Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

  • RectangleGraphicLine

    text Pavel Kučera

    foto shutterstock

    KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

     

    Popularita z Karlova mostu

    Kriminálka z Národního muzea

    Druhá světová u Pohlreicha

    S opicemi v psychiatrické léčebně

    Levně z Barrandova

    Z metra do pater nosteru

    Rohypnol v Kladně

    Z Malé Strany na Žižkov

    Boj na Národní třídě

    Bílá Hora trochu jinak

    Zpěvačka na Matějské

    Tramvaj číslo čtrnáct

    Erotika v Radosti

    Praha plná kacířů

    INXS Never Tear Us Apart, New Sensation, Guns In The Sky (1997)

    Blur To The End (1994)

    Simply Red Your Eyes (1999)

    Basement Jaxx Where’s Your Head At (2000)

    Muse New Born (2001)

    Tindersticks Can Our Love (2001)

    The Prodigy Baby’s Got A Temper (2002)

    Editors Smokers Outside Hospital Door (2007)

    Kanye West No Church In The Wild, Diamonds From Siera Leone, Runaway (2011)

    Lordi The Riff (2013)

    Linkin Park Numb, From The Inside (2003)

    Feist Mushaboom (2004)

    R.E.M. E-Bow The Letter (2007)

    Rihana Don’t Stop The Music, Shut Up And Drive (2007)

    Ozzy Osbourne Back On Earth (1997)

    Popularita australské pětice INXS s jejím pátým albem Listen Like Thieves (1985) poprvé výrazně překročila hranice rodného světadílu a kapela začala být vnímaná také v Evropě, zejména ve Velké Británii. Proto klipy ze své další desky Kick (1987) natočila na starém kontinentě. Na Prahu padla volba nejen kvůli fotogeničnosti, ale také určité ponurosti a šedi post-totalitního státu, která kontrastovala se zdobnou historickou architekturou. S režisérem Richardem Lowensteinem tam INXS natočili hned tři klipy. Klip Guns In The Sky byl pořízen ve vnitřních prostorách Obecního domu, New Sensation na stříšce k jeho vchodu a Never Tear Us Apart mimo jiné i na Karlově mostě. Zejména poslední zmíněný je jedním z vůbec nejslavnějších klipů kapely. A právě on se velmi zasloužil o pozdější popularitu Prahy mezi klipovými tvůrci.

    Jen nejvěrnější fandové britské čtveřice vědí, že jedno z videí k jejich desce Parklife má českou stopu. Po formální stránce mělo jít o přímý odkaz na francouzskou novou filmovou vlnu 60. let, zejména film Loni v Marienbadu Alaina Resnaise. Režisér David Mould se je však rozhodl natočit v pražském Národním muzeu (schodiště v úvodu nejspíš sami poznáte) a pak v zahradě zámku Libochovice. Pojatý je jako kriminální příběh z nejvyšších vrstev a vrahem kupodivu není zahradník, ale Graham Coxon.

    Pražské Hlavní nádraží nebo Café Imperial (viz interiér s bílými sloupy) jsou mimo jiné dějištěm nákladného videoklipu, který Simply Red situovali do období 2. světové války. Jeho režisérem je Mike Lipscombe, jenž u nás natočil patrně nejdražší videoklip v celé historii skupiny. A to nejen kvůli nákladné výpravě, ale i množství leteckých záběrů. Skladba samotná pochází z alba Love And The Russian Winter, Česko v ní tedy má představovat… Rusko. Klasika.

    Praha jako místo bizarních pokusů na lidech a opicích? Právě tak se patrně jeví dvojici Basement Jaxx a autorovi slavného videa z jejich skvělé desky Kish Kash, kterým je režisér Joseph McGinty Nichol alias McG, mimo jiné režisér filmu Terminator: Salvation nebo Charlieho Andílci: Na plný pecky. Samotné video bylo natočeno v psychiatrické léčebně v Praze 2, poblíž Botanické zahrady. Místo úvodní scény s taxíkem není úplně jasné, podle zástavby to vypadá také na Prahu 2. Možná si ale někdo vzpomene, kde před patnácti lety stával obchod s názvem Maiva, který se na pár vteřin objeví v záběru.

    Ano, i současní britští rockoví bozi točili jedno video v Praze. Ta v něm však nedostala žádný prostor, celý klip ke skladbě z průlomové desky Origin Of Symmetry totiž vznikl v barrandovských studiích. Jeho režisér David Slade k tomu řekl: „Měli jsme rozpočet mrňavý jako frnda jeptišky. A tak jsme nakonec většinu toho klipu natočili v Praze.“ Lichotivé.

