Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

  • text jarda konáš

    foto warner music

    Poslední dny Johna Lennona

     
     

    7

    téma

    1

  • Slavný exBeatle by se letos dožil pětasedmdesáti let. Kdo ví, co by na dnešní svět říkal. O čem by skládal? Vzaly by jeho ideály za své, nebo by naopak dál inspiroval další následovníky a fanoušky? Nevíme a odhady přenecháme jiným. Co ale víme je, že se blíží další – a velmi smutné – Lennonovo výročí,
    8. prosince to bude pětatřicet let od jeho smrti. Připomeňme si proto jeho poslední chvíle.

     

    Může se zdát zvláštní, že závěr Lennonova života je, na rozdíl třeba od Elvise nebo Jima Morrisona, tak dobře zdokumentován. Na podzim 1980 se totiž staly dvě důležité události, kvůli kterým byl hudebník pod drobnohledem médií. Zaprvé slavil výše zmíněné narozeniny, zadruhé pak vydal společně se svou ženou Yoko Ono album Double Fantasy. V obou případech čile rozdával rozhovory, podstupoval fotografování, natáčení, a to až do samotného konce. Ale nepředbíhejme.


    Brnění dolů

    9. října 1980 oslavil John Lennon čtyřicáté narozeniny. S manželkou Yoko Ono a pětiletým synem Seanem, který se narodil ve

    stejný den jako jeho otec, bydleli tehdy na Manhattanu v bytovém komplexu Dakota. Jde o luxusní a historickou budovu (v rámci New Yorku, postavena byla roku 1880), z jejíchž oken máte Central Park jako na dlani.

    I v tento den si rodina do slavného parku vyšla a sledovala oblohu, na které Yoko Ono nechala pomocí akrobatických pilotů vytvořit nápis „Šťastné narozeniny, Johne a Seane – s láskou Yoko.“ Šlo o důležité období nejen v Lennonově osobním, ale i tvůrčím životě. Procházel pětiletou tvůrčí pauzou, během které publikoval jen nárazově kresby a literární texty. A právě v říjnu 1980 se vrátil k hudbě. Vydal singl (Just Like) Starting Over, který předznamenával album Double Fantasy. I po osobní stránce procházel určitým katarzním obdobím, požádal fotografa Kishina Shinoyamu,

     
     

    7

    téma

    2

  •  

    Až bude čistý vzduch, vraťte se pro mě, dokud na mě nikdo nebude sahat, projdu to v pohodě

    aby s ním a s Yoko trávil čas a dokumentoval jejich tehdejší život – od nahrávání desky až po vysedávání v kavárnách.

    Shinoyama, který je zároveň autorem obalu desky, teprve letos vydal výběr z dokumentace knižně pod názvem John Lennon & Yoko Ono – Double Fantasy. Jde o bibliofilii v nákladu 1980 kusů, každý výtisk má své číslo a je podepsán fotografem i Yoko Ono, která se podílela na textech a popiscích fotografií. Mnohé z nich jsou v knize zveřejněny vůbec poprvé. „V Británii nemohl jít John kvůli své slávě vůbec nikam. Přestěhování do New Yorku mu dalo svobodu. Myslím, že to byl ten moment, kdy konečně odložil to své brnění,“ píše v knize vdova a záměrně zdůrazňuje ten slovní paradox.

    Smrt krouží okolo

    Tehdy to nemohl nikdo tušit, ale už v těch dnech byl Lennon na mušce svého vraha. Mark Chapman, který jej o šest týdnů později zastřelil, u soudu vypověděl, že se do New Yorku s cílem zabíjet vypravil poprvé už v říjnu. Cesta z Havaje, kde tehdy bydlel, se ale kvůli technickým potížím tak protáhla, že skončil v Atlantě. V obchodě známého, který prodával zbraně, si vyzkoušel munici a vrátil se domů.

    Lennon se mezitím pilně věnoval postprodukci a propagaci nové desky. Dal rozhovory časopisu Newsweek nebo Playboy, díky čemuž máme mimovolně představu, jak vnímavý a ostražitý vůči svému okolí tehdy byl.

     
     

    7

    téma

    3

  • Přemýšlím, že má práce nebude uzavřená, dokud nebudu mrtvý a pohřbený

    Nestřílejte do lidí

    Deska Double Fantasy, jejíž příběh je svým způsobem smutný sám o sobě a věnujeme mu zde samostatný box, vyšla 17. listopadu. Lennon absolvoval další kolečko rozhovorů a vysílání, pózoval na obálce časopisu Esquire, kromě tisku a rozhlasu se objevil například v pořadu 20/20, který na televizi ABC dodnes sledují miliony Američanů. A připomněl se tak Marku Chapmanovi. Ten se podruhé vydal do New Yorku, tentokrát přicestoval bez potíží. Při čekání si zašel do kina na film Obyčejní lidé, který na něj ale udělal takový dojem, že si svůj čin rozmyslel a odletěl zpět na Havaj. Podle výpovědi o své obsesi zabít Lennona řekl po návratu manželce, ani jednoho ale nenapadlo vyhledat odbornou pomoc.

