Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Lenny

Co poslouchá...

Anna Polívková

Čerstvé (z)boží

Maella / Frequency / Plum Dumplings

Headliner 1/2

David Koller

Headliner 2/2

David Koller

  • RectangleLONDON, ENGLAND - MAY 10: Michal Dvorak of Czech band Lucie performs live on stage during the openning gig of the coming tour at O2 Shepherd's Bush Empire on May 10, 2014 in London, England. (Photo by Lumir Schulz/isifa/Getty Images)RectangleOLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    GraphicLine

    David Koller

    ČTYŘI POHLEDY

     

    David Koller měl na své hudební cestě tři milníky. Jasnou páku, Lucii a Kollerband, respektive sólovou dráhu. O tom, jaký v těch dobách byl, hovoří jeho spoluhráči. K jeho vlastnostem má co říct i syn Adam.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Umí dělat od nevidím do nevidím


    Hráli jsme spolu jak v Lucii, tak zpočátku v Kollerbandu. V dobách našich začátků platilo, že jsme pořád něco dělali. Když jsme zrovna nehráli, vymýšleli jsme nějaké ptákoviny nebo třeba jezdili na dovolenou, prostě to byly velice intenzivní časy. Davidovým charakteristickým rysem je pracovitost. Jakmile se do něčeho ponoří, jde si za tím a dokáže na tom dělat takříkajíc od nevidím do nevidím. Nasazení a nadšení pro danou věc pro něho byly vždy charakteristické. S tím ale – jako u všech umělců – souvisejí i určité problémy. Platí totiž, že když si jde člověk za něčím hlava nehlava, nastávají rozepře s podobně založenými kolegy nebo umělci. David to mnohokrát zažil, ačkoli si myslím, že je to úplně přirozená věc. Pokud probíhá tvůrčí geneze v kolektivu, takové situace nastávat musí přesně tak, jak nastaly u Lucie. Jestli má nějakou slabinu? Já to nikdy neřešil, nebylo a není to pro mě podstatné. Poukazovat na slabiny je navíc práce těch, kterým říkám myči prdelí. Jakmile se člověku začne dařit, má jich kolem sebe spoustu. V Čechách se úspěch neodpouští a David se s tím musel také vyrovnat.

    Michal Dvořák, spoluhráč se skupiny Lucie i z Kollerbandu

    LONDON, ENGLAND - MAY 10: Michal Dvorak of Czech band Lucie performs live on stage during the openning gig of the coming tour at O2 Shepherd's Bush Empire on May 10, 2014 in London, England. (Photo by Lumir Schulz/isifa/Getty Images)
     

    Prokázal cit hitmakera


    Známe se už pětatřicet let, možná déle. V Jasné páce jsme se všichni tak trochu učili hrát. Na Davidovi mě ale fascinovalo, že měl tu takříkajíc správnou ránu na buben. Později jsem se mnohokrát přesvědčil, jak je to pro kapelu důležité. A zatímco já v té době psal písničky jako Pal vodsuď hajzle nebo Špinavý záda, on už tehdy prokázal cit hitmakera a napsal skladbu Majolenka. V Jasné páce panovala velice přátelská atmosféra. David ji pak možná jinde trochu postrádal, a tak kdykoli jsme ho potřebovali, vždy ochotně přispěchal pomoct. Dokladem toho byly například oslavy deseti let Jasné páky anebo naposledy náš nedávný návrat s novým albem.

    Michal Ambrož, spoluhráč z Jasné páky

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

    Hudbou žije čtyřiadvacet hodin denně


    Hrajeme spolu už asi deset let. Myslím si, že je jednou z nejvýraznějších osobností na české hudební scéně, zapsal se už do historie. Jeho největší předností je podle mě interpretační schopnost. Je jiný než ostatní a svým výrazem ovlivnil spoustu dalších muzikantů.

    Práce s ním je hodně o důvěře a toleranci. Málokdo chce ve svém vlastním projektu po dalším muzikantovi, aby přinášel své nápady a skladby. David to ale vyžaduje, je otevřený a dobré nápady umí ocenit. A muzikou žije čtyřiadvacet hodin denně. Jeho přednostmi jsou i velkorysost, obrovský talent a skromnost. Na to, co dokázal, je opravdu neobyčejně skromný. Mimochodem – nikdy jsme se spolu nepohádali. Za deset let ani jednou. Máme dost podobné hudební názory.