    Pražská stopa britské kapely Tinderstick je mezi lidmi ze scény dlouhodobě známa. Její frontman Dave Boulter se totiž už před lety oženil s okatou holkou z Česka, jíž je někdejší zaměstnankyně pražské pobočky vydavatelství Mute Veronika Boulter (dříve Dundáčková), což spoustě chlapů z Prahy zlomilo srdce. Ta ostatně v klipu, který je nabrán v mnoha lokacích po celém městě, včetně metra nebo pater nosteru v Paláci Lucerna, sama hraje. Zdravíme!

    Nikoli přímo v Praze, ale v nedalekém Kladně, přesně v ruinách někdejší fabriky Poldi, vznikl videoklip ke skladbě The Prodigy, která vyvolala skandál textem o znásilňování dívek po podání rohypnolu. Autor tohoto článku se shodou okolností ocitl přímo na natáčení. A podívaná na řetízkový kolotoč v industriálních rozvalinách s pasoucími se kravami, okolo postávajícími členy The Prodigy a s polonahými holkami, polévajícími se mlékem, byl zážitkem, který by křehčí povahy mohl dlouho strašit ve snách.

    A zase to Hlavní nádraží. A také nábřeží u Vltavy na Malé Straně nebo slavné schody v Rokycanově ulici na Žižkově jsou dějištěm videoklipu britské indierockové skupiny Editors o dívce utíkající z nemocnice. Její frontman Tom Smith je pak mimo jiné v jednom záběru vidět i v docích poblíž Libeňského mostu. Klip se měl původně točit v Londýně, ale poté, co se ukázalo, jak nákladné by bylo získat povolení k filmování i pronájem lokací, byla zvolena jako náhradní varianta Praha.

    Kanye má Prahu evidentně rád. Možná i proto, že v ní našel svého významného spolupracovníka, jímž je choreograf a režisér Yemi AD. Poprvé v Praze točil klip Runaway, ten je ale ještě nahraný ve studiích. „Roli“ naše hlavní město v jeho klipech dostalo až později. Proslavilo se zejména video No Church In The Wild ze společného projektu s Jay-Z, jehož autorem je režisér Romain Gavras (Justice, M.I.A., aj.) a mělo být reakcí na hnutí Occupy Wall Street. Zinscenované nepokoje nechali autoři vypuknout zejména na Národní třídě u Národního divadla a v přilehlých ulicích. Pokud chcete vidět, jak to v Praze bude vypadat, až začne platit zákon o zákazu kouření v restauracích, tak nějak takhle.

    Finská metalová kapela Lordi, která se proslavila svými hororovými maskami, se také rozjela natočit jedno video do Prahy. Místo starobylých chrámů a památek se však rozhodla v klipu soustředit na regály supermarketu. A právě z nich či z cedulí nad nimi visících je jasné, že se jedná o některou z poboček řetězce Albert. Autor článku se domnívá, že se jedná o prodejnu ve Vinohradské ulici poblíž stanice Jiřího z Poděbrad, a to zejména kvůli jednomu ze záběrů na pokladnu. Pokud máte pocit, že je to jinde, a víte, kde, dejte vědět.

    Gymnázium Jana Keplera na Bílé Hoře a Karlův most posloužily jako kulisy patrně největšího hitu americké nu-metalové kapely, která u nás má dodnes moře fanoušků. Je příběhem ztrápené holky, která podle všeho trpí sebepoškozováním a řeže se. Samotná kapela je snímána v interiéru, který připomíná kostel. Původně se záběry skutečně měly točit v některém z pražských chrámů, kvůli akutním problémům zpěváka Chestera Benningtona se zády však byly natočeny až dodatečně ve studiích v Los Angeles. Přímo do Prahy se pak kapela podívala až později při natáčení klipu From The Inside, který je – stejně jako pozdější klip kolegů Kanye Westa a Jay Z – z prostředí pouličních nepokojů.

    Obyvatelé Holešovic můžou bouchat zátky. Slavná kanadská kráska a medohláska Feist totiž natočila jedno ze svých prvních videí k průlomové desce Let It Die právě tam. Zpěvačka se v něm prochází, jede na koni, a dokonce se vznáší po Matějské pouti anebo po ulici Přístavní či Kamenické. Škoda, že si na nás od té doby nevzpomněla během plánování svého turné. Na její pražský koncert její zdejší fanoušci totiž stále marně čekají.

