Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

  • RectangleRectangle
     
     
     
     
     
     
     
    Polygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     

    Headliner 2/3

    Interaktivní průvodce městem nad Temží

    GraphicLineGraphicLine

    text Ondřej Horák

    foto Universal Music

    GraphicLine

    Amy Winehouse

    Group

    Amy byla hrdnou Londýňankou. Svůj krátký život spojila s mnoha místy, která formovala její osobnost a inspirovala její písně. Londýn změnil Amy, Amy změnila Londýn. Kde se to přesně stalo?

    GraphicLineGraphicLine
     

    Tu metropoli milovala, respektovala a znala. Vyrůstala na předměstí, ale táhlo jí to do živelného centra. Pravidelně navštěvovala rodinu rozesetou po různých částech města a už jen cesta byla zážitkem. Její otec Mitch Winehouse se živil jako taxikář a když ji nechal vyplnit test pro profesionální řidiče,

    nedopadla vůbec špatně. Příprava na The Knowledge, jak se zkouška pro zájemce o sedačku řidiče v typických black cabs jmenuje, přitom trvá rok a klidně i dva. Projeďte se Londýnem po místech, které jsou spojené s životem Amy Winehouse.

    Pro svou divokost se Camden Town v posledních desetiletích proměnil v turistickou atrakci, přesto si stále drží staromilský genius loci. Jeho status quo na seznamu „Kam v Londýně vyrazit na skleničku“ je nepopiratelný. Pije se tam samo a pije se tam na úrovni. Stoly štamgastů patří v tamních putykách stále Londýňanům, které žádný turista nebo přespolní nerozhází. Čtvrť s ikonickým železničním mostem a vodním kanálem má stále nezaměnitelný půvab.

    Ten půvab je v mnohém tradiční. Už od 17. století je Camden Town místem, kde se nezřízeně a konstantně pije. Divoké způsoby jsou běžné dodnes. V pátek večer vyrazíte na pintu cideru do Good Mixeru a po příjezdu zjistíte, že celá Inverness Street je obepnuta policejní páskou, po stěnách nízkých domů létají modrá světla. V jednom z tamních barů propukla bitka, došlo na zabodnutý nůž do krku a nevypadá to vůbec dobře. Nestává se to často, ale stává se to. Přesto je každý víkend Camden High Road zalita mihotavě pulzující masou těl, která zmateně směřují od jednoho konci k druhému.

    Stačí se těmi ulicemi procházet, rozhlížet se kolem sebe a po pár minutách vám dojde, že Amy Winehouse tam stále je. Nebo alespoň její duch, spirit, srdce. Camden milovala nadevše. Byla s ním natolik srostlá, že jej nebyla schopna opustit ani po smrti. V Camdenu si koupila první dům za první peníze vydělané zpíváním. V jednom z tamních barů narazila na svého nastávajícího, zamilovala se a její život se zásadně změnil. V Camdenu odehrála zlomový koncert, který uhranul fanoušky i média. Její kariéra začala tam. V Camdenu zemřela.

    Amy Winehouse je Camden Town, Camden Town je Amy Winehouse. Zpěvačka byla bohémské čtvrti v mnohém podobná. V Camdenu, stejně jako v písních Amy Winehouse, se snoubí tradiční s moderním. Staromilství jde ruku v ruce s neurvalým a současným výrazem, eleganci sekunduje drzé hulvátství. O Amy Winehouse se říká, že byla velmi starou duší v mladém těle. Camden je současná a moderní čtvrť, jeho duše má staletí. Vítejte.

    CAMDEN TOWN

    LONDÝN

     
    PDF
    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupOvalOvalGroup
     
     
     

    The Good Mixer

    30 Inverness St, Camden Town, Londýn

    Tenhle bar muzikanty z nějakého důvodu přitahuje víc než všechny ostatní nálevny. Barmani si s vámi vyměňují zážitky z turné a zbytek osazenstva se právě z jednoho ročního vrátil. Nebo tak přinejmenším vypadají. Amy Winehouse tam chodila na kulečník, který byl její vášní, Good Mixer je z poloviny kulečníkovou hernou. Právě tam potkala budoucího manžela Blaka Fielder-Civila. Na zdi visí karikatura se slavnými štamgasty, kde vedle Winehouse kulí oči Pete Doherty, Morrissey nebo Jarvis Cocker.

    Rectangle
     

    Tenhle drink je to, o co v Good Mixeru běží. Lahodný, zakalený a zatraceně silný cider Old Rossie, který čepují na baru. Fotka vznikla při naší poslední „redakční“ návštěvě Londýna. K našemu zklamání jsme sud vypili a museli jít o pub dál.