    „Dejte šanci míru. Nestřílejte pro mír do lidí. Vše, co potřebujeme, je láska.“ To řekl John Lennon 5. prosince pro Rolling Stone. Jde o poslední rozhovor, jaký kdy dal tištěnému médiu. Jeho autor Johnatan Cott byl dlouholetý rodinný známý a o společných momentech napsal později knihu Dny, které si budu pamatovat. Novinář na Lennona vzpomínal jako na člověka, který byl tři dny před smrtí plný energie a humoru. „Vítej ve vnitřní svatyni, přivítal mě John v jejich bytě na Manhattanu. Yoko šla udělat kafe a my řešili vznik nové desky. Byl jsem na dovolené na Bermudách (Yoko Ono zůstala pracovně v New Yorku, pozn. autora) a šel jsem na nějakou diskotéku. Nahoře hráli normální disko, ale ve spodním patře jsem najednou slyšel Rock Lobster od B-52’s, znáš to? Znělo to přesně jako hudba Yoko, tak jsem si řekl, že je čas zvednout

    Shelf jinak na Lennona vzpomíná jako na uvolněného a vstřícného člověka, který jakmile dostal od Yoko svolení, povídal o čemkoli. Rozhovor pro Playboy se točil pochopitelně hlavně okolo žen a vyšel až po Lennonově smrti, 1. ledna 1981.

    David Shelf, redaktor časopisu pro pány se zajíčkem v logu, na svůj rozhovor vzpomínal následovně: „Jeho asistentka mi zavolala, za jak dlouho bych mohl být u nich doma, měl jsem to chvilku taxíkem. Někdo Lennona zrovna prudil s nějakým předvoláním a nikdo to nechtěl vyřizovat. Musel jsem se vplížit do jeho auta a společně jsme pak dojeli až do studia. Před ním Lennon nařídil řidiči, ať jede krokem, a povídal mi: Běžte první. Jakmile vám někdo bude strkat do ruky papíry, srazte mu je na zem. Až bude čistý vzduch, vraťte se pro mě, dokud na mě nikdo nebude sahat, projdu to v pohodě. Ještě než jsem vylezl z auta, chytil mě za rameno a ukázal prstem na spícího ožralu: To může být on, jsou to mistři převleků! Teprve když se za námi zavřely dveře studia a my byli uvnitř, Lennon si obrovsky oddechl a zasmál se: Připadá mi, jako kdybych byl zase v Perném dni!“

     
     

    7

    téma

    4

  •  

    Lennon v B-52’s slyšel hudbu své ženy Yoko Ono. Co myslíte vy?

     
     
     
     

    The B52’s – Rock Lobster

     
     

    Smutný příběh veselé desky

    Double Fantasy Lennona a Ono se po vydání netěšila zrovna vřelému přijetí. V USA ani v Británii se deska nedostala ani do desítky nejprodávanějších alb a kritici ji rozcupovali. Vadila jim veselá idealizace manželství obou hudebníků a sebestředná adorace jejich zamilovaného štěstí. Jenže to vše se odehrálo během tří týdnů mezi vydáním a Lennonovou smrtí. Po ní následoval komerční úspěch, deska byla multiplatinová na několika kontinentech, a zároveň obrat v přístupu kritiků. Získala dokonce Grammy za album roku, další dvě nominace neproměnila. Dodnes je to nejprodávanější Lennonovo album všech dob.

    zvěčnění, na kterém nahý objímá svou ženu.

    V jednu odpoledne navštívil Lennona Dave Sholin, rádiový producent ze San Franciska, a nabral historicky poslední rozhovor, který kdy komu hudebník dal. Zazněla v něm v kontextu toho dne mrazivá slova: „Buď žijeme, nebo umřeme. Přemýšlím, že má práce nebude uzavřená, dokud nebudu mrtvý a pohřbený. A to bude, doufám, za dlouho.“ Po skončení rozhovoru nabídl Sholin Johnovi a Yoko, že je sveze do jejich studia.

