Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Headliner

Vojtěch Dyk

Rozhovor

Elis

Start

Čerstvé (z)boží

Portrét

Enter Shikari

Headliner

Eminem

Enface

Korben Dallas

Rozhovor

Živé kvety

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Story

Mark Ronson

Vzpomínáme

Zůstala po nich muzika

Rozloučení

Joe Cocker

TOP

10 vět, které by muzikanti neměli říkat

Story

Scott Stapp

Story

Moby

Portrét

Charli XCX

Výročí

Tom Waits

Po stopách

Kdo je Mirek Tabák?

Odhalení

Petr Ostrouchov

Výročí

Tina Turner

Nominace

Cena Apollo

Rozhovor

Josef Sedloň

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

Objektivem

2014 Objektivem

Objektivem

Jan Nožička

Objektivem

Ivan Prokop

Objektivem

Martin Semenysin

Objektivem

Tomáš Třeštík

Objektivem

Andrea Sovová

Objektivem

Vojta Florian

Objektivem

Kryštof Kalina

Objektivem

Jakub Macháček

Insider

Michal Thomes

Test

HD kvíz

Ženský element

Macy Gray

Co poslouchá

Ondřej Kobza

Tip

Wounds

Televize

Videorama

Rozhovor

Voxel

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz Blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Pohled

Slabý rok 2014

  •  
    Rectangle

    POHLED

     

    Jak se pozná dobrý rok v hudbě? Minimálně podle toho, že si některé album budeme pamatovat tak dobře, že dáme na povel dohromady melodie alespoň pěti písniček z něho. V roce 2014 se ale ve světovém mainstreamu žádné takové nenarodilo.

    SLABÝ ROK 2014

    GraphicLineGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK

    foto universal music

    Polygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     
    Group
     

    V loňském roce nepřesvědčili ani velikáni jako U2 nebo Coldplay

    GraphicLineGraphicLine
     

    Neuspěli ani titáni. Irští U2 se ztratili v nadhodnocování vlastní slávy a ceny, a byť písničky na albu Songs of Innocence jsou slušné, naduté divadlo a samožerství, které vydání počinu provázelo, zastínilo výsledek. Takoví AC/DC v prosinci sice vydali velmi dobré album, objektivně však po čertech podobné všem svým předcházejícím, a například Pink Floyd měli tu drzost považovat za nové album nahrávky staré dvacet let, hudební fragmenty tehdy odložené a objektivně docela mizerné. Coldplay zase experimentovali až moc a teď už vymýšlejí, jak se vrátit do centra pozornosti, protože tak špatnou reakci na své album ještě nezažili. Ani velikáni tedy v loňském roce nepřesvědčili.

    Vezmeme-li v úvahu ještě neblahou skutečnost, že největší popové hvězdy doby vystupují v halách a zpívají minimálně částečně na playback (u nás to loni předvedli Lady Gaga, Pharrell Williams nebo Kylie Minogue), jiné neustále tvrdí, že chystají nové revoluční album, ale nic se neděje (Madonna), a elektronická a taneční hudba produkují de facto muzak a leckdy si přivlastňují nápady z let minulých, potom lze rok 2014 považovat za mimořádně nezajímavý.

    Nebylo by špatné, kdyby se v tom letošním spřáhli všichni hudební svatí a rozhodli se vdechnout současnému mainstreamu nový život. Pokud se to totiž nestane a bude to ještě horší než loni, nebylo by pak už kam padat.

    Samozřejmě je to subjektivní pohled. Loňský rok byl nicméně jedním z nejslabších v posledních deseti po sobě jdoucích. Možná nejslabším ze všech. Soudím tak i podle toho, že zatímco v dávných letech panovala celosvětová shoda na nejlepších deskách uplynulých dvanácti měsíců, loni se tak nestalo (předloni mimochodem také ne a v roce 2012 jakbysmet). Dobrým příkladem je rok 2011, kdy drtivou většinu výročních anket vyhrálo album 21 zpěvačky Adele a nikdo nediskutoval o tom, zda to bylo spravedlivé, protože to byla přesně ta nahrávka, na kterou nikdo jen tak nezapomene. Míním, že to byla poslední výrazná deska v mainstreamu vůbec.

    V dalších letech se vítězové anket lišili kraj od kraje, médium od média i kus od kusu. Byť se především britská média předháněla v počtu představených nových hvězd, opravdu výrazné jméno nepřišlo. A v roce 2014 to bylo obdobné, ne-li horší. Žádná senzace, žádný progres, žádné bouchnutí do stolu, zkrátka nic.

    Pokud bych měl přistoupit na z britských ostrovů tvrdošíjně podstrkovanou verzi, že nejlepším albem loňska byla nahrávka dvojice Royal Blood, musel bych připustit, že mi z hlavy vypadlo všechno to skvělé, co se v muzice dělo v šedesátých a sedmdesátých letech. Čtenáři magazínu NME si zmíněné album zvolili jako počin roku, osobně si však myslím, že nejlepší album roku by mělo být silné, inspirující, svým způsobem progresivní a milované kritiky i fanoušky. Žádné takové ale v minulém roce nevidím, a to beru v potaz i díla Sama Smitha, Eda Sheerana nebo George Ezry.

 
×
Čtete:
2015/1
Slabý rok 2014

Deska měsíce

Vojtěch Dyk

Recenze

Recenze 15. ledna 2015

Recenze

Recenze 1. ledna 2015

SMS/REC

SMS/RECenze

Duel

Wu Tang Clan

Naživo

Lamb

Naživo

Taking Back Sunday

Naživo

Selah Sue

Naživo

Vypsaná fixa

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.