Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

  • text Lucie drugdová

    foto Kubo Krížo

    Nikdo tě neřeší? Nikoho nezajímáš

    Paulie Garand

     

    9

     

    rozhovor

    1

  • Nikdy nezapadal do šablony zdejších rapperů ani neuhýbal od svého osobitě sofistikovaného projevu. Přesto se Paulie Garand (28) stal jednou z nejvýraznějších postav české hiphopové scény. „Na nové desce ale budu o něco striktnější a radikálnější,“ říká liberecký patriot.

     

    Spolupracují už od dob formace Básníci před mikrofonem (BPM). Teď Paulie Garand a Kenny Rough vydávají druhou společnou desku s názvem Boomerang, kterou pokřtí 20. 11. v rodném Liberci. „Tohle album jsme dost hrotili a pilovali. Kenny ho dokonce označil za náš prozatímní masterpiece,“ řekl Headlineru Garand.


    Nové album Boomerang, které jste dával dohromady opět se svým parťákem Kennym Roughem, by mělo mít oproti předchozímu Molu volnější koncept. Má přesto nějakou jednotnou myšlenku?

    Idea je taková, že i když jsme stále tady a děláme hudbu, vracíme se jako boomerang

    k lidem a věcem, které milujeme. Zároveň vracíme všechny snahy zpátky do hudby, takže určitě návrat. A to například i ke starým beatům, jelikož produkce není jenom moderní.


    Nálady na desce by se měly mísit v jakousi mozaiku. Z čeho jste ji tentokrát poskládali?

    Nechtěl jsem hlavně dělat další Molo, což ze začátku díky Kennyho produkcím trošku svádělo, takže mě napadlo dát k sobě dost kontrastní kousky. Na albu tedy najdete citlivou skladbu i sebereflexi v rámci klubů a nočního života, což právě ve výsledku tvoří mozaiku, která ale drží při sobě, dává smysl a není to žádný šílený blázinec.

     
     

    9

    rozhovor

    2

  • Snažím se najít zlatou střední cestu mezi jednoduchostí a přehnanou košatostí

    Četla jsem, že se ve skladbách má objevit také nečekané téma. Je tedy v plánu nějaké zajímavé odhalení?

    Na desce je věc, která sice není až tak kontroverzní, ale mluvím dost otevřeně o nočním životě, klubech a ženách. Myslím, že fanoušci ode mě úplně nečekají takovou otevřenost, ale stále je v tom špetka stylizace. Uvidíme, jak to poberou, ale rozhodně můžu říct, že se mají na co se těšit, jelikož se tenhle kousek dočká i videoztvárnění. Interpret by totiž podle mě neměl zakrnět, ale snažit se překvapit, a to jak hudebně, tak textově. Na albech je pak obrovsky znát, jak žije a dokáže momenty přetavit v umělecký potenciál, nebo zda už úplně zabředl.


    Takže jste tentokrát sbíral inspiraci jenom z vlastních zážitků, nebo nakonec přišlo i na nové knížky?

    No, na knihy už moc času nemám, takže čerpám z toho, co jsem kdysi načetl. Nová deska je ale asi srozumitelnější právě díky tomu, že na ní není žádná literární masturbace. Celkově je mnohem otevřenější. Prostě hraju, co žiju.


    A co proces tvorby textů? Probíhal podobně jako u vašeho oblíbence Charlese Bukowského, který trávil čas zavřený v hotelových pokojích s láhví něčeho ostřejšího?

    Většinou začínám psát, až když odbije půlnoc, jelikož mi přestanou chodit maily a volat kámoši. Zavřu se doma, zatáhnu rolety, nasadím sluchátka a klidně se u toho

    Že je nové album mnohem srozumitelnější než Molo, prohlásil i šéf vašeho labelu Ty Nikdy. Dělá vám problém vyjadřovat se ve skladbách přímočaře?

    Vlastně jo, protože jsem sám k sobě dost náročný. Když pak slyším desky dalších rapperů, často mi přijdou textově plytké, protože by podle mě měly nést určitou specifičnost interpreta. Já se ji snažím do skladeb dostávat, ale zjistil jsem, že mi to prostě nejde napsat lehce. Snažím se najít zlatou střední cestu mezi jednoduchostí a přehnanou košatostí, takže často dost proškrtávám, než věci nakonec nahraju. Ale taky se mi stalo, že jsem šel do studia se stoprocentně připraveným textem a nakonec spousta rýmů vznikla jako freestyle.

    i trochu naleju. No a končím až někdy nad ránem. Ale záleží taky na Kennym, kdy mi pošle beaty, já si k tomu sednu a trošku se do toho dostanu. Takže přístup jako Bukowski to úplně není, ale bůh ví, jak on sám dokázal komolit realitu a fikci v rámci tvůrčího přístupu.

