Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Lenny

Co poslouchá...

Anna Polívková

Čerstvé (z)boží

Maella / Frequency / Plum Dumplings

Headliner 1/2

David Koller

Headliner 2/2

David Koller

Téma

Jednou a naposledy

  • TextFrameGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    GraphicLine

    jednou a naposledy

    5 českých kapel, kterým se to nepovedlo

    1 Hoši od Ewy


    Kdo: Embassy

    Album: Svévolná diplomacie (2010)

    Pravděpodobnost návratu: 50 %

    Group
     

    Embassy založili v roce 2009 zpěvák a kytarista Marcus Tran, baskytarista David Csenge a bubeník Lukáš Boho. Všichni tři do té doby koncertně i studiově doprovázeli zpěvačku Ewu Farnou. Měli ovšem vlastní hudební vize, proto se s ní rozešli a vyrazili na nejistou cestu pod vlastním praporem. Jako Embassy vydali u tehdejší české pobočky EMI debut Svévolná diplomacie. Kontroverze tehdy vyvolala coververze Krylova Anděla, která byla prvním singlem desky.

    „Před dvěma lety jsem z kapely odešel a ta vlastně od té doby neexistuje. Je škoda, že jsme toho nedosáhli víc. Jeli jsme jako předkapela Kabátu, a když jsme chystali materiál na druhé album, cítil jsem obrovský potenciál,“ říká dnes bubeník Lukáš Boho, který našel angažmá v kapele Marka Ztraceného.

    RectangleRectangleRectangleRectangleRectangleGroup

    2 Smrtelná tečka


    Kdo: Fate Magazine

    Album: Better Way (2008)

    Pravděpodobnost návratu: 30 %

    Tepličtí Fate Magazine měli našlápnuto znamenitě. Na scéně byli od roku 2006 a na kontě měli album Better Way, které vyšlo u ambiciózní společnosti RGM. Pak ale přišla rána. Bezprostředně po odehraném koncertu 17. dubna 2009 náhle zemřel bubeník Ladislav Špecián. Devětatřicetiletý hudebník přezdívaný Lenny zkolaboval v šatně. Oživovací pokusy členů kapely a později i záchranné služby byly marné.

    „Je pro nás hrozně těžké se s touto ztrátou vyrovnat, ale víme, že Ládík by si přál, aby osud Fate Magazine pokračoval. Proto jsme se rozhodli, že budeme koncertovat dál a všem závazkům dostojíme,“ uvedl tehdy kytarista Martin Kolařík. Ve skutečnosti se ale stroj kapely zadrhl a ta se pozvolna rozpadala.

    „Ta událost nás měla semknout, měli jsme držet pohromadě a jít dál. Ve skutečnosti se ale stal opak,“ říká dnes Martin Kolařík, duchovní otec Fate Magazine, který je aktuálně tahounem kapely FROM.

    Na prvním albu pracovali Fate Magazine několik měsíců a všichni si na jeho zaplacení vzali úvěry. Na desce je patnáct poprockových skladeb v češtině i angličtině.

    „Fate Magazine už neexistují,“ říká rezolutně zpěvák David Adámek. „Jedna věc bylo úmrtí bubeníka, druhá to, že jsme se nedokázali dohodnout, jak se bude kapela dál vyvíjet.“

    GroupGroupGroupGroupTextFrameGroup

    Fate Magazine – Každou vteřinou

    GraphicLineGraphicLine
     

    3 Taková blbost...


    Kdo: No Panic

    Album: Doma nejlíp (2009)

    Pravděpodobnost návratu: 10 %

    V roce 2009 se v této kapele sešli Iva Frühlingová, Václav Polanský a Peter Boška. Společně natočili a vydali album Doma nejlíp, ovšem ohlasy na ně byly vlažné.

    „Byla to vlastně taková blbost,“ říká dnes Frühlingová. „Kluci z mé tehdejší doprovodné kapely si chtěli zazpívat, a tak jsme udělali tenhle projekt. Ambice jsme neměli žádné, věděli jsme, že je to na chvíli.“

    No Panic za své album ale dostali nominaci na ceny Akademie populární hudby Anděl za rok 2009 v kategorii Objev roku. Vítězství jim tenkrát vzali Charlie Straight. „Měli jsme i pár koncertů, ale potom jsem odjela, vydala si vlastní desku a No Panic skončili,“ ohlíží se ještě Frühlingová.

