Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Lenny

Co poslouchá...

Anna Polívková

Čerstvé (z)boží

Maella / Frequency / Plum Dumplings

Headliner 1/2

David Koller

Headliner 2/2

David Koller

Téma

Jednou a naposledy

Téma 1/4

Muzikanti

Téma 2/4

Muzikanti

Téma 3/4

Muzikanti

Téma 4/4

Muzikanti

  • GroupPolygon
     

    5

    GraphicLine
     

    téma 4/4

    1

  • Metafora vibrátoru a marihuany


    Necudná hvězda kanálu Disney na výstavě Dirty Hippie lepila barevné předměty na jiné barevné předměty, až z toho vznikly velké předměty hrající barvami. „Možná to zní trapně, ale cítím, že se mé umění stalo jakousi metaforou. Je to ukázka mého života,“ komentovala své výtvory v rozhovoru pro magazín V. Vzhledem k tomu, že Cyrus vystavovala marihuanový joint přilepený k vibrátoru, obří bong oblepený plastovými listy marihuany, magnety na lednici a plyšáky, musí žít úžasný život.


    Očima Michaela Rittsteina:

    „Na někoho to možná působí šokujícím dojmem, ale tohle je normální americký trend, v sochařství se s podobnými materiály pracuje běžně. Když přijdete do newyorské galerie MoMA PS1 na výstavu mladého amerického sochařství, půlka z toho vypadá takhle. Takže je to silně informovaná věc, zároveň je to propojené s módou a exteriérovým designem.“

     
     
     
    GraphicLine

    Miley Cyrus (*1992)

    Polygon
     
    RectangleGroup
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    téma 4/4

    2

  • Cirkus na pódiu, cirkus na plátně


    Kiss v sobě vždy měli trochu z cirkusu, kousek Matějské. Oproti obrazům zpěváka Paula Stanleyho jsou jejich show vrcholným uměním. Mnoho lidí nemůže přijít na chuť modernímu umění, protože vypadá, že by jej zvládlo i pětileté dítě. Stanley jde ještě dál a jeho obrazy vypadají jako kreslené dvacetiletým romantikem s inteligencí pětiletého. Občas se pustí i do abstrakce, které mohou zvolenou technikou a kompozicí vzdáleně připomínat Marka Rothka nebo Gerharda Richtera. To by ovšem oba zmiňovaní museli propít měsíc a v kocovině si pomocí LSD vymazat mozek z lebky. Ostatně, podobné inspirace v sobě nezapře většina obrazů z „renomovaných“ galerií kolem pražského Staroměstského náměstí, kde si ruští turisté kompletují sbírky umění do jurt.


    Očima Michaela Rittsteina:

    „Tohle je zvláštní. Těžko k tomu zaujmout stanovisko, protože je to takové machlání, řekl bych. Vidíme hodně protichůdných stylů, z čehož lze odvodit, že se malbě věnuje velice okrajově. Ani podvědomě si tedy nestačí vypracovat metodu a ty obrazy budou mít určitě nějaké strýčky, podle kterých je omalovává. Kdyby to ale byla série a vedle Mony Lisy byly další interpretace klasických motivů, dalo by se to například z pohledu americké abstrakce brát vážně. Takhle to ale bohužel nefunguje.“

     
     
     
    GraphicLine

    Paul Stanley (*1952)

    Polygon
     
    RectangleGroup

    Mona Lisa

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    téma 4/4

    3

  • Cena vyšponovaná jménem


    Zlatý slavík má zlato nejen v hrdle, ale také v oku a zápěstí. Výtvarno mu učarovalo od mala, už jako kluk chodíval malovat pohřby. Gottova plátna trpí stejným pozlátkem a hnanou pompézností jako líbivé popové písně. Postrádají Mládkův vtip i Čechovu vychytralou uštěpačnost. Rád zkoumá ženské křivky, ovšem takový obraz Helena v lázni, na němž postavy českého showbyznysu zpoza stolu okukují blondýnu stojící v lavoru, lze těžko považovat za kompliment ženskému tělu. Plátno lze spíše interpretovat jako solidní prasárničku, na níž se sám mistr ztvárnil, jako by se tam ocitl náhodou. Jen lehce zarudlé tváře studem chybí.

