Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

  • text Iva Boková

    foto profimedia

    Johnny Depp

    Sveden hollywoodskými vampýry

     

    6

     

    Story

    1

  • Johnnyho Deppa všichni známe jako úspěšného herce mnoha tváří, hollywoodskou celebritu, vítěze anket o nejatraktivnějšího muže planety. Ti, kdo se aspoň trochu pohybují v rockovém světě, také mají povědomí o jeho občasných hudebních aktivitách. Ne každý ale ví, že Deppa původně ani nenapadlo, že by se mohl stát hercem, chtěl totiž být rockovou hvězdou.

     

    Osud ho ale zavedl na přesně opačnou cestu. Poté, co hrál s různými rockovými kapelami lokálního významu, které se nijak zvlášť nechytily, vyslal ho na filmovou, postupně veleúspěšnou dráhu, až později mu dovolil věnovat se na vyšší úrovni i té hudební. I přes jemné, až dívčí rysy v obličeji, které u něj mohly v mladších letech klamat, jeho srdce vždycky tlouklo pro rock’n’roll, skrýval v sobě jistou rebelii a muziky se vlastně nikdy stoprocentně nevzdal, i když se jí věnoval spíš okrajově.

    To se ovšem v letošním roce změnilo, když založil superskupinu Hollywood Vampires, v níž tvoří základní hvězdné trio spolu s hororovým rockerem Alicem Cooperem a kytaristou kapely Aerosmith Joem Perrym. Představení kapely přišlo jen krátce poté, co

    se Johnny Depp na lednové premiéře filmu Mortdecai v Berlíně čertil, když se ho novináři ptali, jestli náhodou neplánuje naplno rozjet druhou kariéru jako třeba Jared Leto z Thirty Seconds To Mars nebo Russell Crow.

    Doslova řekl, že se mu hnusí herci, kteří zneužívají popularitu k získání úspěchů v muzice, o niž jim vlastně vůbec nejde: „Jsem z toho vždycky znechucený a dělá se mi špatně. Každý je zná a oni na tom můžou vydělávat. Takové to: Přijďte si poslechnout, jak hraju na kytaru, protože jste mě viděli ve dvanácti filmech. A to je špatně. Lidé by měli přijít kvůli vaší hudbě, ne proto, aby se podívali na známý obličej,“ řekl reportérům. Dodal nicméně, že lehké koketování s muzikou je v pořádku: „Měl jsem to štěstí, že jsem si mohl zahrát na deskách přátel,

     
     

    6

    Story

    2

  •  

    Lidé by měli přijít kvůli vaší hudbě, ne proto, aby se podívali na známý obličej

     

    a budu to s radostí dělat dál. Hudba je důležitou součástí mého života, ale nikdy neuslyšíte něco jako The Johnny Depp Band. Ten totiž nikdy nemůže existovat.“

    Zhruba o měsíc později jsme se dozvěděli, že všechno je trochu jinak. Takový band sice neexistuje, ovšem zjevili se Hollywood Vampires a Johnny Depp je jejich důležitou součástí. Divíte se, že do toho charismatický herec šel? Jednou prohlásil: „Hudba je nejrychlejší cestou k emocím.“ Je tedy pochopitelné, že se jejím svodům zkrátka nemohl ubránit. Hned za první honorář si pořídil dražší, kvalitní kytaru. Když točí filmy, volí prý stejný přístup jako k muzice: „Necháváte se unášet kouzlem okamžiku. Děláte věci, které jste neplánovali.“

    O Deppově hudebním talentu se vždycky vědělo, a tak měl několikrát možnost hostovat na koncertech i nahrávkách nejrůznějších slavných hudebníků, většinou jako kytarista. Skládal a točil s frontmanem Aerosmith Stevenem Tylerem, vystupoval také s Marilynem Mansonem nebo Pearl Jam, zahostoval třeba na desce Oasis. Působil také ve skupině nazvané jednoduše P, kde s ním hráli baskytarista Red Hot Chili Peppers a kytarista punkových Sex Pistols.

    Při ztvárnění role piráta Jacka Sparrowa se nechal inspirovat legendárním kytarisou The Rolling Stones Keithem Richardsem, který je jedním z jeho celoživotních hudebních idolů. Johnny Depp překvapil, když ukázal, že je i výborným zpěvákem. Bylo to v Burtonově

     
     

    6

    Story

    3

  • Johnny Depp je člověk, který nemusí vůbec nic. Dělá věci proto, že je chce dělat

    člověk, který nemusí vůbec nic. Dělá věci proto, že je chce dělat. Ego jde u něj stranou,“ pochvaloval si spolupráci Cooper.

    Kapelu ve studiu i na koncertech doplnila bývalá rytmická sekce Guns N’Roses, konkrétně baskytarista Duff McKagan a bubeník Matt Sorum. Na její počínání nejen ve studiu dohlíží hudební producent Bob Ezrin a dlouholetý manažer Alice Coopera Shep Gordon.