    Pokud jde o slabiny, ty má asi každý. Dobré ale je, když člověk o svých slabinách ví a pracuje na nich. Přesně takový je David. Zná svou silnou stránku a pracuje na tom, aby zlepšil i tu slabší.

    Michal Pelant, spoluhráč z Kollerbandu a sólové kapely

    Rectangle
     

    Jeho vlastní texty jsou nejautentičtější


    K jeho silným stránkám určitě patří styl hry na bicí. Je pro něho signifikantní stejně jako jeho frázování, výslovnost a vůbec zpívání. Podle mě ho člověk pozná, aniž by ho viděl, protože jeho výraz není zaměnitelný. Jeho autorskou devizou je schopnost napsat dobrý refrén, nosný, s výraznou melodickou linkou.

    Sleduju ho samozřejmě dlouho a slyším, jak se jako zpěvák vyvíjí. Například na nové desce zvolil trochu jinou polohu hlasu než na předchozích nahrávkách. Hodně se před nahráváním nového alba věnoval práci s hlasem a zpěvu jako takovému. Jezdil dokonce na různé hlasové tréninky do zahraničí. Určitě se v tom zlepšil.

    Naopak mě u něho trochu mrzí, že si už tolik nepíše své vlastní texty. Na posledním albu se mi líbí spousta těch, které napsali společně s Mirkou Ábelovou, ale chybí mi víc textů, jež by napsal sám za sebe. Asi je to tím, že je už dnes pro něho pohodlnější, když za něho někdo text napíše. Sám mi říkal, že když zpívá text někoho jiného, necítí se před lidmi tak nahý. Naprosto tomu rozumím... Ale jeho vlastní texty jsou pro mě autentičtější.

    Adam Koller, syn Davida Kollera a spoluhráč ze sólové kapely i Lucie

    RectangleGroupGroup

    headliner 2/2

    foto: Nedorifoto: Brainzonefoto: Isifafoto: archiv AK
 
×
Čtete:
2015/4
David Koller

Téma

Jednou a naposledy

Téma 1/4

Muzikanti

Téma 2/4

Muzikanti

Téma 3/4

Muzikanti

Téma 4/4

Muzikanti

Rozhovor

Jan Burian

Headliner 1/2

The Prodigy

Headliner 2/2

The Prodigy

Rozhovor

Xavier Baumaxa

Průvodce

Xavier Baumaxa

Fenomén

„Divné“ nosiče

Story

Tereza Černochová

Rozhovor

VR/Nodody

Festival

Mighty Sound

Rozhovor

Bastille

TOP

Sedm duetů, které nikdo nečekal

Rozhovor

Punkt meets Music Infinity

Rozhovor

Jiří Kučerovský

Enface

Zdeněk Bína

Rozhovor

Johny Machette

Insider

Lešek Wronka

Pohled

Walk Choc Ice by byli schopni života i dnes

Story

Mark Knopfler

Story

Giorgio Moroder

Rozhovor

Mydy Rabycad

On the Road

Mandrage

Story

Kelly Clarkson

Ženský element

Björk

Rozhovor

Record store day

V hlavě

Ema Brabcová-Dietrichová

Test

HD kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Klasika

Pavel Haas Quartet

Folk

Bez cancáku

Folk

Jakub Ondra

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

The Prodigy

Recenze

16. 4. 2015

Recenze

2. 4. 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Xavier Baumaxa

Naživo

Burton Špindl Spring Sessions

Naživo

Kapitán Demo

Naživo

THE DANDY WARHOLS

Naživo

Xavier Baumaxa

Naživo

Dry The River

Naživo

Keep Prague Loud/Purist

Naživo

Manfred Mann‘s Earth Band

Naživo

Tomáš Klus

Naživo extra

První křížek na krku aneb 15 obrazů památného večera

Naživo

Prague Allnighters

Naživo

Archive

Naživo

Michal Hrůza

Naživo

Mydy Rabycad

Naživo

Visací zámek

Naživo

LUNO

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.