Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Headliner

Vojtěch Dyk

Rozhovor

Elis

Start

Čerstvé (z)boží

Portrét

Enter Shikari

Headliner

Eminem

Enface

Korben Dallas

Rozhovor

Živé kvety

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Story

Mark Ronson

Vzpomínáme

Zůstala po nich muzika

Rozloučení

Joe Cocker

TOP

10 vět, které by muzikanti neměli říkat

Story

Scott Stapp

Story

Moby

Portrét

Charli XCX

Výročí

Tom Waits

Po stopách

Kdo je Mirek Tabák?

Odhalení

Petr Ostrouchov

Výročí

Tina Turner

Nominace

Cena Apollo

Rozhovor

Josef Sedloň

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

Objektivem

2014 Objektivem

Objektivem

Jan Nožička

Objektivem

Ivan Prokop

Objektivem

Martin Semenysin

Objektivem

Tomáš Třeštík

Objektivem

Andrea Sovová

Objektivem

Vojta Florian

Objektivem

Kryštof Kalina

Objektivem

Jakub Macháček

Insider

Michal Thomes

Test

HD kvíz

Ženský element

Macy Gray

Co poslouchá

Ondřej Kobza

Tip

Wounds

Televize

Videorama

Rozhovor

Voxel

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & Heavy

Ocelové srdce

  •  
    RectangleRectangle
     
     

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    Vše podstatné z tvrdé hudby na jednom místě

    Harlej | Serious Black | Megadeth | Soen Blind Guardian | Behemoth

    Ocelové srdce

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    1

  •  

    Pražská rocková kapela Harlej vydala na konci loňského roku album Na prodej. Je jedenácté v diskografii, a byť nepřineslo zásadní změnu soundu, určité změny na něm jsou. Hovoří o nich kytarista Tonda Rauer.

    Harlej neřekl poslední slovo

    ROZHOVOR MĚSÍCE

    GraphicLineGraphicLine
     
     
    Group

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    2

  •  

    Na nové desce se jako textaři objevují noví autoři, ať už je to Kuba Ryba ze skupiny Rybičky 48 nebo Radek Mihok z kapely Jaksi taksi. Pozice naopak vyklidili tradiční spolupracovníci Petr Kyrián a Tomáš Miřátský. Co jste tou změnou sledovali?

    Tomáš Miřátský nám řekl, že si není jistý, jestli už jako textař neřekl všechno, co měl, a rozhodl se na nové desce nespolupracovat. Pevně věřím, že se k nám v budoucnu vrátí, protože napsal spoustu vynikajících textů. Petr Kyrián nějaké texty na desku napsal, ale neshodli jsme se tak docela na tématech. Asi jsme byli každý v trochu jiné náladě a nám se nezdálo, že by všechny jeho texty do našich nových písniček pasovaly. Proto jsme oslovili Radka Mihoka, Kubu Rybu a jeden text pro nás napsal Ota Balage.


    Změna na postu textařů a koneckonců i graficky pro kapelu netradičně vypravený booklet naznačují, že příprava novinky Na prodej byla odpovědnější než příprava například posledních dvou alb, která vyšla krátce za sebou. Je to tak?

    Ne tak docela. Pokud jde o obal, navázali jsme spolupráci s Danem Kurzem, což je výtvarník a také zpěvák skupin Atari Teror nebo Kurtizány z 25. avenue. Mně se jeho práce líbí a chtěl jsem s ním spolupracovat již dříve. Byl ale časově zaneprázdněný. Tentokrát kývl a my mu nechali úplnou volnost. Řekli jsme mu, ať si obal udělá tak, jak chce. Nepřemýšleli jsme o tom, stejně jako o účasti nových textařů, jako o začátku nové etapy historie skupiny Harlej.


    Kapela existuje od roku 1995. Dosáhla už svého vrcholu?

    Myslím si, že ne. Harlej stále hraje, je o něj zájem a s ohledem na počet diváků, kteří chodí na koncerty, to jde pořád nahoru. Hrajeme v Čechách a na Moravě a hrajeme stejné koncerty ve městech i na místech, o kterých se v médiích mluví a píše jako o vesnických. Neděláme v tom zásadní rozdíl. Harlej funguje stále lépe a má chuť ještě postupovat.

    Kam až se dá s takovou kapelou dojít?

    V tom mám jasno. Neomezujeme to na nějaký sál nebo prostor, v němž bychom chtěli hrát. Rádi bychom se ale s touhle kapelou bavili a hráli co nejdéle. Vypadá to jako fráze, ale všechny nás to naprosto naplňuje. A také bychom to chtěli vydržet co nejdéle. Kdyby to bylo až do smrti, bylo by to nejlepší.