    Debutové eponymní album této trochu hororové, ale veskrze zábavné partě vyšlo začátkem září. Otvírá ji track s úvodním slovem od samotného Drákuly. Namluvil ho totiž jeho nejslavnější představitel, mimochodem také velký fanoušek heavy metalu, sir Christopher Lee, který letos v červnu v požehnaném věku třiadevadesáti let zemřel. Nahrávka dále obsahuje jedenáct předělávek profláknutých hitů od legend jako The Who, The Doors či Led Zeppelin, nebo od kytarového mága Jimiho Hendrixe. Nechybí ani dvě původní skladby, pod kterými je z velké části autorsky podepsaný právě Johnny Depp.

    Tak to máme superkapelu, nestárnoucí rockové megahity. Zdá se vám těch superlativů ještě málo? Dobrá, přidáme hvězdné hosty. Ve studiu totiž s Hollywood Vampires nahrávali frontman Foo Fighters Dave Grohl, zpěvák australských AC/DC Brian Johnson, kytarista Slash, bývalý člen Beatles sir Paul McCartney a řada dalších.

    A v závěru se vraťme na začátek. Použití názvu Hollywood Vampires má vcelku prozaické vysvětlení. Jde totiž o jméno pijáckého kolektivu ze sedmdesátých let, v němž se sdružovali Alice Cooper, Keith Moon, Harry

    Rozhodli se, že nezůstanou jen u slov. Zahráli si vypůjčené písničky v jednom menším klubu a užili si to tak moc, že chtěli pokračovat. Jen tak pro zábavu se zavřeli v Deppově studiu. Že není jen tak ledajaké, napovídá poznámka Joe Perryho: „Johnny má nejúžasnější sbírku kytar, jakou jsem kdy viděl.“ Nápad natočit desku už na sebe nenechal dlouho čekat. „Johnny se stal mým dobrým přítelem a spolupracovníkem. Je to opravdu velmi talentovaný a pohodový chlapík. Hodně jsme toho spolu nahráli. On je

    muzikálovém filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Za tuto roli si odnesl druhý Zlatý glóbus v kariéře. A aby toho nebylo málo, přestože ho známe hlavně s kytarou, hraje taky na baskytaru a na bicí.

    Iniciátorem vzniku, respektive spíš znovuvzkříšení uskupení Hollywood Vampires byl legendární Alice Cooper. Když se před třemi lety s Deppem sešel při natáčení filmu Temné stíny režiséra Tima Burtona, měli spoustu času na rozmlouvání o muzice. Zjistili, že sdílí společnou vášeň, a tou je nadšení pro temné rockové období sedmdesátých let.

     
     

    6

    Story

    4

  • Nilsson a Ringo Starr z Beatles, často se objevoval i John Lennon a spousta dalších. Pokud jste chtěli do tohoto elitního spolku vstoupit, museli jste na jednom večírku přepít všechny ostatní členy. Protože to bylo nejen v rockovém světě velmi divoké období, většina zúčastněných hudebníků se kvůli drogám a alkoholu nedožila další dekády. Noví Hollywood Vampires tedy vzdávají hold památce těch původních.

    Kapela zatím odehrála jen dva koncerty. Oba v září letošního roku. První z nich ve známém hollywoodském klubu The Roxy a druhý na obrovském festivalu Rock in Rio v Brazílii. Jestli bude dál koncertovat, i když třeba jen sporadicky, nebo snad dokonce vyrazí na velké souvislé turné, o tom zatím nejsou informace.

    Legrace to byla před čtyřiceti lety a je i v současnosti, i když, jak sami muzikanti zdůrazňují, teď bez alkoholu.

     

    Hvězda
    Johnny Depp

     
     

    Dvaapadesátiletý John Christopher „Johnny“ Depp II je americký herec, producent a hudebník. Je držitelem řady prestižních hereckých cen včetně Zlatého glóbu. Poprvé o sobě dal výrazněji vědět rolí v televizním seriálu Jump Street 21 a stal se idolem teenagerů. Postupně dostával nabídky na velké role od předních světových režisérů, například od Olivera Stonea, Gorea Verbinskiho či Tima Burtona, s nímž natočil osm filmů, a připravují další. Johnny Depp se objevil ve filmech jako Střihoruký Edward, Ospalá díra, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů, v pěti filmech série Pirátů z Karibiku, v rolích kontroverzních postav a podivínů ve filmech Kokain, Tajemné okno či Devátá brána nebo Rumový deník a v celé řadě dalších. Jeho filmografie čítá přes šedesát celovečerních snímků. Občas také propůjčí hlas nějaké animované postavičce. Tento měsíc česká kina promítají novinku Black Mass: Špinavá hra. Johnny Depp patří k největším světovým filmovým hvězdám a také k těm s nejzajímavějšími honoráři.

     
     

    6

    Story

    5

  •  

    Upoutávka na album natočená ve studiu, když s kapelou nahrával Paul McCartney.

    Hollywood Vampires – Album Teaser

     

    Záběry z druhého ze dvou dosavadních koncertů kapely. Hollywood Vampires ho koncem září odehráli na mega festivalu Rock in Rio v Brazílii.

    Hollywood Vampires – Rock in Rio 2015

     

    Jedna ze dvou původních skladeb na desce a zároveň pilotní singl. Hlavním tvůrcem je Johnny Depp.

    Hollywood Vampires – Raise The Dead

     

    Předělávka hitu od The Who.

    Hollywood Vampires – My Generation

    The Who – My Generation

     
     
     
     
     

    6

    Story

    6

 
×
Čtete:
2015/12
Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.