     
     

    9

    rozhovor

    3

  •  

    Ke spolupráci na skladbě Hladina z nového alba si Paulie Garand přizval zpěvačku Lenny.

    Paulie Garand & Kenny Rough – Hladina feat. Lenny

     
     

    O beaty ke kousku Prdele v plamenech, který je věnovaný všem pochybovačům, se postaral DJ Wich.

    Paulie Garand feat. Separ –
    Prdele v plamenech

     

    jsme natočili i super videoklip, který právě vyšel, a Lenny bude navíc ještě hostovat v jedné pecce na nové desce.


    Ve skladbě Prdele v plamenech, k níž dělal beaty DJ Wich, říkáte: Nevím, kolikrát musím dát sloku jak bůh, abys mě začal cenit. Připadáte si nedoceněný?

    Tak přesně tuhle otázku jsem nedávno řešil s kamarádem, s nímž jsme se vždycky vzájemně dost usměrňovali a pouštěli do konfrontací. Ptal se mě, proč mám potřebu říkat podobné věci. Já mu to vysvětlil tak, že si nepřijdu nedoceněný, ale občas je fajn vnést do rapu trošku ega. Vždyť ostatní interpreti často nedělají nic jiného. Když si ale pak dovolím dát jeden egotrip já, všichni jsou z toho paf.

    Tenhle kousek je navíc i mimořádně úspěšný, na YouTube už se blížíte milionu zhlédnutí. Jak vás napadla spolupráce právě s Lenny?

    Seznámil mě s ní kamarád z Liberce, a byla se dokonce podívat i na jednom koncertě Ty Nikdy v Praze. Jelikož to pak už nebyla jen neznámá zpěvačka, ale naše kamarádka, oslovili jsme ji s Kennym, jestli by s námi nechtěla Hladinu dát, a můžu říct, že vznikla skvělá spolupráce. Na výletě v Brightonu

    Na freestyle došlo i ve vašem aktuálním duetu Hladina, který s vámi nazpívala Lenny.

    Je to tak. Lenny si přinesla melodii, ale text vymyslela až za mikrofonem, což je fakt super. Já podobnou věc viděl na vlastní kůži poprvé u Ega.

     
     

    9

    rozhovor

    4

  • Dřív jsem pročítal diskuse pod články. Teď už ne.

    Kvůli vašemu, pro rappera nestandardnímu projevu, vás haters mnohdy škatulkují do takzvaného homo rapu. Setkáváte se s tím často?

    Dřív jsem pročítal diskuse pod články, ale teď už se k tomu ani nedostávám. Ona totiž většina klávesnicových chudáků, která sedí doma za kompem a posílá do světa čirou zášť, pak ani necekne, když je potkám naživo. Pozice tvrďáka je najednou ta tam. Proto už podobná vyjádření ani neřeším. Pokud má člověk potřebu tyhle věci šířit, tak je to pro mě spíš poukázání na českou buranovitost, kdy u nás v projevu rappera stále

    vládne testosteron. Já ale svým vizuálem i přístupem k věci tenhle model nesplňuji, takže si do mě sem tam někdo rýpne a označí mě za gaye, což nějak extrémně neřeším. Párkrát jsem se o to sice otřel, ale funguje to spíš jako přirozená sebeobrana. Rap je hra, v níž je tuna debilů, a člověk jim to často musí naservírovat až pod nos. Když totiž člověk v téhle zemi říká, že je top, tak si to pak lidi třeba začnou i myslet, což je naprosto šílené a srandovní.


    V jedné z novinek rapujete o tom, že kolem vás stále poletují šípy, kterým se vyhýbá

     
     

    9

    rozhovor

    5

  • Rap je hra, v níž je tuna debilů, a člověk jim to často musí naservírovat až pod nos

    Sebastian. Jak byste jako insider popsal tamější hudební scénu?