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    3

  •  

    Serious Black je superskupina přátel

    DEBUT MĚSÍCE

    GraphicLineGraphicLine
     
     

    Hardrocková a metalová scéna si více než kterékoli jiné libují v zakládání takzvaných superskupin. Jak už obsah toho slova napovídá, jde o kapely, v nichž se setkávají buď pouze hvězdy daného žánru, anebo členové skupin, které se výrazně prosadily. Serious Black je další taková kapela v řadě. Sešlo se v ní šest muzikantů a současně šest dobrých přátel, což je ostatně důležitá podmínka k tomu, aby superskupina neskončila hned po vydání debutu a odehrání prvního turné.

    Přišli z nejúspěšnějších evropských melodicmetalových skupin. Kytarista Roland Grapow hraje v Masterplan a býval členem německých Helloween, zpěvák Urban Breed býval kdysi frontmanem švédských progresmetalových Tad Morose, druhý kytarista Dominik Sebastian je z Rakouska a je ještě členem formace Edenbringe, baskytarista Mario Lochert hrával v rakouských Visions of Atlantis, v Čechách narozený klávesista Jan Vacík hrál v Dreamscape a německý bubeník Thomen Stauch býval členem slavných Blind Guardian. Jak vidno, je to sestava jako víno. Každý její člen má velké zkušenosti a svým kapelám je či býval oporou.

    Album As Daylight Breaks, které vyjde péčí německé společnosti AFM Records 16. ledna, je skutečně týmovou prací Serious Black. Stojí na powermetalové melodice a není pochyb o tom, že z hlediska žánru jsou na něm výrazné kompozice.

    „Jsme víc než jen nárazový projekt,“ hlásají členové kapely. Aby to dokázali i na pódiích a co nejdříve, vyrazí na přelomu ledna a února na evropské turné v roli předskokanů švédských Hammerfall. Potom se vypraví i na letní festivaly.

    Mimochodem, v rámci turné s Hammerfall se Serious Black představí 6. února v pražské MeetFactory.

     

    Serious Black: I Seek No Other Life

    GraphicLineGraphicLine
     
     
    Group

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    4

  •  

    Megadeth

    Ocelový déšť

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
     

    Americkou thrashmetalovou legendu stíhá jeden problém za druhým. V minulých týdnech její sestavu opustili hned dva členové, kytarista Chris Broderick a bubeník Shawn Drover. Oba se rozhodli věnovat vlastním projektům. Ve skupině tak zůstali pouze frontman Dave Mustaine a baskytarista David Ellefson, kteří v Megadeth působí od založení v roce 1983. Zatím poslední deskou kapely je letošní kompilace Icon, kterou zahajuje skladba Symphony of Destruction.

    Megadeth: Symphony of Destruction

    Soen: The Words

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     
     

    Soen

    Švédská postmetalové čtveřice vydala na počátku listopadu své druhé album Tellurian a nedávno k němu nabídla již druhý videoklip. Je k písničce The Words a prezentuje volnější polohu tvorby formace. Před čtyřmi lety ji založil bubeník skupiny Opeth Martin Lopez. Její progresivní styl zachumlaný v rozevláté náladě je často přirovnáván k tvorbě amerických Tool.

    GroupGroup

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    5

  •  

    Blind Guardian

    Německá speedmetalová legenda představila skladbu Twilight of The Gods. Propracovaná kompozice avizuje novinkovou desku, která pod názvem Beayond The Red Mirror vyjde 30. ledna. „Chceme naší muzikou překvapovat a imponovat,“ nechává se slyšet kytarista Andre Olbrich. „Dnešní hudba je strašně předvídatelná, ale my chceme, aby se naše tvorba rozvíjela.“ Blind Guardian natáčeli kolekci se třemi sbory a dvěma orchestry.

    Blind Guardian: Twilight of The Gods

    Behemoth: Ora Pro Nobis Lucifer

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
    GroupGroup

    Behemoth

    Polská blackmetalová kapela, jedna z nejúspěšnějších v žánru z východní části Evropy, představila nový videoklip. Je koncertní a uvádí skladbu Ora Pro Nobis Lucifer, která je na loňském letním albu kapely nazvaném The Satanist. Na realizaci klipu se podílela umělecká formace Grupa 13. V letošním roce vyjedou Behemoth na americké koncertní turné jako hosté skupiny Cannibal Corpse. V plánu je jednatřicet vystoupení.

     
     

    hard and heavy

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    6

 
×
Čtete:
2015/1
Ocelové srdce

Jazz Blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Pohled

Slabý rok 2014

Deska měsíce

Vojtěch Dyk

Recenze

Recenze 15. ledna 2015

Recenze

Recenze 1. ledna 2015

SMS/REC

SMS/RECenze

Duel

Wu Tang Clan

Naživo

Lamb

Naživo

Taking Back Sunday

Naživo

Selah Sue

Naživo

Vypsaná fixa

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.