-
text kay buriánek
Festivalové bašty
FOTO: Titulka – Shutterstock | Matyáš Vorda – Pepa Bolan | Filip „Fido“ Vondrášek – Lukáš Kopecký | Mike Trafik – facebook Mike Trafik
Matyáš Vorda
(Mandrage, Dead Sailor)
Zase nudle
5. 6.
Znojmo – Školní slavnost
Rock For People
Jako první příspěvek do festivalového gastro-blogu mi vyšel koncert ve Znojmě na zahradní slavnosti tamní vysoké školy. Trošku jsem tajně doufal, že dostaneme nějaký blaf, aby se mi o tom hezky psalo, protože to je vždycky lehčí než něco chválit. Ale naopak, dostali jsme super vepřovou kotletu s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami. To je na letní koncertní poměry opravdu něco výjimečného. Bylo to teplé, byl k tomu příbor a mohli jsme použít i opravdický keramický talíř. To jsme ale neudělali.
Přejížděl jsem dýdžejovat na Rock For People a těšil se nejen na hraní, ale i na cizokrajné, alternativnější stánky s jídlem, které tam vždycky byly. V minulých letech jsem si tam dával třeba super indickou kuchyni nebo úplně skvělou pizzu od takových zhulených Francouzů, co u toho tančili, zpívali objednávky a házeli si mezi sebou pizzovým těstem. Letos ne, letos nudle, kebab, KFC a hospoda. Zklamání to bylo veliké. Hospoda s českým jídlem byla dobrá a byl tam chládek, ale to ostatní... Úplně ten samý fesťákový standard, jako všude jinde. Žádná zhulená pizza, žádná indická, jenom nudle. Tak jsem si je dal. Zase.
Na domácí utopence
6. 6.
Žamberk – JamRock
Druhý den jsem přejížděl zpátky za kapelou na festival JamRock do Žamberka. Měli jsme řízky, mísy se salámy a šunkou, ovoce, zeleninu a utopence. To bylo dobré, fakt utopence! Super domácí s nápisem Mandrage. Přikládam fotku, abyste věřili. Hurá Žamberk.
Strach z masa
12. 6.
Votvírák
Pro nás nevegany to zase tak strašné nebylo, v zázemí byla polní kuchyně se všemi klobásami a grilovaným masem. Dal jsem si smažák, protože jsem se všeho ostatního bál. Ochutnal jsem i knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Dobré to moc nebylo, ale může být i hůř.
Noky ve tři ráno
20. 6.
Festival Kunčice – Kunčice n. Labem
Z tohoto festivalu mám, co se jídla týče, největší potěšení z celého víkendu. Ač jsme kvůli festivalovému skluzu hráli jako předposlední kapela v dešti asi od půl druhé ráno, po koncertě jsme dostali full servis. Pro tuto noc jsme využili vegetariánské nabídky a dali si vynikající, ale opravdu moc dobré gnocchi se špenátem. No a v šatně nechyběl opět meloun. Melounům a festivalům zdar.
Potěšení z výběru
18. 6.
Art-G Science Festival – Ostrava
Tam se jedlo hezky, kuřecí špíz z nedaleké restaurace a pro vegetariány lasagne. Všechno ve várnicích, plus zeleninová a ovocná mísa s velkým množstvím melounu. Je to těžké hodnotit, protože na koncertní stravu jsou podobná jídla potěšením, ale žádný gastro zážitek to prostě většinou, a ani v Ostravě, není.
Zpátky mezi klobásami
19. 6.
Bernard Fest – Humpolec
Na Bernard Festu jsme se vrátili opět mezi klobásy, langoše a trdelníky. Mezi stánky se mi zalíbil akorát jeden s výbornou grilovanou šunkou od kosti. Do backstage jsme dostali tradiční šunky a sýry. A samozřejmě také meloun.
Řízky a meloun
20. 6.
Varnsdorfské slavnosti – Varnsdorf
Bohužel jsem se mezi stánky v areálu nedostal, takže nemůžu soudit, co se dalo na akci koupit. My jsme však dostali řízky, a ty vždycky potěší. Řízky a samozřejmě obligátní meloun.
Filip „Fido“ Vondrášek
(Fast Food Orchestra)
Nudle s Morganem
20. 6.
Kosmír Music Festival
Val u Dobrušky
V sobotu 20. června jsme hráli na festivalu Kosmír. Jednalo se o poměrně malinkatý festival s jedním větším stánkem kombinujícím pivko a několik klasických pivních jídel. Pro vegoše byla k dispozici zeleninová varianta nudlí. Dozadu jsme dostali klasické obložené mísy a Kapitána Morgana, takže všechno dobré.
Přehlídka uzenin
4. 6.
JamRock – Žamberk
Vykopávám z JamRocku, který jsme s kapelou otvírali, tudíž catering ještě hodně improvizoval, a to jak na straně pořadatelů, tak i místních stánkařů. Zkusil jsem je oběhnout, ale byla to bohužel bezmezná přehlídka párků a uzenin.