    My jsme se kdysi s BPM pokusili něco nastartovat a dneska jsem vážně rád, že se právě v Liberci objevili kluci, kteří si jdou za svým cílem, i když mě to někdy hudebně míjí. Je fajn, že hity ze severu jsou slyšet, ať si o tom myslí, kdo chce, co chce. Liberecká hudební scéna je fakt pestrá a pořád se v ní něco děje. Máme věci, co zasahují do popu, lidi, co jedou stále undergound, indie nebo i lidi z HC scény jako Skywalker nebo Hopes.


    Berete například kluky z Atmo Music jako konkurenci? Oni se totiž v jednom z rozhovorů vyjádřili, že ve vás mají spíš parťáka než soka.

    No, v podstatě je to zdravá konkurence. Ale i když kluci říkají, že jsem parťák, tak o sobě víme a sledujeme se. Liberec je pořád poměrně malé město, a pokud nejsi úplně mimo, musí ti být jasné, že se kapely za zády vzájemně drbou a řeší. Z téhle naivity jsem už dávno vyrostl. Pro všechny je to ale pořád dobrá motivace.


    Potkáváte se mezi sebou často, nebo si jdete každý vlastní cestou?

    Třeba Atmo Music se Sebastianem koncertují sami a já zase jenom s Kennym a svojí crew. Náš dlouholetý kámoš je pak Děkys, s nímž se docela vídáme. Není to sice tak, že bychom si všichni společně zašli v týdnu na pivo, ale když už se potkáme, máme se

    Přiznal jste se, že už moc nebásníte. Kdo tedy stojí před mikrofonem místo básníka teď?

    Něco poetického ve mně snad ještě zůstalo, stejně jako všechno, co jsem kdy dělal. Ale vlastně nevím, jak bych se teď sám charakterizoval. Nejvíc asi jako patriot z Podještědí.


    Právě v Liberci se za poslední roky vyrojila řada talentů, například Atmo Music nebo

    te. Byl nějaký, který vás od vašich haters opravdu zasáhl?

    Vždycky to jsou strašně ohrané narážky a klasiky, které si pročítají snad všichni, co jsou víc vidět. Protože když má člověk píli, někam se dostane a udělá věc, kterou sleduje spousta lidí, tak se vždycky rozjede naprosto nesmyslná válka. Kdyby byli haters aspoň občas vtipní, ale ve výsledku je to kopa nudy. Svým věcem naprosto věřím a tuhle lidskou blbost jsem se naučil přecházet. Když tě totiž nikdo neřeší, nikoho nezajímáš.

     
     

    9

    rozhovor

    6

  • Nejsem interpret, co vyletěl nahoru během jednoho roku

     

    Největší hitovka Básníků před mikrofonem se jmenovala Chill.

    BPM – Chill

     

    Přestože se svými sólovými alby slavíte úspěch, nechybí vám občas něco z dob BPM?

    Už asi nikdy nebudu cítit takovou euforii a nadšení, jako když tenkrát vznikala naše první pořádná věc. BPM byl krásný sen, co se časem přetavil ve stereotyp. S Lipem

    samozřejmě taky není. Asi po třech hodinách telefonování tedy napíšu sarkastický vzkaz pro Jakuba na sociální síť, kde mu děkuju za spolehlivost, jelikož přesně takhle můžou vznikat věci, kterými jednou dobudeme svět. Na to konto se mi okamžitě ozve jeho kámoš, jestli má teda Jakuba vzbudit, že spí u něj na gauči, protože hráli do rána FIFU. To pak člověk asi trošku arogantní je. Dřív jsem ale býval větší hrotič a nervák. Teď už mě to opouští, protože to nepřináší žádné dobro. Lidi na mě pak jsou akorát naštvaní a další projekty se domlouvají mnohem hůř.

    Kvůli perfekcionismu a pedantství mi navíc dělá problém přenechávat spoustu věcí ostatním lidem. Když tedy makáme na klipech, jsem často dost vyhrocený. A arogantní pak bývám třeba ve chvíli, kdy máte točit klip s Jakubem Děkanem a jediný úkol, co mu dáte, je, aby byl v deset hodin před barákem a měl s sebou BMX kolo. Když pak přijedete před jeho dům, Jakub Děkan tam samozřejmě nečeká, doma o něm nikdo nic neví, jelikož měl jít do školy, kde ale

    vždycky o čem bavit. Děkys je navíc místní šašek, takže je šílená sranda.


    Právě zpěvák Jakub Děkan se vyjádřil, že se od ostatních rapperů lišíte tím, že máte všechno opravdu tvrdě vydřené. Ale že právě protože si všechno děláte sám, umíte být i dost nervózní a arogantní. V jakých situacích se tahle vaše stránka projevuje?