    4 Konec v názvu


    Kdo: One Night Band

    Album: Bells In My Head (2007)

    Pravděpodobnost návratu: 30 %

    One Night Band se původně sešli kvůli koncertu na kamarádově svatbě. Měl být pouze jeden, nicméně muzikanti si kápli do noty a byla z toho kapela. Pocházela z Chebu, v roce 2007 podepsala smlouvu s Universal Music a do světa poslala album Bells In My Head. Ohlasy na ně byly poměrně pozitivní, nicméně kapela z toho nic nevytěžila. Koncertovala pak až do roku 2013, kdy oznámila své poslední vystoupení, aby předešla spekulacím o svém konci.

    „Chebská pětice One Night Band se rozhodla ukončit spekulace o svém rozpadu tím, že 10. května 2013 v klubu Svoboda odehraje úplně poslední koncert své kariéry. Na rozloučenou s chebskými fanoušky zazní nejen skladby z alba Bells In My Head včetně stejnojmenného hitu, ale i starší, dlouho nehrané songy. Kromě speciálního playlistu si kapela přizvala také neméně exkluzivní hosty, kteří s ní v programu vystoupí. Událost, na které nesmíte chybět – večírek na rozloučenou s ONB,“ napsala formace na Facebook.

    Bývalý kytarista One Night Bandu Lukáš Bundil je dnes členem doprovodné skupiny Xindla X a nadějné dvojice Slza.

    Formace Tommy Indian přišla na svět v roce 2013. Založili ji dva členové berounských No Heroes, zpěvák Thomas Klika a klávesista Petr Tichý. Spojili se s výraznými muzikanty Petrem Štěpánkem, Janem Lstibůrkem, Davidem Landštofem a Arminem Effenbergerem. Jelikož čtyři posledně jmenovaní měli a mají i další hudební projekty, Tommy Indian vlastně dostali jedinou šanci – prosadit se na první dobrou. To se bohužel nepodařilo, i když debutové album Moon Dreamer (Supraphon) má nesporné kvality.

    Mimochodem – dříve než kapela stihla odehrát první koncert, uspěla se skladbou Slow Slow Slow jako jediná z Evropy ve dvou světových hudebních soutěžích – Songwriting Competition 2013 a Unsigned Only.

    „I když se snažíme pracovat na videoklipu a není vyloučeno, že v budoucnu vyjde ještě další deska, kapela dnes v podstatě neexistuje. Jako Tommy Indian jsme absolvovali více než deset koncertů, jeli jsme například turné se Sunflower Caravan a hráli jsme i na několika festivalech. To vše se ale dělo v roce 2013,“ vysvětlil klávesista Petr Tichý.

    5 S jedinou šancí


    Kdo: Tommy Indian

    Album: Moon Dreamer (2013)

    Pravděpodobnost návratu: 60 %

    TextFrameGroup

    Tommy Indian – Slow Slow Slow

    GraphicLineGraphicLine
     
    Group

    krach

    Group
 
×
Čtete:
2015/4
Jednou a naposledy

Téma 1/4

Muzikanti

Téma 2/4

Muzikanti

Téma 3/4

Muzikanti

Téma 4/4

Muzikanti

Rozhovor

Jan Burian

Headliner 1/2

The Prodigy

Headliner 2/2

The Prodigy

Rozhovor

Xavier Baumaxa

Průvodce

Xavier Baumaxa

Fenomén

„Divné“ nosiče

Story

Tereza Černochová

Rozhovor

VR/Nodody

Festival

Mighty Sound

Rozhovor

Bastille

TOP

Sedm duetů, které nikdo nečekal

Rozhovor

Punkt meets Music Infinity

Rozhovor

Jiří Kučerovský

Enface

Zdeněk Bína

Rozhovor

Johny Machette

Insider

Lešek Wronka

Pohled

Walk Choc Ice by byli schopni života i dnes

Story

Mark Knopfler

Story

Giorgio Moroder

Rozhovor

Mydy Rabycad

On the Road

Mandrage

Story

Kelly Clarkson

Ženský element

Björk

Rozhovor

Record store day

V hlavě

Ema Brabcová-Dietrichová

Test

HD kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Klasika

Pavel Haas Quartet

Folk

Bez cancáku

Folk

Jakub Ondra

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

The Prodigy

Recenze

16. 4. 2015

Recenze

2. 4. 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Xavier Baumaxa

Naživo

Burton Špindl Spring Sessions

Naživo

Kapitán Demo

Naživo

THE DANDY WARHOLS

Naživo

Xavier Baumaxa

Naživo

Dry The River

Naživo

Keep Prague Loud/Purist

Naživo

Manfred Mann‘s Earth Band

Naživo

Tomáš Klus

Naživo extra

První křížek na krku aneb 15 obrazů památného večera

Naživo

Prague Allnighters

Naživo

Archive

Naživo

Michal Hrůza

Naživo

Mydy Rabycad

Naživo

Visací zámek

Naživo

LUNO

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.