Kde je LoVeg?
5. 6.
Rock For People
Den poté, na Rock For People, mi oproti minulým ročníkům chyběl stánek typu LoVeg. Na doporučení kamarádů jsem nakonec vyzkoušel veganskou variaci párku v rohlíku s názvem The Spicy Vegan Dog. Stál 85 korun a dávám mu palec nahoru. V areálu bylo možné koupit ještě rýžové nudle se zeleninou nebo veggie tortillu.
Správně obloženo
6. 6.
Rockový Slunovrat
Nachystali nám super obložené mísy, včetně té veganské s tofu a hromadou zeleniny a ovoce. Velký respekt pořadatelům.
Kotel hummusu
10. 6.
Žižkov sobě
Catering obsahoval úplně všechny požadované položky a nelze mu vytknout absolutně nic. Veganské jídlo byl ohromný kotel šmakózního hummusu s hromadou žampiónů a zeleniny. V areálu Parukářky jsem se ocitl, až když byly všechny stánky zavřené, takže vůbec netuším, co se tam dalo sníst.
Prázdný žaludek
12. 6.
Votvírák
Na festivalu Votvírák si vegan o jídle může nechat leda zdát. Pokud tam nějaký takový stánek vůbec byl, nejspíš byl hodně dobře skrytý. Tomiovi by zřejmě upadl ten jeho mini pindík, neboť každý druhý stánek nabízel kebab. Nejen můj žaludek však zůstal prázdný i v backstage. Takto vypadlo jídlo pro osm lidí.
Mike Trafik
(PSH, BiggBoss, Starworks)
Vékázetko s plasťákem
4. 6.
Rock for People
Vepřo knedlo z RfP. Barevná hudba ho dělala chvilku zelené, červené a já zachytil modrou variantu. Bylo třicet tři stupňů a catering pro vystupující byl vepřo knedlo?! Chlápek se strašně divil, že od rána neprodal ani jednu porci bramboračky. Jo, a pivo zadarmo, ale 50 korun záloha na kelímek!
Jak se jí na českých festivalech? Všežravec Matyáš z Mandrage, vegan Fido z Fast Food Orchestra a gurmán Mike Trafik z PSH pro Headliner zachytili své jídelní zážitky ze zákulisí prvních letošních hudebních přehlídek. A občas je to pořádné žrádlo.
facebook.com/MIKETRAFIK
www.biggboss.cz
Mike Trafik je hudební producent a DJ skupiny PSH, také majitel studia Starworks a aktivní člen labelu BiggBoss. V neposlední řadě i rádiový dýdžej a tvůrce urban music pořadu Black Starr na rádiu Expres. Patří mezi české hiphopové legendy nejenom jako člen kultovních PSH, ale i jako vyhledávaný producent. Je známý svým gurmánstvím. Do našeho foodblogu zatím přispěl skromně, ale o to řízněji.
www.mightysounds.cz
www.fastfoodorchestra.cz
Filip zvaný Fido je trombonista a zpěvák ska kapely Fast Food Orchestra. Zároveň je jedním z klíčových postav realizačního týmu letního festivalu Mighty Sounds. Fido je vegan, to znamená, že nejí maso ani mléčné výrobky.
www.facebook.com/Burlesque
www.facebook.com/sailordead
www.mandrage.cz
Matyáš je všestranně talentovaný hudebník. Jeho hlavním působištěm je populární poprocková skupina Mandrage. Krom toho před pár lety začal fungovat i jako DJ pod jménem Dead Sailor. Kromě rezidentních nocí v pražském klubu Chapeau Rouge je vyhledávaným párty dýdžejem i leckde jinde. Aby toho nebylo málo, hraje ještě pro radost šanson a tango se svým tatínkem v kapele Burlesque. Jí všechno.
zeleniny, čerstvých lusků, to všechno zakáplé olivovým olejem a kořeněné provensálským kořením. Poté jsme přejeli do Soběslavi na festival Dobrovol, který pomáhá handicapovaným lidem. Samotná ředitelka organizace nám osobně navařila hromadu skvělého jídla. K mání byl pohankový salát, papriky plněné pohankou, pečené brambory, červená řepa i Havana Club.
Ten den jsme si střihli dvojáček. Začali jsme na slavnostech města Ledeč nad Sázavou. Akce probíhala na náměstí a stánky nabízely pouze českou klasiku: klobásy, trdelník a pivo, nicméně pořadatel nám ochotně zařídil super rizoto s hromadou
Ochotný pořadatel
13. 6.
Městské slavnosti Ledeč nad Sázavou
Festival Dobrovol – Soběslav
jídlo
1
1

Předchozí článek:
Chemical Brothers

Další článek:
Zneužil mě manažer