    Group
     
     
     

    První vlastní dům

    Prowse Place 25, Camden Town, Londýn

    První dům, který si Amy koupila, byl ten na Prowse Place. Jen pár kroků od epicentra pití, přesto tak trochu stranou. Starousedlíci ze slavné sousedky ale nadšeni nebyli. Spolu s nočním tvorem se vždy vyrojilo i cirka čtyřicetihlavé hejno paparazzi a klidný spánek se s cvakáním jejich fotoaparátů a řinčením motorů nijak neslučuje. Policie Camdenu pro zklidnění situace vyčlenila speciální jednotku, která měla mrchožravé fotografy oddělit od zpěvačky, moc se to ale nedařilo. Pro Amy to přesto bylo ideální místo, Camden je přes týden až nečekaně klidný a o víkendu je to do The Hawley Arms doslova jen pár kroků.

    OvalOval
    GroupOvalOval
     
     
     

    The Dublin Castle

    94 Parkway, Camden Town, Londýn

    Pub kousek od Regents Parku má nesmazatelné místo v historii camdenského pitkaření stejně jako v historii moderní britské hudby. „Peggy, díky, že jsi mě nechala jít za bar. Potřebuju dýška! Lásku, Amy. P.S. Tu noc, kdy tu vznikla tahle fotka, jsem se zasnoubila,“ říká ručně psané písmo na fotce Amy Winehouse nad barem. Amy tam ráda točila pivo. Když se proslavila, bar se stal přirozenou bariérou mezi ní a fanoušky. Díky dřevěné přepážce neustále ulepené od vycamtaného piva a cideru mohla trávit čas v Camdenu, a přitom zůstat víceméně nerušena od všudybylů. Vedle visí podepsaná fotka Madness, kteří tam měli historicky první koncert ještě pod jménem Camden Invaders. V 90. letech se Dublin Castle stal epicentrem britpopu a Blur tam hráli dřív než někdo uměl vyslovit jméno Albarn. Dnes si tam můžete dát pivo a čekat, která z těch mizerných kapel, jež drnkají v zadní temné místnosti, za pár let zboří hitparády.

    Group
    GroupGroup
     
     
     

    Dům

    30 Camden Square, London

    Camden Town není jen Camden Hight Street a nezřízené hýření, které každý víkend hostí. Camden jsou také nečekané klidné všední dny, parky a luxusní vily kolem. Jednu takovou Amy Winehouse koupila na Camden Square. Dva rozdílné světy od sebe dělí jen deset minut chůze. Po smrti Amy rodina dům prodala za 2,7 milionu liber (100 milionů korun), protože byl příliš velký a nepraktický. Bohatá tryzna už je pryč, stromy před vilou jsou ale dodnes polepeny vzkazy od fanoušků.

    Group
     
     
     

    Jewish Museum London

    Albert Street, Camden Town, Londýn

    V roce 2013 se tam konala výstava Amy Winehouse: a Family Portrait. Komorní a osobní přehlídka personálií, které dal dohromady zpěvaččin starší bratr Alex Winehouse. Celé to vlastně bylo více o jejich vztahu než o zpěvačce samotné. Ta tam byla Amy Winehouse jako fenomenální zpěvačka a pronásledovaná celebrita, tohle byla talentovaná a svérázná židovská holka ze severního Londýna. Alex Winehouse si všechny ty krámy už odvezl, výstavy tam ale mají pěkné pořád a v kiosku dost možná ještě narazíte na starý plakát nebo placku. A když ne, Dublin Castle je hned naproti.

    Group
     
     
     

    Proud Galleries

    The Horse Hospital, Stables Market, Camden Town

    Traduje se, že Amy Winehouse proležela celé léto 2006 na střeše nově otevřených Proud Galleries. „Ona a parta nových ‚prominentních‘ dětí Camdenu se tu celé léto povalovali na lehátkách se sklenkou Pimms v jedné ruce a s cigaretou v druhé,“ vzpomíná Alex Proud, zakladatel Proud Galleries. Prý hodně pili a kouřili trávu, ale to samé dělá celý Camden. Navíc prý byli vždy slušní, usmívali se a zdravili. „Poprvé jsem ji zaznamenal ještě v dobách, když nebyla slavná. S jejími způsoby a vkusem byla okouzlující. Měla v sobě něco speciálního,“ říká Proud. Amy Winehouse zemřela přesně rok poté, co Proud Gallery uvedla úspěšnou výstavu fotografií na téma klubu 27. „O tom mýtu jsem moc nevěděl. Já i celý Camden Town jsme zarmouceni, že Amy už nebude součástí našich životů,“ napsal Proud ve vzpomínkách na ni.

