

Objektivem

Martin Semenysin

Objektivem

Tomáš Třeštík

Objektivem

Andrea Sovová

Objektivem

Vojta Florian

Objektivem

Kryštof Kalina

Objektivem

Jakub Macháček

Insider

Michal Thomes

Test

HD kvíz

Ženský element

Macy Gray

Co poslouchá

Ondřej Kobza

Tip

Wounds

Televize

Videorama

Rozhovor

Voxel

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz Blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Pohled

Slabý rok 2014

Deska měsíce

Vojtěch Dyk

Recenze

Recenze 15. ledna 2015

Recenze

Recenze 1. ledna 2015

SMS/REC

SMS/RECenze

Duel

Wu Tang Clan

Naživo

Lamb

Naživo

Taking Back Sunday

Naživo

Selah Sue

Naživo

Vypsaná fixa

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.