Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Headliner

Vojtěch Dyk

Rozhovor

Elis

Start

Čerstvé (z)boží

Portrét

Enter Shikari

Headliner

Eminem

Enface

Korben Dallas

Rozhovor

Živé kvety

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Story

Mark Ronson

Vzpomínáme

Zůstala po nich muzika

Rozloučení

Joe Cocker

TOP

10 vět, které by muzikanti neměli říkat

Story

Scott Stapp

Story

Moby

Portrét

Charli XCX

  • RectangleGraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto warner music

    GraphicLine

    charli xcx

    Žádná poběhlice

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    portrét

    1

  • Předskakovala u nás Coldplay a za pár týdnů učiní totéž před pražským vystoupením Katy Perry. Už jako popová hvězda. Na co totiž sáhne, to se jí daří. Loni nabídla tak výrazné hity, že kvůli nim musela posunout vydání novinky. Narodila se v Cambridge a říká si Charli XCX.

    GraphicLineGraphicLine

    „To, co mě odlišuje od lidí jako je Taylor Swift, je, že o mně nedrbou časopisy. Není to mířeno na Taylor, ale já prostě nechci chodit s někým z chlapecké kapely. Nezáleží mi na slávě. Jde mi o lidi, kteří poslouchají mou hudbu. To je všechno. Nechci být kurva na módní párty,“ tvrdí dvaadvacetiletá zpěvačka a skladatelka.

    Jedno z nejvýraznějších nových jmen současné popové scény se loni v září rozhodlo vydání svého druhého alba o několik měsíců posunout. Novinka Sucker se měla původně dostat do prodeje v říjnu, nakonec však vyšla za oceánem v polovině prosince 2014 a v Evropě přijde na trh 26. ledna 2015. „Všechno je v pořádku, nic se nestalo.

    Album je hotové, ale nikdo nepředpokládal, že se singlu Boom Clap bude tak moc dařit,“ konstatovala Charli XCX. Potvrdila tak, že došlo k zaznamenáníhodnému počinu. Posunout totiž vydání desky o několik měsíců kvůli úspěchu filmového singlu, není v šoubyznysu až tak obvyklé.


    Sexuální pobídky

    V září 2012 se u nás Charli XCX představila poprvé. V předskokanském poli skupiny Coldplay zaskočila za Franka Oceana, který svou evropskou koncertní pouť na poslední chvíli zrušil. Málokdo si ji ale z pražského Edenu pamatuje, začínala příliš brzy.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    portrét

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Chtěla bych, aby mé písničky pro lidi byly sexuální pobídkou

    Rectangle

    švédským duem Icona Pop. V dubnu následujícího roku vyšel její debut True Romance, který jí přinesl možná ještě ne tolik zajímavá umístění v prodejních hitparádách, ale mimo jiné koncertní turné s Paramore. „Chtěla bych, aby mé písničky pro lidi byly sexuální pobídkou,“ nechala se slyšet po vydání prvotiny.

    V únoru 2014 měla premiéru Fancy, kterou nazpívala s australskou rapperkou Iggy Azaleou a jež je na její desce The New Classic (2014). Stal se z ní hit, který sedm týdnů kraloval singlovému žebříčku Billboardu. Že jde o chytlavou pecku, potvrdili v září členové britských Kasabian, kteří ji natočili ve vlastní verzi pro BBC.

    V roce 2012 vydala minialbum You’re the One a posléze se poprvé výrazně prosadila v písni I Love It, kterou nazpívala se

    23. února si post předskokanky zopakuje. V pražské O2 areně rozohní diváky před vystoupením Katy Perry. Tentokrát není pochyb o tom, že si ji nechá ujít jen málokdo.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    portrét

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Eminem neumí nic jiného než provokovat a nadávat

    Charli XCX byla předtím oslovena tvůrci soundtracku k filmu Hvězdy nám nepřály, k němuž natočila skladbu Boom Clap. Úspěšnou jako nic předtím. Po ní pak přišel albový singl Break The Rules.