    Group
    Group
     
     
     

    Roundhouse

    Chalk Farm Road, London

    Hala s kruhovým půdorysem byla původně depem pro lokomotivy, dnes patří mezi větší kluby v Camdenu. Přestože má kapacitu „jen“ lehce přes tři tisíce, hráli v ní Rolling Stones, Doors, Pink Floyd, The Clash a v podstatě všechny ty „velké“ kapely. Amy Winehouse tam 20. července 2011 přitančila na pódium, když její kmotřenka Dionne Bromfield zpívala píseň Mama Said. Bylo to naposledy, kdy vystoupila na veřejnosti. Tři dny nato zemřela.

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Dionne Bromfield – Mama Said (ft. Amy Winehouse)

     
    OvalOval
     
     
     

    The Stables Market

    Chalk Farm Rd, Camden Town, Londýn

    Nedožité 31. narozeniny Amy Winehouse oslavil Camden Town odhalením sochy své dcery. Plastiku v životní velikosti lze nalézt v jednom z mnoha camdenských tržišť. Camdenskou divu vysochal Scott Eaton, který nedávno spolupracoval s Jeffem Koonsem na velmi nadživotní plastice Lady Gaga.

    GroupGraphicLineGraphicLine

    Odhalení sochy

     
     
    PDF
    GroupGroupOvalOvalOvalOvalOvalOvalOvalOval
     
     
     

    Sylvia Young Theatre School

    1 Nutford Place, Marylebon, London

    Marylebon je stejně malebná čtvrť, jak malebně zní její jméno. Najedete ji pár kroků severně od Oxford Street a je tam i hudební škola pro děti mezi deseti a šestnácti lety. Kromě Amy Winehouse ji navštěvovala například Rita Ora nebo pop­rockové hvězdičky, které baví především v britských komerčních televizích.

    Čtrnáctiletá Amy Winheouse v televizním skeči The Fast Show, na které se studenti Sylvia Young Theatre School podíleli.

    Group
     
    OvalOval
     
     

    Krematorium Golders Green

    Vůbec nejstarší londýnské krematorium a jedno z prvních v Británii bylo otevřeno v roce 1902, tedy pár let poté, co se pohřeb žehem stal v Londýně legálním. Vznešená cihlová budova se stala poslední destinací pro mnoho talentovaných. Vedle Amy Winehouse tam lehl popelem Sigmund Freud, komik Peter Sellers, spisovatel T. S. Elliot, za hudebníky jmenujme Keitha Moona z The Who nebo Iana Duryho. Krematorium trochu symbolicky leží na půl cesty mezi Southgate, kde se Winehouse narodila, a Camden Town, kde zemřela. Winehouse byla přesto pohřbena v Edgware, dvacet kilometrů severně od Londýna. Na tamním hřbitově leží i její babička Cynthia Levy z East Endu. Vnučku naučila číst tarotové karty a byla jí velkým hudebním i životním vzorem. To je znát i z tetování, které měla Amy na pravém rameni.

    OvalOval
    GroupOvalOval
     
     
     

    East End

    „Část naší rodiny bydlela na East Endu. Když bylo pěkné počasí a ostatní rodiny vyrazily na jih k moři, my vždy jeli dolů na East End. Je to stále magické místo – špinavé, stísněné, zapáchající, pořád stejné jako před válkou. Vždycky jsme ho milovali,“ psala Amy v eseji na střední škole. Právě na východní (tehdy) periferii Londýna se usadil její praprapradědeček Harris Winehouse, který opustil rodné Bělorusko. Stejně jako tisíce migrantů 19. století se snažil dostal do New Yorku. Uvízl ale na půl cesty.

    OvalOval
     
     
     

    East Finchley

    „Ráda kouřím trávu, a když bydlíte s rodiči, moc to nejde,“ vysvětlila, proč se rozhodla vylétnout z hnízda. Amy Winehouse se do East Finchley odstěhovala hned, jak podepsala první smlouvu.

    OvalOval
     
     
     

    Southgate

    „Vyrůstali jsme ve čtvrti Southgate v severním Londýně a já tu nemám dostatek prostoru na to, abych popsala, jak úžasné to bylo,“ napsala Amy Winehouse ve slohové práci na škole. Southgate je (možná až příliš) klidná čtvrť se silnou židovskou komunitou, jíž je rodina Winehouse součástí. Amy židovské kořeny brala především jako sílu, která drží rodinu pospolu. „Nebyli jsme věřící, ale vždy jsme ctili tradice,“ vzpomínal její bratr.

    GraphicLineGraphicLine

    Amy v domě v Southgate

    Group
     
    OvalOval
 
×
Čtete:
2015/8
Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.