    I když obrazy z 90. let by mohly závidět řemeslnost artistům na pražském Karlově mostě, je znát, že se Gott během let vypracoval. Ovšem auru pouličních obrázkářů nepostrádá ani jeho současná tvorba, která se přehnaně snaží o realismus, místo toho ale vznikají podivně pokřivené postavy lehce snad připomínající karikatury lidských charakterů Otto Dixe. Ty Gottovy jsou ovšem bez hloubky i života a bez jeho podpisu by pravděpodobně nefungovaly ani jako dekorace.

    Gottovy malířské pokusy, přestože četné a vystavované, i po letech zůstávají jen pokusy. Trpí přílišnou vážností, předstírají, že jsou něco, čím nejsou. Pro zpěváka je to příjemná kratochvíle, pro fanoušky vzrušující fetiš a pro lidi, kteří rádi chodí do galerií, kýč ze štětce národem zbožňovaného zpěváka. Gottův malířský talent byl objeven především v tuzemských okresních galeriích a Německu. Gott totiž znamená německy bůh.


    Očima Michaela Rittsteina:

    „Typický příklad člověka, který chtěl studovat malbu. Má velké cíle, je ale neškolený, nevěnuje se tomu systematicky, a tak dělá spoustu chyb. Tady už se dá mluvit o chybách. Na druhou stranu, Karel Gott se nešetří a některé scény jsou docela komplikované. Nerad bych ale mluvil o nějaké umělecké hodnotě. Ta hodnota spočívá spíše ve jménu autora. Spousta amatérů má totiž také velké cíle. Třeba hospodský u nás v Brnířově maloval velikánské obrazy, na kterých interpretoval masové scény. Svým způsobem to bylo působivé, ale podkopávaly to právě ty chyby a profesionál ten obraz brzy přestal snášet. Rve to oči.“

     
     
     
    GraphicLine

    Karel Gott (*1939)

    epa02140236 Czech singer Karel Gott poses for photographs in front of his painting entitled 'Sleep, give us a dream' (1999) from his private collection at Mensing Gallery in Munich, Germany, 02 May 2010. The exhibit 'Karel Gott, painter' runs until 10 May 2010.  EPA/URSULA DUERENPolygonPolygon
     
     

    5

    GraphicLine

    téma 4/4

    4

  • Někdy je lepší nedělat nic


    Dobrý rockový klub v zahraničí poznáte podle toho, že má na baru kasičky na spropitné s nápisem „Pokaždé, když dáte dýško, Justin Bieber zemře.“ A že ty kasičky bývají plné. Mladičká globální popová hvězda, panenka, která v sobě nese všechno krásné z chlapce i děvčete, jistě preferuje jiné kratochvíle než malbu a kresbu. Nicméně občas popustí výtvarnému pnutí uzdu a nedopadá to dobře.

    Když byl v roce 2013 na turné v Brazílii, po koncertě spreji pomaloval stěnu hotelu. Bodyguardi se snažili paparazzi bránit ve focení, nicméně po internetu se rozlétly snímky Biebera, kterak sprejuje nápis Bielibers 4 Life. Druhý den se po zpěvákovi sháněla brazilská policie, ten už byl v Paraguayi. Četníci hrozili až dvouletým vězením, tak měl asi naspěch.

    Z hrozby brazilské cely si mladý umělec nic nedělal a na turné Believe ve sprejerských eskapádách pokračoval v Kolumbii, v australské Gold Coast pak rozzuřil tamního starostu. „Mám tu zprávu pro popovou princeznu Justina Biebera. Máme rádi tvou hudbu, ale tvé graffiti a vandalismus v našem městě nesneseme,“ vzkázal zpěvákovi starosta Tom Tate a Bieberovi nechal poslat malířskou štětku a kýbl barvy na přetření.