    Nejsem interpret, který vyletěl nahoru během jednoho roku. Už deset let se konstantně snažím dělat věci poctivě a jsem vážně rád, že se mě pořád drží zájem lidí. Takže je určitě pravda, že úspěch mám vydřený.

     
     

    9

    rozhovor

    7

  • K hip hopu se Paulie Garand dostal přes skateboard.

    jsme se rozešli, protože každý z nás viděl hudbu trošku jinak a dohromady už by to nepůsobilo přirozeně. Zároveň ale moc rád a často vzpomínám na doby, kdy jsme jezdili na skejtu, na chatě psali společné věci, poslouchali na bytě v Praze rapové desky a neustále o všem komunikovali.


    Slova o rozpadu ale zatím ještě nikdy nepadla.

    Nikdy jsme to sice neřekli, ale vůbec

    netuším, co by se muselo stát, aby vznikla další deska.


    Lipo se nedávno v rozhovoru vyjádřil, že se spolu nebavíte kvůli lidským záležitostem. Můžete prozradit, co se stalo?

    Rozkmotření proběhlo z jednoho prostého důvodu. A to, že mě Jonáš namotal do projektu Buď toho součástí, v němž se objevili ještě Ben Cristovao a Ewa Farna. Výsledek pak vyzněl režijně i marketingově úplně

     
     

    9

    rozhovor

    8

  •  

    Paulie Garand

    Paulie Garand (Pavel Harant) je český rapper a producent, který se narodil 17. října 1987 v Liberci. S kamarádem ze skejtu Jonášem Červinkou aka Lipem založili projekt s názvem BPM (Básníci před mikrofonem) a vydali dvě alba Slova a Horizonty. Uskupení, se kterým spolupracoval také producent Kenny Rough, vyvolalo na české scéně velký ohlas a získalo také cenu Akademie populární hudby v kategorii Hip Hop a R’n‘B. Poté, co se dvojice hudebně rozešla, dostal se Paulie Garand pod křídla labelu Ty Nikdy. Kromě rapu se věnuje také filmu, natáčení videoklipů a má také vlastní značku oblečení Garand Brand. Paulie Garand samostatně vydal alba Mozoly (2006), Harant (2010), V hlavní roli (2012), společně s Kennym Roughem desku Molo (2014) a nový kousek s názvem Boomerang, na němž se produkce zhostil opět Kenny Rough, je v plánu na 20. 11. letošního roku.

    Lipa beru pořád jako kámoše, i když jsme se rozkmotřili

    navzájem naštvaní, jsme měli plné diáře a i nezájem se v tom všem dál babrat. Ale kdykoli se potkáme, normálně se pozdravíme a prohodíme pár slov.


    Rok 2014 byl podle vašich slov zatím nejúspěšnější v dosavadní kariéře. Jaký je ten letošní?

    Šílený souboj emocí a tuna práce, v níž jsem si hledal místo, abych vůbec vytvořil něco čistě uměleckého. Ale myslím, že právě díky tísni a napětí vznikly skvělé věci.

    Lipo se ale také zmínil, že je načase si promluvit a že by se v budoucnu rozhodně nebránil spolupráci. Cítíte to také tak?

    Myslím, že já jsem zrovna člověk, který má rozum a neřeší věci unáhleně. Takže bych z toho nedělal telenovelu. Lipa beru pořád jako kámoše, akorát se teď prostě nevídáme, jelikož v období, kdy jsme na sebe byli

    jinak, než bylo domluveno v rozhodujícím telefonátu. Měl z toho vyjít výstup, kde přirozeně rekapituluju svoje hudební snahy a sděluju lidem, aby interprety podporovali tím, že si budou kupovat desky. V dokumentu měly původně být jednotlivé profily od sebe oddělené, ale nakonec se všechno sestříhalo dohromady a většina rozhovorů vyzněla jak brek. Námitky na úpravu navíc nebyly tolerovány. Nakonec byl dokument zpečetěn záštitou OSA, což Lipo v domluvě neuvedl, a zřejmě by se k tomu náš label v čele s Ideou stavěl jinak, dost možná ignorací projektu. Každopádně tohle dílo na nás nevrhlo moc dobré světlo, ale nedalo se nic dělat. Pamatuju, že na to někdo natočil i parodii, ale bylo to snad ještě směšnější než původní dokument.

     
     

    9

    rozhovor

    9

 
×
Čtete:
2015/11
Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.