Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

  •  

    text kay buriánek

    Kytary útočí. Temně, teskně, naštvaně, radostně i hlasitě.
    Značka: vážně a nezávisle

    | Heck | Into Violence | Prong |
    | The Garden | Crooks |

    Ty kytary!

     
     

    6

    indie

    1

  •  
     

    Heck je mladá kapela z Nottinghamu, jejíž moto je „general extreme noise“. Dobrá, může být. Heck jsou ale především chaos a jestli mají jet turné s The Dillinger Escape Plan a Rolo Tomassi, jsou perfektní mladou kapelou, která dokonale zapadá do už tak šíleného line-upu. Video k The Breakers je postavené na jednoduchém optickém fíglu a dobře živené tím, co podobné kapely umí nejlíp – dělat bordel.

    Heck: The Breakers

     
     
     

    Heck: The Breakers

    | Klip měsíce |

     
     

    6

    indie

    2

  •  
     

    Into Violence (graficky lépe vypadající zkratka IV) vznikli v roce 2012 a k prvnímu nahrávání se dostali rok poté. Cody Votolato je znám především z Blood Brothers a momentálně se vyskytuje v Head Wound City, kteří, nevím proč, teď právě v Americe otvírají koncerty pro Marilyna Mansona. Eponymní EP Into Violence vyšlo zcela očekávatelně na labelu Three One G Justina Pearsona.

    Into Violence: Into Violence EP

     
     
     

    | Nářez měsíce |

     
     
     
     

    Into Violence: Blood

    o co tomuto labelu jde. O hlasitou, agresivní hudbu, která sice čerpá z punku, hardcore i metalu, ale vyhýbá se velkým obloukem typickým žánrovým klišé, je víc arty a lehce intelektuální. V tom snesitelném slova smyslu.

    Tím je pro znalé řečeno vše a není třeba dalších zdlouhavých litanií. Protože těch šest věcí – Seizure, Blood, Deal With It, Million Martyr March, No Wake a Mars Hell jsou krátké ataky kolem dvou minut, nepotřebují víc stopáže, slov ani riffů na to, aby řekly přesně to, co říct chtějí a potřebují. Celková délka EP 15 minut je perfektní, a pokud vás IV budou bavit, garantuju vám, že to dáte hned znovu dokola. Kdo si není jist a není fanouškem katalogu Three One G nebo neví, co přesně čekat, Into Violence jsou dobrý začátek, protože jsou v podstatě esencí toho,

     
     

    6

    indie

    3

  •  
     

    Desky coverů jsou obecně tenký led. Jednak dost záleží na výběru a potom samozřejmě i na uchopení invence někoho jiného. Může to celé sklouznout do trapného preparování mrtvé veverky, ale dá se i poměrně citlivě a s pokorou restaurovat. Prong vždycky šli trochu mimo mě, neznám dobře asi ani jednu jejich desku, ale jejich existenci jsem pochopitelně vnímal dlouho. Desátou řadovou desku (živáky se nepočítají) vydali loni a letos si střihli tuhle podezřelou kompilaci coververzí. Musím ale říct, že do mého vkusu se trefili dokonale.

    Prong: Songs From
    The Black Hole

     
     
     

    | Throwback měsíce |

     
     
     
     

    Prong: Kids of
    The Black Hole

    která dala celému albu tak trochu i název). Kdyby nic, mě to třeba nakoplo k tomu, že jsem si znovu oprášil celou diskografii Fugazi a ještě pár starších zastoupených desek. Takže? Takže se zdá, že to jako milý throwback funguje.

    I když místy ta metalová zručnost lehce nabourává neumětelství a unikátní koncept originálů, už samotný track list je čirá radost. Vedle jakéhosi „greatest hits“ osmdesátkového hardcore (Black Flag, Fugazi, Adolescents, Husker Du, Bad Brains) jsou tu zastoupeni i Damned, Killing Joke, Discharge, Sisters of Mercy, a dokonce jeden Neil Young a Butthole Surfers. Ne všechno se úplně povedlo, ale ve většině případů se ctí originál a Tommy Victor je v některých pěveckých polohách vyloženě výborný (hlavně v Seeing Red od Killing Joke, Vision Thing od Sisters a v Kids from the Black Hole od Adolescens,

     
     

    6

    indie

    4

  •  
     

    The Garden jsou dvojčata Fletcher a Wyatt Shearsovi. Jeden hraje na bicí, druhý na basu a oba zpívají. Jejich neopunková formule v sobě nese kromě jiného i stopy devadesátkového hip hopu a je očouzená lo-fi elektronikou, těkavá, nervní, neurotická, lehce násilnická, ale sexy jako oni sami. Aby taky ne, Yves Saint Lauren je nechal přivést jako modely na pařížský Fashion Week, ale jim je všechno tak trochu jedno. Jejich jediná ctižádost je chodit do garáže a dělat hudbu. Prý u toho spolu nemusí ani mluvit. Jsou jako telepatičtí mutanti a jejich myšlenky i nápady přeskakují nonverbální cestou. Stejně se oblékají, mají stejné přátele a téměř nikdy se nehádají.

    The Garden: Haha

     
     
     

    | Album měsíce |

     
     
     
     

    The Garden: Haha

    s hororovými samply a těmi nejdivnějšími žánrovými zvraty tak samozřejmě, až se musíte, co vše se dá kombinovat a jak. Těšil jsem se na Haha a jsem nadšen. Budete taky.

    Jejich songy jsou jako rána pěstí od heroinové krásky. Jsou krátké, divné, jako by z jeskyně vycházející, ale přitom by se na ně dalo klidně i tančit. Nová deska s lakonickým názvem Haha je dadaistický a notně sarkastický destilát snad všech možných stylů. Punk, doo-wop, funk, gabba, disko i jazz. Pokud vám konvenují divné věci, vymykající se rámcům daných stylů, nevadí vám lehká dadaistická zvrácenost v textech, máte pochopení pro temné věci a nebojíte se špíny, mohla by tohle být deska pro vás. Na Haha zašli The Garden ze všech svých alb nejdál, pracují

     
     

    6

    indie

    5

  •  
     

    Crooks

     
     
     

    | Objev měsíce |

     
     

    Ne, opravdu to není parta, která by svým názvem opěvovala ty příšerné plastové boty. Crooks jsou mladá anglická kapela hrající temný, emocionální post-hardcore a na Equal Vision právě vydala výbornou desku Are We All The Distance Apart. Skromně o sobě říkají, že jsou jenom partou kamarádů, kteří spolu hrají v kapele, protože to je dobrý důvod trávit spolu více času. To

    je sice trochu model „pionýrský tábor“, ale když to tak cítí, proč ne. Důležitější je fakt, že se jednak trefují do nové vlny retro emo-hardcore, který byl populární na konci devadesátých let hlavně na druhé straně Atlantiku (respektive na jihu západního pobřeží Spojených států), a potom skutečnost, že ho citlivě znovuobjevují a dávají mu nový kontext. Ta deska rozhodně stojí za poslech.

     
     

    Crooks: Schöne Seele

    Crooks: May Be

    crooksuk.bandcamp.com

    crooksuk.bandcamp.com

     
     

    6

    indie

    6

 
×
Čtete:
2015/11
Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.