    Justin Bieber se nevěnuje klasickému graffiti, které se soustředí na typografii, ale sprejuje motivy typu Pac Man, marihuanový list, opičku, tučňáka a další zvířata. Co si o jeho díle myslí graf­fiti komunita, shrnul australský writer Lush do piecu s jasným vzkazem: Několikametrový nápis „Justine Biebere, zanech graffiti“ doprovodil zpěvákovou hlavou naraženou na dřevěný kůl. Graf­fiti jsou dnes prostě cool.


    Očima Michaela Rittsteina:

    „No... jeho spíš asi zajímá, že stříká sprejem a má kšiltovku. Ten tučňák je dojemný, ale spíš asi bez komentáře.“

     
     
     
    GraphicLine

    Justin Bieber (*1994)

    Editorial Use Only. Consent Required for Commercial Use and Book Publications Mandatory Credit: Photo by Jerad Williams/Newspix/REX (3391339d)  Justin Bieber graffitis Gold Coast hotel, Queensland Has superstar Justin Bieber given the Gold Coast a new tourist attraction with his graffiti display? Not according to Gold Coast mayor Tom Tate, who has picked a fight with the pop star - supplying him with a graffiti removal kit and demanding he clean up his mess at the Surfers Paradise hotel.  We've all been young once , he said.  By the sounds of it, he's gone and done something really, really silly. But he's got an opportunity to make good - I'm sending straight away, one of council's free graffiti kits... and I urge him to treat this city the way Gold Coast fans treat him . The bad boy left a memento at QT resort in Surfers Paradise this week with a colourful display of spray-can art.  For more information visit http://www.rexfeatures.com/stacklink/KAYNBFYLTPolygonPolygon
     
     

    5

    GraphicLine

    téma 4/4

    5

 
×
Čtete:
2015/4
Muzikanti

Rozhovor

Jan Burian

Headliner 1/2

The Prodigy

Headliner 2/2

The Prodigy

Rozhovor

Xavier Baumaxa

Průvodce

Xavier Baumaxa

Fenomén

„Divné“ nosiče

Story

Tereza Černochová

Rozhovor

VR/Nodody

Festival

Mighty Sound

Rozhovor

Bastille

TOP

Sedm duetů, které nikdo nečekal

Rozhovor

Punkt meets Music Infinity

Rozhovor

Jiří Kučerovský

Enface

Zdeněk Bína

Rozhovor

Johny Machette

Insider

Lešek Wronka

Pohled

Walk Choc Ice by byli schopni života i dnes

Story

Mark Knopfler

Story

Giorgio Moroder

Rozhovor

Mydy Rabycad

On the Road

Mandrage

Story

Kelly Clarkson

Ženský element

Björk

Rozhovor

Record store day

V hlavě

Ema Brabcová-Dietrichová

Test

HD kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Klasika

Pavel Haas Quartet

Folk

Bez cancáku

Folk

Jakub Ondra

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

The Prodigy

Recenze

16. 4. 2015

Recenze

2. 4. 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Xavier Baumaxa

Naživo

Burton Špindl Spring Sessions

Naživo

Kapitán Demo

Naživo

THE DANDY WARHOLS

Naživo

Xavier Baumaxa

Naživo

Dry The River

Naživo

Keep Prague Loud/Purist

Naživo

Manfred Mann‘s Earth Band

Naživo

Tomáš Klus

Naživo extra

První křížek na krku aneb 15 obrazů památného večera

Naživo

Prague Allnighters

Naživo

Archive

Naživo

Michal Hrůza

Naživo

Mydy Rabycad

Naživo

Visací zámek

Naživo

LUNO

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.