    O tři dny později přišla do Lennonova bytu známá fotografka Annie Leibowitz, aby vyfotila Lennona na obálku lednového Rolling Stone. Bylo jedenáct hodin dopoledne. Lennon měl k snídani vajíčka v Cafe La Fortuna kousek od domu a před fotografováním se ještě stihl ostříhat. Odmítl se na obálku časopisu vyfotit sám a výsledkem bylo dnes již ikonické

    Poslední hodiny

    sluchátko a probudit ženu.“ Je to samozřejmě vtip, srovnání s B-52’s je pro hudbu Yoko Ono poměrně velký kompliment, pravdou ovšem je, že desku začali skládat Lennon s Ono ještě po telefonu během dovolené.

    Cott odešel od dobře naladěného Lennona po dlouhých devíti hodinách povídání, připravovaný rozhovor však již nevydal. Po Lennonově vraždě do lednového Rolling Stone napsal úplně jiný text a k přepsání nahraných pásek se dostal až po mnoha letech při přípravě své knihy.

     
     

    7

    téma

    5

  • V bráně bytového komplexu Dakota zavolal hodiny vyčkávající Chapman jen: „Pane Lennone,“ a vypálil.

    vypověděl, že při pokládání Lennona do sedadla praskaly v jeho těle kosti. Při převozu se strážník James Moran otočil na zadní sedadlo a zeptal se: „Jste John Lennon?“ Načež hudebník z posledních sil zašeptal: „Ano.“ Byla to jeho poslední slova. Při příjezdu na operační sál ztratil Lennon už osmdesát procent krve a neměl žádný puls. Kvůli několika fatálním průstřelům hlavních tepen už nebylo možno život zachránit a v jedenáct hodin a jednu minutu v noci byl John Lennon prohlášen za mrtvého.

    Smutná zpráva se rozletěla do světa ve čtvrt na dvanáct v noci během sportovního vysílání televize ABC. Té samé televize, kde Lennon naposledy vystoupil před kamerami. Sportovní komentátor Howard Cosell tehdy v přímém přenosu řekl: „Tohle byl, musíme říct, jenom fotbal. Je jedno, kdo vyhraje a prohraje. Zpravodajský štáb ABC v New Yorku nám nyní potvrdil nevysvětlitelnou tragédii. John Lennon, možná nejznámější ze všech Beatles, byl přímo před svým domem na West Side v New Yorku dvakrát střelen do zad a i přes rychlou dopravu do Rooseveltovy nemocnice byl při příjezdu prohlášen za mrtvého.“

    Tak se svět dozvěděl, že přišel o další hudební ikonu.




    Web o knize japonského fotografa včetně fotografií Johna a Yoko z posledních dní naleznete ZDE.

    O půl jedenácté v noci se oba vraceli domů. V bráně bytového komplexu Dakota zavolal hodiny vyčkávající Chapman jen: „Pane Lennone,“ a vypálil. ExBeatle dostal dvě rány do zad, další dvě do ramene. Všechny proletěly skrz. Psychicky narušený vrah si sundal kabát, aby bylo vidět, že je dále neozbrojený, a s knihou Kdo chytá v žitě si sedl na chodník, kde počkal až do příjezdu policie. Zatímco část strážníků zatýkala Chapmana, dva policisté za asistence hlídače komplexu Jaye Hastingse naložili raněného do auta a odvezli jej do nemocnice Luke Roosevelta. Hastings

    Před domem se ještě zastavili, aby Lennon podepsal obal desky Double Fantasy, který mu na chodníku podal fanoušek. Nebyl jím nikdo jiný než Mark Chapman, který se na třetí pokus vypravil do New Yorku střílet.

    Ve studiu The Record Factory, kam přijeli manželé pozdě odpoledne, smíchal Lennon skladbu Walking On Thin Ice. Singl Yoko Ono se tak stal poslední nahrávkou, na které kdy slavný hudebník pracoval.

     
     

    7

    téma

    6

  •  

    john lennon

    Narodil se 9. října 1940, už během dětství potkal budoucího parťáka Paula McCartneyho. V patnácti Lennon založil první kapelu The Quarrymen, v osmnácti složil první vlastní skladbu Hello Little Girl. Na konci padesátých let se přidal George Harrison a v roce 1960 oficiálně vznikli The Beatles. Dodnes jsou považováni za nejvlivnější kapelu v historii, po jejich rozpadu pokračoval Lennon v sólové a místy angažované tvorbě. Byl členem Řádu britského impéria (titul v roce 1969 vrátil), s Beatles získal devět Grammy, sólově ještě posmrtně přidal i jednu sošku Brit Award. Zemřel 8. prosince 1980.

     
     
     

    7

    téma

    7

 
×
Čtete:
2015/12
Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.