    „Po celou dobu psaní písniček pro True Romance jsem si nebyla sama sebou jistá,“ zmiňuje Charli XCX. „Navíc, i když jsem na albu zpívala já, měla jsem pocit, že to dělá někdo jiný, že ten hlas, který slyším, není můj. Myslím si, že na mě dopadl strach z dětství. Když jsem vyrůstala, nikdy jsem nebyla v pohodě. Říkali mi, že jsem divná a nudně se oblékám. Byla jsem spoustě vrstevníků pro legraci. To vše se vrazilo do alba True Romance. Z mého pohledu bylo poměrně plaché, ostatně mnoho nápadů na ty písničky jsem měla, když mi bylo šestnáct. Teď už je mi úplně jedno, co si o mně lidé myslí. Nahrála jsem další album, stojím si za ním, je otevřené a mohu se ohánět tím, že bylo úspěšné ještě předtím, než vyšlo.“


    Hádka s Eminemem

    Dnes má Charli XCX sebevědomí veliké. Když se loni v prosinci do písničky Fancy opřel Eminem, který vzkázal Iggy Azalee, aby se vykašlala na rapování, zastala se své kamarádky velmi razantně, až to vypadalo, že by se za ni klidně poprala. „To jsou nechutné řeči, ale Eminem neumí nic jiného než provokovat a nadávat,“ láteřila. Přitom si v minulosti nikdy nemyslela, že se jednou bude bezostyšně bránit, když jí bude ikona světového hip hopu nepřímo plísnit.

    Asi nejlegračnější prý byla spolupráce s Riversem Cuomem ze skupiny Weezer. „Když jsme se sešli ve studiu, zeptal se mě, jaká je má nejoblíbenější písnička Weezer. Odpověděla jsem, že Beverly Hills a on na to: ‚OK, mám nápad.‘ Sedl a napsal Hanging Around. A vyšlo to skvěle,“ zavzpomínala pro Pitchfork Charli XCX.

    Její producenti prý po ní chtěli, aby při nahrávání byla co nejvíce punková. Požadovali, aby vypustila do éteru všechen svůj hněv. „Původní nahrávka byla opravdu divoká. Potom se masterovala, aby se z punku stal razantní pop. Když si ale písničky poslechnete, punkový základ v mnohých z nich zůstal,“ uzavírá Charli XCX. Nejspíš jeden z největších popových miláčků letošního roku.

    „Nenávidím lidi, kteří si myslí, že jsem malá holka, která šla do studia s popovými producenty, tam se opřela o jejich umění a vyšla z toho slušná deska,“ řekla v rozhovoru pro Pitchfork na adresu alba Sucker. „Mnoho umělců by v pozici, v jaké jsem před nahráváním byla, mělo strach s producentským týmem Stargate vůbec pracovat. Když jsem ho ale ve studiu poznala, řekla jsem si, že kašlu na lidi, kteří si myslí, že mé album udělají producenti. Ve Stargate jsou lidé, se kterými si sednu a oni mě tak inspirují, že můžu napsat klidně sedm písniček za den.“

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    portrét

    4

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    charli xcx

    Vlastním jménem Charlotte Emma Aitchison, začala skládat už ve čtrnácti letech. Své první album 14, které sloužilo pouze k propagaci a nemířilo do oficiálního prodeje, vydala v roce 2008. Předloni v dubnu vyšla její první studiová kolekce True Romance, ale největší úspěchy přišly až v roce 2014. Propagaci alba Sucker výrazně pomohl hit Fancy od australské rapperky Iggy Azaley, v němž Charli XCX zpívá refrén. Americký magazín Billboard skladbu díky hranosti, prodeji a počtu přehrání videoklipu na YouTube vyhlásil za největší hit loňského léta.

    TextFrameGroup

    Charli XCX – Break The Rules

    GraphicLineGraphicLine
     
    TextFrameGroup

    Charli XCX – Boom Clap

    GraphicLineGraphicLine
     
    Polygon
     
     
     

    5

    GraphicLine

    portrét

    5

 
×
Čtete:
2015/1
Charli XCX

Výročí

Tom Waits

Po stopách

Kdo je Mirek Tabák?

Odhalení

Petr Ostrouchov

Výročí

Tina Turner

Nominace

Cena Apollo

Rozhovor

Josef Sedloň

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

Objektivem

2014 Objektivem

Objektivem

Jan Nožička

Objektivem

Ivan Prokop

Objektivem

Martin Semenysin

Objektivem

Tomáš Třeštík

Objektivem

Andrea Sovová

Objektivem

Vojta Florian

Objektivem

Kryštof Kalina

Objektivem

Jakub Macháček

Insider

Michal Thomes

Test

HD kvíz

Ženský element

Macy Gray

Co poslouchá

Ondřej Kobza

Tip

Wounds

Televize

Videorama

Rozhovor

Voxel

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz Blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Pohled

Slabý rok 2014

Deska měsíce

Vojtěch Dyk

Recenze

Recenze 15. ledna 2015

Recenze

Recenze 1. ledna 2015

SMS/REC

SMS/RECenze

Duel

Wu Tang Clan

Naživo

Lamb

Naživo

Taking Back Sunday

Naživo

Selah Sue

Naživo

Vypsaná fixa

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.