Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

  • RectangleGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    Foto Jimmy Hubbard

    Polygon

    hudebních životů

    headliner 2/5

    Group
     

    V případě Mika Pattona, zpěváka Faith No More, nejde ani tak o to, že z jeho mozku hudba vysloveně cáká. Takových lidí je spousta. Podstatný je jeho široký stylový záběr a invence, s jakou do žánrů vstupuje. Následující výběr z projektů jeho přelétavého génia je opravdu divotvorná exkurze.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    První Pattonův kapelní projekt, který vznikl čtyři roky poté, co povstali Faith No More. Na startu vedle něho stáli kytarista a klávesový hráč Trey Spruance, baskytarista Trevor Dunn, saxofonista The Lengyel a bubeník Jed Watts. Sestava se časem měnila, ale Patton, Spruance a Dunn zůstali do konce. V zahradě experimentálního metalu zdánlivě lehkovážně napojeného na popové postupy nahráli tři studiová alba – Mr. Bungle (1991), Disco Volante (1995) a California (1999). Je to nejznámější Pattonův projekt.

    Dan The Automator, známý z Deltron 3030 nebo produkováním Gorillaz a Kasabian, nalákal ke spolupráci americkou zpěvačku Jennifer Charles a Pattona. Nahráli album Nathaniel Merriweather Presents... Lovage: Music to Make Love to Your Old Lady By (2001), na němž je šestnáct položek ve stylech jako trip hop, downtempo a hip hop. Mezi zpívajícími hosty jsou Damon Albarn, Kid Koala nebo Afrika Bambaataa. I díky hlasům Charles a Pattona je to opravdu sexy deska.

     
     

    Mike Patton, Dave Lombardo (Slayer), Buzz Osbourne (Melvins) a Trevor Dunn z Mr. Bungle, čili smetánka alternativního rocku a metalu. Fantômas jsou kapela spousty nápadů a řady odkazů, ať už na filmové melodie, počítačové hry, nebo rockové fígle. Jejich alba nemají takový tlak jako živé koncerty, přesto vyšla čtyři – Fantômas (1999), The Director’s Cut (2001), Delirium Córdia (2004) a Suspended Animation (2005). Jsou na nich krátké hudební plochy plné agresivity a šílených nápadů.

    Osmnáct minut trvá čtyřskladbové minialbum Irony Is a Dead Scene, které vzniklo poté, kdy z kapely The Dillinger Escape Plan odešel původní zpěvák Dimitri Manakakis. Je to lahůdka pro milovníky experimentálního metalu a Pattonova kontrolovaného bláznovství.

     
     
     

    V téhle superskupině se sešly legendy alternativního rocku. Vedle Pattona kytarista Duane Denison z The Jesus Lizard, baskytarista Kevin Rutmanis z Melvins, kterého v roce 2012 zastoupil Trevor Dunn z Mr. Bungle, a bubeník John Stainer z Helmet. Svým zvukem se asi nejvíce přiblížili tomu, co dělal Patton s Faith No More. Vydali čtyři alba – Tomahawk (2001), Mit Gas (2003), Anonymous (2007) a Oddfellows (2013).

    Spojení norského filmového skladatele Johna Kaady a Pattona je zvláštní proto, že každý pochází z jiného hudebního světa. Vznikly povedené, leč na poslech těžké desky, jež jsou příspěvkem hudební avantgardě. Na Romances (2004) i Live (2007) jsou skladby inspirované tvorbou Chopina a Mahlera, podpořené scénickou dramatičností a tajuplností.

    Patton dokázal své fanoušky zaskočit hned několikrát. Málokdo z nich ale čekal, že se symfonickým orchestrem nahraje album s vlastními verzemi italských popových šlágrů padesátých a šedesátých let minulého století. A překvapil i dobrou italštinou.

     
     
     

    Plán byl ambiciózní: nahrát dobré popové album. A měl to být pop podle Mika Pattona. Stejnojmenné dílo vyšlo v roce 2006 a přineslo opravdu chytlavé písně. Do hitparád se ale nedostaly. Na seznamu studiových hostů jsou Massive Attack, Norah Jones, beatboxer Rahzel, Amon Tobin, Dub Trio a další.

    Na kolekci nahrané s newyorským hiphopovým dýdžejským triem je třiadvacet krátkých hudebních forem, ve kterých se pojí mnohé. The X-Ecutioners dostali přístup k soukromé sbírce Pattonových vinylů, aby si vybrali pasáže pro samply, slyšet je salsa, filmové citáty, rock, funky i spousta hip­hopových klišé.

    Napsal muziku i pro pár filmů, počínaje krátkometrážní černobílou komedií A Perfect Place Derricka Scocchera (2009) a konče velkými produkcemi Zastav se a nepřežiješ 2: Vysoké napětí (2009), Osamělost prvočísel (2010) či Za borovicovým hájem (2012). Z jeho mozku je i hudba k sedmi počítačovým hrám.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    Mike Patton & John Zorn

    (1992–?)

    Mr. Bungle

    (1985–2004)

    Fantômas

    (1998–?)

    Tomahawk

    (1999–?)

    Peeping Tom

    (2000–?)

    Lovage

    (2000–?)

    Patton & The Dillinger Escape Plan

    (2002)

    Patton & Kaada

    (2004–2007)

    General Patton vs. The X-Ecutioners

    (2005)

    Mondo Cane

    (2010)

    Filmová hudba a počítačové hry

    Cesty Pattona a ikony jazzové avantgardy Johna Zorna se protnuly mnohokrát. Zorn produkoval debut kapely Mr. Bungle a předtím i potom několikrát přizval zpěváka do svých alb a projektů. Těžko vyjmenovat všechny, třeba však zmínit společnou nahrávku Hemophiliac s Ikuem Morim, hostování s Painkiller a Naked City či projekt Moonchild Trio.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupPolygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     

    Mike Patton

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/5
Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.