    Ne celý klip k písni, jenž vypráví o dopisu, který Michael Stipe napsal herci Riveru Phoenixovi, ale kvůli jeho předčasné smrti ho nestihl odeslat, se točil v Praze. Přesto zejména v jeho druhé polovině můžeme vidět zpěvačku Patti Smith, jak jede tramvají číslo 14 přes Hlávkův most, a další notoricky známá místa z hlavního města jako Národní divadlo či vestibul Hlavního nádraží, a to ještě v době před jeho rekonstrukcí do současného stavu.

    Přestože Rihanna na úvod svého klipu vystupuje z amerického taxíku, ti, kdo znají Prahu, okamžitě poznají, že zastavuje v Bělehradské ulici. A to přesně před klubem Radost FX, kde je podstatná část klipu natočena. To se dá poznat podle tapet na stěnách interiéru, kde se má odehrávat soukromá party. Jedním z kameramanů byl v Praze dlouhodobě žijící Brit Mark Rimmer, který se nechal slyšet, že den strávený natáčením Rihanny v blízkém detailu ve stísněných prostorách dámských toalet (viz scény u zrcadla), byl jedním z nejerotičtějších zážitků jeho života. Rihanna ve stejné době v Praze točila klipy hned dva. Tím druhým je krátký film z prostředí auťáků natočený na vrakovišti ve Štěrboholích.

    V roce 1997 vydal Ozzy kompilaci The Ozzman Cometh, na kterou zařadil i píseň Back On Earth, původně napsanou pro album Ozzmosis. Natočen k ní byl i velmi výpravný videoklip, jenž jasně odkazuje na éru němého filmu a zejména německý expresionismus. Příběh o kacířích ze středověku je vesměs natočen v uměle vytvořených kulisách, ale problesknou tu i záběry na pražskou architekturu.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    nám. Republiky 5

    Karlův most

    GraphicLineGroup

    Václavské náměstí 68

    nám. 5. května 1

    GraphicLineGroup

    Hlavní nádraží

    Na Poříčí 15

    Přístavní

    Kamenická

    Hlávkův most

    Národní třída

    Ke Karlovu 460/11

    Kříženeckého náměstí 5

    Vodičkova 36

    Dubská 243, Kladno

    Rokycanova

    GraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGraphicLineGroupGroupGroupGroup

    INXS – New Sensation (original video)

    INXS – Never Tear Us Apart

    INXS – Guns In The Sky

    Blur – To The End

    Simply Red – Your Eyes (1999)

    Feist – Mushaboom

    R.E.M. – E-Bow The Letter

    Basement Jaxx – Where‘s Your Head At

    Muse – New Born

    Tindersticks – Can Our Love

    The Prodigy – Baby‘s Got A Temper

    Editors – Smokers Outside The Hospital Doors

    Ozzy Osbourne – Back On Earth

    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroup
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Parléřova 2

    GraphicLineGroup

    Bělehradská 120

    GraphicLineGroup

    Linkin Park – From The Inside

    Rihanna – Shut Up And Drive

    Linkin Park – Numb

    Rihanna – Don‘t Stop The Music

    GroupGroupGroupGroup
     
     
     
     
     

    Národní třída

    GraphicLineGroup

    Kanye West – Runaway

    Kanye West – Diamonds From Sierra Leone

    Kanye West – No Church In The Wild

    GroupGroupGroup
     
     
     
    Group
     
     
    GraphicLine

    Další klipy z Prahy

    Ne-Yo – Part Of The List

    Geri Haliwell – Look At Me

    Jason Mraz – Lucky

    Boyzone – Everyday I Love You

    Velvet Revolver – Slither

    Nightwish – Sleeping Sun

    Machine Head – Darkness Within

    Lighthouse Family – Free

    Anastacia – What Can We Do (Deeper Love)

    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroup

    O tom, že se naše hlavní město dlouhodobě těší oblibě zahraničních filmařů, se ví. Prahu si ale oblíbila i řada zahraničních hudebníků včetně největších světových hvězd, kteří si ji zvolili jako dějiště svých videoklipů. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

     

    LORDI – The Riff (2013)

    Masky z Alberta

    Polygon
     
     
     

    1

    1

    GraphicLine

    top

    Group
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/8
KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.